ZA MOJO SLOVENIJO: ‘Za vse, ki se veselijo rojstnega dne naše domovine’

37

za mojoOrganizacijski odbor Za mojo Slovenijo je predstavil dokončen program ljudskega slavja ob 25. letnici samostojne Slovenije. Prireditev Za mojo Slovenijo bo na dan državnosti potekala na Trgu republike v Ljubljani od 20.30. ure dalje. Kot glavni govorniki bodo na slovesnosti nastopile tri ključne osebnosti osamosvojitve: Ivan Oman, Janez Janša in Lojze Peterle. Prireditev bodo zaključili z nagovorom Ane Špes, predstavnice mladega rodu, ki bo v naslednjih desetletjih na svojih plečih nosil breme razvoja slovenske družbe in države, kot pravijo organizatorji. Udeležbo na prireditvi je potrdil tudi ljubljanski nadškof in metropolit g. Stanislav Zore, ki bo ob v zaključku prireditve zmolil molitev za domovino.

Slovesnost bodo popestrili z bogatim kulturnim programom slovenskih kulturnih ustvarjalcev. Na prireditvi bodo tako sodelovali:

– Garda in Orkester Slovenske vojske,
– svetovno znana pevca Bernarda Inzko Fink in Marko Fink,
– igralca Tone Kuntner in Roman Končar,
– pevca Oto Pestner in Ana Dežman,
– Vokalna akademija Jurij Slatkonja,
– maturanti srednješolskega slovenskega tečaja – Rast XLV iz Argentine,
– citrarka Janja Brlec,
– skupina narodno zabavnih glasbenikov Za mojo Slovenijo s pevko Ani Frece,
– Mark Sovinšek (član mladinskega pevskega zbora OŠ Nazarje),
– mlada jazz pevka Manca Cerar in drugi.

“Želimo si, da bi bila prireditev, glede na pomembno sporočilnost praznovanja in nastopajoče, na visokem kulturnem nivoju,” je v imenu Organizacijskega odbora Za mojo Slovenijo povedal Janez Juhant. “Takega vzdušja si želimo tudi med obiskovalci. Vse udeležence organizatorji zato pozivamo, naj pridejo na dogodek s slovenskimi zastavami. Na dogodek vabimo vse generacije, posameznike in družine z otroci in sploh vse, ki se veselijo rojstnega dne naše domovine.” je še dodal Janez Juhant, predsednik odbora.

Več prispevkov ob 25. letnici slovenske državnosti najdete na Časniku zbranih v posebni rubriki.

37 KOMENTARJI

 1. Včeraj sem pogledal tale intervju s prvim sinom Jožeta Pučnika, Gorazdom:

  http://nova24tv.si/slovenija/video-sin-oceta-naroda-kdo-je-rekel-da-je-demokracija-nekaj-enostavnega-in-lagodnega/

  On bi bil novo ime, kakršnega bi si res želel v slovenski politiki. Kako odlično razmišlja, brez floskul in stereotipov. Podoben očetu, malo bolj sproščen in šegav.

  Torej Gorazd Pučnik. Pa morda še Klemen Jaklič in Damjan Trpin. ( Najbrž ni slučaj, da naštevam imena, ki so velik del ali celoto svojega življenja preživeli na Zahodu, izven Slovenije.) Ne vem, če je kaj upanja za katerokoli od teh imen.

 2. Slovenska himna je po ustavi RS Prešernova Zdravljica.

  Danes se je pri katoliški mašah v počastitev 25 letnice države po navodilih škofov pela himna. Pela se je 7.kitica Zdravljice: “Žive naj vsi narodi ….” 🙁

  Trdno upam, da bojo na tej prireditvi 25.06. v LJ, torej ” Za mojo Slovenijo” Zdravljica vendarle izvedli kako drugače. Ne internacionalistično, kot je zahtevala Komunistična partija Slovenije na kongresu v Čebinah 1937 in kot se je potem, absurdno, uveljavilo v neodvisni Sloveniji po letu 1991.

