Za osvoboditev iz primeža anonimnih grobišč

Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Objavljamo izjavo o odpravljanju posledic totalitarnih režimov v Sloveniji, ki jo je Odbor na spominski slovesnosti 24.8. naslovil na Evropski parlament.

Zbrani v Rovtah na spominski slovesnosti ob stoletnici začetka prve svetovne vojne, sedemdesetletnici postavitve kapelice Matere božje in ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, slovenski narod in njegove izvoljene voditelje pozivamo, da se poenotimo v civilizacijskem in kulturnem duhu na katerem je naš narod v zgodovini obstal in dosegel svojo državnost.

V skladu z minimalnimi etičnimi standardi je potrebno nemudoma pristopiti k dokončni osvoboditvi slovenske zemlje iz primeža več sto anonimnih, neoznačenih in celo neodkritih in neraziskanih grobišč, ki so razsejana po celem državnem ozemlju. Po desetletjih ideološko zapovedanega molka in prikrivanja moramo zagotoviti žrtvam izkop, identifikacijo in nato dostojen pokop in ureditev spominskih območij.

Slovenski nacionalni interes mora biti, da mrtvi dobijo dostojanstvo, ki jim je bilo barbarsko odvzeto. To dostojanstvo pripada vsakomur, ne glede na politično ali versko prepričanje, narodnost ali spol. Ta človekova pravica do spomina in spoštljivega odnosa do posmrtnih ostankov in groba je neodtujljiva. In dolžnost pravne države je, da ta etična načela udejanji.

Pozivamo slovensko politiko, organizirano civilno družbo in vse ljudi dobre volje, da se vrnejo h kulturni in civilizacijski samoumevnosti, ki je v vojnih časih leta 1944 v kapelici v Rovtah mrtvim zagotovila enakopraven in dostojen spomin, četudi so umrli na nasprotni strani. Pot v spravo je lahko le pot resnice in obžalovanja odgovornih, da so mrtve v preteklosti ločili na vredne in nevredne dostojnega spomina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


12 KOMENTARJI

 1. Z identifikacijo bo problem. Čisto finančni. Vendar bi kostnice seveda bile nujne. Toda kako boš postavil kontrarevolucionarni spomenik brez razgaljenja revolucije kot napake, kot družbenega zla?

  • Kontrarevolucionarni? Tukaj piše o dostojanstvenem in dostojnem spominu in pokopu mrtvih, ne o izkoriščanju mrtvih za politične potrebe.

   • berem …”Pot v spravo je lahko le pot resnice in obžalovanja odgovornih” …

    Revolucija kot vemo je bila narejena zaradi političnih potreb. Tudi pot v spravo ki vključuje resnico in obžalovanje odgovornih bi tako imela vpliv na potrebe v politiki.

    • Mislim,da bi se morali vprašati,čemu je bilo treba domobransko vojsko spravljati na Koro ško.Zakaj nikoli ne obsojate vodstva cerkve z Rožmanom na čelu,ki so zavedli domobrance,da bodo skupaj z zahodnimi zavezniki zrušili Titov režim.Po štiriletnem boju z okupatorjem in domačimi pomagači bi bilo res naivno v tistem času,ko niso bile zaceljene vojne rane zaradi zločinov Črne roke in Bele garde nad lastnim narodom pričakovati,da bodo zmagovalci milostni,saj so domobranci že po kapitulaciji svojih gospodarjev zagrešili gnusen zločin na boroveljskem mostu.Če bi domobrancev ne vlekli v Avstrijo,bi bili kaznovani samo najhujši zločinci.A vodstvo kolaboracije jih je potrebovalo,da so se lažje izmuznili v gneči beguncev.Takšna je resnica.

     • Evo, v takšnih bedarijah govorim. Eno je nujnost dostojanstvenega pokopa žrtev, ki jo zahteva neka osnovna človeška pieteta. Ce se pa želite na vsak način prepirati o krivdi, opravičevanju zločinov in revizijah zgodovine pa prosim ta dva procesa vsaj ločite; ce že celotne stvari ne moremo ločiti od politikov.

     • Ja, tudi o tem se je treba pogovarjati. Toda to sta dva ločena problema, da ne zapišem zločina. Zločin enega ne opravičuje zločina drugega. In sedaj se pogovarjamo o zločinih rdeče garde.

     • Kdo so Črna roka in Bela garda? Še danes se ne ve. Se pa z njimi nabija krivda celemu narodu. Dajte že najdet nekoga, ga obsodit in gremo naprej. Ne pa kar naprej nenasitno pljuvat po celem narodu!

 2. Ne vem,zakaj so sploh še treba te polemike.To bi bilo treba že zdavnaj urediti.Imam pa vprašanje oz.mnenje.Namreč-gospod Janša se je večkrat pohvalil,da je njegova vlada 2004-8 vzdržala cel mandat.Zdaj pa mi naj nekdo pove,zakaj niso tega uredili v tistem času.Odgovor je jasen:zato ker so te kosti še kako Ampak-kosti priročne za zbujanje sovraštva in nestrpnosti.Namesto,da jih pred volitvami razkazujejo,bi jih morali dostojno pokopati.Nihče bi jim tega ne mogel preprečiti.Imeli so dovolj glasov,da bi bil zakon sprejet.No,ta tema je prav prišla stranki NSi pred letošnjimi volitvami,ko je gospa Novakova gladko pozabila,da so imeli pred 10 leti idealno priliko,da to izpeljejo.ampak kosti pridejo vedno prav za kakšen obračun.

  • Bivši predsednik države Milan Kučan je zapisal, da obžaluje in obsoja povojne zunaj sodne poboje, ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin; Nedelo, 9. julij 2000.

 3. To seveda ni res. Že zbiranje in ločitev stotin tisoč okostij ni mačji kašelj, kaj šele identifikacija. Pokop je najenostavnejša zadeva pri tem. Zakaj se ne zgledujemo po BiH. Tam imajo vsako leto na obletnico pokola v Srebrenici pokop žrtev, katere so našli v raznih grobiščih, jih identificirali in jih pokopljejo v skupno grobnico, ki postaja opomin vsem živim v tem okolju. Ne samo spomin, ampak tudi opomin, da se kaj takega ne bi smelo nikoli več zgoditi, da nismo več barbari, ampak civilizirani ljudje.
  Kdor na tem portalu opravičuje povojne pokole z zločini domobrancev je za mene navaden barbar. Žal!

Comments are closed.