Z Zemanom za vekomaj

24
Kandidata med TV soočenjem: Čehi so se odločali med aktualnim predsednikom Milošem Zemanom in novincem na politični sceni Jiřijem Drahošem. EPA EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Kandidata med TV soočenjem: Čehi so se odločali med aktualnim predsednikom Milošem Zemanom in novincem na politični sceni Jiřijem Drahošem. EPA

Češka je ostala tam, kjer je bila. Na čelu s predsednikom, ki bolj sledi ruskim in kitajskim interesom kot tistim češkim, ki je alkoholizem povišal v krepost, in ki je še pred par dnevi obljubil, da se bo, če bo izvoljen, spremenil ter postal bolj vljuden in toleranten. Kako je z Zemanovimi obljubami, je takoj po njegovi sobotni zmagi na tiskovni konferenci lahko poznal novinar, ki ga je Zeman namesto odgovora ozmerjal, da ja “mutant”. In Zeman potem niti ni trenil, ko so njegovi pristaši začeli s pestmi udarjati druge novinarje, ker so snemali nekoga iz njegovega volilnega štaba, ki je omahnil pod težo zaužitega alkohola.

Češka je po letu 1989 postala uspešna, sorazmerno bogata ter tudi sicer dokaj svobodna dežela. Ampak hkrati je v njej ostala psihološka umazanija še iz časov komunizma, ki se je v času prejšnjega predsednika Václava Klausa prelevila v divji euro skepticizem in povsem primitivni revanšizem do kosmopolitnega, moralno ozaveščenega, havlovskega pogleda na svet.

Po razglasitvi rezultatov so privrženci Miloša Zemana v njegovem volilnem štabu fizično napadli novinarje. Foto: Beta / AP
Po razglasitvi rezultatov so privrženci Miloša Zemana v njegovem volilnem štabu fizično napadli novinarje. Foto: Beta / AP

Toda z Milošom Zemanom, ki je bil prvič za predsednika izvoljen pred petimi leti, je vse skupaj dobilo še bolj nevarno, geopolitično proti Vzhodu usmerjeno, obenem pa še vulgarno ter izrazito nacionalistično držo. Zeman je postal politični kolovodja vseh napihovalcev sovraštva do migrantov. Kar je po svoje komično, kajti ko je bil predsednik vlade ob koncu tisočletja, je oznanjal, da je pripravljen sprejeti tja do pet tisoč kosovskih Albancev, se pravi muslimanov.

Le-teh je sicer prišlo le približno tisoč, in večina je že dolgo nazaj odšla nazaj, toda vse skupaj ilustrira njegov populizem, oziroma, če želite, hinavščino.

Za primerjavo: Slovenija je sprejela 170 beguncev ter preživela tranzit približno pol milijona ljudi preko svojega ozemlja – ljudi, ki so si želeli najti novo življenje predvsem v Nemčiji. Češka, ki ima deset milijonov prebivalcev, je vsega skupaj sprejela dvanajst beguncev, tranzitne krize migracij tu sploh ni bilo. Predvsem zaradi Zemana je sedanja češka politična kultura izredno zaznamovana s strahom do migrantov. Čehi so sedaj bistveno bolj dovzetni za populistične floskule, da je vsak muslimanski begunec v bistvu skriti terorist.

V soboto sem bil v volilnem štabu Zemanovega protikandidata Jiřija Drahoša, profesorja kemije, zmernega možakarja, ki je v volilni kampanji zastopal stališče, da mora Češka ostati trdno zasidrana v okviru Evropske unije in zveze NATO, na Praškem gradu pa je treba počistiti Augijev hlev mafijskega klientelizma in proruskih teženj. Ob dveh popoldan, že kmalu po zaprtju volišč, je začelo kazati slabo glede rezultata. Dvorana Kongresnega centra je obnemela, razočaranje je raslo, ljudje, ki so si želeli spremembe, so se objemali v solzah. Silhueta Praškega gradu, ki je sicer s terase Kongresnega centra običajno dobro vidna, se je pomenljivo razblinjala v megli.

