Zahtevamo odstop župana Mestne občine Ljubljana

38

Zaradi suma sprevrženega kriminalnega dejanja, ki naj bi ga zagrešil župan glavnega mesta zoper spolno nedotakljivost, smo vsi upravičeno pretreseni in šokirani, saj gre za nezaslišano zlorabo moči nad nemočno osebo, ki se je na javno institucijo obrnila v stiski in bi si zato zaslužila posebno skrb in varstvo. Zaradi tega nedopustnega in neskončno podlega dejanja smo vsi, ki živimo v tej skupnosti, otroci, hčerke, žene in matere pa še posebej, izpostavljeni in razgaljeni. Gnus in ogorčenje, ki ju zbuja to dejanje, segata globoko v naš čut za to, kaj je spodobno in nedotakljivo in kaj se nikoli ne sme zgoditi nikomur, kaj šele šibkejšemu. Ta čut je prizadet, v vsakem od nas, in posledice tega dejanja nosimo vsi. Taka zloraba je nezdružljiva s kakršnokoli javno funkcijo, kaj šele funkcijo župana glavnega mesta! Zato zahtevamo, da župan Mestne občine Ljubljana odstopi.

Matej Avbelj, Jože Bartolj, Rudi Bernik, Romana Bider, Ivan Bole, Sarie Bučar, Urša Cankar Soares, dr. Jože Dežman, Peter Dolenc, dr. Tomaž Erzar, Divna Eržen, Marko Fink, dr. Stanko Gerjol, Mirjam Gorenc, Andrej Grošelj, Terezija Grošelj, dr. Janez Juhant, Anton Lampret, Fedor Kreutz, Špela Komac Sušnik, Norma Korošec, Simon Kuzma, Ana Lahajner, Nikolaj Lahajner, Irma Makše, Anton Marinko, Andreja Mohorič, Ema Emilija Napast, Roman Oberč, Matija Ogrin, Tadeja Petrovčič Jerina, Nataša Pezdir, Maja Pintarič, mag. Mario Plešej, France Podobnik, Marija Podobnik, dr. Janez Pogorelec, Alenka Praček, Jera Rak, Amadeja Rodman, Darja Rome,  Alojzij Sluga, Alojzij Stanovnik, Olga Strgar, Lucija Šikovec Ušaj, Marcela Uršič,  Nataša Valant, dr. Rafko Valenčič, Nina Vidič,  Igor Vovk in dr. Bogdan Znoj.

38 KOMENTARJI

 1. Lepo zapisano. Kratko in jasno. Upam, da se bo zdaj župan vendarle prisiljen odzvati. Dosedanji njegovi odgovori so bili “učbeniško” ustrezni – odločilo bo sodišče. Vseeno bi si želeli bolj človeški odziv.
  Igor Đukanović

 2. Kaj drugega kot pritrditi izjavi. Ponavljam, kar sem že prej tu nekajkrat zapisal. V ZDA ali VB bi javnost in mediji v taki aferi odgovornega v nekaj dneh sesuli in ga prisilili k odstopu. In to ne le tisti mediji in javnost, ki so takemu politiku od prej nenaklonjeni.

  • Nekateri bodo Jankovića napadali kar brez argumentov samo zato, ker je Srb. Kar sem tudi sam doživel pred nekaj dnevi tukaj na Časniku. (Ne mene, njega.)

   A nekateri ga bodo branili samo zato, ker je Srb. Ti dve skupinici sta približno enako zagrizeni, tako da ne bosta vplivali na rezultat.

   Ostali nekako pričakujemo argumentirano debato. Dokazovanje na sodišču mora dosegati visoke standarde “beyond reasonable doubt”. A v športu in politiki ni nujno imeti neskončno dokazov za rdeč karton. Itak biti župan ni županova pravica. Pač pa pravica njegovih volivcev.

   Tako da imaš prav, da še največji problem predstavljajo mediji. A ne gre za levo-desni problem. Problem je denar. Konkretno denar od reklam. Domnevam, da se vplivni mediji samocenzurirajo, da se ne bi zamerili potencialnim naročnikom reklam. Kar MOL definitivno je.

