Zakaj sem proti Trumpu

13
trump2
Foto: Twitter.

Kot prepričan desničar in ljubitelj ZDA ponavadi vedno »navijam« za republikance. Še posebej sedaj bi se mi zdelo nujno, že zaradi politične higiene, da bi se prekinilo 8-letno predsednikovanje demokratov in bi bil spret izvoljen republikanec. Pa vendar upam, da tokrat Američani ne bodo izvolili Trumpa, saj po mojem mnenju predstavlja čisto nasprotje resnega konservativnega (v najplemenitejšem pomenu besede) desnega politika, ki naj bi vodil eno od svetovnih velesil!

Trump se mi že od samega začetka namreč zdi čisto nasprotje: nastopaški, važen, impulziven, klovnovski, politično neizkušen, rasističen, nespoštljiv, nepremišljen, žaljiv, grozeč, ego-centričen (»samo Amerika, drugo nas ne briga!«). V bistvu kar ne morem verjeti, da je lahko premagal toliko veliko boljših kandidatov svoje (?) lastne stranke in si to lahko razlagam le kot posledico globalnega trenda vzpona populizma in demagogije (zaradi varnostnih problemov).

Tako kot številni dolgoletni člani GOP (člani Republikanske stranke) sem tudi jaz razočaran, da se bo ta stranka onemogočila vsaj za 4 leta, ker jo je Trump dejansko »ugrabil« za svoje lastne interese. Predvidevam, da bodo zaradi tega spet zmagali demokrati, » s katerimkoli že kandidatom«… celo s tako neizrazito, kot je Hillary Clinton. Če pa bi Trump po kakšnem čudežu le zmagal (za kar sem prepričan, da ne bo), bi bilo še slabše – njegovo 4-letno predsedovanje bi osramotilo in onemogočilo GOP za desetletja naprej!

Predvsem bi Trump kot predsednik dosegel ravno nasprotno, kot obljublja z geslom “Make America Great Again”), saj so njegova mednarodno-politična izhodišča naravnost grozljiva! Proti Mehiki bi zgradil pravi kitajski zid, plačali pa naj bi ga v celoti Mehičani?!?! S trgovinskim izolacionizmom (NAFTA) bi povzročil miljardno škodo lastni državi. Obljublja sicer, da bi zboljšal odnose s Kitajsko in drugimi velikani, vendar pod njegovimi hegemonističnimi pogoji, kar je seveda račun brez krčmarja.

Velika obojestranska naklonjenost sicer poteka med Trumpom in Putinom (ta mu je celo pomagal pridobiti dokumente, ki naj bi diskreditirali demokrate), vendar bi to bolj koristilo Rusom, da se znebijo odgovornosti in sankcij zaradi Ukrajine (Trump: »Prebivalci Krima so pač bolj za Rusijo«!!). Jasno je, da bi to zelo oslabilo tudi verodostojnost EU.

Največjo nevarnost pa lahko Trump kot predsednik povzroči NATO, ki že poldrugo desetletje velja za varuha zahodne civilizacije in varnosti. V veliko veselje predvsem Putina je namreč škodo naredil že s svojimi (ne)premišljenimi (?) predvolilnimi izjavami. Bistvo NATO je namreč v jasni zavezi, da bodo vse članice z(a)veze branile katerokoli članico, ki bi bila napadena – brepogojno! Trump pa je takšno načelo popolnoma izničil z na videz nedolžnim dodatkom, da bi ZDA branile druge članice le, če bi te izpolnjevale vse svoje obveznosti! Seveda pa bi bil on tisti, ki bi sproti presodil, če je izpolnjevanje zadovoljivo… Z drugimi besedami: morda, morda pa tudi ne! Kot popoln začetnik v politiki pač ne ve, da bi se morale materialne, finančne itd. obveznosti članic NATO urejati samo v miru, ne pa tudi ob morebitnem vojaškem napadu nanje. Tedaj mora biti pomoč vseh drugih brezpogojna! Ali pa NATO sploh ne potrebujemo…

Lahko se čudimo tistim slovenskim politikom, ki vehementno podpirajo Trumpa, ob njegovem tako mačehovskem odnosu – tudi do Slovenije, ki je seveda daleč od tega, da bi zadovoljivo izpolnjevala obveznosti do NATO.

