Ž. Turk, siol.net: Slovenska smer

10

V širšem krogu kandidatov za letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za ekonomijo je bil tudi dobitnik Clarkove medalje in profesor na MIT Daron Acemoglu. Širši javnosti je znan po knjigi Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity and Poverty. Dokazuje, da je najpogostejši razlog, da gre državam slabo, da imajo inštitucije, ki izčrpavajo gospodarstvo – ekstraktivne ali izčrpovalne inštitucije; da imajo sistem postavljen tako, da izčrpava vse za dobrobit nekaterih. V knjigi od primera do primera kaže, da revne države od bogatih loči prav to – ali so njihova gospodarstva odprta za vse ali pa jih izčrpavajo ozke elite.

In kakšno zvezo ime to s Slovenijo? Da smo v zgodbi v zvezi s slabo banko jasno kot še nikoli te elite tudi začutili. Slaba banka je nastala zato, da so slabe terjatve iz bank prenesli nanjo. Vlada je želela, da bi slabo banko vodili neodvisni strokovnjaki. In je najela Skandinavce. Izkazalo se je, da so bili preveč neodvisni. Enim se je zdelo, da si preveč neodvisno izplačujejo plače. Drugim se je zdelo, da preveč neodvisno upravljajo bankrotirano premoženje preveč vplivnih ljudi.

Zato so jih nagnali. Zakaj pravzaprav, zaradi prvega ali drugega, je vprašanje za dve milijardi evrov. Ali za 200 tisoč evrov. Spet odvisno, koga vprašate.

Niso odšli dovolj tiho in ponižno. DUTB je premetala še specialna policija. Vlada zdaj išče nove neodvisne strokovnjake. Verjetno pričakuje, da so se od svojih predhodnikov kaj naučili.

Scenarij

To je, na kratko, osrednja notranjepolitična zgodba meseca oktobra. Po svoji dramaturgiji je podobna stotinam zgodb, ki so se dogajale v Sloveniji v zadnjih 25 letih. Če stopiš na dovolj pomembne prste (kot se je izrazil Janne Harjunpää), te najprej diskreditirajo (plače, plače, plače), potem likvidirajo (razrešitev), po potrebi pa obdelajo še nasilno (torej z uporabo represivnega aparata).

Nekaj podobnega se je prejšnji teden zgodilo tudi Marjanu Batagelju. Iz podjetja, katerega večinski lastnik je, noče odvesti dovolj dividend postojnski občini. Malo so ga vlačili po medijih, prejšnji teden pa se mu je zgodila policijska preiskava.

Ni nemogoče, da je policijska preiskava na njegovem podjetju naključje. Kot tudi ni nemogoče, da so mediji na začetku meseca toliko pisali o plačah na DUTB ne glede na njene načrte s Savo, d. d. Ni nemogoče, ni pa verjetno.

Glavni junak

V obeh zgodbah nastopajo podjetje, ki ustvarja denar (Sava Hoteli, Postojnska jama), nekdo, ki bi podjetje izčrpaval (Sava, d. d., Občina Postojna), in junak, ki se temu upre (Skandinavci, Marjan Batagelj). V stranskih vlogah so mediji, policija in razni aparatčiki.

Junaki so Švedi in Finci. Do zdaj smo jim zaupali. Švedom zaradi Stenmarka, njihove socialistične različice kapitalizma in častnega doktorata, ki so ga podelili Edvardu Kardelju. Finci so bili svetal zgled zaradi svojih vlaganj v raziskave in razvoj, Nokie, odličnega šolstva in skakalcev. Nikoli nas niso okupirali, ne morejo jim očitati ne fašizma ne imperializma.

Na lestvici Transparency International sta Finska in Švedska tretja in četrta najmanj skorumpirana država na svetu. Slovenija je devetintrideseta. In potem naj bi verjeli, da so, ko pridejo Skandinavci v Slovenijo, kar naenkrat skorumpirani, kot smo mi? Ni nemogoče, ni pa verjetno.

Zamudili so priložnost biti tiho

Takole je Šved Lars Nyberg sklenil svoje pismo predsedniku vlade Miru Cerarju: “V primeru Save, sodeč po tem, kar sem videl in prebral, čutim vonj po korupciji v vsakem kotu. Je res to to, kar ste mislili, ko ste govorili o boju proti korupciji? Je to res smer, v kateri želite voditi Slovenijo?”

Njegove besede je komentiral Finec Janne Harjunpää: “G. Nyberg je ugleden strokovnjak, z dolgo kilometrino. Bil je viceguverner Švedske narodne banke, Barrosov svetovalec, delal je vsepovsod. Prepričan sem, da je njegov nos zelo občutljiv.”

O Savi pa je povedal tole: “Sava Turizem hrani Savo, d. d., s finančnimi nakazili, s katerimi plačujejo razmeroma visoke plače v Savi, d. d., od nje pa prejema le administrativne usluge, ki bi jih lahko od kogar koli. Odgovor je jasen ne, Savi Turizmu bi šlo brez Save, d. d., veliko bolje.”

