Za pravico do groba

24
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije, prof. dr. Miro Cerar,

odkar je človek človek, se obredno poslavlja od svojih mrtvih. Posvečenost mrtvih je pravrednota človeka in njegove človečnosti. Od antičnih Grkov naprej, od Sofoklejeve Antigone pa pokop ni le vrednota, ampak tudi dolžnost. Antigona uveljavlja pravico do groba: od tirana Kreona zahteva, da ji dovoli pokopati nepokopanega brata Polinejka. Četudi ga ima oblast za izdajalca, je nepopustljiva v svoji zahtevi, vse do svoje smrti.

Prihodnje leto bomo praznovali petindvajsetletnico slovenskega osamosvojitvenega plebiscita in sedemdesetletnico konca 2. svetovne vojne: konca, ob katerem se spominjamo osvoboditve izpod okupatorja, obenem pa pomorov, ki jih je tedaj zagrešila nova oblast. V ta spomin sodi tudi tisto, kar se je z žrtvami povojnega revolucionarnega nasilja dogajalo v preteklih desetletjih. Pomorjeni niso bili izbrisani le iz knjige živih, ampak tudi iz knjige mrtvih. Zločin nad njimi ni bil le zločin zoper svetost življenja, ampak tudi zoper posvečenost mrtvih. Ni jim bila odvzeta le pravica do življenja, ampak tudi pravica do groba. Odprti pričevalec takšnega dvojnega zločina je Huda jama, najočitnejši dokaz, da Slovenci tudi v lastni, samostojni državi nismo izpolnili dolžnosti do nepokopanih mrtvecev.

Mineva pet let, odkar je rudarski ekipi uspelo odstraniti vse prepreke in se dokopati do prvih žrtev. Pred tremi leti je oblast izkopavanje žrtev prekinila. Danes smo pred tem, da Huda jama spet postane nedostopna. Znašli smo se pred grozljivo nevarnostjo, da neizkopane mrtvece za vselej zavržemo, izkopane mrtve pa pustimo nepokopane. Če se to zgodi, bomo vsi državljani Republike Slovenije sokrivi izpostavljene svetoskrunske opustitve. Zelo hitro se bliža čas, ko se bodo zlomili leseni podporniki in zrušili rovi, zaradi česar bo zasut tudi jašek z mrtvimi, tako da nikdar več ne bomo prišli do žrtev.

Če Hude jame ne bomo sanirali zelo hitro, v najkrajšem času, še letos, bodo posledice boleče in nepopravljive. Če bomo ob tem še naprej molčali in ne bomo povzdignili svojega glasu, to pomeni, da ne prevzemamo odgovornosti niti do samih sebe niti pred slovenskim narodom, in da se bomo še naprej pridruževali zaroti, ki nas obdaja že desetletja.

Spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije prof. dr. Miro Cerar, kot narod smo Slovenci občestvo živih in mrtvih, zato v imenu Akademije znanosti in umetnosti kot vrhovne slovenske kulturne ustanove pričakujemo, ne brez velike skrbi, da bo vlada ustrezno ukrepala in zagotovila: izkop v Hudi jami zasutih žrtev, postavitev kostnice pred Hudo jamo in pogrebni pokop doslej nepokopanih.

Ljubljana, 16. septembra 2014

Člani predsedstva SAZU:
akad. prof. dr. Andrej Kranjc
akad. prof. dr. Jože Krašovec
akad. prof. dr. Uroš Skalerič
prof. dr. Peter Štih
akad. prof. dr. Andrej Inkret
akad. prof. dr. Janez Levec
akad. prof. dr. Robert Zorec
akad. Niko Grafenauer
akad. prof. dr. Franc Strle
akad. prof. dr. Peter Fajfar
akad. prof. dr. Matija Gogala
akad. prof. Lojze Lebič
akad. prof. dr. Tadej Bajd

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


24 KOMENTARJI

 1. Spoštovani akademiki !
  Premalo je zahtevati le pravico do groba. Zahtevati moramo RESNICO !! Ta seveda vključuje tudi dosotojen pokop in grob…Resnica je vse, tudi demokracija, ki je nimamo, tudi človekove pravice, ki jih imajo samo eni, tudi normalen parlament , ki ga nimamo, tudi normalne volilce, ki jih nimamo, tudi normalne precednike države in DZ ter vlade, ki jih nimamo….Ker nimamo RESNICE, nimamo takorekoč ničesar. V LAŽI pa cveti nekaj takega kar imamo v SLO

  • Zahtevati resnico … od onih, ki je ne marajo … jalovo početje … nepotrebna izguba naše energije … nobene možnosti uspeha. A vam je jasno?

