Zahtevamo pravico do odpovedi RTV naročnine

8

»Če svoboda sploh kaj pomeni, potem je to pravica drugim ljudem povedati prav to, česar nočejo slišati!« (Georg Orwell)

V nedeljo, 6.1.2019, sem sena javni RTVS nehote »znašla« v debati, soočenju stališč v novi oddaji Politično s Tanjo Gobec. Gosta oddaje sta bila Janez Markeš in Vlado Miheljak, ki sta komentirala notranjepolitično dogajanje, oblikovanje in delovanje nove vlade – Šarčev prevzem oblasti.

Ali gre za ugledna kolumnista, kot ju je označila voditeljica? Kakor za koga. Nekoč sta bila v opoziciji vladajočim. Bila sta njihov nadzornik in kritik, kar je bistvo t. i. četrte veje oblasti. Miheljak je konec 80-ih pisal za Mladino, ki je po prevzemu s strani udbovske KB1909 ne berem več. Markeš pa je bil dolgoletni odgovorni urednik Slivnikovega Maga. Danes oba pišeta za mainstream medije, ki so jih prevzeli člani F21, Mladino pa lastniško obvladuje z nekdanjo Udbo kontaminirana klika. Torej se ne čudim, da sta oba apologeta ”antijanša” vladajočih koalicij.

Moje srečanje z Markešem

Leta 2004 sem se oglasila v redakciji Maga v Črnučah, ker je urednik Markeš pripravljal objavo mojega prispevka (kolumne), tudi z mojo fotografijo. Hiter pogled nanj, saj veste, obleka naredi človeka, mi je dal vedeti, kako morajo, on in ostali sodelavci, garati, da kot »privatniki« preživijo na medijskem trgu. Kasneje se za Danila Slivnika in Magovce na Delu ni izšlo. Slivnik je na začetku, ko je z nekaterimi Magovimi novinarji prišel na Delo, dejal, da Slovenija potrebuje normalen profesionalen in uravnotežen osrednji časopis. Kar je Delo po Slivnikom tudi bilo. Vladajoča medijska klika s strici iz ozadja pa je takrat »nabijala«, da Janša prevzema medije. In je Slivnik s četico odšel. Z njim pa ni odšel Markeš, ki je takrat oblekel nova oblačila. Ne le v prenesenem pomenu besede.

S pomočjo tajkunskega odvetnika Zdolška, ki je sodeloval z Boškom Šrotom, ko je prevzemal Delo in skušal prevzeti tudi Pivovarne Laško, je Markeš tožil novinarko tednika Demokracija, ker naj bi v njem v enem izmed člankov navedla njegovo previsoko bruto plačo. V resnici naj bi izjavil, da »je njegov dohodek le okoli 12 tisoč evrov mesečno«(sic!). No, ker v Sloveniji prevladuje »denar sveta vladar«, naša država ekonomsko in moralno samo še »pada«.

Markeš apologet oblastnikov, kontinuitete, paradržave

Zanimivo, kako je Markeš v oddaji Politično s Tanjo Gobec hvalil celo Ropovo vlado. Očitno je pozabil, da je nekoč v Magu Toneta Ropa poimenoval Rop-keš?. Seveda Janševe prve vlade (2004-08) ne bo nikoli pohvalil, čeprav je Slovenija takrat dosegla 90 % EU povprečnega BDP na prebivalca in imela najnižji javni dolg 22 % BDP. Naj spomnim: leta 2007 je Slovenija izpolnila stroge fiskalne in monetarne maastrichtske pogoje, ki so nam omogočili vstop v območje evra!

Žalostno je, kako nizko je padlo slovensko mainstream novinarstvo. Postalo je apologet oblastnikov, kontinuitete, paradržave. Vrhunec Markeševe hipokrizije je gotovo zaključek v oddaji Politično s Tanjo Gobec, ko je vehementno razpredal, kako je Šarec še pravočasno spoznal, da SDS-u ne more zaupati.

Zahtevati moramo pravico do odpovedi RTV naročnine

Urednikom in novinarjem RTVS ter varuhinji pravic na RTV sem seveda poslala svoje kritično pismo. V njem sem poudarila pomen pluralnosti stališč in njihove slišnosti širokemu krogu publike za obstoj demokratične družbe. Prav soočenje različnih stališč nam omogoča razmislek (tehtanje) in racionalno (svobodno) odločitev.

“Zgolj ob polni pluralnosti pridejo na oblast strukture, ki so odraz pristne in resnične volje volivcev” je napisal ustavni pravnik ddr. Klemen Jaklič. So naslovniki mojega pisma in ostali akterji razumeli povedano oz. napisano ali pa bodo upogibali hrbtenico in ostali ujetniki globoke države?

Zagotavljanje pluralizma je za urednike in novinarje javnega medija RTVS zakonska obveza. To jim nalaga tretja alineja 5. člena zakona o RTV, ki govori o zagotavljanju politične uravnoteženosti in svetovnonazorskega pluralizma. Ne bomo ugotavljala, če na RTV poznajo podrobnosti tega zakona, vsekakor pa morali o tem kaj več vedeti urednica Manica Ambrožič in varuhinja pravic gledalcev Ilinka Todorovski. Če plačniki obvezne RTV naročnine nismo zadovoljni s storitvijo javnega zavoda, bi morali imeti pravico do odpovedi »razmerja«, saj medijske lahko kupimo tudi drugje!

8 KOMENTARJI

 1. Ja, prima.Žalostno. Brezupno.
  In se nič ne zgodi.Nihče ne poprime za vajeti.
  Kje je GLASNO, kam so poniknili glasniki sprememb?

