Zakaj desnica nikakor ne uspe zmagati

24

Vsake volitve so veliko pričakovanje za nastopajoče kandidate in stranke. Če je neka država že nekaj časa nepretrgoma na poti navzdol – kot je Slovenija od leta 2008 – potem so spremembe čedalje bolj nujne in je upanje na volilni uspeh vedno večje ne samo za stranke v opoziciji, temveč tudi za navadne ljudi.

Zadnje tri vlade – vsaka naslednja slabša od predhodne

V zadnjih 28 letih je bila pri nas politična levica na oblasti več kot 20 let. Ob predhodnih 45 letih »podlage« to pomeni, da je levica glavni – sicer ne izključni – krivec za vse, kar se je v Sloveniji v tem času slabega nabralo.

Če analiziramo zadnje tri vlade vidimo, da je vsaka naslednja slabša od predhodne. Slovenija čedalje bolj zaostaja za razvitim svetom. Prehitevajo nas države, ki so bile še pred 20 leti daleč za nami. Problemi na raznih področjih se kopičijo, ne odpravljajo. Politične spremembe so torej nujne, če hočemo izvesti reforme, ki so potrebne za napredek.

Zakaj pri nas na volitvah večinoma zmaguje levica

V popolnem nasprotju z na videz logičnim pričakovanjem, da bo po mandatu slabe vlade zmagala opozicija, to so pomladanske stranke (t. i. desnica), se pri nas dogaja ravno obratno, s čedalje boljšim rezultatom na zaporednih volitvah zmaguje levica, ki ima trenutno skoraj dvotretjinsko večino v parlamentu. Kako se je to sploh lahko zgodilo?

Na splošno je znano, da slovenski narod ne mara sprememb, pri nas bolj kot drugje velja pregovor, da je za reveža vsaka sprememba le na slabše. V dolgih desetletjih skoraj nepretrgane oblasti so si naši »levičarji«, ki v resnici sploh niso levica, nabrali veliko premoženja in privilegijev, ki so včasih tudi dedni in se zato na vse kriplje upirajo izvedbi kakršnih koli reform, saj jim je jasno, da z njimi lahko le izgubijo.

Obe navedeni dejstvi seveda ne pojasnjujeta v celoti, zakaj pri nas na volitvah večinoma zmaguje levica, kljub svoji jasno razvidni neučinkovitosti. Že ob hitrem premisleku ugotovimo, da so desne stranke leta dolgo medsebojno sprte, se javno prepirajo in medsebojno izključujejo, namesto da bi se povezale po vzoru nekdanjega DEMOS-a. To vpliva ne le na njihovo priljubljenost med ljudmi, ampak so posledično njihovi potencialni volivci razočarani in se v velikem številu ne udeležujejo volitev. Jasno je razvidno, da sta volilna udeležba in uspeh levice na volitvah obratno sorazmerna. Potencialni volivci desnice so postali apatični, ker ne vidijo več možnosti sprememb, to so ljudje, ki nimajo privilegijev, izvirajočih iz prejšnjih časov, katere bi bilo treba braniti in zato na volilni dan ostajajo doma. Obratno je z levičarji, ti še kako dobro vedo, da svoje privilegije lahko obdržijo le z zmago na volitvah.

Politično delovanje desnih strank je bolj kot ne štorasto

Obenem čas dela svoje, saj je med ljudmi čedalje manj takih, ki so na svoji koži občutili komunistični režim, kmalu bodo stari 30 let že tisti, ki so se ob prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji šele rodili. Tem seveda ni povsem jasno, zakaj je naša levica, če ostane kakršna je, tako družbeno škodljiva za narod in državo in je zato politična menjava na oblasti nujna.

Desne stranke so sicer prepričane, da imajo superiorne programe, vendar ljudje strankarskih programov ne berejo in stranke ocenjujejo po njihovih voditeljih ter preteklem delovanju. Desnica s svojimi voditelji z redkimi izjemami ni imela velike sreče, v svojih kratkih letih na vladi niti ni imela srečne roke z lastnimi kadri na vodilnih položajih. Zdi se tudi, da desne stranke ne znajo povedati tistega, kar ljudje pričakujejo in si želijo, predvsem pa ne dajejo prepričljivega vtisa, da so jim sposobne zagotoviti blagostanje, socialno varnost in red, kar je za navadnega človeka najbolj pomembno. Samo od ideologije, prepirov in obtoževanj ter pogrevanja afer lahko živijo le redki, to so poklicni politiki in še kakšen novinar zraven.

