Ž. Turk za Siol tudi o tem, da je Pahor skoraj izgubil zaradi sprave

28
Grafični prikaz rezultatov drugega korga predsedniških volitev 2017 (modro Šarec, rdeče Pahor) / foto: Državna volilna komisija

Volitve pa so bile tesne tudi zato, ker je Borut Pahor kot ključni dosežek svojega mandata opozarjal na spravo.

Pahor je poleg tega, kar spada med predsednikove tekoče posle, delal spravo. S tem je k Šarcu odgnal dovolj levih volivcev, da je bila tekma napeta. Desne volivce, ki bi morali to nagraditi, pa je doma zadržala ostra kritika, ki je na predsednika Pahorja priletela z desne. Da ni naredil dovolj. Pozabljajo, da je politika umetnost možnega, kult pa verovanje v nemogoče. Kar nekaj razumnih ljudi so soočenja prepričala, da se je Pahor namesto z zdravstvom ukvarjal s spravo; da je predstavnik elite, Šarec pa eden od nas.

Malo je manjkalo, pa bi se izšlo tudi drugače in bi na volitvah slavili opciji, ki ju zanima vzdrževanje državljanske vojne; slavili s tem, da bi Pahor ne bi bil izvoljen. Prva opcija trdi, da se ve, kdo je zmagal v tisti vojni. Druga opcija ima ob tej zmagi velike pomisleke. Ni bila namreč samo zmaga nad fašizmom, ampak tudi zmaga proti razrednim sovražnikom. Predsednik Pahor si je s tem, da se je postavil za spravo in se aktivno trudil za pomiritev Slovencev, skoraj zapravil svoj drugi mandat. Da je vseeno zmagal, kaže, kako dobro je presodil, kako daleč sme s spravo iti, da jo bo lahko nadaljeval.

Spravo tisti, ki so proti njej, dajejo v nič, češ, ne potrebujemo sprave, ljudje so spravljeni. Res so se na osebni ravni sosedje nehali sovražiti. Družba pa ostaja nespravljena. Dokaz za to je, da nobena druga tema ne dvigne toliko prahu, toliko polemik na družbenih omrežjih, tako zagrizene razprave kot prav dogajanje med drugo svetovno vojno.

Sprava pomeni, da edini pogled na dogajanje med drugo svetovno vojno ni več delitev na zmagovalce in poražence, na domoljube in izdajalce, na pravo in napačno stran, ampak priznanje, da se je med drugo svetovno vojno dogajala tudi državljanska vojna in da se ve, kdo jo je sprožil. Da ni bila samo kolaboracija, ampak je bila tudi in predvsem protirevolucija, ki je brez revolucije v takem obsegu zagotovo ne bi bilo.

Pri odnosu do revolucije stoji in pade slovenska dekomunizacija. Ki je nujna za polno vrnitev Slovenije v naročje človekovih pravic, demokracije in tržnega gospodarstva – torej vrnitev v liberalni ustroj zahodnega sveta. Očiščen revolucije lahko NOB postane narodnograditeljski mit, skupaj z osamosvojitvijo.

Več o tem na Siol.

28 KOMENTARJI

 1. Ni kaj dodati.

  Mogoče tole:

  Sprava pomeni odločitev za civilizacijske vrednote, ne pa za tisto, kar nasprotuje civilizacijskim vrednotam.

  Sprva pomeni, da bo odslej zmagovalo človekoljubje, resnicoljubje, pravičnost, poštenost, odgovornost!

 2. In razumevanje ter sodelovanje.

  Vsaka stran mora poskušati razumeti drugo stran, da ni enostavno pozabiti na nečlovekoljubne krivice, ki so prizadele tudi potomce.

  Če bi bilo več tega razumevajočega odnosa, bi bilo lažje uveljavljati civilizirane vrednote.

 3. “Center je zdržal. Skrajnosti so izgubile. In to bolj, kot kaže rezultat. Tudi glasovi za g. Šarca namreč niso glasovi za skrajnosti. Volitve 2018 bodo boj za politični center.”
  ============================

  Boj za dokončno (Endlösung) uresničitev SZDL-ja.

