Zadnja poteza Silvia Berlusconija

0

berlusconiMesec pred dopolnjenim 80. letom starosti je Silvio Berlusconi, kot poroča Politico.eu, opravil serijo nepričakovanih potez, ki namigujejo, da naj bi italijanski politik zapuščal javno prizorišče.

Trikratnemu premieru in medijskemu tajkunu, ki okreva po junijskem srčnem napadu, so zdravniki odsvetovali dosedanjo aktivnost. Berlusconi je kljub ozračju populizma, ki ga uspešno izrabljata Donald Trump in Boris Johnson, na izhodnih vratih politike. Imenoval je namreč verjetnega naslednika na čelu stranke Forza Italia (Naprej, Italija), ki poskuša ohraniti svojo relavantnost. Prav tako je Berlusconi prodal svoj ljubljeni nogometni klub AC Milan. Po delih je pričel prodajati celo tudi svoj medijski imperij, ki mu je pomagal pri njegovih političnih ambicijah.

Čeprav Berlusconi še vedno ugovarja sodni odločitvi, da zaradi obsodbe leta 2013 ne more sedeti v italijanskem parlamenti, je več ali manj jasno, da si nekdanje politične moči ne bo povrnil. Vendarle Berlusconi še ni javno izjavil, da za vedno zapuča politiko, a že namigi na to vplivajo na italijansko politično prizorišče, ki se sooča z vprašanji ekonomske stabilnosti in političnega voditeljstva.

Berlusconijeva Forza Italija je v teh letih izgubila svoj položaj proti Severni ligi, ki na svoj uspeh preži s svojim antimigrantskim in evroskeptičnim stališčem. Na volitvah leta 2013 je stranka izgubila 6 milijonov glasov v primerjavi s predhodnjimi volitvami leta 2008, na katerih je zmagala. Čeprav Berlusconija še podpira 10-15 odstotkov volivcev, le redki verjamejo, da bi se lahko spet povzpela na vrh.