   • Odkdaj pa ti zahtevaš “beyond reasonable doubt” in visoke standarde? Ti si pa ja tu legendaren po legalnosti sojenja kar tako malo. Pa naj dokaže, da je nedolžen!.
    Al to velja samo, če je desnica na sodišču?! 🙂 Aja, to bo.

 3. “Volilci”,ki so takega izvolili,ga ne bodo odstopili. Mar res kdo od vas verjame,da ga je izvolila naivnost?Ne,izvolili so ga poznavalci.

 4. suma sprevrženega kriminalnega dejanja,
  =============
  Težko mi je verjeti kar berem in to ni izpod peresa kakega nabritega novinarja, da bi samo zamahnil z roko.

  Slovenska družba je zelo nagnjena k takim napadom, zlasti če gre za spolnost. Pred kratkim je en ravnatelj naredil samomor.

  V Sloveniji se ne seksa! Gorje tistim, ki bi. Takšnega in še hujšega napada bo deležna seveda tudi gospa, ki jo avtor opisuje kot žrtev, kot nemočno osebo v stiski.

  Jaz izražam gnus in ogorčenje nad takšno hipokrizijo. Sramota. Seveda pred sodišče kaj takega upam, da sploh ne more priti.

  • Lahko obrneš v gnus. A dejstvo ostaja da bi v vsakem normalnem okolju tak primer doživel pritisk javnosti po odstopu.
   Zato ta zahtevek.

   • Po mojem niti ne. V normalni družbi ljudje ne razmetavajo s svojim ugledom, kakor tu podpisniki tega pisma.
    Mar ti mislijo, da bodo dobili oblast? Nimajo šans. In tako je z našo desnico.

    • Da tukaj podpisniki razmetavajo s svojim ugledom?
     Ojej, tole je pa krepko mimo. Gre za ljudi, ki ne potrebujejo nikakršne oblasti!

   • Ne vem koliko se tem tukaj gre za oblast. Se jim pa gre za normalno okolje ki ga nikakor ni za dočakat.

   • In ga tudi ne more biti. Takšno prežanje, kot ga izkazuje desnica ni vredno nič. Desnica samo izkazuje svojo nesramnost in nespoštovanje. Avtor je samo pokazal, da sam ne pozna ne časti ne pravičnosti. In vse sopodpisnike je zvlekel s sabo.

  • Zdravko, sam nimam nobenega razloga misliti, da avtor Tomaž Erzar to pobudo daje zaradi lastne želje po udeležbi po oblasti. Ti preveč na lahko povlečeš take obtožujoče ocene na plano.

   Podobno velja za tožilko Žgajnarjevo. Če bi zadeva ( izsiljevanja ženske in matere v stiski za seks s položaja visoke voljene javne funkcije v zameno za tudi koruptivno protiuslugo oz. intervencijo zaposlitve) bila dvomljive dokazljivosti ali bi dejansko šlo celo za konstrukt, tedaj bi po mojem tožilka zapečatila svojo profesionalno karijero, če bi v tem primeru zadeve spustila v javnost, kot jih je. Ne vidim logike, da bi se Žgajnarjeva v kaj takega spustila, če bi dvomila okoli trdnosti možnosti uspešne obtožbe.

   Sicer cenim tvoja neredko originalna razmišljanja, samo tokrat gre ta originalnost v meni se zdi malo bizarno smer, kjer umanjka zdrava etična razsodnost.

   • Žgajnarjeva je v to šla prav zaradi padca tožbe. Čeprav nerada. Skratka, takšna tožba niti Žgajnarjevi ne more uspeti in prepričan sem da ona to ve. Zato tudi ni ogrožena njena profesionalna kariera. Ravno zaradi bizarnosti, katere namen je dati kost “čistunski” desnici v zobe. In v tem je uspela.

    Etične razsodnosti ni, IF. Se ne strinjam s tem.

