Obisk Nancy Pelosi na Tajvanu ni ogrožal miru, prej obratno

4
Franci Kindlhofer

Ko je pred nekaj dnevi vplivna dama ameriške politike, v ZDA na tretjem mestu oblastne lestvice, Nancy Pelosi obiskala demokratični Tajvan, so mnogi že videli svet na robu velike katastrofe. Zvesta svojim principom, je komunistična Kitajska pošteno zarožljala z orožjem in z vojaškimi manevri kazala mišice svoji majhni sestri sredi morja na vzhodu Kitajske.
Je obisk smele dame iz ZDA res ogrožal svetovni mir? Moj odgovor je: ne. Prej je pripomogel k temu, da bodo kitajske vojaške grožnje ostale le manevri. Iz izkušenj bi si morali enkrat za vselej zapomniti, da diktatorski režimi, posebno še komunistični, priznajo kot partnerje samo tiste, ki se jih bojijo, ker lahko povzročijo njihovo lastno pogubo in izgubo moči. To nam mora biti vsem jasno, odkar imamo opraviti z rusko agresijo v Ukrajini, ki sicer ne izhaja direktno s strani komunistične države, vzroki zanjo pa kljub temu tičijo v preteklem komunističnem sistemu.

Putinu, ki kot agent KGB-ja prezira zahodno Evropo, je ta predolgo popuščala, ker ga ni spregledala

Danes vemo, da so bili vsi poskusi zbliževanja zahoda, vključno z sodelovanjem v Natu, s strani Vladimirja Putina razumljeni kot šibkost demokratičnega zahoda, ki jo je treba izkoristiti. Ko so Putinovi vojaki v Čečeniji počeli najhujše zločine nad ženskami, je njihov vrhovni poveljnik smel spregovoriti pred nemškim parlamentom in požel buren aplavz. Kancler Schröder ga je še viteško počastil z nazivom čistega demokrata (lupenreiner Demokrat). Schröderju ni bilo treba dolgo čakati na plačilo. Putin mu je za čas po koncu kanclerske službe, v kateri uživa še danes, pripravil udoben fotelj v dobri družbi svojih oligarhov.
Ko je pričel Putin šariti na vzhodu neposlušne Ukrajine in si prisvajati njena ozemlja, je vsa Evropa izrazila veliko začudenje, kaj si pravzaprav upa, po prstih pa ga ni nihče – zaradi ljubega miru v hiši. Mnogi so mislili, češ sedaj je čas, da Putina spravimo v dobro voljo, da nam bo bolj naklonjen, in so nasedli njegovim ugodnim ponudbam z surovinami. Pri pogajanjih o rešitvi ukrajinske krize so verjeli notoričnima lažnivcema Putinu in Lavrovu. Namesto da bi naši pogajalci zahtevali umik iz Ukrajine in postavili za to termine, so prikimavali Rusom, češ da so ogroženi od zahoda in da moramo mi skrbeti za njihovo varnost, ne oni sami. Razumljivo je, da Putin ni videl nobenih razlogov, da bi moral pri čemerkoli popustiti in vzeti v obzir zahodno Evropo, katero je kot agent KGB-ja tako ali tako preziral.
Tako se je zgodila sovražna invazija na Ukrajino. Ko so Rusi obkrožali Ukrajino in ji grozili, je bil še čas, da bi z zahoda trumoma prihajali politiki, vojaški zastopniki, tudi papež, v Ukrajino in ji demonstrativno izkazali vso podporo in odločenost, braniti njeno svobodo. To bi bil takrat pravi signal, kot je bil pred nekaj dnevi obisk Nancy Pelosi na Tajvanu.

Sankcije zahoda že učinkujejo, saj se v Rusiji pojavljajo tipični simptomi iz socialističnih časov

Sreča v nesreči je, da je zahod, čeprav zelo pozno, spoznal prave Putinove namere in je po ruski agresiji pravilno, po moje pa še kljub temu premalo in prepočasi reagiral. Ukrajinci pravzaprav umirajo za nas. Putina moramo ustaviti. Zato so vse naše nevšečnosti in težave, ki so povezane z ukrajinsko vojno, najmanj, kar moramo sprejeti kot nujno in neizogibno.
Poleg fizičnega ustavljanja ruske agresije bodo k miru na vsak način prispevale tudi sankcije zahoda proti Rusiji. Tudi tam postaja življenje vedno bolj težko in neznosno. Ruske denarne rezerve tudi ne bodo zadostovale v nedogled. Najpozneje po enem letu bo rusko gospodarstvo padlo. Že sedaj se pojavljajo tipični simptomi iz socialističnih časov: v klinikah primanjkuje botoksa, izbira kave se je zmanjšala, tovarnam papirja manjka belilo za papir, preskrba z mesom je otežena, ker primanjkuje dodatkov za krmo, Rusija lahko oskrbi državo s perutninskim mesom, ampak jajca za valilnice je do sedaj kupovala v zahodni Evropi. Manjkajo zobne proteze, banane, rezervni deli za avtomobile. Industriji primanjkuje ležajev, mikročipov, letalskih delov.
Če bo velik del sveta zajela recesija, se bodo vsekakor znižale cene nafte in plina, ki so trenutno glavni vir prihodkov ruske države. Po informacijah ruskega ministrstva za promet sta dve tretjini potniških letal z zahoda. Ker ne morejo uvažati rezervnih delov, jim grozi, da bo do leta 2025 polovica teh letal ostalo na zemlji, ker jih bodo potrebovali za rezervne dele. Res je, da je zahodna Evropa iz Rusije uvažala 46 odstotkov plina, ampak za Rusijo je to pomenilo 83 odstotkov izvoza plina.