Kot olajševalno okoliščino tistim slovenskim desničarjem, ki se navdušujejo nad Trumpom, lahko seveda priznamo, da bi v primeru njegove zmage prva dama ZDA postala Slovenka. Promocija Slovenije? No, ja… kakršnakoli že… kot smo že videli na konvenciji …

Ampak tale je pa le prehuda: »The end of the Republic?«

trump

13 KOMENTARJI

 1. Hvala gospod Anton Tomažič za obrazložitev, koga boste volili.

  Meni je popolnoma vseeno, kdo bo ameriški predsednik. Za to je več vzrokov, eden od njih je tudi ta, da nisem ameriški državljan pa navijanje od zunaj jemljem kot vmešavanje v notranje zadeve. Drugi, še večji vzrok pa je, da ameriški predsednik ne sprejema odločitev, on jih samo izvaja. Zato je samo stvar okusa, kdo bo.

 2. Republikanci nikakor nimajo potenciala za zmago. Sklepam, da je zato šel Trump s svojo zadrto in tečno pojavo in populistično, nacionalistično komunikacijo loviti lumpenproletarce.

  Verjetno se bo po zmagi normaliziral. Če je resnični podjetnik, potem ne more biti neumen in nesposoben, kar velja za birokrate in za Clintonovo.

  Pokvarjeno ravnanje Demokratov s Sandersom je razkrito in HRC je zgubila vso prednost.

  Vprašanje je, kdo bo več svojih volivcev pripeljal, motiviral.

  HRC pumpa v kampanjo 150x več denarja kot Trump (Ferfila včeraj v Odmevih). HRC je najbolj skorumpiran politik v zgodovini ZDA, okrog 80 Mio dolarjev od donacij, pretežno Will Street in korporacij, ki so zlizane z birokracijo in Vlado (crony ali državno – mafijski kapitalizem), ki izkrivlja grdo svobodni trg in vladavino prava.

  • Donald Trump ni govoril tega, kar govori, tempirano na spopad z demokrati. Kot velik outsider je s to retoriko začel že pri po mojem mnogo težji nalogi od zmage nad Hillary, namreč da je prav on med 17 pretendenti dobil tekmo za republikansko nominacijo. Skoraj nikogar ni bilo, ki bi v začetku stavil nanj, najmanj med vodilnimi republikanci.

   Ne verjamem, da je to zgolj taktika in edini način kako lahko GOP premaga demokratko Clintonovo. Clintonova ni posebej močen kandidat, Obama je ni slučajno znotraj stranke gladko premagal pred osmimi leti. Vsekakor sta tudi po anketah tako Trump kot Clintonova izrazito antipatična kandidata z več ljudi, ki ju ne marajo od tistih, ki se zanju navdušujejo.

   Tudi desničar iz Texasa Ted Cruz je imel precej več negativnih odzivov. Rubio in posebej Kasich bi bila po anketah sodeč favorita v dvoboju s Clintonovo. Kasich s svojo povezovalno nedemagoško retoriko bi dobil po anketah z nekje 5-10% prednosti.

   Torej – izbor Trumpa ni nikakršna premišljena akcija GOP, da si poveča šanse novembra na volitvah. Prej obratno. Kljub temu zmaga Trumpa ni izključena.

 3. Izjava o koncu republike pa ni samo blesava, ampak je nevarna. To lahko rečeta samo Erdogan in Putin. Zdaj je bolj jasno, da je demokracija samo manipulativni pojem “desničarjev” zadnjih 26 let.

  Nisem pristaš demokracije (ki je izraz za ceneno zavajanje množic), sem pristaš republike.

  https://youtu.be/KFXuGIpsdE0

  • Odklanjanje demokracije je veliko čudaštvo. Enako mnenje, da biti pristaš republike v čemerkoli nakazuje odklonilnost do demokratične oblike izbire in nadzorovanja oblastnikov oz. upravljalcev.