    Erzar seveda ne daje tega iz lastne želje po oblasti. Toda Erzar je že sam profesor in kot tak del oblastne elite. V tem smislu govorim o želji po prevzemu oblasti.

    Ultima slovenske oblastnosti je spolni prekršek, (ali nasilje), kjer sta “kriva” oba in kjer si potem vsi dajo duška v svoji “pravičnosti”. Seveda je to najprej nizkotno, da bolj biti ne more. Zato menim, da bo sam Bog branil Jankovića pred takimi traparijami. O kakšni etiki, naj bi bilo govora neki?! Nobena etika, ampak zgolj obrekovanja v stilu starih tercialk, kot smo jim rekli. Kakšno izkoriščanje stiske neki?! Vsi bi prodali to žensko za pol centa, pa se ustijo o zaščiti žrtve. Sramota je to gledat na Časniku. To je zgodba za najbolj rumen tabloid, če sploh obstaja.

    Najbolj neumno in najbolj hudo pa je, da bi nekateri res radi pripisali županu “protipravno korist” za seks. In ženski najbrž nič manj kot dajanje podkupnine. In to pripeljali na sodišče!

    • Tvoje reakcije na to temo so na meji neumljivosti. Še najverjetnejša razlaga, h kateri navaja tvoj v pisanju tule pogost precej odklonilen odnos do žensk je, da jih imaš za bitja takšne vrednosti, da jim je upravičeno početi blago rečeno marsikaj proti njihovi volji ali z izsiljevanjem. A so v ozadju tvoje življenjske izkušnje in zamere, ali kaj drugega, bom seveda prepustil tvoji privatnosti. Seveda vztrajam, da je bilo početje župana v tem primeru skrajno nemoralno in koruptivno in nevredno vsakršne, kaj šele tako visoke javne funkcije.

     • 🙂 Vsekakor ko slišim, kako nekatere skrbi za ženske si res mislim svoje.
      Najprej, napada nekajo o čemer nimate pojma, da boste potem rekli “ja, policija je kriva, oni so ga sumili”.
      Drugo, žensko bi utopili v žlički vode, pa imam menda jaz odklonilen odnos do žensk.
      Tretje, če resno mislite s koruptivnostjo v smislu podkupovanja, potem se vam je res odpeljalo.
      Če pa mislite s koruptivnostjo, da je župan pokvarjen, potem lahko odstavite tri četrtine vseh oblastnikov. Ali morda 99%?!

  • Hecno. Kaj je narobe z duševnim zdravjem njegovih volivcev? Pred zadnjimi volitvami so vedeli, da ga preiskujejo KPK. A da je po drugi strani Ljubljana kolesarjem najbolj prijazno mesto v Sloveniji. Skratka sposoben manager, ki se pa pozanima za “svoj” delež.
   Nihkotni nagibi, s katerimi bi, kot opozarja IF, protestanti hitro in brezkompromisno obračanali, so novejšega datuma.

   • Amelie, če jaz ne vem, da ti pretepaš otroka, pač ne morem biti sokriv. Sokriv postanem, ko slišim predirljiv jok.

    Enako domačini na Fužinah niso mogli vedeti za nenapisane pogoje za zasedbo delovnih mest. Glede mahinacij z denarjem so si gotovo približno predstavljali. A kakšno alternativo so imeli? Na desni? Nasploh?

    Ne pozabi. Ne iščemo samo moralnega župana ampak kompetentnega župana, ki ustreza že dodatnim zahtevam.

     • Kako to, da županovanje g. Jankovića ne žali ponosa Neslovencev? Ker je iz “našeg sela”.

      Gospa Veronika,
      v Sloveniji vlada plemenska miselnost in razen redkih čudakov, med kateri žal sodite vi, tega ne razumejo. Ne razumejo, saj je plemenska miselnost na veliko nižji civilizacijski stopnji kot država miselnost. In zato izgublja proti državam, za primer poglejte Hrvaško.