   Resnico bomo morali iskati sami. Tudi na način, kot so ga pokazali akademiki.

 2. Da je prof. Tadej Bajd podpisan, mi ni čisto jasno. Njega komunizem ni nikoli motil, in z njim tudi vse te žrtve. Morda tudi zato je to pismo tako “politično korektno” in bomo videli še, ali mislijo resno.

 3. Oh, nergaški komentatorji! Katero osebnost, dejanje ali besedo pa si vi predstavljate ko tisto odrešilno, da bo v hipu urejeno vse v zvezi z našo državljansko vojno? Podpiram vsak proces, ki se sploh trudi kaj premakniti!

    • Operativno: Naj SAZU da javno akademsko opravičilo vsem študentom za intelektualno maltretiranje, za izkrivljanje pameti in znanja, ki so jo povzročili kot Univerza Edvarda Kardelja. Naj se opravičijo za sramoto povzročeno narodu.
     Čisto operativno.

     • No, kar takoj lahko pišete predsedniku Sazuja, ga navdušite za svoj predlog, če ne bo za to, sprožite peticijo in tako naprej. Bom podpisala. Dokler pa kaj podobnega ne naredite, ne stokajte nad tistimi, ki kaj delajo.

     • Kje je logika, da bi se SAZU morala za to opravičevat? Ravno toliko kot jaz za včerajšnje nalive. 🙂

     • Ti si socialist, kljub vsem besedam obsodb komunizma, ga v intelektualnem smislu odobravaš. Raje tako povej.

 4. Matjaž nam je razkril, da gre v bistvu za VZPOREDNO PETICIJO ! Prava peticija je bila napisana nedavno…sem jo že prebral takrat….Ta pa je kot sklepam pač “režimsko” usklajena…Ker režim zdaj pristaja na POKOP IN GROB v strašni laži, s katero znova ubija že ubite….Ti brez RESNICE pokopa in GROBA ne želijo, sem prepričan…Raje so tam kjer so….in bodo enkrat ko bo zmagala RESNICA imeli dostojen grob, vreden njihovega plemenitega boja proti zločincem !
  Poglejte kaj počne LAŽ, en Gantar, nekoč predsednik DZ, sicer ne dosti manj nadut kot sedanji, danes pravi, da pri JJ “sodišče mimo dokazov ni moglo”….JJ mu odgovarja, lažnicec , naštej vsaj en dokaz…Pa bo ta gantar kar ostal tiho…
  Kar se peticije tiče, naj nekateri razmislijo, če je prav da so jo podpisali….

 5. Bojim se, da je za večino slovenske populacije to drugorazredna tema, tako kot za državni vrh. Ljudje so sicer v državi nezadovoljni. Mislijo , da so nezadovoljni ker jim manjka Tito, ne vedo, da nezadovoljstvo izvira iz manjka civilizacijskih norm.

 6. Končno so se prebudili iz človekoljubnega spanja akademiki in zahtevali, da dobi svoje mesto v Sloveniji tudi človekoljubje.

  Vendar ne le s pokopom genocidno pobitih.

 7. Ne bodite no taki nergači. To je pobuda z močnim človekoljubnim in spravnim sporočilom. Celo prav je, da se izogne političnem razčlenjevanjem in ocenjevanjem zgodovine in se oklesti le na čisto človekoljubje in pieteto.

  Mislim, da se je dokazovanje, kdo je imel na Slovenskem med drugo vojno prav, vse prevečkrat in pravzaprav vedno izteklo še v večjo razdeljenost, ne pa v spravo. Vsilit nekega skupnega pogleda pač ne bo mogoče, ne z leve, ne z desne, ne s partizanske, ne z domobranske perspektive.

  Za neke zmerne skupne uvide, za priznavanje vsaj kančka dobronamernosti tudi nasprotni strani, pa Slovenci žal očitno še niti približno nismo zreli. A je to škoda. K temu nas je nagovarjal recimo ambasador Joseph Mussomeli, a jih je dobil za to v glavnem samo po grbi ( s strani kontinuitetne levice sicer).

  Skratka: pobuda akademikov je dobro premišljena in na mestu. ( In pogumna za institucijo, ki je po naravi zadržana do izražanj, ki bi jih bilo razumeti kot politična). Zdaj je stvar na Cerarju, da odgovori. Tudi z dejanji. Če ne bo odgovoril, so njegove moralistične besede poosebljena puhlost in naj si svojo domnevno “krščanskost” nekam zatakne.

  p.s. Ne vem sicer, zakaj je izjava tule objavljena šele po 1 mesecu.

