Ž. Turk, siol.net: Velika kolobocija

39

Medtem ko poteka boj novega razreda za DUTB* in ko mora človek občudovati cinično aroganco tega razreda, s katero je odgovoril na upravičene zahteve sanatorjev-davkoplačevalcev, da se poišče krivce za bančno luknjo v NLB, skrajneži v opombah pod črto teptajo idejo velike koalicije.

V javnost je prišla sredi septembra, jedro besedila pa je nastalo že avgusta. Ideje so se nabirale skozi leto, ko je vlada opravljala zgolj tekoče posle, sprožilec pa je bilo globoko razočaranje nad afero, povezano z arbitražnim sporazumom. Večplastna nesposobnost in nevednost državnih organov in politike je šokirala.

Razočaranje

Pokazala se je impotenca protiobveščevalnih oddelkov v naših tajnih službah, da zaščitijo pomembne komunikacije predstavnikov države. Ob tem so se te službe imele čas ukvarjati z vsem – od privatizacije Telekoma do menda neke protežirane zaposlitve na mariborski občini. Skorajda bi zadostoval sum, da boste naredili prometni prekršek, pa vam bodo v tej državi vdrli v zasebnost. V oči bode razlika med pozornostjo, ki so jo dominantni mediji namenili neki stari prisluškovalni aferi ZDA v Evropi, in neznosni lahkosti prisluškovanja pri nas doma.

Druga, še bolj skrb vzbujajoča okoliščina, je aktivistično razumevanje prava in pravne države. Da je čisto v redu, če se je sodnik pogovarjal o tem z eno od strank, saj je bil vendar “naš” sodnik. Ali se ta pravna kultura vleče še iz Svetega rimskega cesarstva ali je usedlina menda naravnega revolucionarnega prava, ne vem, ampak skrbi me, da se večini državljanov ne zdi nič spornega, če sta sodnik in tožilec na isti strani, ko je treba kaznovati domnevno lumparijo; da sodnik opravi delo namesto tožilca, kot se je to zgodilo v procesu Patria.

In končno, popolna indolenca najbolj odgovornih. Glavno, da so upokojenci dobili regres za dopust, zunanji minister pa je bil že tam. Še na telefon ga niso dobili. Ob tem nihče ni resno analiziral tistih pogovorov z vidika vprašanja, ali se nam res obeta teritorialni stik z odprtim morjem, ampak smo se veselili, da bo nekaj več gojišč brancinov v Piranskem zalivu pripadlo Sloveniji.

Velika razvojna koalicija

Razvojni zastoj je povzročil, falirana država, od diplomacije do cestnih nadvozov, pa sprožila pobudo, ki je na koncu po spletu okoliščin povsem naključno sovpadla še z zastaranjem primera Patria.

Ne, ker bi verjeli, da si bosta Cerar in Janša skočila v objem. Ampak ker verjamemo, da naj bi ideje imele posledice. Tak je naslov knjige, ki je v Sloveniji izšla pod naslovom Moč idej. Tam je Richard Weaver med drugim zapisal, da “nobena družba ni zdrava, ki svojim članom pravi, naj ne razmišljajo o prihodnosti, saj jo bo tako predpisala država”. In smo si pač dovolili razmišljati.

Ljudem je bila pobuda všeč. Preden so dominantni mediji razložili, kako je treba zadevo razumeti, je bilo razmerje med podporniki in nasprotniki velike koalicije 3:1 v koristi podpornikov. Tako je pokazala anketa na Siolu. Pozneje se je prednost stopila na 6:4, kar pa je še vedno več od podore obstoječi vladi.

Skrajneži z leve in desne so idejo napadli. Na desni so pisali, da koalicije z nekom, ki da je “nelegitimne volitve zmagal z goljufijo”, ne more biti, in še posebej ne, ker dotični stanuje v Murglah. So se pa disciplinirano unesli, ko se je Janša na pobudo odzval presenetljivo mirno.

Levi skrajneži so predlog opisovali kot nespodoben, nezaslišan, še najbolj učinkovita pa je bila diskreditacija podpisnikov, češ da so to naredili po navodilih iz Grosupljega oz. antimurgel. Pač v smislu zapisanega v pobudi – “utemeljeno na osebni animoziteti ali celo demonizaciji posameznikov”.

