za-privatizacijo.org: ZA privatizacijo, ZA depolitizacijo gospodarstva!

49

Predsednik Vlade Republike Slovenije, ministri, poslanci Državnega zbora Republike Slovenije, pozivamo vas, da na seznam prodaje podjetij v državni lasti uvrstite vsa podjetja, ki delujejo na konkurenčnih trgih in katerih lastnica je država. Odrecite se želji po obvladovanju podjetij v državni lasti. Kot edini kriterij za prodajo postavite najvišjo ponujeno ceno!

Celotno slovensko gospodarstvo nazaduje, ker so nekatera njegova največja podjetja politično vodena in klientelistično izkoriščana. Slovenija ima enega izmed najvišjih deležev državnega lastništva podjetij med državami članicami OECD in enega izmed najnižjih deležev neposrednih tujih investicij v EU. Tako je zaradi interesa politike, da po podjetjih pod svojim vplivom plačuje zasluge prijateljem in po teh podjetjih obvladuje tudi druge dele gospodarstva. Ceno za to z visokimi davki, razvojnim zaostajanjem in širjenjem kulture klientelizma že plačujemo vsi državljani. Še bolj pa bodo za to plačevale generacije, ki šele vstopajo v odraslo življenje ali se sploh še niso rodile.

Politika je kriva, da je Slovenija izgubila korak s primerljivimi državami EU. Zato sporočamo: »Razjahajte tega konja, razjahajte gospodarstvo!«

Vrnite nam našo deželo, kjer se z odgovornostjo, poštenjem in trdim delom pride dlje kot s političnimi poznanstvi. Omogočite zdravo gospodarstvo, ki v poštenem tekmovalnem okolju, brez vmešavanja politike, ustvarja delovna mesta in blaginjo za vse.

Več in možnost podpisa Peticije za privatizacijo na povezavi.

49 KOMENTARJI

 1. Podpisal!!!

  Obvestil vse prijatelje, znance z emailom. Z FB in TW,

  poklical upokojene starše, zakonsko skupino.

  Za normalnost, za svobodo se moramo boriti kot levi, drugače nas bodo paraziti ves čas obvladovali, si nas fevdalno in občasno suženjsko lastili.

 2. Podpisal, seveda.
  Nelojalna konkurenca državnega kapitalizma, ki pobira denar z davki, potem pa glumi podjetnika na trgu, se mora nehat!

 3. A to prav vidim? Cca 3.000 podpisov samo v prvem dnevu.

  Peticijo proti privatizaciji pa je v enem mesecu podpisalo (komaj) cca 11.500.

    • To so tako pomembne stvari kot plebiscit. Takrat sem bil v prvem ali drugem letniku faksa. Ko nas je pri matematiki profesor dr. Tomšič dejansko pozval, da moramo iti na plebiscit: ” Glejte, da boste šli glasovat za Slovenijo!”. Čeprav sem bil v sebi že prej 100% odločen iti glasovati za samostojno Slovenijo, me je šokiralo, ker tam so bili profesorji tako vzvišeni in oddaljeni, take eminence – kaj da bi se kdo kaj na osebni nivo spuščal ali prišel dol iz akademskih nebes.

     Takrat je bilo kruto. A ljudje smo bolj po svobodi hrepeneli kot danes, ko se stanje zelo slabša. Večina ima veliko več svobode – a je ne ceni – kot Izraelsko ljudstvo po begu iz Egipta v puščavi, ko si je želelo nazaj v suženjstvo. Svoboda je težka, ker zahteva odgovvornost in zrelega človeka.

     Sužnjem je svoboda kot svinjam biseri.

 4. Pogrešam podpise NSIjevih funkcionarjev. SDSovi funkcionarji jo množično podpisujejo.

  Od NSi pa samo Milan Matos, Tonin in Hojs.

 5. Delite naprej, vsem, še babicam naredite e-mail račun če je potrebno.

  No btw. baje so levičarji že napadli peticijo z izmišljenimi imeni ala ‘Mario Balotelli’ ampak vbaje da imajo admina, ki skrbi za rte zadeve. Samo to, da boste videli kako velik odpor imamo.