      Svetujem vam, gospa Veronika, kaj že? Aha! Da se priklopite nekemu plemenu.

 5. Gospa Veronika. Naj vam opišem svoje mnenje o paradah ponosa. Na prvi mariborski paradi ponosa je sodeloval tudi nek moj prijatelj. Mladi dečko, nezainteresiran za klasične vrednote v življenju (denar, družina,…), a zelo prijazen, načitan in izobražen. V tistih dneh se je bivša žena ločevala od mene, čeprav sem jo bil pripravljen kljub njenemu izsiljevanju še naprej nositi na povštrih. Si predstavljate, koliko adrenalina sem imel v krvi. Koliko se spomnim, sem ravno šel nekaj kupiti za enoletno hčerkico, po katero sem malo pozneje šel v jaslice. Ravno grem mimo “mavrične” stojnice, ko je ob sončnem dnevu brez oblačka nekaj zagrmelo. Pogledam nazaj in vidim deset huliganov, ki so podrli stojnico. Matematik pač – prvo, kaj sem naredil, sem preštel… Čeprav se je vse skupaj dogajalo v centru mesta, jih nihče ni fotografiral s pametnim telefonom. Le jaz sem stopil za njimi in jih spremljal vse do njihovih avtomobilov. Poln adrenalina sem brez pomišljanja hodil en meter (sto centimetrov) za njimi. Še obrnili se niso, ko sem hodil za njimi in jih z mobilnim telefonom prijavljal policiji. Tako samozavestni so bili, da delajo prav! Od policije sem doživel popolnoma amaterski odnos. A kolikor vem, policist, ki je sprejel moj klic, ni bil odpuščen. Ko sem mu rekel, da hodim en meter za huligani, me je spraševal po imenu, priimku, stalnem bivališču… Halo!!! Še posmehljivo me je vprašal, ali sem “aktivist”. No, takšen je odnos slovenske javnosti do homoseksualcev. Čeprav sem policiji prijavil registrski številki avtomobilov, s katerimi so belci med huligani pobegnili, me niso povabili niti na soočenje na sodišču. Čeprav sem kriminalistom jasno pojasnil, da bom pričal, da na sovoznikovem sedežu v poletni vročini v majico s kratkimi rokavi oblečena oseba definitivno ni bila ženska.

  Tako da so homoseksualci definitivno diskriminirani. Res imate prav, da parad ne bi potrebovali, če bi vsi bili takšni kot vi. A niso!!! Nekateri so nasilni in jim grozijo celo s smrtjo. Tako da jim je lažje doseči pravico preko parad kot po normalni poti. In lažje jim je spremeniti zakonodajo kot doseči, da jim drugi damo mir. Kako to? Poglejte. Če družaben, ustrezno socializiran in izobražen človek nima otrok, ima veliko časa za uveljavitev v poklicu. Razlike v plačah niso majhne, tako da mu kljub davkom, precej tudi ostane. Če se legalno organizirajo in vsi dajo denar na kup, so zelo vplivni. Če to naredijo podtalno, še toliko bolj…

  Tako da prosim ne meni tožiti Zorana Jankovića, ker je sodeloval na paradi ponosa. Mene prav nič ne moti.

  In kakšen odnos imajo do tega drugi Srbi? V Srbiji in Republiki Srpski živeči Srbi imajo do homoseksualcev bistveno bolj odklonilen odnos kot vi. A med slovenskimi državljani s srbskimi koreninami ni niti približno tako. Med nami je zelo velik standardni odklon – nekateri smo zelo tolerantni, medtem ko so drugi še vedno zelo konzervativno opredeljeni. Če živiš v dveh kulturah, imaš pač dve očesi in lažje ovrednotiš, kaj je v eni od tvojih kultur posebnost in a kaj so prave vrednote. Sam se počutim Srba, Slovenca in Američana. Tolerance sem se še najbolj naučil prav od Američanov, tako da me prosim, lepo prosim, ne poskušajte ščuvati na skupnost LGBT.

