Začetnik agrarne kemije

1

Američan Edmund Ruffin velja za začetnika agrarne kemije, saj je pokazal, kako lahko obnovimo izčrpano zemljo. Rodil se je 05, januarja 1794. Bil je brez formalne izobrazbe, vendar pa je ob svojem delu prišel do pomembnih spoznanj in ugotovitev.

Dokazal je, da se je prst na jugovzhodu ZDA izčrpala, ker so na njej gojili vedno isto poljščino, zato tudi gnojenje ni bilo učinkovito. Kot rešitev je leta 1818 predlagal uporabo laporja, ki naj bi nevtraliziral kislost zemlje, hkrati pa je razvil številne uspešne metode gnojenja. Nadalje je predlagal kolobarjenje, s čimer se je povečala donosnost žit. O svojih dognanjih je napisal knjigo, rad pa je tudi poučeval in predaval.

Med državljansko vojno je bil trdno na strani secesionistov, to je Južnjakov. Ko je zvedel za njihov poraz, si je 17. junija leta 1865 vzel življenje.

Foto: Wikipedia

1 komentar

  1. Spoštovani Franci: to pa seveda ni res! To o kolobarjenju! Že v davnih časih tam okoli 500, so Germanska plemena kolobarila! Marija Terezija je kolobarjenje celo uzakonila! Da o gnojenju ne govorim!

Comments are closed.