  Če je prireditev poimenovana ” ZA MOJO SLOVENIJO!”, potem imamo v drugi kitici Zdravljice skladno s tem “BOG ŽIVI NAM DEŽELO, BOG ŽIVI VES SLOVENSKI SVET”. In ne najprej “ŽIVE NAJ VSI NARODI”.

  Kakšen nesmisel vendar začenjati himno, ki naj izraža svoj nacionalni ponos z govorjenjem o vseh narodih; pa saj to je groteskno! Če že mene nočejo poslušati, ali SDSa ( ki ima tu isto stališče) naj vsaj 101 letno veliko avtoriteto slovenstva in slovenskega patriotizma Borisa Pahorja!

  Gospod Janez Juhant, lepo prosim, naj se ta prireditev ne začne z ” Žive naj vsi narodi…” Da se razumemo, naj vsi narodi žive v miru, slogi, prijateljstvu, seveda. Ampak, dajmo malo pameti v glavo, kdo ima rojstni dan, kdo praznuje, lepo prosim.

 3. Strup osamosvojitve se je globoko zažrl. Koliko boljši bi bil slogan “Za našo Slovenijo!”. In levičarji bodo spet zmagovali.

  • Natanko tako! Slogan mora biti nevtralen, mora biti natanko na pol poti med dobrim in slabim. Tak, da ga sprejmejo tako naši kot njihovi. Recimo: “Naprej naši!”
   ============================
   Ker pa nisi ne vroč ne mrzel, ampak mlačen, sem pred tem, da te izpljunem iz svojih ust. (Raz 3,16)

   • In v čem je razlika med naša in moja? Ne ena ne druga verzija z ničemer ne omejujeta ali komplicirata tvojega odnosa do domovine, niti nikomur ne odrekata te ljubezni. V obeh verzijah se prepoznaš ali ne prepoznaš. Moja Slovenija je pa vendarle malo bolj osebna, torej je več možnosti za čudež prave ljubezni do domovine, ki bi se lahko zgodil v naših srcih. Da bi to razumeli, moramo stopiti korak ali dva nazaj in si priznati, kako mlačna so naša domovinska čustva. Potem tak slogan razumeš lahko samo kot vabilo.

    • “Moja” je prva oseba ednina, “naša” pa prva oseba množine. Naj bo ta razlika za pričetek dovolj.

     • Te stvari problematizirajo samo psihološko komplicirani narodi kot smo Slovenci. Težko boš našel Hrvata ali Srba, ki se bo na tako picajzlast način spraševal, zakaj tako strastno in brezpogojno ljubi (in ljubijo) Hrvaško ali Srbijo.

  • Ne, se ne strinjam. Tudi jaz sem najprej pomislil, da bi bil primernejši vaš predlog. Toda po temeljitem premisleku sem dojel, v čem je poudarek, v čem so pomenske razlike. Pri “naši Sloveniji” gre za kolektiv(istič)ni duh, v katerega se lahko strpa vse mogoče, nedefinirana masa pač. Pri “moji Sloveniji” pa je poudarek na posamezniku, odgovornem državljanu, človeku, ki se zavzema za takšno državo, kakršno intimno želi on sam, ne pa takšno, kakršno mu v nekakšnem višjem interesu vsiljujejo drugi. Naj se vsak sam izrazi, v kakšni bi želel živeti in ustvarjati, in naj se za takšno tudi zavzema! Intimna opcija, bi rekel Kučan. Vemo, kakšno je tedaj imel on.

   • Ne moreš imeti države “kakršne si želiš sam”. Sam pojem država je nekaj vzvišenega, nekaj nad nami. Če so nam to vsiljevali drugi, je to drug problem. Ste že slišali tak slogan pri kateremkoli narodu? Ste že slišali za kakšno drugo samostojno državo razen Slovenije? Dvomim. Mi smo izjema, ki potrjuje pravilo, da tako ne gre. Da se tako ne dela.

