Ž. Turk, siol.net: Zapomnite si Pariz!

35

Oni dan so nam zaradi ljubljanskega maratona zaprli ulico. Pa sem šel pogledat, ko so tekli mimo.

Prvih deset minut so bili sami črnci, menda Kenijci. Imamo pač različne talente, čeprav se sprašujem, zakaj ne bi Afričani tudi hitreje mislili, če že hitreje tečejo. Enkrat, ko bodo imeli dobre šole, je mogoče tudi to. Nobenih predsodkov nimam o tem.

Ni vsak musliman potencialni terorist …

Ni vsak Kenijec odličen maratonec, ni vsak, ki se vinjen usede za volan, povzročitelj prometne nesreče, ni vsak, ki pokadi cigareto, obsojen, da bo umrl zaradi raka. In ni vsak evropski musliman potencialni terorist.

In vendar smo navajeni, da na maratonih zmagujejo Kenijci, da je vožnja pod vplivom alkohola prepovedana in da so na škatlicah cigaret napisi, da kajenje škoduje zdravju. Čeprav praktično nikakršen delček odstotka Kenijcev teče na maratonih, pa so zmagovalci na njih skoraj samo Kenijci. In verjetno ni politično nekorektno iz tega sklepati, da imajo Kenijci, čeprav jih od 44 milijonov vsaj 43 milijonov na maratonu nikoli ni teklo, za maraton neko posebno nagnjenje.

In če bi neka država rada imela boljšo ekipo za maraton, bi naredila pametno, če bi dovolila priseljevanje dovolj velikemu številu Kenijcev. Ker ni vrag, da bo med njimi kdo s talentom za maraton. Seveda je potem veliko odvisno od razmer za trening, motivacije in drugih pogojev, ampak brez Kenijcev ostane samo druga liga, ki bo redko zmagovala.

… so pa skoraj vsi teroristi muslimani

Podoben način sklepanja v zvezi s teroristi bi domača miselna policija označila kot sovražni govor. Ne gre za to, kakšno nalepko mu damo, ampak ali je sklep logičen ali ni.

In kot kažejo statistike tega stoletja, so skoraj vsi teroristi, ki so v Evropi povzročili človeške žrtve, muslimani. Torej prišleki ali potomci prišlekov z Bližnjega ali Srednjega vzhoda. Prišteli bi jim lahko še pet tisoč ali več Evropejcev, ki so se šli borit v vrste IS. Norvežan Breivik je osamljen črni labod te žalostne statistike.

Da se je med petnajstimi milijoni evropskih muslimanov rodilo nekajkrat več teroristov kot med pol milijarde preostalih Evropejcev, kaže na problem, da njihova integracija v Evropi, še posebej v Franciji, ni bila uspešna. Da staroselci živijo mimo njih, oni pa proti nam.

To razmišljanje je o tem, kaj delamo narobe.

Opomba pod črto o Sloveniji

Na tem mestu je nujno narediti opombo pod črto o stanju v Sloveniji. Tukajšnji muslimani so naši nekdanji sodržavljani iz Bosne, Kosova ali Makedonije. V Slovenijo so prišli iz vsaj za silo podobnega civilizacijskega okolja. Komunizem je vsem otopil nacionalno identiteto, zatrl verska čustva in na police trgovin postavil poceni alkohol, s katerim smo skupaj nazdravljali bratstvu i jedinstvu (bratstvu in enotnosti).

Do zdaj smo lepo živeli skupaj in potruditi se moramo, da tako tudi ostane. Eden od načinov je ta, da svojih sodržavljanov, sodelavcev in sosedov ne mečemo v isti koš ne s tistimi, ki so na poti v Nemčijo, kaj šele s tistimi, ki so že v Parizu. Naša skupna izkušnja kaže, da se da živeti skupaj. Edino, česar se lahko bojimo, so uvoženi problemi in uvožena sovraštva. Zavrnimo jih!