  Zdaj pa še o spolnem nasilju. Glejte, tudi tu nisem prepričan, ali je odnos med vsemi Srbi podoben. Morda številne ne moti, ker se je pač spravil na Slovenko. In bi jih motilo le, če bi se enako spravil na Srbkinjo. A sem prepričan, da odločna večina tega ne bi tolerirala, če bi bilo dovolj prepričljivo dokazano. Vsi vemo, da so v politiki različni interesi. Tehnično je sila enostavno narediti fotomontažo. Vsi otroci to že znajo. Kar na pametnih telefonih. Enako se komot da narediti ponaredek prisluhov. Koliko Janševih volivcev verjame, da se je res ujel v Sovine prisluhe Hrvatom? In se dogovarjal ZA incidente na morju… Čeprav so prisluhe naredili kvalificirani agentje, ki jim zaupamo varnost svoje države. Enako bo s prisluhi, ki so jih naredili policisti, če se izkaže, da med njimi ni bilo takšnih s srbskimi koreninami. Ali z eksplicitnimi simpatijami do Srbov v Sloveniji. Zato bi bilo lepo, če bi imeli čim bolj prepričljive dokaze.

  Ali sem pripravljen v tem sodelovati? Glejte, če bi na podoben način bilo treba zaščititi žensko v moji soseski, bi žrtvoval svoj čas. Sam sodim v tretjo ligo slovenskih politikov. To pomeni, da si za politiko vzamem veliko časa. Bil sem in še bom na listah od mariborskega občinskega sveta do državnega zbora. A za svoje udejstvovanje v politiki ne dobim niti centa. Celo obratno – plačujem nekaj centov članarine. Tudi danes se mi mudi oddati nek povzetek – od tega živim. Plačo potrebujem, ne morem en mesec delati zastonj. No morda če bi šlo za promocijo (presnega) veganstva. Morda tudi če bi bilo treba zaščititi podobno žrtev nasilja, a ne bi bilo politične dimenzije (ki ima za posledico veliko več nezaupanja in domišljije o teorijah zarote). A za ta projekt nimam en mesec časa. Vidim, da si že kolegi tukaj vzamejo več časa od mene in so bolje informirani. Lepo bi bilo, če bi se združili in skupaj naredili “obtožnico”. Ne formalno pravosodno, ampak berljivo za našo rajo. Z ustreznimi dokazi. Ne tako visokimi, kot jih potrebujemo na sodiščih, a dovolj prepričljivimi za dokazovanje politične odgovornosti. Biti župan ni človekova pravica tistega, ki je izvoljen. Pač pa njegovih volivcev. Ki bi ga morali imeti možnost tudi odpoklicati. Vsekakor pa ga imajo možnost ne izvoliti ponovno. A, če bo pritisk dovolj velik, bo gotovo že sam prej odstopil. Tako da navijam za pravico.

  • Ne verjamem, da je možno potvorit audio posnetek in sfabricirat neresnične izjave človeka, konkretno ljubljanskega župana, posebno ne na način, da bi bilo to neugotovljivo. Celo strokovnjakom. Za nič podobnega vsaj sam še nisem slišal. Morda pa sem tako zaostal za časom.

   Glede prisluhov Janša-Sanader se ne spomnim, da bi kdo trdil, da so ti audio posnetki sfabricirani in podtaknjeni. Problem za obremenitev Janše je to, da na posnetku, vsaj tisto, kar je bilo dano javnosti pred nekaj leti, nasprotno od tvoje trditve, ni dogovarjanja za izvedbo incidentov. Kar sem slišal ali bral kot tranksript je le nekaj besed med obema premieroma okoli incidentov, ne pa nikakršen vzajemen dogovor, da se incidenti iz volilnih potreb bojo zgodili. Ne vem, ali zdaj obstajajo že kaki novi posnetki, ki bi upravičili Ropove obremenitve na račun njegovega premierskega naslednika.