Politično delovanje desnih strank je torej bolj kot ne štorasto. Omenil sem že njihove medsebojne prepire in izključevanje. Po vseh izkušnjah, ki smo si jih pridobili v 28 letih demokracije vemo, da volivci takega početja na volitvah ne nagrajujejo. Ljudje od svojih političnih izbrancev pričakujejo, da se bodo povezovali, si prizadevali za napredek in boljše življenje, ne pa se prepirali in drug drugega odstavljali. Ni čudno, da zadnje čase na slovenski politični sceni tako dobro uspevajo t. i. »novi obrazi«. Naivni ljudje očitno kar naprej pričakujejo, da se bo od nekod pojavil odrešenik za vse njihove težave.

Kratek spomin Slovencev omogoča volilne prevare

Posebnost slovenskega političnega prostora je neverjetno uspevanje volilnih prevar. Gre za pojavljanje novih strank, ki jih ustanavljajo skriti režiserji (popularno rečeno strici) iz levice. Te stranke se izkazujejo na videz kot zmerne in sredinske, zajamejo precej ne ravno levo usmerjenih volivcev, v svojem političnem delovanju pa se nato vedno postavijo na levo in tako omogočijo nepretrgano vladanje levice. Prvi tak primer je bila Jelinčičeva stranka leta 1992, sledil je DeSUS, ZARES, nato Jankovićeva Pozitivna Slovenija, Cerarjev SMC in še kdo, lansko leto se je pojavil prej neznani Šarec s svojo listo in takoj postal izjemno popularen. Slovenci imajo zelo kratek zgodovinski spomin in takim prevaram nasedajo že 26 let. Česa podobnega ni mogoče najti nikjer v Evropi, niti na Balkanu ne. Kaj je treba storiti, da bo slovenski narod končno spregledal?

Volilni uspeh desnice bo, če zmanjša sedanjo moč levice

Kot da povedano še ni dovolj, imamo letos zaplet s stranko Združena desnica in Slovensko ljudsko stranko (SLS). Vsaka zase ima slabe možnosti za vstop v parlament, zato je od Združene desnice prišla pametna pobuda, da bi obe stranki sestavili skupno listo za nastop na volitvah, ki bi jima omogočila zanesljiv uspeh. Vendar je SLS ta predlog zavrnila. Posledično to pomeni nedvomen neuspeh Združene desnice (sploh ob zavrnitvi njenih list v dveh volilnih enotah) in zelo majhno verjetnost ponovnega vstopa SLS v parlament. Vsi glasovi oddani za ti dve stranki bodo izgubljeni. Človek se vpraša, kakšne kalkulacije imajo za bregom vodilni v SLS.

Kot trenutno kaže, bo volilni uspeh že to, če levica po letošnjih volitvah ne bo imela tolikšne večine kot sedaj. Tudi če bo Slovenska demokratska stranka (SDS) postala relativna zmagovalka, sama ne bo mogla narediti ničesar, v kolikor bo sploh lahko vstopila v bodočo vladno koalicijo.

24 KOMENTARJI

 1. No ja, tik pred volitvami ne bi kritiziral desnice, pa četudi bi bila ta v kakšni točki upravičena.

  Bi pa opozarjal, na kaj vse naj pazijo desne stranke, da bodo v volilni tekmi prepričljive in da bodo dosegle najboljši rezultat.

  Po volitvah, bi pa konkretno opozarjal katere napake ne smejo ponoviti.

 2. Na soočenjih naj predstavniki desnih strank predvsem naslednje:
  – da so za soočenje temeljito pripravljeni
  – da so v obnašanju in govoru umirjeni
  – da prepričljivo in jasno argumentirajo svoje stališče, ki ga naj podkrepijo z dokazi ( domačimi ali tujimi)
  – da se oglasijo, da lahko izničijo kritike nasprotnikov
  – da vedo, na kaj so volivci najbolj občutljivi in kaj volivci hočejo
  – da izžarevajo prijaznost, govorne in upravljalske sposobnosti
  – da znajo povedati svojo misel oziroma predlog na kratko in učinkovito
  – da ne žalijo in niso prepirljivi
  – da ločijo pomembno od nepomembnega
  – da znajo kazati pot k svetlobi, k napredku…