Potem je na podij pred zbrane podpornike stopil Drahoš s svojo ženo Evo. “Zeman je zmagal, toda mi nismo poraženi. Tokrat ni uspelo, toda prihodnjič nam bo,” je zbral dovolj moči za optimizem.

Bo prihodnjič res uspelo? To je zanj in njegove podpornike ključno vprašanje. Verjetno nobene volitve na Češkem po letu 1989 niso bile tako emotivne, predvsem pa tako pomembne za zaupanje mlajših generacij v prihodnost. Mnogim se je zdelo, da so bile pravkar končane volitve zadnja priložnost za preobrat, ki se ne bo kmalu spet ponudila, kajti sedanji vladni mandatar Andrej Babiš je populist, torej je dokaj podobnega kova kot Zeman. Toda strah in populistični revanšizem predvsem češkega podeželja sta spet tesno zmagala. Žalostna reč.

24 KOMENTARJI

 1. Dva vzroka za češki boljši jutri pa vseeno ostajata:
  G. Zeman je zmagal le z majhno razliko 152 000 glasov. Njegov nasprotnik g. Drahoš je prejel kakšnih 2,70 mil glasov – število njegovih volivcev torej ni majhno.
  Razen teh dveh je v prvem krogu nastopilo tudi 7 zanimivih kandidatov. Nekateri, in to tisti najbolj obetavni novinci obljubljajo, da bodo v politiki ostali.

  • Gospa Veronika, to je vse seveda res, kar pišete, toda češka družba je imela imenitno šanso, da končno reče ne protievropskemu oz. proruskemu populismu. Ljudje kot jaz so razočarani, psihološko jih je zadeva potolkla. Žal mi je, da moje besede zvenijo tako depresivno, toda težko je verjeti, da bo kmalu “boljši jutri”.

 2. Bo prihodnjič uspelo?

  To bo predvsem odvisno od tistih, ki so povzročili Brexit, spor med starimi in novimi članicami EU, nevarno življenje v EU in tudi izvolitev Zemana.

  In to niso Čehi.

   • Verjamem, da govorice o Juckerjevem pitju alkohola niso le iz trte zvite. Ampak pomembno je, da je njegov politični kompas pravilno nastavljen – za razliko od Zemanovega.

    • Gospod Marjanovič, ne razumete. Junckerjev (ter Merklov in Macronov) kompas je izvolil Zemana.

     Ljudje tega kompasa, ki vodi v uničenje evropske civilizacije, na Češkem ne sprejemajo.

 3. Razlog, da se taki populisti dvigujejo je trmoglavljenje predvsem evropske levice in tudi zmerne desnice.

  Ljudje imajo dovolj omejevanja svobode govora in tega, da si ozmerjan z rasistom, če si kaj kritičen do muslimanskih priseljencev in če opozarjaš na kriminal, ki ga povzročajo.

 4. Gospod Tine, oprostite, ampak dejstva o volivcih Zemana izpovedujejo drugače. Ti so le nasedli praznim obljubam tega, česar jim Zeman ne bo in (kot predsednik države) niti ne more izpolniti. Zemanova življenjska pot zagotavlja le to, da noben državljan ne sluti, s čem ga bo Zeman presenetil.

  • Zeman je bil en mandat že predsednik. Vse kaže, da so bili z njegovo politiko in njegovimi stališči zadovoljni, sicer ga nebi ponovno izvolili. Verjetno pričakujejo, da bo s takšno ali podobno politiko nadaljeval.

   Očitno niso izbirali le manjšega zla, saj je imel dostojnega nasprotnika.

   • Tudi v Sloveniji je zadovoljstvo z levico očitno. 🙂
    Verjetno lahko pričakujemo nadaljevanje takšne politike.

    Slovenija se je prodala komunistom. Desnica je na videz proti, a vse življenje je lakajsko služila komijem.