 4. Takšen pristop desnice bi razorožil levico in omogočil, da tudi desni politiki pridejo na najvišja mesta v anketah pri volivcih.

 5. Žiga Turk: “Malo je manjkalo, pa bi se izšlo tudi drugače in bi na volitvah slavili opciji, ki ju zanima vzdrževanje državljanske vojne.”

  Zdi se, da si je gospod Žiga Turk močno oddahnil in slavi s predsednikom Pahorjem, ki nas je otel državljanske vojne 😉

  Po mojem skromnem mnenju po teh predsedniških volitvah lahko slavi samo in nihče drug kot le – Borut Pahor.
  Kot poklicni politik je v naslednji petletki preskrbljen s solidno dozidavo svoje kariere.
  Čeprav vse ostaja isto, je zanj vse drugače, kot bi bilo, če bi ne bil izvoljen. V takem primeru bi namreč imel le še leto dni pravice do nadomestila plače in pisarne, nato bi se moral znajti, kakor ve in zna.
  Tako je dvakrat pridobil in se že hvali s statistiko, da spada med redke evropske predsednike, ki so mu volivci zaupali dva mandata 😀

  Če se ne bo izboljšala vladajoča politika, se pod istim predsednikom ne bo kaj dosti spremenilo na boljše.
  Ko bo minila povolilna evforija, če ne prej, pa po poteku druge Pahorjeve petletke, bodo to ugotovili tudi njegovi volivci.

  Razen če…. bo Pahor res zastavil svoje ime, predvsem pa politični vpliv (kolikor ga ima) in se oglasil ob pomembnih političnih in gospodarskih temah, pa tudi ob problemih, ki tarejo ponižane in razžaljene državljane.
  Nekaj takega je menda obljubil v govoru po zmagi…?
  Ali bo to držalo, bomo kmalu lahko videli.

  • Po mojem skromnem mnenju po teh predsedniških volitvah lahko slavi samo in nihče drug kot le – Borut Pahor.
   Kot poklicni politik je v naslednji petletki preskrbljen s solidno dozidavo svoje kariere.
   Je napisala Vanja !
   ***********************************************************************************
   Njeni ugotovitvi dodajam še mojo , ki dopolnjuje njeno . V kolikor Pahor ne bo zmogel sam dozidati solidno svoje kariere , bo njegov opus dokončal sinko , ki mu že sedaj uspešno pomaga mešati “malto”po recepturi malo tukaj , malo tam ! Vsak dober mojster poskrbi za svoje ekspertno nasledstvo najprej med svojimi najbližnjimi ! Priznati moram , da se mali hitro uči pa še lep je kot oči , pravijo
   pahorjeve očudovalke !

   Andrej Briški

  • Po mojem skromnem mnenju po teh predsedniških volitvah lahko slavi samo in nihče drug kot le – Borut Pahor.
   Kot poklicni politik je v naslednji petletki preskrbljen s solidno dozidavo svoje kariere.
   Je napisala Vanja !
   ***********************************************************************************
   Njeni ugotovitvi dodajam še mojo , ki dopolnjuje njeno . V kolikor Pahor ne bo zmogel sam dozidati solidno svoje kariere , bo njegov opus dokončal sinko , ki mu že sedaj uspešno pomaga mešati “malto”po recepturi malo tukaj , malo tam ! Vsak dober mojster poskrbi za svoje ekspertno nasledstvo najprej med svojimi najbližnjimi ! Priznati moram , da se mali hitro uči pa še lep je kot oči , pravijo
   pahorjeve očudovalke !