  A bomo čakali, da Šarčevina , farškokomunistična zalega začne uničevati Demokracijo, NOVO24 ?
  Pravica, do odpovedi za komunistično agitpropovsko RTV SLO mora biti , če ne ni Svobode!
  To postaja nevzdržno, še bolj od tega pa molk Opozicije.
  Nobena stranka si tega ne upa dati v program !
  Turbo hinavščina. Nesposobnost?
  Če malo bolje pogledam okoli sebe, ne zaslužimo si države, ne zaslužimo si drugega kot propad!
  GNILOBA MORA PROPASTI.

 2. kako je Šarec še pravočasno spoznal, da SDS-u ne more zaupati.
  ====
  To je izjavil?! Markešu, vse odkar sem ga prvič slišal okoli Piranskega zaliva, ne bi jaz zaupal ničesar. In taka izjava kaže, da ima jezik dolg kilometre.

  • Mar-keš? nima jezika.

   On ima mašino s teološkim programom “Polit-box for Cash”. Kdo da več?
   OGABNO.
   A si zasledil, da bi bili objavili sliko rokovanja Mar-keš in Kučanof Milan na proslavi 60 godina DELA?

 3. Slovenska nacionalna RTV hisa nikoli ni bila povsem uravnotezena, ampak je vedno od 1990 bilo cutiti dominacijo naveze v komunizmu lojalno vzgojenih kadrov s tistimi, ki so jim blizu novolevicarske ideje. Ampak pod Jerovskom, Petanom so se nekateri premiki dogajali vsaj v pravo smer.

  Zadnja leta se informativni in kulturni program TV res pomikata izrazito se bolj v provladno in prolevicarsko smer in so tudi za moj okus postali nevzdrzno pristranski. (Kar so na radiju vedno ostali in je z njimi sploh skoda zgubljati besed) Recimo: tudi sam nisem Trumpov pristas, ampak ti so pa prav obsedeni, da bojo vse z zvezi s Trumpom in ZDA prikazali v negativni, prav sovrazni luci. Obsedeni so recimo tudi z dokazovanjem, da obsezne migracije in ilegalni migranti ne prinasajo prav nikakrsnih problemov in da je vsak, ki ima majhen zadrzek, ze avtomaticno fasist. Vse, kar je malo desno, ti RTVjevci diabolizirajo kot absolutno zlo in strasijo kot v najtrsem komunizmu. Po drugi strani slovensko oblast sparajo in scitijo kot ze dolgo ne. V Putinovem, Erdoganovem, Vucicevem, Dodigovem, iranskem, sirskem, severnokorejskem, venezuelskem ipd. rezimih pa ne vidijo problema. Skrajna levica jim seveda ni problem, tudi slovenski mesecniki ne.

  Pa kje jim je pamet, kam smo to prisli? Mogoce je problem tudi v tem, da so prakticno vse uredniske polozaje v tem mediju zasedle zenske, ocitno tezke levicarke in feministke. Ampak ta unisonost je nevzdrzna za status osrednjega nacionalnega javnega medija! To ni njihov privatni projekt! Vcasih je bil izrazito levi predvsem Studio City. Zdaj cel njihov program postaja en sam Studio city.

  A si kaj takega privoscijo avstrijska, nemska, francoska, italijanska nacionalna tv hisa? Niti hrvaska ne. Ponavljam- z redkimi izjemami nesprejemljivo in nevzdrzno!

 4. Če oblasti ni treba spoštovati ustave in se nič ne zgodi, zakaj bi potem spoštovali člen nekega zakona.

  Slovenija je vse bolj podobna moralni greznici. Zakoni veljajo le za nenaše. In to celo tedaj, ko očitano dejanje nima zveze z nobenim zakonom. Vendar to v tej državi redko koga moti. Ne moti pa tudi vodstva EU, zelo jih pa moti odstranjevanje s komunizmom kontaminiranih sodnikov na Poljskem in v Romuniji.

  Slovenci žal nismo Francozi in podobni narodi, ki se znajo in upajo postaviti zase in za svoj narod. Slovenec raje še bolj upogne hrbet. Hlapci, za hlapce rojeni, je razočarano ugotavljal že Ivan Cankar. Človek se vpraša, ali smo državo dobili po pomoti, ne da bi si jo res zaslužili.

  Glede plačevanja RTVS prispevka se seveda ne bo nič zgodilo. Slovenec bo še naprej pridno plačeval in verjel vse, kar se mu zlažejo.

 5. RTV Slovenija, ki jo spremljam le izjemoma (Možina ipd.), je resnično prava marksistično greznica. Poročila (Dnevnik, Odmevi …) so popolnoma enostransko levičarsko nabijanje. Ob oddaj kot Studio City, Panoptikum in drugih sorodnih pogovornih oddaj mi že po minuti gledanja v te postmodernistične frise, ki sebe jemljejo smrtno resno, postane slabo. RTV Slovenija (vsi TV in RA programi) so industrija laži in nepravičnosti. Tudi tiste oddaje, ki navidez niso politične, so pod sublimnim vplivom psihopatskih urednikov in prikrito trobijo v levo trobento. RTV Slovenija je levičarska javna hiša, prepolna marksističnih blaznežev, brez sramu in čuta za resnicop, prfavičnost, enakopravnost. Tu ne gre samo za plačevanje ali neplačevanje prispevka, ampak zato, da je potrebno vodstveno in novinarsko strukturo spoditi in jo normalizirati z normalnimi ljudmi. To ni RTV hiša, ampak norišnica, polna neozdravljivih pacientov.

Comments are closed.