Še vedno je res to, kar je povedal Milovan Đilas daljnega leta 1957 v knjigi Novi razred. Da “komunisti z nacionalno lastnino delajo, kot bi bila njihova, obenem pa jo zapravljajo tako, kot bi bila od nekoga drugega”. No, komunist Đilas je leta 1957 vedel, zakaj bodo stvari končale na slabi banki.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


10 KOMENTARJI

 1. Povsem se strinjam z vsebino članka. Tudi z oceno verjetnosti, da so “specialci” iz NPUja samoiniciativno in to prav v določenem trenutku zavili na DUTB. Torej- hotenje po tem, da nekoga ( moteči krog Nyberga in Mannsona) ne le odstaviš, ampak da je še bolj krepko, da ga potem še kriminaliziraš, posebej, če se upa, predrzneš, še jezikati in ugovarjati.

  Batageljevega primera sicer ne poznam dovolj.

  Malo me pa moti, da Žiga Turk ni bil podobno jasen, ko so 7 let in to mnogo huje od skandinavskega vodstva DUTB, preganjali Janeza Janšo v zvezi s Patrijo. Ne spomnim se, da bi podobno jasno nakazal, da gre za politično motiviran konstrukt in montiran proces. Pa je bilo indicev za tako logično sklepanje in tako vrednotenje verjetnosti več kot dovolj.

 2. Ta odstrel vodstva DUTB bo imel še posledice. Cene terjatev bodo sigurno padle. Še tale Finec, ki vodi prodajo terjatev Cimosa naj odstopi, kar skoraj gotovo bo, in bo Cimos šel za pol cene. Savi Turizem bo cena zagotovo padla. Če se bo sploh kupec našel, ker je to “strateška” naložba države, kar pomeni, da je ne bodo prodali v celoti. V partnerstvo z državo pa ne bo nihče šel. Sploh ni važno kako se bo na sodišču končal zaseg delnic teh hotelov. Samo prodaja v celoti za pol cene je še možna.
  Nadaljevanje privatizacije česarkoli je zelo negotovo. Še malo tako naprej, pa nihče ne bo v Sloveniji kupil ničesar več.

  • Ne bi pričakoval takih odločitev od Cerarja in Mramorja. Ta zadnji se nekaj zgovarja, da je bil v tujini in kot da so drugi odločili namesto njega, ampak to je bolj tako-tako. Izgovor za 19. stoletje.

   Še za vlado Pahorja in vlado Bratuškove nisem gotov, da bi enako pometla s Skandinavci. Razočaranje na celi črti nad gornjima dvema. Če mu drugi iz ozadij vsilijo take kretenske odločitve, naj Cerar vendar odstopi, če je kaj moža.

   • Uf … gospod IF! Cerar je bil poslan, da se nič ne sme spremeniti! In to tudi uspešno delata. Smolo imata, to sta Cere in Mramor, le z ilegalnimi ekonomskimi prebežniki (razumite islamističnimi vojaki brez orožja), kjer pa morata nekaj spremeniti. Zato tudi delujeta zgubljeno.

  • Strinjam se z BMT, da je mafijski izgon (politično medijski umor z orodjem socializma na katerega pade skoraj vsak Slovenec : zavist) neodvisnih gospodarskih in finančnih strokovnjakov že dejanska odločitev Mafije (ki vodi Slovenijo) da Slovenijo potegne iz Evropske Unije.

   To se kaže tudi v tem, da Mafija državna podjetja po črpa globoko v minus in jih potem proda brutalnim večjim mafijcem: Hrvatom, Srbom in Rusom. Sploh ne gre za iskanje dobrega Gospodarja. Proces gre v smeri poglabljanja negativne selekcije.

 3. Niste pričakovali takšnih odločitev od Cerarja im Mramorja? Očitno slabo poznate slovensko stvarnost. Presenečanje bi bilo, če bi ravnala drugače. Zakaj pa mislite, da je omrežje poskrbelo za njegovo volilno zmago?

  Če bodo cene padle, bodo po vsej verjetnosti zato, ker je takšen interes tistih, ki so sprožili odstranitev motečih kadrov.

  Ali se kdo vpraša, kje je tistih 200 izginulih milijonov?

  • 200 miljonov je enostavno izginilo v zrak. Ni jih več. Resničnost je celo bolj inovativna od kriminalk.

 4. Bistveni poudarki v tem dobrem članku.

  V normalni državi bi tak Cerarjev eksces z DUTB pomenil rast opozicije za 10 do 20 celotnega volilnega telesa. Odstop vlade in premočna zmaga opozicije.

  Še huje: začenja se islamska invazija pod krinko begunstva ob pomoči domačih kolaborantov (socialisti). Cerarjeva vlada je popolnoma nesposobna. Tudi tu bi opozicija lahko tako kot v zgornjem delu podvojila svoje procente.

  Pri nas pa nič.
  Razlogi so trije (oni, mi, volivci) . O enem nihče ne želi razpravljati.

Comments are closed.