blog P. Jančič: Za veterane je denar, za vojsko ne

11

Obrambna ministra Andreja Katič je veteranskim organizacijam ta teden dodelila 1,5 milijona evrov. Tretjino Zvezi borcev NOB. Predsednika republike Boruta Pahorja pa je generalštab opozoril, da je vojska komaj zadostno pripravljena za mir, za krizo ali vojno pa nezadostno. Pahor je kot spodbudno ocenil, da je vlada vsaj ustavila trend nižanja vojaškega proračuna.

Kako resni so problemi, kaže članek o pilotih vojaških helikopterjev, ki ne smejo več leteti.

Ko dobiš, a se ne pozna

Vlada zniževanje proračun za vojsko zadnja leta ustavlja tako, da nanje prenaša stroške, ki so jih prej plačevala druga ministrstva. Navidez se s tem obrambni proračun poveča. Druga ministrstva na videz varčujejo. Dejansko pa se ne spremeni nič. Z zunanjega ministrstva, ki ga vodi predsednik Desus Karl Erjavec, so tako na obrambo prenesli plačilo obveznosti za mednarodne organizacije. Že na zunanjem ministrstvu v preteklosti v proračunih za plačilo teh obveznosti niso imeli dovolj denarja.

Iz ministrstva za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak (SD) pa so pred tremi leti na obrambo prenesli obveznosti do različnih veteranskih organizacij. Koliko dobijo te letos, kaže tabela:

Organizacija Vsota
ZZB za vrednote NOB 533717
Zveza veteranov vojne za Slovenijo 432249
Zveza policijskih veteranskih društev Sever 196283
Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve 95710
Zveza društev general Maister 80392
Zveza MORiS 79084
Zveza koroških partizanov in prijateljev protifašističnega odpora Celovec 41181
Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske 36273
Zveza vojnih invalidov NOV Trst 9631

Več: blog Peter Jančič

11 KOMENTARJI

 1. Misel Aleksandra Solženicina: »Sveti Avguštin je zapisal: ‘Kaj je država brez pravičnosti? Nič drugega kot roparska tolpa.’ Zdi se mi, da bi po petnajstih stoletjih le malo naših sodobnikov zanikalo očitno resničnost te sodbe.«

 2. To je res norost. Vseeno če helikopterji vojske naše današnje države ne morejo več vzletati, ker se jih ne vzdržuje. Glavno, da je denar za veteranske organizacije, na prvem mestu one Tita Turnška. Da se grejo fanatiki celoletne maškarade v partizanski opravi 75 let po končanju tiste morije.

  Čudno in zgrešeno, da niti desne vlade tu niso vzpostavile normalnega stanja. Kvečjemu pipico malo bolj priključijo na dediče TO in Morisa iz osamosvojitvene vojne.

  Glavno, da živimo od slave vseh vojn, ki smo se jih Slovenci kdajkoli udeleževali. Nedvomno smo bili vedno odločilen vojaški dejavnik v svetovnih spopadih.

  • “Čudno in zgrešeno, da niti desne vlade tu niso vzpostavile normalnega stanja.”

   Hvala gospod IF, da me v tej trditvi podpirate.

   No, jaz grem še malo dlje in zahtevam, da se odgovorni voditelji na desni umaknejo in dajo priložnost drugim, tudi gospodu IFu, da poskusijo urediti stanje.

  • Eh, ste eni nestrpni. Zakaj pa ne bi npr. helikopterjev vzdrževali z denarjem, ki gre za plačilo dela socialnih prispevkov katoliških duhovnikov, kjer je številka še večja od tega 1.5 milijona? Da o ostalih prispevkih države KC, ki dosegajo več milijonske zneske, niti ne govorim. A to pa ni norost? 🙂

   Država pač podpira različne civilno-družbene pobude, te veteranske organizacije so pač del tovrstnih proračunskih porabnikov med katerimi in verjetno največjimi je tudi KC, tako da nima nobenega smisla se osredotočat le na njih v smislu, poglejte, država jim daje denar, vojska ga pa nima. Država daje denar marsikomu in za marsikateri namen, ki bi ga lahko označevali kot manj pomembnega od vzdrževanja vojaških helikopterjev. 🙂

   In ravno v takšnih člankih se odraže vsa beda našega novinarstva, ki s takimi manipulacijami in nelogičnimi zavajanji deluje ideološko, namesto informativno.

   • “Država daje denar marsikomu in za marsikateri namen, ki bi ga lahko označevali kot manj pomembnega od vzdrževanja vojaških helikopterjev.”

    Država nič ne daje, ker ni oseba. Pač pa so se do korita z davkoplačevalskim denarjem dokopali razni tipi in izrinili vojsko.

    Vse komentatorje opozarjam, naj malo preverijo, kako mislijo. Ne obstaja ne državni interes, ne javni interes ali kaj podobnega. Obstajajo samo skupine ljudi, ki imajo različne interese.

    Obstaja pa tudi javno dobro, ampak dvomim, da je komu to v interesu.

 3. Če bi ZZB NOB uspeli jemati kot uporniško gibanje, bi to bilo tudi zame fantastično. Če bi se odrekli revoluciji, priznali totalno zgrešenost komunizma in socializma, bi bilo to res izjemno z njihove strani. Toda, to seveda ne bo šlo. In tako bo njihova sramota iz dneva v dan večja. Nihče več jih ne bo jemal resno in bodo pozabljeni iz zgodovine.
  Toda, druga stran se je tudi odpovedala kralju, avnojska prepoved vrnitve kralju v domovino očitno vsem paše, kot nekaj čisto normalnega, neobstoj Slovenije pred 1991, nekaj čisto ok, vsi bi pozabili vse, “resetirali” Slovenijo in gradili prihodnost brez pojma “včeraj”. Tako ne gre, tako da samo plavamo od dne do dne. Samo, da bi še jutri bilo tako kot danes. To pa pomeni samo propad.

  • Zdravko: “… Nihče več jih ne bo jemal resno in bodo pozabljeni iz zgodovine.”
   =========================

   Nič ne bodo pozabljeni iz zgodovine. V zgodovini bodo za vedno zapisani ob boku ruskih boljševikov in vseh sort internacionalnih komunističnih zločincev.

 4. Pa še nekaj, za kulturo je že dve leti za 30 5 manj denarja.

  Ali to velja tudi za borce, zlasti še, ker jih je že prav malo?

 5. V člannku na linku pa berem, da niso helikopterji krivi, ampak imajo piloti prepoved, ker niso imeli “rednega letnega usposabljanja” na, pazi, na simulatorjih?!
  No to pa je prozoren način za izsiljevanje denarja. Podobno, kot bi se vojak samopoškodoval. Takim je grozilo vojaško sodišče! Izkušenim pilotom vzeti dovoljenje za letenje?! Obup, ta naša vojska.

 6. Ob tej novici …

  “Obrambna ministra Andreja Katič je veteranskim organizacijam ta teden dodelila 1,5 milijona evrov. Tretjino Zvezi borcev NOB.”
  ==============================

  … sem takoj dobil asociacijo. Si predstavljate, da bi npr. vlada Kambodže še v letu 2017 financirala nekakšne veterane Rdečih Kmerov. No to.

Comments are closed.