   Andrej Briški

 6. Pravzaprav je škoda, da ni zmagal Šarec!
  1. Komunističnemu protežirancu bi zmanjkalo rdeče preproge, po kateri se je od plenic dalje sprehajal od funkcije do funkcije brez vsake koristi.
  2. Izvolitev politike neveščega ex-komedianta za predsednika bi pokazala vsemu svetu kakšna je Slovenija.
  3. Strici bi se morali spet potruditi in najti novi obraz z novo stranko, kar ni tako lahko, kot piše g. Gorenak, ki meni, da bi ljudje izvolili tudi Jako Racmana, če bi se Kučan z njim fotografiral. Dokaz je že ta gospod, čeprav ima zdaj že odprto pot do parlamentarne večine in premierskega stolčka.
  4. Ne bi nam več bilo treba ugibati, zakaj so ravno temu povprečnežu brez političnih izkušenj in slehernega znanja omogočili tako win-win situacijo, da lahko postane premier, če ni izvoljen za predsednika. Vsi ostali povprečneži, ki se trudoma kotalikajo in dobrikajo okrog vladajočih stricev,so lahko užaljeni.

 7. Šarec je dobil veliko glasov.
  Sedaj bo zanimivo opazovati Mateja Tonina kako se bo na parlamentarnih volitvah spoprijel s Šarcem v Kamniku?
  Še posebej, ker je NSi podprla Pahorja. Ampak to drugo je pa že prava farsa.
  Potem, ko je Janez Pogorelec kaka dva meseca pljuval po SDS-u, in ve se, da je on zvočnik stranke, češ, da je SDS na prejšnjih volitvah podprla Pahorja, jih obsojal, da če ne podprejo Ljudmile Novak bodo dali glas Pahorju, je sam tik pred finalom napovedal, da bo glasoval za Pahorja, in da je to edina prava poteza. Sedaj Janez Pogorelec obsoja SDS, češ da so hoteli izvolitev Šarca.

 8. Gospod dr. Turk, kje vidite kakšno spravo? Ali mislite, da sta dva betonska bloka sprava? Doslej ni bilo nobene sprave, bila bi pa potrebna. Toda za to so potrebna konkretna dejanja: priznanje zločinskosti revolucije in njenih akterjev. Posledično to pomeni odstranitev vseh spomenikov, ulic, trgov dokazanim zločincem in priznanje legitimnosti protirevolucionarnega boja. Nič od tega se ni zgodilo.

  In predsednik države brez izvršilne oblasti tudi ne more veliko storiti in ni preveč verjetno, da bo. Akademska razprava brez dejanj ničesar ne spremeni. To so uvideli tudi volivci, saj je Pahor zmagal tudi v vseh območjih, kjer sicer zmaguje trda levica, ki časti “tekovine revolucije” in ne dovoljuje nobenih drugačnih interpretacij preteklosti, kot sta je določila ZKJ in ZKS.

  Izvolitev Pahorja pomeni še nadaljnje ohranjanje videza, da je pri nas vse v redu. In da torej ni treba ničesar res spremeniti.

    • … medtem ko se procenti med Pahorjem in Šabcem niso spreminjali skoraj nič, samo na stotinkah %.
     Imam občutek, da so Pahorja na vsak način želeli spraviti čez referendumski kvorum, pri omenjenem razmerju med akterjema pa so rabili vsaj za tisočinko več kot 37,686% udeležbo. In so jo “izgradili”. V bistvu jim čisto nič več ne verjamem, zadnjim v “prehrambeni verigi” kontrolorjem.
     Podatki udeležbe s treh volišč v LJ za katere zanesljivo vem točne podatke:

     36,694%
     32,517%
     31,188%

     … in to skupaj z neveljavnimi glasovi, na tem zadnjem jih je bilo za kar 5,622%, torej je bilo veljavnih glasov samo za 30,089% (namesto 31,188%).

 9. Tudi jaz sem to opazil. Sploh pa objavljenim rezultatom volitev nisem nikoli verjel. Ob velikanskih poneverbah in goljufijah, ki se dogajajo pri nas, bi bilo ponarejanje volitev mala šala!

 10. Meni se zdi prav tragikomično, kako tule desni komentariat Časnika, za razliko od avtorja ŽT, za nič na svetu ne želi prepoznati iskrenost in konkretnost prizadevanj predsednika Pahorja za spravo okoli zgodovinske razcepljenosti slovenskega naroda. Da ne opazijo, kako je očitno prvi predsednik države, ki želi predstavljati in upoštevati vse slovenske državljane, tudi desne in demosovsko usmerjeno. Da ne opazijo bistvene razlike in preskoka v tem v primerjavi s Kučanom in Tuerkom.