 6. Privatizacija je nujna. Podpisovanje te peticije, kot tiste druge, ki gre ravno kontra, je pa brez pravega smisla.

   • 1. Zakaj nisi napisal, da me skrbi, da bi tisto drugo peticijo množično podpisovali, kar bi bilo vsaj v osnovi logično, glede na trditev iz mojega prvega stavka.

    in

    2. Kakšen misliš, da dejanski učinek teh peticij? A misliš, da te peticije ne tiste, ki o tem odločajo, kakorkoli vplivajo?

    Histerija množic (kar se v tem primeru dogaja in čemur vidim tudi sam podlegaš) sama po sebi nima nobenega vpliva na politično odločanje, če ni 1. podprta s pravno relevantnostjo (te peticije niso pravno zavezujoče), ali 2. konkretnimi posledicami za tistega, ki odloča.

    Kar mene v tej državi skrbi, so prej ljudje, ki razmišljajo tako kot ti.

    • “Kar mene v tej državi skrbi, so prej ljudje, ki razmišljajo tako kot ti.”

     Upravičeno! Če pridemo na oblast, vas takoj vržemo na svobodni trg delovne sile! In pod drobnogled pravne države!
     🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 7. ..ta peticija Za je smiselna in potrebna , saj tudi tako in na tak način odpira polje in daje možnosti argumentiranega soočenja mnenj in argumentov, dejstev…. pro et contra…

  • Podpišimo vsi: le tako lahko rečemo, da so samo politiki vse krivi in da smo ugrabljena država.
   Kdor ne podpiše, pa s tem priznava, da je tudi sam kolaborant komunističnih teroristov. 25 let na 45 let podlage.

 8. Pa saj to privatizacijo so tako odobrili rdeči. Ne vem kaj so zdaj eni proti. A je to spet še en spor na levici?!

  • Mah ja, gre za pač vplivne kanale. Pač iz državnih podjetij se financira določene leve organizacije (kulturniki,društva), medije, povezani so z javno upravo, le-ti vplivajo na šolstvo.
   It’s only and always about the money. 🙂

   Je pa res da to veliko ljudem ustreza. Poznam kar veliko levičarjev ki so levi glede polpretekle zgodovine, obožujejo socializem, a imajo visoke plače na uradih, potujejo v tujino, živijo bolj bogato kot nekateri desničarji – ki so recimo kmetje, preprosti delavci, trdo-garajoči podjetniki, ki nimajo veliko premoženja.

   Tako, da na koncu – če se se strinjamo z Lenkom Primcem – je tu ideologija partizani vs. Domobranci samo okras in slepilo. Ideologija le omogoča da en tabor in njegovi pripadniki relativno dobro živijo in to v kapitalističnem stilu, medtem ko ostali mnogo bolj trdo delajo in morajo – pod pretvezo javnega dobrega – dobrine svojega dela preko davkov in dajatev dajati prvim 🙂

   Mislim, da če bi se večino zadev privatiziralo, bi bil to zelo hud udarec za omrežje, kar veliko lovk bi se posekalo. Ok je pa potem (ideja za drugo peticijo) tu še medijski monopol: tu pa bi v ustavno presojo morali vzeti kako je pri nas rešeno plačevanje prispevka za Rtvslo – povezano skupaj s tem, da ga plačuješ če imaš doma televizijski ali radijski sprejemnik. Levi časopisi verjetno bodo gagnili z naslednjih 5-10 letih a vseeno jim ostaneta še javna Rtv in radio 🙂

 9. Privatizacija je očitno večji udarec kot se zdi. Še večji udarec bo privatizacija slabih podjetij. Ne samo dobrih kot se zdaj počne, da bi se iztržilo razmeroma veliko in da bi se politiki trkali po prsih kakšni biznismeni da so. In to predvsem rdeči, ki jih predvsem obtožujemo da ne znajo poslovat. Tipična takšna prodaja je bila prodaja Leka, ko je Rop mislil da je Onasis, osebno.