Obtožba je absurdna predvsem zato, ker so med podpisniki ali ljudje, ki z SDS nikoli niso imeli nič, ali pa, ki so znani po tem, da trmasto povejo, kar mislijo. Mimogrede, sam sem prvo kolumno o veliki koaliciji napisal proti koncu leta 2008 v smislu vlade Pahor-Janša. Da do nje ni prišlo, je za Slovenijo verjetno najslabša posledica dogodkov, povezanih s Patrio.

Prva peresa razreda zdaj vlagajo kar nekaj napora, da preprečijo, da bi Janša še kdaj odreagiral mirno, to prikazujejo kot šibkost, v upanju, da se bo iz tega kaj naučil in bo naslednjič raje udaril z opankarji, zombiji ali čim podobnim. Takega ga imajo rajši. Na to znajo odgovoriti. Sitno je, da imajo takega rajši tudi Janševi. Zato pobuda ni bila ravno iztrgana iz legendarne knjige Dala Carnegieja Kako si pridobiš prijatelje.

Iz knjige Kako si pridobiš prijatelje tudi ni intervju Petra Jambreka v čedalje bolj sproščenem Reporterju, kjer pravi, da desnica z Janšo ne more zmagati. Paradoks te desnice je, da zanje zmaga ne-Janše ni zmaga desnice. Kavelj 22 torej, razen, (1) če se Janša naveliča svoje vloge liderja opozicije, (2) če redefiniramo koncept desnice ali (3) če redefiniramo koncept zmage.

*V času od oddaje te kolumne do njene objave se je boj končal s presenetljivo hitro kapitulacijo vlade.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


39 KOMENTARJI

 1. Ne vem kaj ima Sveto rimsko cesarstvo s to pravno kulturo… Se je pa definitivno razvila. Sedaj že navadni odvetnik doda k predlogu že kar celoten sklep sodišča, tako da ga sodniku ni treba niti prepisati, ampak reče kar da “sledi predlogu”… in je.

 2. Odlično.
  Iskreno napiše kako so edini misleči ljudje v Sloveniji prišli do tako “šokantne” ideje. Ni stricev.niso izdajalci. Kar jim strankarski vojaki (malikovalci) sovražno pripisujejo (“ubijmo jih, utišajmo jih”)

  SDS in SMC sta pokazali svojo majhnost. Nekonstruktivnost. Ne Briga ju Slovenija, brigajo ju samo privilegiji na račun vojne v Sloveniji. Poleg mafije in birokracije sta edini, ki profitirata. Vsi ostali močno izgubljamo. Igra ničelne vsote: “Ukradi drugim”, to je edina igra, ki jo socialisti razumejo.

  Ko sem včeraj videl oznanilo novega doktorja iz Prištine, sem se najprej čudil od kod komunistom tako dober smisel za humor, saj so komunisti kot vsi socialisti totalno neustvarjalni. Potem sem videl, da to ne objavljajo velike Murglje , ampak podružnica Murgelj.

  Pa imamo dva doktorja, ki sta vsak s svojim polom uničila Slovenijo.

  • pavel: “Pa imamo dva doktorja, ki sta vsak s svojim polom uničila Slovenijo.”
   ====================

   Če bi se pa združila bi pa naredila preporod Slovenije, ali kaj? 😉

 3. Žiga ponuja ogromno miselne hrane za pogovor o razvoju Slovenije.

  Spet se dogaja blokada komentiranja s strani obeh central.

  Važno se je pobijati na temo Neosocialistične, Fašistične Rusije. To bo prineslo napredek pri slovenski politiki in razvoju Slovenije. Hkrati pa se ne da meriti uspešnosti politikov in so vsi čudoviti in najbolj sposobni. Razni malikovalci bodo vsiljevali svoje politike kot Edine.

  • pavel: “Važno se je pobijati na temo Neosocialistične, Fašistične Rusije. To bo prineslo napredek pri slovenski politiki in razvoju Slovenije.”
   ==================

   Na tisti temi si se tudi ti “pobijal”. A torej si proti napredku Slovenije?
   Ti bo potrebno izbirati boljšo argumentacijo in ne ravnati v histeričnem afektu.