    • … “Sam pojem država je nekaj vzvišenega … ”
     —-
     Vzvišenega, ne bi temu tako rekla … ker država smo ljudje, vsak zase in tudi skupaj, tako jo jaz dojemam. Kakšna je, je odvisno od nas samih.
     Zdravko, ne razumem tega glede samostojnosti. Kaj pa sosednje države, npr. Avstrija, a zanjo to nd velja. Ne razumem tega !

     • Nikoli še nikjer nisem slišal koga govoriti o samostojnosti. In kot sam to razumem tudi res ni primeren izraz. Najbolj čemur se približamo z nekim nacionalnim ponosom je neodvisnost. Tudi nihče ne zna definirati samostojnosti. Zgodovina tega pojma ne pozna. Še za noben narod v zgodovini ne piše, da bi postal samostojen, ali da bi dosegel samostojnost. Povsem izkrivljen pojem.
      Mnogi pa so ponosni na neodvisnost in državo. Država nismo kar ljudje… to je romantično, ni pa zgodovinsko. Z državo se nek narod vpiše v zgodovino kot nekaj posebnega. Tako da, država in narod to je nekaj vzvišenega, to je nekaj kar nosiš v prsih. Hkrati pa tudi nekaj ponižnega, ker gre s tem zraven veliko dolžnosti in odgovornosti.
      Avtrija je tako neodvisna, neutralna, in še kaj, nikjer si avstrijci ne rečejo samostojni. Na primer.
      Američani slavijo dan neodvisnosti in to jim je svet praznik. Pri nas je pa vse izkrivljeno in zato tudi je tako, kot je.
      Samostojne Slovenije ne moreš niti prevesti. Kaj bi to bilo v angleščini: Stand-alone Slovenia?!

     • Kakorkoli, tudi če res tega izraza še nikjer nisi slišal, si ga pa sedaj prvič – ko gre za Slovenijo. Dejstvo je, da smo kot narod živeli vedno pod neko drugo oblastjo, nazadnje pač v okviru federativne ureditve skupaj z ostalimi narodi bivše Jugoslavije. Kako bolje opisat to dejanje izstopa kot “osamosvojitev”, tega tudi jaz ne vem. Sicer pa mene to ne moti in se s tem ne ubadam.
      Medtem ko si s pojmom države in naroda pa zadel bistvo, se strinjam da gre v resnici za nekaj več. Ta nekaj več je tisto, kar nam določa identiteto, in s čemer se ločimo od drugih narodov.

     • Ti si ena fejst punca, ampak se bojim da je problem malo večji od tega ali jaz nekaj prvič slišim.
      Takole “lepo” piše o tem:
      http://www.mladina.si/142652/suverenost-in-samostojnost/
      Dovolj strupeno.
      Ali drugače: samostojnost pomeni, da lahko v svoji državi delaš kar hočeš. In to se vidi vse prepogosto. Ko morajo komunisti brzdat našo desnico (potem ko jo najprej izzovejo, jo spotaknejo). In na koncu so še rešitelji.
      Ne moreš delat kar hočeš, niti v svoji lastni državi.

     • To o čemer govori pripet Mladinin članek, je kot razumem bolj problem v notranjem “najedanju” samostojnosti države.
      O tem je bilo že precej napisanega tudi na teh straneh. Bistven problem je da nismo imeli lustracije oz. katarze vsega napačno postavljenega, podedovanega iz prejšnjega režima. Imam v spominu koliko je bilo vpitja ob vzpostavljanju desnice, ko je nekoliko pridobivala na moči. In kaj se je dogajalo po zadnjem imenovanju vlade, ko jo je sestavljala SDS.
      Tako da, ta nevarnost izgube samostojnosti prihaja od odznotraj, zaradi nesposobnosti oblasti oz. morda še bolj zaradi od bivšega režima poškodovanosti ljudstva ..
      Ne vemo pa, kaj se pripravlja od odzunaj, kjer kot slišimo gre za neko novo prerazporejanje moči…

 4. Eden od možnih pogledov, kaj je država:
  Država je združba ljudi, namen združenja pa je bolj učinkovito varovati osnovne človekove pravice in svoboščine, kot če bi varoval posameznik.