  Toda prava luknja so slaba podjetja, ki vlečejo subvencije in jih imajo za biznis. Ta podjetja imajo nizko ceno in nihče noče imeti z njimi nobenega opravka. V teh podjetjih je država udeležena z visokim procentom lastništva. Kaj bo z njim, kdaj bo to naprodaj. In kdaj za vraga bo naša borza normalno delovala, da se bodo podjetja prodajala na trgu.

  • Hja to o Leku bi se dalo debatirat. Prodal ga je Dragonja. Se pa strinjam, da je med državnimi podjetji cel kup izgubašev. In to je treba rešit.
   Privatizacija pa je lahko tudi tako, da pač levičarji dajo svoj lasten denar in odkupijo firme in se gredo samoupravljanje. Ampak naj pač ne fehtajo denarja, naj poslujejo na trgu in se izkažejo kakor vedo in znajo.

 10. Skrij se, Kučanov Mencinger, pred narodom. Peticijo A smo podpisali vsi, ki smo ZA Slovenijo-kot ob plebiscitu!

 11. Peticije dr. Jožeta Mencingerja?
  Peticija dr. Jožeta Mencingerja proti privatizaciji odmeva, saj se vendar bori za delovna mesta, proti kapitalističnim špekulantom, ki uničujejo podjetja zaradi dobička. »Nacionalni interes« so podjetja v državni lasti, saj tam korporativno upravljanje očitno »štima«. Ni izkoriščanja delovnega človeka, nadzor ima država in njena stroka, ne pa kapitalisti. Da vse »državno štima«, kaže stanje gospodarstva, menda tudi nedavni stečaj državnega podjetja, kjer delavci več mesecev niso prejeli plače in jim niso plačali prispevke. Praksa mnogih državnih podjetij. A zgodilo se ni nič? Znanje, ki ga »prodaja« univerza za upravljanje podjetij, je v Sloveniji menda ja etično in vrhunsko. To je znanje za vodenje in nadzor vodenja podjetij in ustanov, saj ni odgovarjal še noben nadzornik. Je to »dokaz«, da je vse v redu? Nevarnost so menda samo privatizacija in privatni (tuji) lastniki, izkoriščevalci. A res? Zelo nenavadne so tudi dosedanje »peticije« oz. izjave dr. Mencingerja, ki so učinkovale. To so: »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje. Certifikati so le papirji. Nesmiselno je zgražanje kar povprek nad bogatenjem in menedžerskimi odkupi podjetij, dokler oblast prisega na kapitalizem, katerega edini vrednoti sta dobiček in večanje premoženja lastnikov. V principu z menedžerskimi odkupi ni nič narobe, ker menedžerji najbrž bolje kot kdorkoli poznajo svoja podjetja, njegove možnosti in s tem tudi njegovo pravo vrednost. Najbrž ni nič narobe niti z vrnitvijo v kapitalizem, v katerem so menedžerji kar lastniki. Seveda pa postane vse skupaj vprašljivo, če nekdo, ki ima tisoč evrov, za milijon evrov kupi nekaj, kar je zelo verjetno vredno dva milijona evrov. Pri tem tako rekoč nič ne tvega. Kupnino bo plačal iz bodočih dobičkov podjetja, ki ga je kupil. Če ne bo šlo, ker so dobički kljub varčevanju pri stroških dela nižji, obresti za kredite pa višje, kot je pričakoval, bo pol ali več kupljenega spet prodal. Skoraj gotovo sam ne bo postal revež.« Lani celo izjavi, da je bilo narobe, da smo državljani ob privatizaciji skupnega družbenega premoženja dobili certifikate, saj nismo (bili) primerni za kapitaliste, za solastnike podjetij. Ali ni to zgolj skrb za »naše« menedžerje, da postanejo še lastniki podjetij, lastniki bivše družbene oz. državne lastnine? Guverner BS dr. B. Jazbec pa opozarja: »Pomešali smo vloge lastnikov in menedžerjev in njih odgovornost. Menedžerji, ki se pojavljajo kot lastniki, nimajo interesa, da bi prestrukturirali podjetje. V Sloveniji smo tranzicijsko zgodbo pripeljali tako daleč, da ne zaupamo več institucijam, ki so normalne v vseh tržnih gospodarstvih. Če je tako, se odločimo, da se ne bomo več šli tržnega gospodarstva, parlamentarne demokracije«. Ali peticija dr. Mencingerja ne podpira to dilemo, ki je sicer v nasprotju z Ustavo?