   Glede afere s farmacevtko priznam, da nisem niti pomislil na opisano vrednotenje, naj bi tukajšnji Srbi zamerili Jankoviću kvečjemu, če bi tako naredil z njihovo rojakinjo. Ker pa je Slovenka, pa menda za njih to ni nek problem. To pa res nisem mislil, da gre videnje v tem primeru tako zelo po nacionalnem ključu. Verjetno se bi mnogi kristjani sekirali tudi, če bi šlo za muslimanko ali pa recimo eskimko.

   Sicer pa le pazi, da te tvoji v politiki ne bojo samo izkoristili. Sicer ne vem, zakaj ste vegani tako nagnjeni k ( skoraj religioznemu) oznanjanju svojega veganstva; morda bi bila glede na to usmeritev Požarjeva skupina zate primernejša od kakega razpadnega produkta nekoč svemogočne Drnovškove stranke.

   • > Verjetno se bi mnogi kristjani sekirali
    > tudi, če bi šlo za muslimanko

    Seveda. In enako velja za Srbe. Pravim le, da gotovo obstajajo tudi krščeni, ki se ne bi sekirali za muslimanko…

    P.S. Hvala za komentar o Janši. A nisem si izmislil jaz. Prebral sem v časopisih. In enako o Jankoviću le berem. Je torej enako laž? Kako to lahko “navaden” občan, ki nima časa več kot 10 minut, preveri? Recimo Mariborčan kot jaz, ki se nima toliko časa ukvarjati z ljubljanskim županom.

   • Ah, te Igorjeve izmišljotine. Nihče ni ponarejal prisluhov. O tem sem prepričan.
    Zagotovo pa gre za zasebne zadeve, ki bodo izločeni iz prisluhov, kot so menda že bili, in se je Žgajnarjeva pritožila, ali kako že.
    Ženska ga ni prijavila. Odrasla ženska.
    Da je Slovenka nima nobene veze. Sploh se tu ženske ne ščiti. Že g. Erzar si je izmislil “žrtev v stiski”, da bi lahko pokazal svojo “pravičnost”.
    Pri tem sploh ne gre za žensko, niti nikomur ni mar zanjo. Še več. Če bi se kaj izkazalo za resnično, bo nasrkala tudi ženska. Torej je vse celo proti žrtvi, kar je posebej v sramoto vsem, ki se obešajo na ta primer.
    Prepričan sem, da je to še en zobotrebec za “čiste”, “poštene” in “pridne” Slovence, da bi se spotaknili. In se vsi res. Kažete samo, da vam dostojnost in pravičnost ne pomenita nič. Od vsega bo ostalo samo nespoštovanje in nesramnost, ki očitno sploh ni več niti argument v naši družbi.

 6. Gospod Igor, pišete, da ste matematik (pedagog?) in politik, torej niste le »navaden« občan. Oba poklica si morata 24 ur na dan prizadevati, da političnih dogajanj ne bi reševala “ulica”. Povrh tega: Kako to, da ste spregledali dejstvo, da se resnično homoseksualne osebe ne identificirajo z ekshibicionističnimi paradami ponosa, saj so enako normalne kot mi. In kako to, da ne veste, da le tisti župani mest in vasi, ki se od teh parad distancirajo, so pravi politiki prihodnosti.

  • OK. Se strinjam. A še vedno se čutim dolžan investirati le kakšne tri ure v ta konkreten primer (več v debate z vami na Časniku, a v samostojno reševanje tega problema do tri ure).

   In slabo sem se izrazil. Ne ulica, ampak volivci pa vendarle so tisti, ki v demokraciji na koncu morajo odločiti. Torej končni dokaz mora biti jasen in enostavno dostopen vsem. Petminutni dokaz. Da na levi ne bodo začeli kopirati Rodeta in svetovati: “Ne poslušajte praznih obsodb desnice”…

 7. Naši in vaši je bedarija. Seveda imaš prav, IF, da se delimo predvsem na poštene in nepoštene, korektne in nekorektne, sam bi pa še posebej pristavil nenasilne in nasilne. 🙁

Comments are closed.