Putin trdi, da bo ruska industrija nadomestila bojkot zahoda, ampak Rusija je izključena iz mednarodnih dobavnih verig

Nedavne Putinove izjave v Sankt Petersburgu, da bo ruska industrija bojkot zahoda z lahkoto nadomestila, je naravnost smešna. Rusija je izključena iz vseh mednarodnih dobavnih verig. Poleg tega jo je zapustilo že pol milijona ljudi in vsak drugi je bil strokovnjak na svojem področju. Pred vojno so v Rusiji registrirali mesečno sto tisoč vozil, sedaj je padla ta številka na 27.000. Rusijo je zapustilo že tisoč zahodnih podjetij, med njimi tudi Siemens, ki je dobavitelj hitrih vlakov med Moskvo in Sankt Petersburgom. Prej ali slej bodo težave z vzdrževanjem.
Mogoče je tudi to znak stanja v Rusiji, da ruske sile v Ukrajini že štiri tedne niso osvojile metra ozemlja. Nasprotno, kar nekaj zavzetega ozemlja so morali zopet prepustiti prvotnemu lastniku, Ukrajini.
Podatki in številke so povzete iz spletnih medijev v tujini.

4 KOMENTARJI

 1. https://www.latimes.com/opinion/story/2022-02-21/richard-nixon-henry-kissinger-trip-to-china-50th-anniversary-taiwan-vietnam-war

  Kissinger in Nixon sta najbolj odgovorna, da Tajvan danes in že desetletja trepeta za svojo svobodo in demokratično ureditev in da ne Amerika, ne Zahod ne vedo prav dobro, kako bi ga zavarovali in preprečili v najboljšem primeru usodo Hongkonga, ali pa tudi začetek vojaske ekspanzije komunisticne Kitajske na Pacifiku.

  Če je že bilo treba prej ali slej sprejeti realno dejstvo, da so komunisti prevladali na celini na Kitajskem pa je povsem nemoralno bilo prepustiti prebeglo vlado in otocane brez vsakega statusa, ne le brez podpore. Čeprav fakticno Tajvan je drzava in to moderna, uspešna in demokratična, jim tega iz strahu pred kitajskimi komunisti nihče ne upa priznati. Izključeni so celo iz možnosti udeležb na športnih, kulturnih in znanstvenih druzenjih in pri mednarodnih humanitarnih organizacijah.

  Tako sramotne in nehumane so posledice te davne koncesije kitajskim komunistom. In kaj sta razen prehodne pozornosti in praznih nasmeskov ob obisku dobila Nixon in Kissinger? Realno nič. Upala sta, da bo Kitajska pritisnila na S.Vietnam za nek časten mirovni kompromis. A Ameriki ni ostalo drugega kot sramoten umik iz Vietnama z dodoba zamazano podobo doma in v svetu. Komunisti pa v slavi in vzponu.

  Vse do, Bogu hvala zanju, prihoda Karola Wojtyle in Ronalda Reagana. Upam, da Zahod kolikor toliko, vsekakor bolje od protitoisticnih Slovencev, pozna te lekcije in ne bo prodal ne Ukrajine, ne Tajvana. Ne sme!

 2. Hvala za Vaš komentar. Zahodni svet je do sedaj preveč naivno gledal na obstoječe komunistične sisteme in na tiste, ki so jih sicer navzven odstranili, a so ostale bezgavke v njihovem telesu. Sedaj je res zadnji čas, da se pokaže Kitajski, ki je tudi še oslabljena od pandemije, da samovoljne križarske akcije v stilu Putina niso več mogoče. Zahod in branitelji svobodnega sveta in demokracije se morajo končno zavedati, da nam vse to, kar trenutno uživamo ni bilo podarjeno. Zato moramo biti pripravljeni to ubraniti, tudi z možnimi žrtvami. Sicer bomo vsi skupaj na kraju žrtve komunizma v tej ali oni obliki.

 3. IF: “Vse do, Bogu hvala zanju, prihoda Karola Wojtyle in Ronalda Reagana.”

  Tako! Vidim, da nisem osamljen. V času Reaganovega predsedništva sem ga hvalil in pridobival črne pike. Papež Janez Pavel II. pa ni zastonj svetnik. To so bili veliki časi! Bog ni pozabil na Evropo in svet.

 4. Odziv ZDA na kitajsko razkazovanje mišic se mi zdi ustrezen.
  V zvezi s sankcijami nad Rusijo pa bi omenil, da članek zelo dobro prikazuje samo eno plat stvarnosti. Rusi namreč razmišljajo približno tako: “Slab je ta zahod. Proti nam uvaja sankcije, ki nam škodijo. Putin je zares dober, da se proti njemu bori.” Ruske matere pa razmišljajo približno tako: “Izgubile smo sinove v vojni. Zahtevamo, da se jih z vsemi častmi pokoplje kot heroje, ki so nam služili.” Nobene zahteve od ruskih mater po končanju vojne nisem slišal. Edino one so tiste, ki lahko trdijo, da so največ dale za vojno. Je režim res tako pokvarjen, da bi poslal v Sibirijo deset tisoč takih mater? Ne gre torej za Putina, pač pa za spreobrnjenje Rusije.

Comments are closed.