Zakaj je tajni simbol kristjanov riba? (prevod)

2

Krščanstvo je še vedno najbolj preganjana religija na svetu. Ker je sam Kristus bil križan, si ni težko predstavljati, da tudi začetki krščanstva niso bili lahki. In res niso bili: v prvih treh stoletjih je preganjanje kristjanov bilo pogosto in surovo. Svojo vero v Kristusa so mnogi spreobrnjenci morali izražati skrivoma, v ilegali.

Kako je v teh krutih razmerah kristjan vedel, če je kakšna druga oseba prav tako kristjan ali kristjanka?

Poleg tega, da so bili previdni in so se, kolikor je bilo mogoče, o drugih vnaprej informirali, so uporabljali tudi tajne šifre, s katerimi so lahko ugotovili, da se pred njimi nahaja oseba iste veroizpovedi.

Ena izmed teh šifer je bila beseda „Ihthys“ ali „Ihthus“ – beseda, ki v stari grščini (ἰχθύς) pomeni „riba“.

Resna domneva je, da je ilegalni kristjan, ko se je znašel pred nekom, za katerega je mislil, da je prav tako ilegalni kristjan, na tla narisal krivuljo oziroma polmesec. Če je druga oseba zraven te krivulje narisala drugi polmesec na način, da je iz obeh krivulj nastala riba, je bilo zelo verjetno, da ta oseba sledi Jezusu in pozna krščansko „tajno šifro“.

Toda zakaj ravno riba? Zato ker črke, ki tvorijo grško besedo „riba“, če jih napišemo z veliko, se pravi kot Ι Χ Θ Υ Σ, tvorijo akronim iz začetnih črk izraza Iēsous Christos Theou Yios Sōtēr, kar pomeni: Jezus Kristus Božji Sin Odrešenik (starogrško: Ἰησοῦς Χριστός Θεοῦ ͑Υιός Σωτήρ).

Na ta način je riba poleg podobe Dobrega Pastirja in križa postala eden od prvih simbolov krščanstva.

„Ihthys“ se je uporabljal tudi v krščanskih katakombah v času preganjanja skupnosti. S pomočjo tega znaka so kristjani vedeli, kje so grobovi njihovih bratov v veri.

Opomba: Nepodpisani članek na portalu Aleteia.org, Iz italijanščine sem ga prevedel in s svojo fotografijo opremil Branko Cestnik.

Pripis: Branko Cestnik je teolog, filozof, pater klaretinec, skavt in bloger.

2 KOMENTARJI

 1. Riba v evangelijih

  Riba ima že v Svetem pismu močan simbolni pomen, zato ni čudno, da je kasneje postala eden izmed najpomembnejših in najprepoznavnejših krščanskih simbolov. Kar nekaj Jezusovih učencev je bilo ribičev. Ko je Jezus poklical apostola Petra in Andreja je rekel: »Hodíta za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi.« (Mt 4,19).

  Ko je videl, da je množica pettisočih mož brez žena in otrok lačna, je storil čudež in pomnožil 5 hlebov in 2 ribi, tako da so se vsi nasitili in še za 12 polnih košar je ostalo (Mt 14,13-21).

  Tudi Nebeško kraljestvo Jezus primerja z mrežo, ki jo vržejo v morje in zajame ribe vseh vrst. Ko se napolni, jo potegnejo na obrežje, sedejo in odberejo dobre v posodo, slabe pa pomečejo proč. Tako bo ob koncu sveta: prišli bodo angeli in ločili hudobne od pravičnih. Pahnili jih bodo v ognjeno peč. Tam bo jok in škripanje z zobmi (Mt 13,47-50).

  Po vstajenju se je prikazal sedmim učencem, ki so celo noč zaman lovili ribe. Svetoval jim je, naj mrežo vržejo na desno stran čolna. In res, ulovili so polno velikih rib; bilo jih je sto triinpetdeset (Jn 21,1-14).

  Znana pa je tudi zgodba o tempeljskem davku. V Kafarnaumu so k Petru prišli davkarji. Jezus mu pravi, naj vseeno plača, četudi mu uradno ni treba, in sicer naj gre k jezeru, vrže trnek in potegne ven prvo ribo, ki se bo ujela. Jezus nadaljuje: »Odpri ji usta in našel boš statêr. Vzemi ga in jim ga daj zame in zase.« (Mt 17,24-27).

  Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Ihtis

 2. Zdaj je skrivni simbol izdan, si bomo morali novega izbrati.

  Se pa sprašujem, glede na vedno večje število fanatičnega obnašanja katoliških skrajnežev, ki s svojo psihopatologijo in sovražnostjo svetu sporočajo nepravilno in grdo podobo Cerkve, koliko bodo bližnja preganjanja kristjanov sad te norosti skrajnežev in koliko sovraštva sveta do kristjanov.

Comments are closed.