 4. Slovenija, diagnoza 2015:

  Po 50 letih komunizma (neuradno je bil večino časa jugofašizem) in 25 letih demokracije in samostojne Slovenije (neuradno je bil slovenski fašizem, oz. nacionalni interes, Slovenija pa je ugrabljena kura v gobcu komunistično-fašistične Hijene – oligarhije, Fritzla)
  je civilna družba v Sloveniji klinično mrtva.

  Sprivatizirali so jo socialistični tajkuni na politični sceni:

  “Ž.Turk: Civilni družbi v Sloveniji gre dobro, vpliv državljanov je velik, po tednu sedenja pred televizorji so odstavili preplačane tujce.”

 5. Predlog Žiga Turka in odziv Janše je bil pozitiven, da se ve, da je opozicija bolj za sodelovanje kot koalicija. Ljudje to cenijo.

 6. da je opozicija bolj za sodelovanje kot koalicija se vidi tudi po množici koristnih predlogov opozicije, ki jih koalicija ignorira.

  To so odločilna dejstva na katera bi bilo treba stalno opozarjati volivce.

 7. Žiga Turk je prodoren mislec, humanist s tehniško izobrazbo, ki razmišlja preko strankarskih okvirov.
  Kdo ve, morda se je prav zato umaknil iz aktivne politike.

  Predlog o veliki koaliciji se mi zdi dobronameren z vidika reševanja problemov v državi, a kot kaže zaenkrat neuresničljiv. Dobro pa bi bilo, ko bi se vodilni politiki pozicije in opozicije o možnosti široke koalicije vsaj glasno pogovarjali, pa čeprav bi s tem zmedli velik del volivcev vseh strani 🙂

  Ali je Cerar sploh povedal, kaj meni o konkretnem predlogu? Kolikor vem, se je ob sestavljanju vladne koalicije vnaprej odrekel sodelovanju s stranko SDS. Lahko bi si pa tudi premislil, saj ne bi bil prvi politik, ki je snedel svoje besede.

  A glede na dejstvo, da si ta vlada daje opravka predvsem z izganjanjem tujcev iz države, je Cerarjev premislek bržkone iluzija. Vladne odločitve kažejo, da ta vlada še naprej deluje predvsem v interesu tovarišijskih kapitalistov, ki so državo prignali v sedanji položaj. Če bodo tovariši porinili na oblast ZL, bomo nasrkali. Socializem na obzorju – again?!?

  • Socializem imamo že sedaj. Ti norci ga bodo naredili za normalne ljudi še bolj neznosnega. Lumpenproletarcem bo padel kakšen pri več. Komunistična oligarhija pa bo še bolj varna pred kritiko in medijskimi odkritji.

   • Ja, nedoumljiva količina slabo upravljanega in propadajočega državnega premoženja pove, da še vedno kraljuje socializem.

    Če vladna politika ne bo ubrala poti v smeri tržnega kapitalizma z odprodajo večine državnega premoženja v privatne roke dobrih upravljavcev, bo socializem postal razviden tudi večini državljanov, ki jim današnji pogled zamegljujejo razni hoferji, interšparji, haendemi, baumaksi, drogerimarkti ipd.

    Državni pestovanci še ne občutijo socializma v zadostni meri, a lepega dne bo zmanjkalo tujega denarja zanje. Ovedeli se bodo, ko bo prepozno. Ko jim državna denarnica ne bo več omogočala nakupov luksuznih audijev, beemvejev, mercedesov, suvov ipd. na kredit ali na leasing, jim bo kapnilo. Še prosili bodo, naj kak dobrotljivi tujec vendarle odkupi kaj od propadajočega državnega premoženja.

    S sedanjim vladnim tempom, metodami (ne)prodaje in odganjanja morebitnih tujih kupcev državnega premoženja bo Slovenija investicijsko kmalu zanimiva samo še za ruske in balkanske tajkune. Od teh pa si tudi ni obetati kaj dobrega, glede na slično provenienco njihovega premoženja kot pri naših tajkunčičih.

    Tistih par lidlov, eurošpinov in mkdonaldsov bo morda še ostalo, za zapravljanje v (še ne zgrajeni) ikeji, pa večini že zdaj primanjkuje denarja.
    Ko ne bo več kruha, bo tudi igra utvare o kapitalizmu, ki da ga imamo, končana.