Nazaj v Evropo

Kaj lahko v zvezi s tem naredi Evropa? Najprej in predvsem ne smemo pustiti, da bi ustrahovanje delovalo, da bi terorizem opravičil koren teror, torej strah. Potem je treba ustaviti migrante. Beguncev ne, migrante pa. Vzroka sta dva. Prvi, ker je vse več dokazov, da so nekateri od pariških morilcev prišli v Evropo skupaj z begunci. In drugi, ker je nespametno povečevati neko populacijo, če integracija očitno ne uspeva. Evropa naj vzpostavi nadzor meja in enotno migracijsko politiko. In šele potem morda spet dopusti imigracijo skladno s to politiko.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


35 KOMENTARJI

 1. No, tole se pa ni posrečilo, je približno na nivoju trapaste prispodobe na začetku (in njene izpeljave tudi), da naj bi tistih 10 zamorcev na maratonu (več jih res ni bilo) 10 minut teklo mimo njega. A da bi bila razlika med 1. in 10. kar 10 minut.

 2. Čudno tole pisanje, škoda da se dobri predlogi o ureditvi imigracije izgubijo v nekakšnem kvaizilogičnem izvajanju.

  Še dobro da Turk opozori, da se samo v tem stoletju muslimani najbolj poslužujejo terorizma. Ker če pogledamo malo v zgodovino, bi po tej teoriji kolektivne krivde in paranoje lahko npr. v ZDA po kratkem postopku ignali vse italijanske američane, ki so s mafio povzročilo veliko več smrti kot muslimani. Ali pa v VB z Irci in IRO. Ali pa Španci z Baski. Skratka, Turkovo izvajanje v tem delu ima lep odmev v popularnosti Trumpa in njegovimi opazkami o Mehičanih kot posiljevalcih in mamilaših.
  Lastnosti, ki v najslabšem primeru obsegajo procent populacije, razumni ljudje ne pripišejo celotni populaciji.

  Priznam, da sem moral tale odlomek dvakrat prebrati: “Kaj v primerjavi s tem lahko pokažejo dežele, od koder so prišli oni ali od koder so prišli njihovi starši? Fašistični stavek? Evo, še odgovor v istem provokativnem stilu: dozidali so štiri minarete k največji krščanski cerkvi vseh časov. In ne dosti drugega.”
  Torej, asimilacija ni uspela, in rešitev je v izpostavljanju dosežkov zahodne civilizacije in v opominjanju priseljencev, da so njihove dežele luknje, ki nikoli niso proizvedle (po besedah profesorja na gradbeni fakulteti!) karkoli arhitekturno vrednega? Bravo. In potem se sprašuje, zakaj prenos ponosa ni možen…

  Mimogrede,iz čisto stilskega sloga: ponavljajoče se omenjanje, da avtor nima predsodkov in ni fašist je popolnoma nepotrebno. V vsakem primeru ga bodo nekateri tega nepravično obtožili, pa če ta “disclaimer” doda ali pa ne.

  • Hadrijan: “…lahko npr. v ZDA po kratkem postopku ignali vse italijanske američane, ki so s mafio povzročilo veliko več smrti kot muslimani. Ali pa v VB z Irci in IRO. Ali pa Španci z Baski.”
   ==============================

   Po teh kriterijih, ki jih uporabljate (nasilje znotraj ene skupnosti) so islamisti daleč največji morilci na svetu, z cca 270 milijoni žrtvami v cca 14 stoletjih. Tu prekašajo celo komuniste, ki pa so pomorili čez 100 milijonov, vendar so le ti to “uspeli” v manj kot enem stoletju.

     • Hadrijan: ““Go read a book” ni resen argument, če se obenem ne da vira.”
      ===================

      In, če bi ga dal bi potem verjetno slišal: “Vir ni kredibilen”
      Sem ga pa že dal na teh straneh, pa se očitno ni prijel.

 3. Če vzamemo samo dve svetovni vojni, ki jih je zakuhala evropa, da ne rečem krščanska, je vse tole kaplja v morje. Čeprav seveda ni. ISIS mora pasti.
  Na znanstvene in tehnološke dosežke se nimamo kaj sklicevati. Če bi se lahko na kaj, potem bi se morali na pravičnost. Ali se lahko hvalimo z njo?
  V Sloveniji že ne.
  In samo pravičnost nas bo peljala naprej. Nobena integracija in asimilacija. Še manj socialne pomoči. In še manj gejevske poroke in podobne bedarije. Ali da ne rečem, perverzije.
  Manj nabijanja o vrednotah in več resnosti.

 4. Vzporednice:

  Volitve na Poljskem => v parlamentu niti enega levičarja.
  Volitve v Mjanmaru => v parlamentu niti enega islamista.

 5. V članku mi je marsikaj všeč. Najbolj pomembno se mi zdi opozarjanje ŽT, kako zgrešeno je, da se ne znamo ali nočemo identificirati z, če hočete, poglabljati se v in veseliti se lastne civilizacije, njenih dosežkov, njene dediščine in smo z izgubljanjem v ignoranci ali nihilizmu slab zgled drugim, ki iz drugih civilizacij prihajajo v stik z nami, ali celo živet k nam. To je zelo pomembno. To ni praksa drugih civilizacij, to je avtodestruktivno. Nihilizem ni isto kot kritična naklonjenost.

  Npr.: odnos znatnega dela današnje zahodne civilizacije do krščanstva je čuden, odnos današnjega dominantnega dela Slovenije do krščanstva je celo bizaren. K ničemur dobremu ne vodi več ta odnos, lahko da je imel nekaj smisla v teokratskih časih.

 6. In kaj mi ni všeč:

  1. Trditev, do so skoraj vsi teroristi muslimani. Ta hip to celo očitno velja. Če se pomaknemo samo 40 let nazaj, pa že niti približno ne. Pa so se žrtve terorizma po Evropi štele v desetinah in stotinah. Tudi v neposrednem sosedstvu, v Italiji. Torej, z islamizmom se novodobni terorizem ni ne začel in se zelo verjetno ne bo končal.

  2. Pogled avtorja “von oben herab” na islamsko kulturo. Ne samo, da ni simpatičen, niti zelo resnicoljuben, je po mojem celo eden virov problema. Čudim se, odkod ta potreba po zaničevanju kulturnih in znanstvenih dosežkov islama. Brali smo jo lahko v hujši obliki pri kavarni Hayek, v milejši zdaj pri ŽT.

  Če so osvajalski Turki imenitni bizantinski Hagiji Sofiji prizidali štiri minarete, je skoraj idenično dejanje temu, kako so španski rekonvistadorji cordobski Mezquiti na sredi vzidali katoliško cerkev. V čem je bistvena razlika med dejanji enih in drugih? V svetovni kulturni dediščini je Mezquita vrednotena kot izjemen spomenik vsaj v nivoju Hagije Sofije, če ne višje.

  Kdor ima nekaj kulturnega znanja in estetskega občutka in je videl recimo lepote palače Alhambre in vrtov okoli Generalife v Granadi, lepote Cordobe in Seville, recimo zdaj katedrale, a nekdanje mošeje, bo težko pošteno sodil o islamski kulturi kot nečem relativno malo vrednem. Daleč od tega.

  Nekateri razlagajo (in ne morem, da se mi to ne bi zdelo razumno) novodobno islamistično agresivnost prav kot odgovor na nekajstoletno potlačenost in zaničevanje njihove velike kulture in z njo vere. Potlačenost v političnem ( zahodnjaški kolonializem in imperializem v islamskem svetu) in kulturnem smislu.

  Iz tega spoznanja bi sledil zaključek – če želimo mir in umirjene muslimane, vstopajmo v spoštljiv, enakopraven odnos z islamskim svetom, islamsko kulturo, vero in predominantno islamskimi državami. Torej, poučimo se o njih in naučimo se jih spoštovati kot kulturo, vero in politični svet in to kot enakopravne in upoštevanja njihove volje vredne.

  Iz osnov psihologije izhaja, da je težnja po spreminjanju drugih v veliki meri vnaprej obsojena na jalovost. Odnose lahko spreminjamo predvsem prek sprememb pri samemu sebi.

  In še zadnje- v temelje krščanskega ( misijonarskega) pristopa k nekristjanu sodi spoštovanje njega kot osebe in spoštovanje njegove kulture. Torej tudi mnogo manj razvite kulture, kot je bila in je islamska. Temu se danes v vesoljni Cerkvi reče inkulturacija. Ampak to ni nov fenomen. Tako so delali globoko v prvem tisočletju ( benediktinski) menihi, ki so z zahodnih irskih obal in otokov šli pokristjanjevat evropski kontinent. Preko njih in Salzburga smo pri koroški Gospej Sveti prejeli evangeljsko blagovest tudi Slovenci oz. daljni karantanski predniki.

  Spoštovanje drugih kultur in ver je torej zapisano globoko v jedro in korenine našega krščanstva in zahodne civilizacije. V njenem najboljšem in najmanj spornem delu. Če želimo nastopati kot dediči teh, torej kot dediči sv. Modesta, potem je prav, da sledimo prav tak in ne nasproten pristop.

  Spoštujmo islam, vztopajmo v spoštljiv odnos z njim!

  • IF: “Če so osvajalski Turki imenitni bizantinski Hagiji Sofiji prizidali štiri minarete, je skoraj idenično dejanje temu, kako so španski rekonvistadorji cordobski Mezquiti na sredi vzidali katoliško cerkev. V čem je bistvena razlika med dejanji enih in drugih?”
   =======================

   Adolf Hitler je imel čudovitega arhitekta.
   V čem je bistvena razlika med dejanji enih in drugih?

   • Vrednost arhitekture Alberta Speera je precej vprašljiva. Nek pompozni zapozneli neoklasicizem, ki se mu povezava s totalitarno oblastjo kar pozna. Vsekakor nisem med onimi, ki bi a priori zamahnili z roko ob Speerovi arhitekturi; kot bi se celo ( morda svetoskrunsko) upal zanikati, da Adolf Hitler ni imel nič slikarskega talenta. Škoda je za človeštvo, da ni bil sprejet na dunajsko likovno akademijo. Sicer pa, presodite sami:

    https://www.google.si/search?q=paintings+of+adolf+hitler&espv=2&biw=1366&bih=677&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIgIqx8eeVyQIVRaNyCh3veQ3m

    Primerjave med Hitlerjevim režimom in andaluzijskim kordobskim kalifatom ali emiratom v Granadi pa seveda ne more biti. Gre za razmerje kot med volkom in jagnetom.

    • IF: “Vrednost arhitekture Alberta Speera je precej vprašljiva. Nek pompozni zapozneli neoklasicizem, ki se mu povezava s totalitarno oblastjo kar pozna ”
     =====================

     Aaaa, a Plečnikova zasipavanja s stebri, stebrički, kroglami, … je pa vrhunec umetnosti ali kaj?

     IF
     16.11.2015
     21:49
     Vrednost arhitekture Alberta Speera je precej vprašljiva. Nek pompozni zapozneli neoklasicizem, ki se mu povezava s totalitarno oblastjo kar pozna. Vsekakor nisem med onimi, ki bi a priori zamahnili z roko ob Speerovi arhitekturi; kot bi se celo ( morda svetoskrunsko) upal zanikati, da Adolf Hitler ni imel nič slikarskega talenta. Škoda je za človeštvo, da ni bil sprejet na dunajsko likovno akademijo. Sicer pa, presodite sami:

     https://www.google.si/search?q=paintings+of+adolf+hitler&espv=2&biw=1366&bih=677&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIgIqx8eeVyQIVRaNyCh3veQ3m

     IF: “Primerjave med Hitlerjevim režimom in andaluzijskim kordobskim kalifatom ali emiratom v Granadi pa seveda ne more biti. Gre za razmerje kot med volkom in jagnetom.”
     ===============

     A da je bil Hitler jagnje?

     • Sem že bral očitek Plečniku v smeri primerjave z arhitekturo fašizma in nacizma. Pretiran, blago rečeno.

      Andaluzijski kalifati, emirati in druge oblike islamske oblasti so bile dokaj tolerantne. Posebej za tisti čas. Tudi do Judov in kristjanov.

     • IF: “Andaluzijski kalifati, emirati in druge oblike islamske oblasti so bile dokaj tolerantne.”
      ============================

      To je pravljica in mit, ki ima za osnovo: potem, ko pobiješ vse morebitne nasprotnike in vzpostaviš diktaturo in strah, imaš nekaj časa mir. Že videno tudi iz bivše Jugoslavije/Slovenije. In prebivalci, ki so lojalni začnejo govoriti, saj je šlo za Islam/socializem s človeškim obrazom. Poglej si video, ki sem ga že drugič ali tretjič prilepil spodaj.

 7. Zadnji čas je, da odstopi Merklova in Junker, ker nista zavarovala evropske zunanje meje, kar je spodbudilo skrajne islamiste, da so izvedli napade v Franciji.

  • Ta izjava je nesmisel. Od identificiranih 7 teroristov gre večinoma za državljane Francije in Belgije. Pri obeh, ki sta najdena s sirskim in egiptovskim potnim listom, gre zelo verjetno za ponarejene dokumente. Če se ne motim, naj bi bil ta s sirskim domkumentom alžirskega rodu in tudi francoski državljan.

   Takšne vzročne povezave, kot je tu zapisana, ni. Je skrajno nedostojna in hujskaška v odnosu do beguncev in migrantov na poti. Razen v Sloveniji jo redkokdo izreka.

 8. Vsi Nemci niso bili nacional socialisti, pa vendar nosijo kolektivno krivdo zaradi posledic tega pojava. Podobno je npr. tudi z Rusi v zvezi s komunizmom in njegovimi uničujočimi posledicami. Zakaj je tako? Niti Nemci niti Rusi se temu pojavu niso ustrezno uprli, ko je bil čas za to.

  Ali se danes Arabci upirajo svojim ekstremistom? Ne, nekateri jih podpirajo, drugi so indiferentni. Zato ima Turk kar prav. Za arabski terorizem so soodgovorni vsi Arabci, ki ga mirno gledajo ali celo privoščijo.

  Ni treba podlegati (levičarskim) ideološkim pohabljencem, ki se z arabskimi teroristi povsem ujemajo v nespoštovanju temeljnih zapovedi: ne ubijaj, ne kradi, ne laži … ali cilj upravičuje sredstva.

  • Spet zelo slaba primerjava. Hitlerja so Nemci preko volitev pripeljali na oblast, milijoni so mu navdušeno vzklikali, mnogi so bili člani zločinskih organizacij: NSDAP, SSa ali Gestapa, mnogi so aktivno sodelovali pri predvojnih in vojnih zločinih režima.

   Nasprotno: od okoli 70.000 v Sloveniji živečih muslimanov ne vem, če jih je ducat, ki jih sumijo simpatiziranja z ISISom. Mislim, da so za 4 ugotovili, da so se pridružili ISISu v vojni v Siriji. Upam, da te danes naši organi zelo natančno obveščevalno spremljajo. In glej, glej, zanimivo, mislim, da so vsi ti “naši” borci ISISa imeli pristno slovensko zveneča imena in priimke.

   • IF: “…. Hitlerja so Nemci preko volitev pripeljali na oblast, …”
    ==================

    Hitler ni dobil volitev, na mesto kanclerja ga je postavil predsednik Hindenburg.

    IF: “… od okoli 70.000 v Sloveniji živečih muslimanov ne vem, če jih je ducat, ki jih sumijo simpatiziranja z ISISom.”
    ====================

    Ne biti tako zelo prepričan. Kaj pa teh 81%?

    http://www.breitbart.com/national-security/2015/05/25/shock-poll-81-of-al-jazeera-arabic-poll-respondents-support-isis/

    Ste pa neverjetni podpornik nacizma, ups islamizma.

    • Hitler je bil zmagovalec volitev 1933, saj je dobil prepričljivo relativno večino.

     Nekaj dni nazaj si vehementno razlagal, da je HDZ in Karamarko zmagovalec hrvaških volitev, ko je v fotofinišu dosegel par poslancev prednosti pred SDP. ( Da ne govorimo o tem, da se lahko samo slika za to večino, ker ima Milanović v parlamentu dejansko več poslancev na svoji strani. Karamarka lahko reši samo Božo Petrov in menda si na Kaptolu pri kardinalu za to res prizadevajo, le da je mladi psihiater, človek zasidran v močno katoliških in družinskih vrednotah, obenem tudi zelo samosvoj in nepodkupljiv človek).

     Torej, odloči se, za katerim načelom stojiš. Če sploh katerim.

     • Kronologija dogodkov:

      ## Volitve 17.9.1930, NSDAP (cca 6.5 milijona glasov) druga najmočnejša stranka v parlamentu.

      ## Kot kandidat za predsednika rajha je Hitler prejel »samo« 30% glasov, porazil ga je Hindenburg.

      ##Ponovne parlamentarne volitve (31.7.1932), NSDAP postane najmočnejša stranka v parlamentu.

      ## Predsednik Hindenburg noče postaviti Hitlerja za kanclerja, Zato je na to mesto je najprej postavil generala Kurta von Schleicherja.

      ## Na ponovnih novembrskih volitvah so socialdemokrati in komunisti dobili skupaj več glasov kot nacisti. Podpora je NSDAP upadla tudi na lokalnih in regionalnih volitvah. Poznejše Hitlerjevo imenovanje za kanclerja zato ni bilo posledica pridobitve večine glasov nemškega ljudstva, ampak posledica političnega spletkarjenja s konzervativno elito.

      ## Predsednik Hindenburg, 30. januarja 1933 »s stisnjenimi zobmi« poveri sestavo vlade Hitlerju (mesto kanclerja).

      ## Februarja Hitler pregovori druge stranke v ponovne volitve in jim obljubil, da bodo zadnje za dalj časa.

      ## Inscinirani požig rajhstaga (v noči iz 27 na 28.2. 1933) Požig naj bi bil delo komunistov in za Hitlerja dober razlog za preganjanje političnih nasprotnikov.

      ## Dan po požaru je Hitler razglasil odlok: “Za varstvo ljudstva in države”. Ta je odvzel vse politične svoboščine, policiji pa je dal proste roke. Resnica po požigu je prišla na dan šele po koncu 2.s.vojne na procesu v Nurbergu. Po Göringovem in Göbbelsovem ukazu naj bi ga izvedli pripadniki SA vendar še danes le redki zgodovinarji verjamejo, da so nacisti sami pripravili požig.

      ## Volitve v Reichstag, 5.3.1933. Hitler in njegova NSDAP so zbrali nekaj manj kot 44% glasov, kar še vedno ni bila absolutna večina, vendar je bilo dovolj, da so lahko v povezavi z DNVP- nemški nacionalisti, ki je dobila 8 % vseh glasov oblikovali večino.

      ## Državno službo so očistili političnih nasprotnikov in Judov. Neodvisne vplivne skupine in politične stranke so razpustili maja 1933, njihovo premoženje pa zaplenili.

      ## Julija 1933 je nemški kabinet sprejel zakon o tem, da NSDAP predstavlja edino politično stranko v Nemčiji.

      ## “Noč dolgih nožev”, 30.06.1934 sta Gestapo in SS aretirala in postrelila vodstvo SA.

      ## Predsednik Hindenburg umre, 2. avgusta 1934.

      ## Brez predsedniških volitev Hitler prevzame funkcije edinega absulutnega vodje države (predsednik, parlament, sodstvo , vojska).

      Trditev, da je Hitler zmagal na volitvah bi prav lahko primerjal z nebulozno idejo, češ, da je Milanović letos zmagal na volitvah.

     • IF: “Nekaj dni nazaj si vehementno razlagal, da je HDZ in Karamarko zmagovalec hrvaških volitev, ko je v fotofinišu dosegel par poslancev prednosti pred SDP.”
      ==================================

      Prav nič vehementno nisem razlagal, sem samo napisal to kar sem prebral od volilne komisije Hrvaške, in to kar sedaj trdite tudi vi, namreč, da je HDZ dobil več glasov kot Milanović.
      59: 56 Kaj tu ni jasno? 59 je še vedno več kot 56, in kdor dobi več menda ni poraženec?

    • Mi je že bolj jasno od kje si prej potegnil 270 milijonov žrtev, če vzameš takšne bedarije za dejstvo. Sem na strani ki jo citiraš ravnokar dvakrat glasoval da ne podpiram ISIS-a. Menda si lahko predstavljaš, da je ta anketa enako verodostojna, kot če bi dal na katerokoli slovensko spletno stran vprašanje o kakšnem političnem vprašanju in ne poskrbel, da lahko vsak IP glasuje zgolj enkrat.

 9. To niso skrajna prepričanja, to so splošna stališča vseh muslimanov:

  “Ko vabimo govornike na naše dogodke, nam vselej očitajo, da ta govorec podpira smrtno kazen, ta je homofob, zatira ženske, vselej enaki očitki – In poskušamo jim pojasniti, da to niso skrajna prepričanja, da so to splošna stališča vseh muslimanov,” je na muslimanski mirovni konferenci na Norveškem leta 2013 razlagal Fahad Ullah Qureshi, vodja norveške organizacije Islam Net.

  Kar je splošno za muzlije ni skrajno!!! 😉

 10. Tudi v Bosni je precej skrajnih islamistov.

  Vpliv skrajnih islamistov se v Evropi krepi z enormnim doseljevanjem islamističnih priseljencev, med katerimi je po logiki stvari vsaj nekaj skrajnjih, mnogo pa potencialno skrajnih.

  Vsi pa so do skrajnih tolerantni, sicer bi branili svoj dom, svojo domovino.

  Še več, počnejo tisto, kar želijo skrajni- zavzetje Evrope.

Comments are closed.