 5. Le zakaj me tole zgoraj presneto spominja na domače razmere….mogoče zato,ker tudi pri večina preveč računa na to,da nas more privesti k boljšemu kak nov ce-s-ar…

 6. Ne gre le za domače razmere. In ne samo za Slovenijo ali Češko. Ampak tudi za vodenje EU so potrebni bolj iniciativni in razgledani državljani. In šele iz te skupine tudi bolj odgovorni politiki. Proces na Češkem bo uspel, če bo tistih 48 % volivcev (ki so v 2. krogu glasovali za spremembo), ostalo iniciativnih. Pozivi vidnih osebnosti se že vrstijo.

  • Proces na Češkem kar uspeva. Prehitevajo nas v vseh kazalnikih blaginje. Z Zemanom ali brez njega.

   Ni vse idealno, kot pravijo, toda napredujejo. Ne vračajo se v preteklost ter ne nasedajo dekadentnim pogledom in skominam po nadvladi dveh držav in trenutnega vodstva EU.

 7. Moje sozalje za ceski predsedniski volilni izid. Pri nas sicer dozivljamo podobno populisticno katastrofo. Ki se imenuje zunanja politika Karla Erjavca. Ljudje se problema na zalost v glavnem ne zavedajo. Tega da je slovenska drzava pred tem, da si zaradi tega usekanega pozornost hlastajocega oportunista nepopravljivo unici odnose z Zahodom, s sosednjimi drzavami. Z EU. In predvsem z ZDA.

 8. Morda pa Erjavec le ni tako usekan. Ampak pregnan!!!
  Kaj ni Kocbek v novoobjavljenem pismu Rožmanu napisal, da je cilj komunistov priključitev k svoji zavetnici Sovjetski zvezi?

 9. Zunanja politika Slovenije pod taktirko Erjavca bi morala biti osrednja tema kriticnih clankov, zlasti opozicijsko orientiranih medijev. Tudi Casnika. Pa ni. Pomladna opozicija bi morala ob tej skodljivosti biti plat zvona; pa ga ne. Enako Borut Pahor. Ki ni Erjavcevih pogledov. Pa je tiho. Nehajmo biti tiho!

 10. Erjavceva smer je totalna katastrofa. Solo poteza prezgodnjega priznanja, celo deklarirana kot odgovor na amerisko priznanje Jeruzalema za izraelsko prestolnico, je nespametna na kubik. Tip je zamocil arbitrazni postopek in zdaj gradi na svojem protihrvaskem populizmu. ZDA pa prav odganja na stran Zagreba.

  • Misljeno je priznanje neobstojece drzave Palestine. Priznanje pride na koncu mirovnega procesa, ko bo Izrael imel vsa jamstva za mir in priznanje z nasprotne strani. In Jeruzalem ni in ne sme postati najprej islamsko mesto. Judovstvu in krscanstvu mesto pripada vsaj toliko kot islamu. Sramota je, da slovenska uradna politika sovrazna krscanstvu in judovstvu in enostransko proislamska.

 11. Demoktraticna Slovenija se je vzpostavila kot evropska in evroatlantska drzava, zavezana dobrososedstvu. Erjavec in Cerarjeva vlada jo spreminjajo v protiamerisko, protiizraelsko in sovrazno ali ignorantsko do sosed, zlasti Hrvaske. Njihovi politicni prijatelji v svetu so nasledniki Milosevica in Seslja, Erdoganov in Putin. Ne bi se cudil, ce se nekoc izkaze, da je Erjavec bil placanec Kremlja.

 12. G. Tine je zapisal: »Verjetno pričakujejo, da bo (g. Zeman) s takšno ali podobno politiko nadaljeval« in ena analiza to potrjuje. Zemanovi volivci se prepričani, da bo Češko obvaroval pred migranti, saj jim je to obljubil na velikih reklamah, ki so se pred II. krogom volitev pojavile po državi. A gre za razpihovanje strahu: Čehi so uspešno integrirali veliko število beguncev iz SFRJ in imigrantov iz Vietnama in Ukrajine s tem, da na Češkem živi tudi 22 000 muslimanov, ki imajo 2 mošeji + 6 drugih Islamskih centrov (vir Wikipedija).

Comments are closed.