 4. G.Tomažič,zakaj ste vi proti Trumpu,je vaš problem,enako velja tudi,če bi bili zanj,ali
  smatrate,da vaš prispevek lahko močno vpliva na izid volitev v Ameriki!Upam,da mi ne zamerite,saj vam verjetno tudi Trump ne bi!Kam vse se vtikamo,glede na kaos,ki ga
  imamo doma,nikakor ne moremo iz lastne kože!Hanzi TV z veliko radostjo in nevoščljivostjo razkazuje golo lepotico,ki ji je uspelo “očarati”malo manj čednega Trumpa!

 5. Velika škoda je,da Melanija ni postavila svojemu izvoljencu Trumpu pogoja,da se mu vda,
  če reši Slovenijo komunizma!

 6. Spoštovani g. Anton Tomažič,
  podobno kot prvi komentator, se vam tudi sam zahvaljujem za razlago koga nepodpirate na prihodnjih predsedniških volitvah v ZDA. Pazljivim spremeljvalcem socialnih omrežij je bilo to že bolj ali manj jasno, saj smo težko prezli vaše številne twite na to temo. Upam da ne boste zamerili če vam odkrijem, da državljani Slovenije ne volimo predsednika združenih držav in nas ta tema ne zadeva neposredno. Je sicer zanimiva, vendar ne toliko.Vaša čustvena vpletenost v to stvar deluje precej smešno, vaša razlaga političnih razmer v omenjeni državi je pa hudo infantilna. Ker nasplošno rad prebiram vaše twite/retwite vam predlagam, da omejite količino twitov s to tematiko, ker so pomalem že brezvezni.

 7. Še dobro, da mi ni treba voliti na ameriških predsedniških volitvah, ker mi noben od preostalih dveh kandidatov ni simpatičen 🙂

  Se mi pa zdi nenavadno, da je gospod Tomažič, po tolikih letih, preživetih v slovenskem političnem okolju, tako zlahka kupil tisto o Putinu, ki da je Trumpu pomagal pridobiti dokumente, ki naj bi diskreditirali demokrate. Če so si lahko v Sloveniji tik pred volitvami mešetarji iz ozadja celo sodstvo toliko podredili, da je to spehalo pomembnega slovenskega politika v krivični zapor, zakaj ne bi kdo iz ozadja spletkaril tudi v predsedniški predvolilni kampanji v ZDA?

  Kaj če je to o ruski kraji elektronske pošte demokratov samo protitrumpovski “hoax” demokratov?
  Denarja, političnih zvez in tudi podtalnih navez imajo gotovo dovolj, da bi si kaj takega lahko privoščili izvesti.

 8. Ne vem, zakaj Anton Tomažič ne bi smel povedati, kaj si misli o ameriški predsedniški volilni izbiri in zakaj mu ni všeč tokratni kandidat republikancev. Nenazadnje ameriški predsednik ne vpliva samo na življenje Američanov, torej tistih, ki ga seveda edini smejo voliti, ampak bolj kot katerakoli druga politična osebnost vsaj nekje od konca druge svetovne vojne vpliva na usodo celega sveta.

  Moje mnenje je zelo podobno Tomažičevemu. Velik del tega, kar zagovarja Donald Trump nima ničesar skupnega z vrednostnimi izhodišči republikanske stranke, ne le od Reagana naprej, ampak kar od ustanovitelja predsednika Abrahama Lincolna naprej. Vsebinsko gre za populistično ugrabitev GOP.

  Možno je pa na volitvah novembra vse. Ni samo v ZDA trend, da ljudje politično vse bolj nasedajo na populistično demagogijo in na poceni obljube enostavnih rešitev na zapletene probleme. In tudi na avtoritarne pristope.

  Vsekakor sta obe tokratni izbiri Američanov zame vse prej kot navdušujoči.

  • Gospod IF,
   tudi vam hvala za izčrpne analize volilnega dogajanja iz Amerike. Pa ne zameriti mi, če ne berem vseh analiz, ker je to v Ameriki in ker ameriški predsednik NE SPREJEMA ODLOČITVE, te se odločajo nekje drugje. Zadnji ameriški predsednik, ki je sprejel neke odločitve v vezi odločanja, je bil John Kennedy.

 9. Vsakemu butlu je jasno, da je ne glede na vse Trump boljši kandidat kot pa od fašistoidnega establišmenta podprta Killary.

Comments are closed.