 12. Škoda, da ima še vedno veliko ljudi strah in predsodke podpisati tako peticijo, večina se jih še vedno tolaži, kako jih bodo zbrali dovolj tudi brez njih. Preveril nekaj imen znancev in sorodnikov, seveda jih ni na seznamu. Žalostno!

  • “…da ima še vedno veliko ljudi strah”

   Normalno, saj nismo pravna država. Treba jih razumeti in jim dvigovati korajžo!

   • Ravno zaradi strahu se moramo pogumni izpostaviti in se podpisati.

    Tu je razlika med slabiči in avtoritetami.

    Avtoritete so “avantgarda”, slabiči pa sledijo po dolgem cincanju. Ali pa nikoli ne pogledajo iz luknje kot preplašeni svizci.

    • Sam vseeno mislim, da levici zmanjkuje manevrskega prostora.

     Kakšna skrajna poteza ala revolucija, izstop iz evroatlantskih povezav in začrtane poti Belorusije mislim, da ni možna, ker so tudi ljudje navezani na življenje v Evropi brez meja, tako da tako daleč mislim, da ne bodo šli. Poleg tega za kaj takšnega nimajo podpore v tujini: tujina bi prej podprla demokratično stran.

     Vsa ta panika mi je pa logična, ker se res bojijo izgube privilegijev in da se jim sistem podere. Ne vem, nekje je bilo zapisano, da gre pri peticiji PROTI za diverzijo, da jih v resnici skrbi predvsem Telekom. Iz telekoma naj bi po nekaterih info šel denar tudi za Mladino, recimo. Tako da verjetno so tu v ozadju velike zgodbe.

     Če levica ta sredstva bolj ali manj izgubi jih bo po mojem mogla poiskati na trgu – tu pa ni sposobna. Veliko obdavčevanje pod pretvezo “javnega” “dobrega po mojem ne bo moglo špilati v nedogled.

     Po mojem se sploh ne zavedamo, za KAKO veliko zgodbo gre in kakšne so lahko implikacije privatizacije za recimo naslednjih 10-20 let. A se vi sploh zavedate, kako je levica po osamosvojitvi dobivala volitve? Kako so potekale kampanije? Kakšna je bila naveza FDV-Filofax-LDS (in kasneje ostale leve stranke)-Rtvslo-časopisi? Ali se sploh zavedate, kakšno vlogo so v ozadju imeli Sava, Intereuropa, Telekom, Mercator, itd?
     Zakaj mislite, da je vedno na volitvah nekako levica zmagala 60 : 40 oziroma sedaj proti koncu že z instant strankami? 🙂

     Se zavedate, kaj bi se zgodilo, če bi po verjetno neizbežnem propadu dela časopisov (oz. drastičnem padcu naklade) na ustavnem sodišču potrdili neustavnost obveznega plačevanja RTV prispevka? ALI SE ZAVEDATE, KAJ BI TO POMENILO ZA SLOVENSKO POLITIČNO PRIHODNOST?!?!!?

     Verjetno se mi vsi sploh ne zavedamo za kako veliko zgodbo gre 🙂

     • Bravo Rokc! Tako mlad, pa tako pameten. Mišljeno v najboljšem smislu.
      Vsaj po moji pameti sodeč, kar pa seveda ne pomeni nujno kaj posebnega. 🙂

Comments are closed.