 8. Najsvetlejši spomenik, ki ga Slovenija lahko postavi žrtvam komunistične morije, ki so bile umorjene zato, ker so se borile proti temu zlu, bi bila ohranitev demokratične republike Slovenije. Le resnično demokratična država lahko uvidi barbarstvo komunističnega nasilja in z ustrezno pieteto pokoplje njegove žrtve.
  Globoko razumem prizadevanja povsem etičnega ravnanja spoštovanih podpisnikov, vendar menim, da so poslali pismo na napačen naslov.
  Ko sem včeraj opazoval teptanje Ustave RS v parlamentu, pri katerem so pridno sodelovali tudi naslovnikovi poslanci, močno dvomim v uspešnost pričakovanja podpisanih.

  • Res je,Krpelj,a še vedno mi je ljubše,da J.J.in z njim državljani,ki izbiramo resnico in pravico-te krivice trpimo in prenašamo,kot pa,da bi jih sami povzročali.

 9. Prav odnos do mrtvih razkrije človekov odnos do življenja, bližnjega in končno do samega Stvarnika.
  Če ima neka politična skupina oblast, je v demokraciji najbolj normalno, da poskrbi, da smo pred zakonom vsi državljani enaki. Janez Janša se je za to dosledno zavzemal. Problem je nastal, ko je s pogumno besedo nedvoumno pokazal na pravega krivca. In le-ta… mu je to na smrt zameril. In se je pognal v boj z njim in ga vrgel v ječo.
  Nič novega. V nemilosti so se v zgodovini znašli že mnogi, ki so želeli v družbi uveljavljati pravico. S cvetovi svetovne literature nam postrežejo že stari Grki: Platonova Apologia, kjer svetu razkriva usodo svoji vesti in poštenju zavezanega starca Sokrata, Antigone, ki je predstavljena v zgornjem razmišljanju… Danes vemo za mnoge, ki so se zavezali boju za človekove pravice, a so morali mnogi med njimi zanje dati tudi lastna življenja. Med njimi so mnogi svetopisemski možje, nekateri izmed prerokov. Zelo znana sta sorodnika Janez Krstnik in Jezus iz Nazareta. Oba sta klicala ljudi k spreobrnjenju in poboljšanju… in oba sta se pošteno zamerila aktualnim oblastem in zamero plačala na koncu z ječo in celo usmrtitvijo, čeprav nista nikomur storila nič žalega. In Slovenci po skoraj dveh tisočletjih… nismo izjeme. Očitno smo še v slavnih časih, ki nam bodo dala nova imena narodnih junakov iz slavnih časov slovenskega osamosvajanja. Katoličani imamo to zadevno veliko imen, ki bodo za vedno z zlatimi črkami zapisana v narodovi zgodovini. Iz komunističnega obdobja imamo namreč veliko mož, žena, mladeničev in mladenk, ki so slovenska tla omočila z lastno krvjo zaradi zvestobe domovini, narodu in Bogu. Na oblasti pa imamo dobro ekipo, ki bo očitno spisku vrlih Slovencev dodala nova častna imena. Saj ni pomembno, kako silovito jih bo blatila in zaničevala in vse lažnivo o njih blebetala. Resnica se na srečo ogiba ničvrednežev in bedaki je niso vredni. Za njih se bo našel primeren konec v družbi njim enakih.Tudi takih ne manjka. Samo zamislite se malo, ubogi ljudje: trpeti nekaj časa na zemlji zaradi zvestobe častnim idealom in potem, v večnosti… nič več solza in nič več bolečine…
  Ubogi reveži se tako bojijo resnice, da jo preganjajo kar z močjo oblasti tega sveta, in pri tem niti ne opazijo, kako hitro bodo njihove duše izročene v roke Pravici z veliko začetnico. Za tiste, ki je še upanje, da se boste rešili večne teme pa tole:http://www.divinerevelations.info/documents/bill_wiese_23_minutes_in_hell/slovenian_23_minut_v_peklu.htm in http://resnica.kosnk.com/

 10. … ali se lahko danes strinjamo, da zaradi “teh pobojev” na nekem nivoju “patimo” še danes? Se pravi, če se tega zavedamo je dobro, da najdemo pomiritev. Samo storimo že nekaj, da ne stopicljamo na mestu, za začetek … Smo žrtve žrtev …

 11. Spoštovani akademiki!
  Hvala vam za vašo pobudo, ki je hkrati opomin oblastnikom, da naj država vendar že omogoči vsem mrtvim pravici do imena in groba!
  Globoko ste zarezali v veljavno slovensko polpreteklo zgodovino, ki zahteva temeljne spremembe. Da, to ni bila le osvobodilna vojna, to je bila pred vsem revolucija, državljanska vojna, Huda jama pa je pomnik tega velikega zločina.

Comments are closed.