 8. Skoraj do konca zelo v redu zapisano. Skoraj identično razumem arbitražno afero in to, kaj je o stanju Slovenije razkrila. Simpatična mi je ideja o veliki koaliciji, ki je sicer malo verjetna pred volitvami.

  Zaključek članka mi ni zelo jasen. Pritegne Turk Petru Jambreku s posrednim pozivom po odhodu Janše z vrha SDS? Dalo bi se tako razumeti. Čemu ti napori? Naj ustanovijo alternativo na prostoru od sredine na desno, tolčejo po mili volji po Janši, po volitvah pa poskrbijo za preobrat-skupno vlado z Janšo. 🙂

 9. Še dodatek ( to pa tudi za pavla): Če se Janeza Janše v tej državi ne bi tako obsedeno in odurno preganjalo in kriminaliziralo vsaj od Depale vasi naprej ( podobno kot ga je prejšnja država in JNA z afero JBTZ), če ne bi bil JJ očitna glavna tarča kontinuitetnih in skrajno-levičarskih krogov in evidentno najbolj neupogljiv pri nasprotovanju udbokomunistični kontinuiteti, potem njegova karijera v vrhu pomladne operative ne bi trajala do danes. 25 let v normalnih demokracijah namreč politiki ne ostajajo kontinuirano v vrhu operative.

  Konkretno- če ne bi bilo “velikega poka” iz Finske, in potem 7 letnega preganjanja Janše zaradi Patrije, bi njegova SDS najprej 2008 dobila volitve in sestavila pomladno vlado. Zaradi velike krize, ki je potem preplavila ves zahod, Slovenijo pa posebej, je malo verjetno, da bi vladajoči dobili naslednje volitve ( čez 4 leta ali predčasne). V tem primeru je velika verjetnost, da bi se ob korektnih sproščenih razmerah Janša poslovil z vrha, kot se pač zgodi v demokratičnem svetu. Vsekakor pa v takih nestabilnih razmerah Janez Janša ne bi dobil volitve več kot 3 krat zapored ( 2004, 2008 i leto x). In bi se potem umaknil od vodenja pomladnega bloka.

  A vi ne vidite, da prav to krčevito, nedemokratično preganjanje Janeza Janše njega prav ohranja kot politično zvezdo določenega, sicer manjšinjskega dela Slovenije dlje kot je to v demokracijah običajno?

  • Da, res je. Gospod Janez ni nič kriv, da je tak, kakršen pač je. Da ni izvajal sprememb, ki bi Slovenijo popeljale iz rdečega močvirja. Ni nič kriv, če se patološko oklepa oblasti.

   Se vam ne zdi, da okoli 90% državljanov te zgodbe enostavno noče kupiti? Ne? Tudi prav.

    • Saj je že sedaj Putin na “desnici”. Lahko pa bi bil Putin Slovenije. Ne moreš iz socialista narediti liberalca in demokrata.

     Kaj bi Slovenija pridobila? Mislim da nič. Le JJ bi imel 100 % oblast in mir. Edini profiterji bi bili JJ in njegov dvor.

     Hudo mi je za Primca, Hojsa in IFa, ki se tako klečeplazno in malikovalsko v nič sami dajejo. Ali jih ima “udba” ujete, da jih izsiljuje?

     • Hojs bi bil meni verodostojen kritik NSI (in tudi v tem primeru bi mu prevzem stranke uspel), če ne bi bil JJ trojanski konj. Tako pa je samo tragikomično smešen. Če ustanovi novo stranko, doseže samo potop nsi, ki je premalo kreativna. Potem bo JJ edini na “desnici”. Njegova največja zmaga v življenju…

     • pavel: “… Če ustanovi novo stranko, doseže samo potop nsi, ki je premalo kreativna.”
      ===================

      Hojs ima prav, ko trdi naj Jambrek in Rupel (sam bi dodal še ostale podpisnike) ustanovijo svojo stranko in gredo na volitve.

      Če je Hojs trojanski konj, kaj so potem ostali pri NSi. Konji?