  Kako je tudi možno, da ne opazijo tega, da je recimo kljub levi parlamentarni večini Pahor za ustavne sodnike predlagal kar nekaj prej desno kot levo usmerjenih, vključno z na levici izrazito osporavanim Klemenom Jakličem.

  Čudno da tudi ne opazijo, kako Pahor ni na valovni dolžini protikatolišđke in proticerkvene levice glede odnosa do Cerkve, odnosa glede vsebine sporazumov z Vatikanom, pa glede ustavnih odločitev o financiranju privatnih ( katoliških) šol.

  Čudno, da ne opazijo proevropskosti in prozahodnosti Pahorjeve zunanje politike. Ki nasprotuje izjemno medijsko podprtim pobudam, da se Slovenija postavi proti celotnemu Natu in njegovi odvračevalni doktrini glede vloge jedrske oborožitve. Ne opazijo, da se Pahor v nasprotju z močnim prorusko-proputinovskim sentimentom v Sloveniji izrecno zavzema za slovensko vojaško prisotnost ( Natove enote) na Baltiku oz. Poljskem, kjer so upravičeno zaskrbljeni glede ruskega ekspanzionizma in pričakujejo zavezniško podporo in jamstva.

  Kako je možno nenazadnje, da pristaši SDS in njihov sam predsednik enostavno pozabljajo demonstrativni Pahorjev stisk roke z Janezom Janšo v parlamentu, potem ko je ta prišel iz škandalozno dosojenega zapora in ko je celotna leva parlametarno scena enodušno prisegala samo na to, kako bi mu protiustavno ukradla mandat.

  Ne razumem velikega dela slovenske desnice, ki ga kažejo tudi tukajšnji komentarji. Mislim, da so si sami krivi, da nikoli ne dosežejo večinske podpore. Da mentalno verjetno mnogi niti niso pripravljeni graditi sožitja in večine in raje negujejo lastno mazohistično svetobolje.

  Pahor bi bil vsebinsko lahko njihov dober zaveznik. Ampak ne – oni raje, kot da bi stisnili ponujeno roko, kopljejo jarek razdora. In večne jalovosti slovenske desnice in desne-sredine. Kot da jih je komunizem naredil za politične invalide. Ampak to je njihov osebni izbor.

  • IF: “Kako je tudi možno, da ne opazijo tega, da je recimo kljub levi parlamentarni večini Pahor za ustavne sodnike predlagal kar nekaj prej desno kot levo usmerjenih, vključno z na levici izrazito osporavanim Klemenom Jakličem.
   ===========================

   Ja smo videli kako je Pahor predlagal 4 namesto zadostnih 3 kandidatov za ESČP, ker je vedel, da bodo v parlamentu četrtega (Jakliča) izločili. In so ga, vse po načrtu.

  • A meniš IF da ima Pahor “proste roke” pri odločitvah ?
   Da je prekinil s svojo stranko ?
   Kot smo bili v času kampanje obveščeni, tega ni naredil.
   Čeprav ga je B. Vodopivec s člankom pozival, naj z njimi prekine!

  • In IF, lahko verjameš da smo opazili vse te Pahorjeve poteze.
   Ki so bile ponujene ravno v teh okvirjih, da se nič bistvenega ne bo spremenilo. Razen kozmetika. Vse za videz demokracije!

  • IF ..”Pahor za ustavne sodnike predlagal” ..
   —-
   Kot vem (naj me kdo popravi če je drugače), sta v sedanji sestavi Ustavnega sidišča le dva sodnika z desno usmeritvijo.
   A ne bi bilo bolje, da bi bili obe usmeritvi enakovredno zastopani ?

 11. Ah, g. IF večinoma sijajno piše in veliko ve, ima pa konstantno, verjetno neozdravljivo motnjo v ravnotežju – zanaša ga v levo pa naj piše o Trumpu, Merkelci, migrantih ali Pahorju. Ima pa celo pri tej motnji včasih popolnoma prav. Tako mu lahko samo čestitam za komentar pod člankom o Amoris laetitia.

Comments are closed.