 3. Spoštovani Andrej s tvojim zapisom se lahko v celoti strinjam, dobro poznaš stanje na desnici, čeprav nisi več poslanec. Žal je kadrovska antipolitika pripeljala do položaja, ki ga zelo realno opisuješ. In veliko število odličnih nekdanjih volilcev desnice meni tako kot pišeš ( samo SDS jih je izgubil 100 tisoč, SLS nelkaj deset tisoč, NSi caplja na mestu in komaj doseže 50.000 voililcev)- vse to daje rezultat le 5 poslancev, ki niso dorasli vlogi in v resnici niso resna stranka, ampak majhen s.p., ki jim je na lotu uspelo priti po plačo v DZ, interres da preživijo mandat je edina želja !

 4. Zelo dober in realen članek g. Muren.
  Vendar tudi jaz, kot Svitase ne bom sedaj kritiziral desnice, zelo pa podpiram pametne nasvete , ki jih daje Svitase.
  Po volitvah bom pa (pa naj bo rezultat tak, ali drugačen), napisala obširno razmišljanje na to temo. Za sedaj pa samo to;
  SVETI DUH POSKUSI SPRAVITI SLOVENCE NA PRAVO POT IN BOG NAM POMAGAJ

 5. Zakaj desnica nikakor ne uspe zmagati?

  Ker deluje po istih načinih kot levica: brez Boga hoče imeti lastnosti Božjega kraljestva. Še duhovniki bolje skrbijo za kamne kot za njim zaupane duše.

 6. Glavni vzrok vidim v politični razklanosti katoličanov (kristjanov).
  Če vzamemo da je SDS (pogojno!) sekularna desnica in imamo listo Bojana Požarja za liberalno smer potem vidimo da so vsaj tri stranke, ki bi jih lahko imenovali krščansko-demokratske.
  To so NSi,SLS in Združena desnice. Združena krščansko-demokratska stranka bi lahko ciljala na rezultat od 5-10%.Sedaj pa ni gotovo ali bo vsaj NSi prišla v parlament.

 7. Vprašajmo se kam so šli vsi katoliški glasovi na prvih volitvah ob bojda 75% katoliški samoopredeljenosti naroda? In dve katoliški stranki znotraj DEMOSa dobita koliko: 13% in 12,6%. To je 25%! Če pogojno prištejemo SDZ ki je sredinska in ima močno katoliško članstvo pridemo na …… 34%. Kje so ostali katoliški volivci?!?!?
  Očitno je imela Cerkev že takrat katastrofalno evangelizacijo. Danes je verjetno še slabša a naši škofje se samo smehljajo in govorijo lepo všečno, politično korektno. Kje so vsi katoliški volivci, kakšno (ne)vzgojo je slovenskemu človeku privzgojla Cerkev?!? Kaj se dela danes pri verouku?!?! Kakšna je liturgija?!?

  Kakšen odnos je do vere v družinah, zakaj se o veri ne govori resno, tako da nekoga duhovno izzoveš?!?
  Brezveze vse skup.

  Cerkev ima OGROMNO krivde tukaj za slab izkupiček katoliškega dela tabora.

  Šuštar je še bil odločen, nato je sledil Rode, ki tudi med desnimi ni imel prave zaslombe, potem pa “ljudski” Uran, in samo še navzdol. Kakšne škofe imamo pa danes?!?!? Švoh vse skup, mogoče Štumpf ter Bizjak izstopata.

  Žalost vse skupaj. Bogoslovcev nikjer, Cerkev pa bluzi o novi evangelizaciji. Ko je bilo potrebno pametno uporabiti sredstva v devetdesetih so namesto v katoliške šole (ki jih je danes premalo) investirali v ‘biznis’.

  Če ne bi Primc aktiviral ljudi prozi Zakoniku bi tudi tukaj sledil polom. Na celi črti. (seveda Primčev angažma ne odtehta začetniške napake pri kandidaturi Združene Desnice ampak vseeno mu je potrebno priznati, kar je naredil dobrega).

  • “Katoliška samoopredeljenost” naroda nima nič s tem, da bi bili ljudje mračnjaški norci, ki bi v Slovenijo radi privlekli srednjeveško ureditev. Desne stranke pa tega ne kapirajo. Desničarji na tem portalu še manj – takšnih fundamentalnih religioznih ekstremistov ne vidiš izven Savdske Arabije.

