Za kvalitetnejši verski program na Radiu Slovenija

4
214

PREJELI SMO. Izjava za javnost Sveta katoliških laikov Slovenije o oddajah z versko vsebino na RTV Slovenija.

Slovenski katoliški laiki smo mnenja, da Radio Slovenija kot javni medij s svojim verskim programom ne odgovarja na potrebe verujočih poslušalcev, jih s tem obravnava diskriminatorno in ne spoštuje ne zgledov iz primerljivih držav ne slovenske zakonodaje. Zakon o RTV namreč odgovorne v 4. členu zavezuje, da RTV “posebno pozornost posveča položaju in delovanju registriranih verskih skupnosti.”

Edina verska oddaja na osrednjem, Prvem programu Radia Slovenija, je nedeljska 3–minutna Duhovna misel, ki ni ustrezno glasbeno opremljena z duhovno glasbo. Radio Slovenija na Prvem programu nima nobene oddaje o duhovni glasbi (ob množici oddaj o drugih glasbenih zvrsteh). Ob nedeljskih in prazničnih dneh se ne predvaja  slovenska duhovna glasba, čeprav je bil npr. v letu 2012 že enajstič organiziran festival sodobne duhovne ritmične glasbe Ritem duha. Radio Slovenija redko predvaja ustrezne verske oddaje ob večjih verskih praznikih (ena izmed izjem v minulih božičnih praznikih je bil Studio ob 17h). Prispevki o verskih dogodkih v informativnih oddajah ne morejo nadomestiti verskih oddaj. Prenosu nedeljske svete maše in nekaterim oddajam z versko vsebino je mogoče prisluhniti na Tretjem programu, vendar ta ne dosega vseh poslušalcev po Sloveniji.

Menimo, da Prvi program Radia Slovenija ne upošteva verskih potreb in pravic številnih državljanov, plačnikov RTV prispevka, hkrati pa krši medijsko zakonodajo in programske standarde. Ocenjujemo, da je za doseganje večjega števila kvalitetnih verskih vsebin na Radiu Slovenija potrebno ustanoviti uredništvo za verski program. Navsezadnje je Radio Slovenija verjetno edini javni medij v Evropi, ki tovrstnega uredništva nima. Bimedialno uredništvo Radia in Televizije Slovenija, formalizirano 1. januarja 2012, je zgolj mrtva črka na papirju, saj ne čutimo dejanskih sprememb v vsebini programov.

Direktorja Radia Slovenija Miho Lamprehta spominjamo na dogovore s predstavniki Evangeličanske cerkve, Islamske skupnosti, Katoliške cerkve in Srbske pravoslavne cerkve na sestanku 30. maja 2011. Takrat je bilo nakazano, da bo na Radiu Slovenija ustanovljeno uredništvo za verski program in da bo Prvi program začel predvajati tudi duhovno glasbo.

V Svetu katoliških laikov Slovenije si želimo, da bi se dialog nadaljeval in prispeval h kvalitetnejšemu verskemu programu našega javnega Radia. Pozivamo vse odgovorne za javne medije v Republiki Sloveniji, še posebej Programski svet in vodstvo RTVS, naj program Radia Slovenija upošteva potrebe in človekove pravice verujočih. V nasprotnem primeru bomo prisiljeni razmisliti o drugih oblikah aktivnosti za dosego kvalitetnih verskih vsebin na Radiu Slovenija.

Svet katoliških laikov Slovenije

Foto: RTV Slovenija

4 KOMENTARJI

 1. Tretji program radia Slovenija je slišen po vsej Sloveniji. Je pa res, da je poslušanost tega programa zelo mala in mnogi poslušalci zanj sploh ne vedo, ker predvaja zahtevne kulturne programe.
  Kot primer; v Avstriji je prenos nedeljske maše na drugem programu, ki je skupek deželnih, regionalnih radijskih postaj in je ta program najbolj poslušan.

  Mimogrede, veljalo bi premisliti, če tudi v Sloveniji nebi eden program bil sestavljen iz regionalnih postaj.

 2. vrtnar, jaz tretji program – ARS – poslušam ogromno je pa njegova slišanost/pokritost malce slabša. Imajo zelo zelo zelo kvaliteten kulturni umetniški program, verjetno bi ga lahko bolj obogatili s še kakšnimi drugimi vsebinami.

  Kar se tiče prenosov maš, bi jih mogoče lahko prestavili na drugi program, ali pa pač omogočili večjo slišanost programa ARS?

  No po drugi strani je tu vseeno radio Ognjišče, ki ima dobro slišanost, tako da …
  (btw. glede medijev: kako se je kaj prijela televizija Exodus?)

 3. Vse pač morajo nekako razvrednotiti. Še polnočnica ni več iz stolnice kot se spodobi, ampak “demokratično”, kar iz neke vaške cerkve. Sramota. Ne maram tega strupa, ki ga zlivajo iz RTV. Naj ne bo ničesar!
  Še najmanj pa pocukrane ritmične duhovne glasbe. Čisto navadna propaganda, ki piha na dušo naši gospodi! Dostojanstvo potrebujemo!

 4. Po programskih vsebinah prenos maše še najbolj spada na tretji ARS program. Po poslušanosti pa na mrežo regionalnih radijskih postaj.
  Poznam nekoga, ki ves dan posluša radio Ptuj in tako še nikoli ni slišal maše po radiu, pa bi jo rad.
  Radio Trst ima vedno prenos maše iz cerkve v Rojanu in mnogi se čutijo župljani te radijske župnije.
  Ljudem bi lahko na vsakem območju povedali za frekvenco.
  Osebno mislim, da maša na val 202 ne spada.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite