Ž. Turk, Siol.net: Zakaj Slovenija ni druga Venezuela?

0

V tednih, ko so se Švicarji pripravljali na referendum o univerzalnem temeljnem dohodku (UTD), so se v Sloveniji spet pojavila vprašanja, zakaj Slovenija ni druga Švica.

Najprej pri utopičnih socialistih, češ, če Švica razmišlja o UTD, zakaj ga ne bi sprejela tudi Slovenija. Potem ko so Švicarji s 85-odstotno večino predlog z odporom zavrnili, je odgovor imela druga stran: da druga Švica nismo zato, ker v Sloveniji ljudje pač ne bi zavrnili predloga, da bi vsak državljan dobil neko minimalno plačo, pa če dela ali ne. Zagotovo socialno čuteči slovenski človek, ki ne ve, da država denar, ki ga nekomu da, najprej nekomu vzame, predloga ne bi zavrnil tako temeljito.

Druga Švica

O tem, zakaj Slovenija ni Švica, je bilo še pred nekaj leti povsem smiselno razmišljati. Bojan Grobovšek je napisal knjigo s tem naslovom. Jaz sem tvitnil, da druga Švica nismo zato, ker nimamo Švicarjev. Še posebej nimamo Švicarjev na visokih položajih v politiki in gospodarstvu. No, imeli smo vsaj Švede in Fince, a smo jih nagnali.

Ampak ne gre za to. Gre za to, da je spraševanje, zakaj Slovenija ni druga Švica, dandanes deplasirano. Je ena tistih grandioznih blodenj, ki smo se jih navadili v prejšnjem režimu. In še zdaj, prikrajšani za realno samopodobo, nihamo med dunajskimi kočijaži in, no ja, Švicarji.

Tudi Švica ima sicer gore in gozdove in smučišča in govejo muziko. Te dni so pod prelazom Gotthard odprli najdaljši železniški predor na svetu. Če bi bili druga Švica, bi namesto o drugem tiru Koper-Divača razmišljali o predoru med Borovnico in Miljami. Krajši bi bil od švicarskega, tovoru z Jadrana v Srednjo Evropo pa bi prihranil vzpenjanje skozi Postojnska vrata.

Med Švico in Slovenijo je približno tolikšna razlika kot med Slovenijo in Bocvano. Od 25 do 30 mest na lestvici držav po bruto domačem proizvodu na prebivalca.

Druga Venezuela

Če se sprašujemo, zakaj Slovenija ni druga Švica, se lahko vprašamo tudi, zakaj nismo druga Bocvana. Ali Venezuela, ki je po BDP na prebivalca tam nekje kot Bocvana. Za tiste, ki deželo poznate samo po pogostih zmagovalkah za mis vesolja, Venezuela je eden zadnjih primerov, ki socialistom kvarijo čistost njihove utopije. Pred padcem berlinskega zidu so jim lahko s prstom pokazali na vzhod in primerov, da socializem ne deluje, je bilo kot toče. Danes so zadnji taki primeri Venezuela, Kuba in Severna Koreja. Samo po njihovi zaslugi idilično utopijo še kvari usmrajena realnost.

Dokler je v Venezueli primanjkovalo samo toaletnega papirja, je bilo nočevanje iz združenih levičarjev, ki so šli tja na strokovno ekskurzijo, še duhovito. Zdaj prazne police trgovin, vrste za kruh in higienske vložke niso več zanimive. V svet prihajajo posnetki iz bolnišnic, kjer bolniki v spodnjih hlačah skrivajo šope ničvrednih bankovcev, da si bodo lahko kupili čist povoj za rano. S stene ob bolniški postelji je neko odmontiral električno vtičnico. Bolnišnica ni plačala za zdravila, pa so odmontirali nenujne vtičnice in jih prodali.

Venezuela ima nafto, Slovenija pa vodo. Ne vem, ali je nafta v venezuelski ustavi, je pa podržavljena skupaj s Petrolom Petróleos de Venezuela. Banke tudi. Telekom CANTV je v državni lasti. Menda zato, da varno telefonirajo. Elektropodjetje Electricidad de Caracas je državno. Ali pa je v javni lasti, da se lepše sliši. No, redukcije so kar naprej. Tudi najboljši sosed Mission Mercal je v državni lasti. Delo in Dnevnik? Tudi državna Monte Ávila Editores.

Vtičnice so še v naših bolnišnicah, čeprav je včasih kak plin narobe zvezan. Vtičnic jim ne rubijo, zmanjšujejo pa stroške tako, da bolniki na nekatera zdravljenja čakajo leto in več. V Švici imajo svojo sobo z WiFi-jem in televizijo. Trideset mest v eno smer po lestvici BDP v drugo smer.

In vendar, zakaj Slovenija ni Venezuela? Ker imamo nekaj desnih strank in politikov? Nekaj desnih tednikov, pol ducata spletnih mest, radio in tako imenovano televizijo? Ker se pozimi ne da preživeti na prostem brez kurjave in elektrike?

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.