  Osnovne človekove pravice pa so dogovorjene in zapisane v Splošni deklaracija človekovih pravic, ki jo je sprejela in razglasila Generalna skupščina Združenih narodov 10. decembra 1948 z resolucijo št. 217 A (III). Prevod lahko najdemo na: http://www.varuh-rs.si/pravni-okvir-in-pristojnosti/mednarodni-pravni-akti-s-podrocja-clovekovih-pravic/organizacija-zdruzenih-narodov/splosna-deklaracija-clovekovih-pravic/

  Tak pogled je prevzela EU na podlagi prakse v anglosaških deželah. Zato je tudi sodišče za človekove pravice v Bruslju “najvišje” sodišče v EU skupnosti.

 5. Slovenski oktet simbolično pooseblja slovensko kulturo in samostojno Slovenijo, za katero je od nekdaj značilno večglasno petje. Torej drugače kot na Balkanu.

  Prav zborovsko petje je ohranilo zdravo samozavest in množičnost slovenskega petja.

 6. Pošteno in pravično je do slovenske kulturne dediščine in identitete ter slovenske države, da na prireditvi sodelujejo tudi slovenski ljudski pevci in muzikanti, sicer izgleda kot da priznavamo slovensko kulturno dediščino le od leta 1945 dalje.

  Čas je že da prikažemo celovito slovensko kulturo, zlasti še tisto temeljno, izvirno, to je ljudska pesem in ljudska glasba.

  Ta določa slovenski pevski in glasbeni alpski melos in predstavlja trden temelj slovenske kulturne zgradbe!

 7. Kljub vsemu dobra proslava danes.
  Včeraj bi moral skozi detektor kovin. To je bilo pa preveč.

 8. In čeprav jaz praznujem neodvisnost in ne niti državnost niti samostojnost.
  Vsem vesel praznik neodvisnosti želim!

 9. Upam, da nisem edini, ki opaža veliko neskladje med napovedanim program in tistim, ki se na Trgu republike dejansko zgodilo.

  Pripravili so sicer prijeten in priložnosti primeren kulturni program, tudi vrhunske ustvarjalce ( bolj kot državna proslava). Govor Janez Janše je bil spet več kot dober, vsebinsko močan. Vprašanje koliko politikov, če sploh kateri na Slovenskem, je zmožno tako kot on stvarno definirat bistvene probleme in racionalno nakazati rešitve. Daleč od ekstremizmov ali populizmov, ki mu jih pripisujejo ( naj za primerjavo posluišajo recimo Trumpa). Med drugim je bil to proevropski govor.

  Zato se mi zdi toliko bolj škoda, da ti isti niso bili sposobni praznovanja na način, kot je bil zamišljen. Čemu služi, da so praktično spodili s tega srečanja povabljene in najavljene Omana, Peterleta in nadškofa Zoreta?

  Nenazadnje je evidentno skregano z resnico, da se tem ljudem odreka delež pri osamosvojitvi in to velik pri slovenski pomladi. Ne le Omanu in Peterletu. Tudi Ruplu in Bavčarju. Pa Bučarju in Jambreku. In celo Hribarjema in še komu. Če cenimo slovensko osamosvojitev in kot govornik je Janša poudaril, kako naravno bi bilo, da jo bolj spoštujemo kot izjemen narodov dosežek v zgodovini, tedaj ni prav, če osamosvojitelje mečemo v blato in jih selekcionirano mažemo. Kateregakoli od njih.

  Kaj je bilo potem, je druga zgodba. Ali kaj je del biografije nekaterih od teh imen iz desetletij pred 1991. Ampak za njihov prispevek k demokraciji in državnosti si zaslužijo poklon nacije in trajen pozitiven spomin. Ne le Janša, Krkovič in Pučnik.

  Res ne vem, zakaj slovenska pomlad tega dogodka ni mogla praznovati skupaj. In Janšev krog je za to dejstvo ne edini, a vendar najbolj odgovoren, tudi zavoljo tega, ker se od najmočnejšega pričakuje, da je bolj velikodušen, manj občutljiv in malenkosten.