 8. Ustanovitev škofij ni prineslo pričakovanega učinka.

  Zanima me, kakšne so kaj razlike med škofijami glede obiska svetih maš itd.

  In s kakšnimi pozitivnimi učinkovitimi pristopi se lahko pohvalijo posamezne škofije.

 9. 1. Kako so bile zadnje 3 vlade vsaka slabše od predhodnje, če smo pa v sedanjih okoliščinah a) dobili manj brezposelnosti b) višjo gospodarsko rast c) rekordne dobičke podjetij

  2. zakaj zmaguje levica? levica ne zmaguje, zmagujejo neoliberalne stranke, od katerih ene podpirajo gejevske poroke, druge pa ne – to je edina razlika v slovenskih strankah, vse ostalo je identično.

  3. zakaj fašistična desnica ne zmaga? a) ker se ljudje ne želijo vrniti sto let nazaj, nočejo zavrteti družbeni razvoj za 100 let nazaj, da bi ženskam vzeli volilno pravico, jih potisnili nazaj za 4 stene, kjer naj trpijo in rojevajo; b) ker ljudje ne marajo prfuknjenih desničarjev, ki želijo drugim govoriti in vsiljevati, kako naj živijo c) ker ljudje nočejo biti prisiljeni hoditi v cerkev č) ker ljudje nočejo verouka v javnih šolah d) ker ljudje ne želijo, da se še bolj katastrofalno znižajo davki na kapital, kot so se bod neoliberalnimi vladami pahorja, janše, bratuškove in cerjarja e) ker ljudje nočejo madžarskega ali poljskega ali hrvaškega tipa mračnjaštva, kjer bodo fašistični skadroni hodili po ulica in grozili ženskam, črncem, homoseksualcem, hipijem, študentom idr. nezaželjenim skupinam, da jim bodo odvzeli svoboščine

  • Ad 1). V obdobju konjukture gre vsem bolje, toda nam slabše od primerljivih držav.
   Ad 2). Levica zmaguje zaradi monopolov globoke države, ki izhaja iz udbaških in partijskih struktur prejšnje države. Res je pa, da to ni ekstremna levica, ki bi v nekaj letih povsem uničila še to, kar je ostalo.
   Ad3). Je stvar za zdravnike, ki zdravijo psihoze. Saj vse navedeno spada v območje halucinacij.

   • Vi govorite o psihozi, medtem ko med desničarji v Državnem svetu potekajo debate, če bi ženskam še dovolili hoditi v šole …

     • Ne rabim dilerja, ko berem takšne stvari: “Prihodnost pripada verskim skupnostim: pozitivni vpliv religij na rodnost”; ali izjava desničarja Matjaža Gamsa, ki v šolanju žensk vidi zlo.

      Po eni strani se katolibanci sprašujete, kako katoliška pomlad ne zmaguje na volitvah, po drugi strani pa kvasite takšne neumnosti, da se še hardcore katolikom gnusite. Kdo naj bi volil tak gnus?

     • @koltur .V vaših fantazijah in blodnjah se vedno prikazujejo fašisti in cerkev. Če vidite črno piko je za vas vse črno. Če vidite belo piko je za vas vse belo.
      Pa recimo da predpostavimo,da je izjava dr.Gamsa resnična.
      1.vzeta iz konteksta za potrebe levičarskega shoda 2. gre za izjavo posameznika 3. gre za debato v državnem svetu in 4. podaljševanje šolanja obeh spolov samo zaradi pridobivanja nekih formalnih papirjev je sporno. Predvsem pa za ženske, ker se prekriva z njihovo reproduktivno dobo,kar vodi k zmanjševanju rojstev hkrati pa ne povečuje njihovega osebnega zadovoljstva.
      Skratka gre za tipično levičarsko kričanje in generaliziranje.

 10. Primc je na referendumu dokazal, da se z mobilizacijo da. 2X. Drugič še bolj uspešno.
  Pod Primčev rezultat seveda ne spada samo rezultat ozkega števila aktivistov, t.j. rezultat glasov za Likovičevo na predsedniških 🙂
  Poglejte odstotke Primčevega referenduma po volilnih enotah in še posebej okrajih. Tam se skriva ključ do zmage.
  Isti princip kot pri Trumpovi zmagi.
  Letos gre v plus razbitost levice. Odvisno kako se bo porazdelila sredina. In kako bo udeležba in angažma po določenih regijah.

Comments are closed.