     • Jambrek in Rupel sta isto sranje kot Virant. Če onadva ustanovita svojo stranko, le ta ne bo boljša od DL in SDS. SDS je v zatonu. Ko bodo to spoznali zavedeni v redu ljudje, bo izginila kot Zares.

      Na svetlo morajo priti svobodni ljudje s principi: kak uspešen obrtnik, kmet ali podjetnik. Kar pomeni, da nima subvencij. Ki po 20ih letih preda podjetje (ne lastništvo) in se s srcem bori za Slovenijo in jo iztrga iz gobca socialističnega zmaja, ki ga podpira selektivno večina Slovencev. Eni podpirajo njegovo rdečo glavo, drugi rumeno, tretji črno, četrti sivo, peti modro glavo. Vsi želijo SAMO druge glave odsekati. Nimamo pa viteza, ki bi Zmaja zaklal.

     • pavel: “… SDS je v zatonu. Ko bodo to spoznali zavedeni v redu ljudje, bo izginila kot Zares.”
      ==================

      In kdaj se bo to zgodilo? Če se ne navede roka, je to isto “modro” napovedovanje kot bi napisal, da bomo nekoč vsi umrli.

     • Pavel, ne vem, kje v mojem zapisu vidiš to, kar mi očitaš. Opisujem med drugim z gorečim hrepenenjem normalne razmere, v katerih bi se kot v drugih demokracijah Janša lahko umaknil v ozadje, potem ko bi evidentno izgubil prve res poštene, regularne volitve ( kar vsaj od 2008 nobene niso). Kje je očitano “klečeplazništvo in malikovalstvo”? ( Lahko bi ti bilo jasno, da si nepotrebno osebno žaljiv)

      Sicer pa, kot pravim, lahko na noge postavite neko alternativo, sam vam pri tem zanesljivo ne bom nagajal, ki jo bojo ljudje na desni morda prepoznali kot bolj perspektivno od SDS. In Janši na ta način vzamete primat.

      Moje zaupanje gre zaenkrat res njemu, nisem pa nič povezan z njegovo stranko. Včasih sem bil s krščansko demokracijo, a so me oni, predvsem pa njihovi nasledniki, precej razočarali. Nobene slabe vesti nimam v smislu tvojih besed.

     • V 4ih do 8ih letih. Če se JJ ne umakne.
      Iz 25 je padla na 20. Sedaj bo iz 20 na 13 procentov.

      Mene zelo skrbi, da Slovenija nima alternative že 25 let. Ne v politiki in ne v C. družbi. Vse je podkupljeni.

      Upam, da v novi desni stranki ne bodo na vrhu socialistični birokrati. Boljše je nek električar Walensa kot učeni Jambrek, Rupel, Virant ali FDVjevci Tonin, Janša, Grims, Zver.

      Tudi v NSI bi moralo prevladati moli in delaj: podjetniki bi morali prevzeti vajeti. Horvat dela sramoto.

     • Mogoče se pa vseeno nepričakovano kaj odpre. Kot da bi iz sivine in dežja teh dni na lepem posijalo sonce. Spomnim se, da je vladavina LDS na začetku milenija delovala kot brezkončna, da nikoli na volitvah več ne bo spremembe ( odkar jih je 1992 prevzel Drnovšek so gladko dobili vse volitve, vsi mediji in kapital so se povezali z njimi). Pa je leta 2004 precej nepričakovano le prišlo do zasuka. Žal samo za 4 leta.

      Še bo šansa, pavel, brez resignacije, prosim. Je pa škoda za Slovenijo za mnoge zavržene priložnosti za biti normalen, niti ne nujno odličen, v teh 25 letih, se strinjam.

     • Z zadovoljstvom sporočam, da po Alfejevi najnovejši oceni spadam med elito 10% državljanov, ki zgodbo o aferi Patria neposredno povezujemo z razočaranimi prvoborci in partijskimi tovariši Pavčkove Sistemske tehnike, ki jim je obrambno ministrstvo Janševe vlade s Karlom Erjavcem na čelu, s prvim mednarodnim razpisom v zgodovini ministrstva, presekalo do tedaj zanje neusahljivo finančno pipico. Za Sistemsko tehniko je bila uničujoča tekmovalnost svobodnega trga!