  Kako mislijo na ta način združevati politiko vsaj do doseganja parlamentarne večine? Že med svojimi ( vsi so del EPP) niso sposobni normalnih odnosov, kako naj bi bili sposobni mostov do sredine ali celo preko nje, ki so potrebni za parlamentarno večino. Celo večja združevalnost bi bila potrebna, če želijo v primeru volilne zmage tudi učinkovito vladati, torej da se jim vsak drugi dan ne zgodi ulica in razne revolucije.

  Kdaj bojo namesto preverjene zmožnosti ustvarjati sovražnike pokazali nadarjenost pri gradnji zavezništev in nastajanju kompromisov? Tega bojo zmožni pomladniki tudi, če se bojo zavestno usmerjali bolj proti sredini, včasih prezrli hotenja najbolj desnega, neredko tudi nestrpnega dela svoje baze in prezrli nasvete najbolj osebnostno konfliktnih oz. ideološko radikalnih publicistov in svetovalcev, naj omenim samo Sunčičevo in Brščiča.

  Čisto nekaj drugega je politika, ki bi jo inspirirali duhovni kalibri tipa Boris Pahor, Alojz Rebula, Drago Jančar, Niko Grafenauer ipd. Demos je uspel tudi, ker je inspiracija prihajala od vrhunske humanistične nekomunistične inteligence z dovolj širine in globine, širokih horizontov. Če prisegamo na pomlad in Demos, je to tisto pravo.

  • “Čemu služi, da so praktično spodili s tega srečanja povabljene in najavljene Omana, Peterleta in nadškofa Zoreta?”

   Lahko kaj več, kako, zakaj, od kod … vam tak občutek, gospod IF?

 10. 25 let po osamosvojitvi imamo v šolah še vedno stare učbenike, ki učijo nerevidirano polpreteklo zgodovino in na ta način zmotno vzgajajo mladino.
  Podobno je z nacionalno medijsko hišo, ki do danes ni zmogla prečistiti lastnih vrst in pri poročanju postaviti v ospredje iskanje resnice.
  Tudi ti dve proslavi kažeta točno na to stanje duha, ki je v državi po 25 letih žal še vedno prisotno in ki se ni zmožno usmerit k iskanju skupnega dobrega.

 11. Cerar dejal da gre za prakso razdvajanja …
  Ali gre res ?
  Linka k članku na tablici ne znam kopirat, zato navajam le naslov na MMC … “Dve proslavi ob dnevu državnosti … “.

 12. Dve proslavi ob dnevu državnosti sta popolnoma pravilen odgovor na dejansko stanje v današnji Sloveniji.Prvo je priredila posedanjena SZDL pod taktirko posodobljene komunistično socialistične “avantgarde”- z mnogimi gosti,ki jim svobodna država Slovenija nikoli ni bila in ni intimna opcija-in jo okrasila celo s totalitarističnimi praporji in zastavami.Drugo je pripredila demokratična opcija in edina prava opozicijska parlamentarna stranka SZDL-jevcem,namreč SDS in pristaši prave demokracije pod edino pravimi simboli Svobodne Slovenije.Vsaj to,da imamo vsaj dve stranki,nas še loči od popolnega enoumja ter zlagane namišljene enotnosti,h kateri naivno pozivajo mnogi zaslepljenci.Tako laž smo bili vendar predolgo prisiljeni prenašati vse od konca 2.svet.vojne in čas je za resnico,tudi,če je trpka.

 13. Meni je bila prireditev nadvse prisrčna in domača.
  (No, vsaj za en stavek bi glavnega govorca skrajšala – a po toči zvoniti je prepozno …: mar je res bilo treba okrcati nadškofa – brez da bi navedel vzrok odsotnosti? Delček pojasnila iz nadškofovih ust: https://www.domovina.je/nadskof-zore-je-pojasnil-zakaj-ga-ni-bilo-na-proslavo-vso/)

  Če ne bi bil program vnaprej znan, bi ostali zgolj lepi vtisi in prijetno razpoloženje. Tako pa mi, žal, ostaja zelo grenak priokus in žalost in nejasnost: kaj se dogaja????? Kdo je kdo in kakšno vlogo opravljajo? Kateri nagibi in cilji jih vodijo? Na tak način govorjenje o enotnosti in potrebnosti skupnega prizadevanja za našo prihodnost izgubi vrednost in pomen … Ne besede: dejanja štejejo! Če bomo vlekli vsak v svojo smer, bo voz samo še bolj tonil v blato … in mi z njim.