      Celotno zgodbo Patria ocenjujem kot skrbno načrtovano maščevanje prvoborcev, tovarišev ter njihovih prijateljev in somišljenikov. Hoteli so ubiti dve muhi na en mah, maščevati se za izgubljen dobičkonosen posel in hkrati očrniti takratnega premiera, ko so ‘veliki pok’ nastavili v predvolilni čas leta 2008. Prav tedaj je namreč po štirih letih uspešne Janševe vlade in šestih mesecih slovenskega predsedovanja EU javnomnenjska podpora državljanov jasno kazala potencialno ponovno zmago stranke SDS. In to navzlic mednarodno zastavljeni peticiji 571-ih družbenopolitičnih delavcev!
      Danes vemo, da je bil ‘veliki pok’ v resnici le smrdljiv piš, ki se samo v zaprtem in zatohlem okolju doline šentflorjanske lahko ohranja tako dolgo in duši državljane.

      In seveda, pridružujem se racionalnim mnenjem IFa. Skratka, pridružujem se klubu, za katerega članstvo je Pavlu hudo, ker ne ve, ali se samo klečeplazno in malikovalsko v nič dajemo, ali pa nas udba izsiljuje. Naj Pavel sam presodi in izbere, kaj od tega nam bolj pristoji 🙂

     • Gospa Vanja je ugotovila: “Z zadovoljstvom sporočam, da po Alfejevi najnovejši oceni spadam med elito 10% državljanov, ki zgodbo o aferi Patria neposredno povezujemo z razočaranimi prvoborci in partijskimi tovariši Pavčkove …”

      In pri tem grdo manipulira, saj enači delovanje za pravno državo z privrženostjo Janezu Janši. Ni vsak, ki vidi uporabo sodstva v Murgeljsko korist že privrženec Janeza Janše. Večina hoče pravno država a ne bo volila Janeza.

   • AlFe: “… Ni nič kriv, če se patološko oklepa oblasti.”
    ========================

    Kakor vem JJ ni na oblasti, torej se nima česa oklepati.

    Patologija idiotizmov ala Alfe.

    • Gospod Riki je že pozabil Janezovo oklepanje oblasti, ko Jankovič ni mogel vzpostaviti vlade. Ni in ni hotel prepustiti premierskega stolčka nekomu drugemu, kar je bil pogoj, da pomladna koalicija ostane skupaj: “Rajši prvi v opoziciji kot drugi v koaliciji.”

     Tako da, gospod Riki z vašo nesramnostjo samo zgubljate volivce in razbijate pomladno stran. Murglje so vas zelo vesele.

     • Kučan iz Murgelj sporoča Janezu:
      “Ti si moj ljubljeni falot. Prinašaš mi velike koristi in mirno spanje. Zelo sem zadovoljen s teboj. “

 10. Povsem nerazumljivo je, kako se nekateri (vsaj formalno) demokratično usmerjeni ljudje želijo znebiti Janše. Kot da smo še vedno v enostrankarskem sistemu na čelu katerega bi bil Janša.

  Tisti, ki ne želite voliti Janše ga pač ne volite. Volite kako po vaše primernejšo desno alterativo. Če te ni, ustanovite stranko, ki bo boljša in prodornejša od drugih in z njo zmagajte. Če tega niste zmožni, je težava pri vas ne pri Janši.

  • Odličen in smiseln komentar. Tako se govori in dela po principu demokracije ! Čestitam !

  • Ja, rabimo dve stranki SDS. Eno z JJ za volivce, ki je brez njega ne bi volili in drugo brez JJ, ki je zaradi njega ne volijo.

   • Gospod Tine,
    če bi imeli odprte oči, bi v mesecih po Jankovićevi zmagi videli, da je JJ samo špilferderber. In nič več!

    • Večini ljudi je to že dolgo jasno. Meni tepcu je prepozno kapnilo.

     Škoda mi je preprostih, dobrih in poštenih ljudi, ki se ne znajo braniti pred manipulacijo pokvarjenih prodajalcev in so podobni starki, ki je na grmado Gordiana Bruna nesla svoje dračje, da bi ja “hudobni krivoverec” dobro gorel. Bi pa morali goreti inkvizitorji, antikristi…

Comments are closed.