  Razprtije na desni so gotovo zelo v interesu določene politične opcije – od tega utegnejo imeti veliko koristi. ‘Desničarji’ pa … – kolikokrat gremo na led oz. se ujamemo v njihove škodoželjne pasti?

  • Gospa Marta: “… kolikokrat gremo na led oz. se ujamemo v njihove škodoželjne pasti?”

   Tolikokrat, da so že vsi odpisali slučajnost. Tu je še eden, ki je spregledal:

   “Res je, Janezu Janši bi morali nasprotniki z Milanom Kučanom na čelu postaviti spomenik, kajti ni ga heroja pod Karavankami, ki bi za uničenje slovenske desnice naredil toliko kot on. JJ ne bo miren, dokler iz parlamenta ne bo izpadla še Nova Slovenija in bo desno od sredine ostal samo še on.”
   Dejan Steinbuch na http://www.portalplus.si/1582/slovenskih-25-vojna/

   • Pa naj jaz še dodatno odgovorim vsem,ne le alfeju oz.Steinbuhu:Slovenska desnica danes so rdeči mafijaši preobraženi v kapitalistične tajkune-Preberite knjigo Slovenska tranzicija Rada Pezdirja,s katero je stopil na žulj Kučanu.Vse druge stranke razen SDS jim hote in nehote služijo.Za dokaz preberite še npr.knjigo Slovenija in pika.Tako kot že zgoraj torej pononavljam:imamo neo SZDL pod komando pokomunistične mafije in sds.To je naša resničnost.Vi pa izberite.

 14. Slovenska identiteta je slovenski alpski melos in ritem polke ter valčka.

  Brez te identitete ne bi smelo biti državne proslave

 15. Osrednja državna proslava, pa tudi druge, ki so posvečene slovenski kulturi, bi morale vsebovati naslednje obvezne identitetne sestavine:

  – slovenski alpski pevski in glasbeni melos
  – slovenska alpska glasbila
  – slovenske noše
  – ritem polke in valčka
  – slovenske šege in navade

  Logično je, da proslava obsega tudi druge sestavine slovenske kulture, vendar brez temeljnih, to je gornjih, ne bi smelo biti, če damo kaj na slovensko identiteto in zdravo samozavest.

 16. Podobno spoštljiva bi morala biti do slovenske kulturne identitete tudi slovenska cerkev, ki uvaja razne afriške in druge melose in glasbila, le slovenska glasbila odriva.

  Poleg tega uvaja enoglasno petje kot je to na Balkanu, pa čeprav je splošno znano, da je:

  – večglasno petje razpoznavni znak slovenstva
  – večglasno petje mnogo lepše ko enoglasno petje.

 17. Da sem konkretnejši:

  – korski zbori so danes uvedli enoglasne odpeve
  – mladinski in otroški zbori pa pojejo le enoglasno.

  Žalostno. Zakaj ne bi slavili stvarstvo tako kot nam je dano. Torej z večglasnim petjem in tudi s slovenskimi glasbili, ne pa le z afriškimi in drugimi tujimi.

 18. Normalnega civilizacijskega pozitivnega odnosa do slovenske kulturne identitete in lastne države ne bo, dokler ne bomo učvrstili duhovno vrednotne temelje in to pokazali z najenostavnejšimi in hkrati najpomembnejšimi dejanji kot so:

  – uporaba lepih slovenskih besed ( srečno, zelo, močno, seveda, dobro, v redu, glej, lej, to, tule…), namesto nelepih tujk ( čao, ful, valjda, okej, evo)
  – poslušanje predvsem slovenske glasbe v trgovinah, gostiščih, medijih…

Comments are closed.