Ž. Turk, siol.net: Prehitela nas je Češka

37

Konec avgusta so slovenski mediji objavili podatek, da Slovenija ni več najbogatejša izmed nekdanjih socialističnih držav. Po bruto domačem dohodku na prebivalca z upoštevanjem kupne moči nas je prehitela Češka. To je tista Češka, iz katere še izpeljemo pridevnik za izdelek, ki je grd in slabe kakovosti; po krivici.

Od leta 1995 do 2014 je Estonija svoj bruto domači proizvod povečala za 570 odstotkov, Slovaška za 393 odstotkov, Poljska za 280 odstotkov, Češka za 240 odstotkov, Madžarska za 193 odstotkov in Slovenija za 129 odstotkov. Pri čemer je bil za Slovenijo čas od leta 2008 popolnoma izgubljen. Sedem let suhih krav.

Nauki zmage kapitalizma

Države, s katerimi sem Slovenijo primerjal, so sprejele kapitalizem, kar daje rezultate. Slovenija ga je sprejela napol in rezultati so napol. Če bi vzrok iskali v dogodkih med koncem druge svetovne vojne in koncem hladne vojne, bi bil naslednji: k nam socializem ni prišel s sovjetskimi tanki in z njimi tudi ni odšel. Imeli smo avtohtone sovjete. Če bi vzrok iskali v dogodkih po koncu hladne vojne, potem sta razliki med Slovenijo in uspešnimi državami vzhodnega bloka naslednji: (1) v Sloveniji na področju gospodarskih in socialnih reform ni bilo obdobja “izrednih politik” in (2) v Sloveniji demokrati niso imeli ekonomista, ki bi bil arhitekt sprememb.

K temu sklepu me napeljuje knjiga Veliki Preporod s podnaslovom Nauki zmage kapitalizma nad komunizmom. Popisuje politično demokratizacijo in ekonomske reforme v nekdanjih socialističnih državah. O stanju reform v Sloveniji vse pove dejstvo, da poglavja o Sloveniji v tej knjigi sploh ni. Manjka. Prazno.

Poglavja o drugih državah so pisali zastavonoše reform – Vaclav Klaus, Mart Laar, Leszek Balcerowicz in drugi. V Sloveniji bi imeli verjetno že težavo najti človeka, ki bi ga lahko predstavili kot ekonomskega arhitekta slovenske tranzicije. Kandidati bi bili Jože Mencinger, Janez Kopač, Maks Tajnikar, Mitja Gaspari, Tone Rop in podobni.

Tandem: demokrat in ekonomist

Tisti, ki je imel verjetno na vse skupaj še največ vpliva, je Jože Mencinger. Da ni iz istega filma kot Klaus ali Balcerowicz, se vidi tudi brez podnapisov. Vzorec, ki se je oblikoval v uspešnih tranzicijskih državah, je bil tandem karizmatičnega demokrata in nepopustljivega ekonomskega reformatorja. Za karizmatične demokrate smo slišali – Lecha Walesa na Poljskem, Waclawa Havla na Češkem, Marta Laara v Estoniji, Mikulaša Dzurindo na Slovaškem.

Za njihovim širokim hrbtom so države reformirali ekonomisti: Leszek Balcerowicz na Poljskem, Vaclav Klaus na Češkem, Heiki Kranich v Estoniji in Ivan Mikloš na Slovaškem. Z izjemo Klausa, ta je pozneje postal tudi predsednik češke države, njihova imena povprečno obveščeni tuji politični javnosti niti niso znana.

Po podobnem dvojcu je v Sloveniji zadišalo leta 1990 (Peterle, Mencinger), leta 2004 (Janša, Damijan) in leta 2012 (Janša, Šušteršič). Noben od teh dvojcev ni zdržal dovolj dolgo, da bi pustil globlje reformske posledice, prvega pa v ta vzorec tako ali tako prištevam zgolj kot zamujeno priložnost.

Čas izrednih politik

Vse tranzicijske države, ki so bile v tranziciji uspešne, so ključne spremembe opravile v obdobju, ki mu Balcerowicz pravi “čas izrednih politik”. Torej čas, ko je mogoče početi stvari, ki jih v normalnih razmerah ni mogoče izvesti, ker se jim obstoječe strukture preveč upirajo, pa tudi ljudje zanje ne dajo soglasja, saj so kratkoročno boleče. Kot bi rekli naši nekdanji bratje: stvari je treba narediti, dokler se Turki ne znajdejo.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


37 KOMENTARJI

 1. “Po bruto domačem dohodku na prebivalca z upoštevanjem kupne moči nas je prehitela Češka.”

  Pričakovano. Friedrich Hayek: »Če bi socialisti razumeli ekonomijo, ne bi bili socialisti.« Zato so Češka, Slovaška, bivša Vzhodna Nemčija, Poljska, Madžarska, Bolgarija, Makedonija in Albanija uvedle lustracijo, vsaka na drugačen način je odstranila socoaliste iz javnega življenja.

  Julija 1993 je češki parlament sprejel Zakon o protipravnosti komunističnega sistema in o odporu proti njemu. Zakon je komunistični režim in stranko deklariral kot zločinska in kot kršilca človekovih pravic. Za soodgovorne kršitev človekovih pravic je razglasil tudi vse sodelavce komunističnega režima.
  http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska_dela_1/pdfs/mb11_gselman-nejc.pdf

  Skivenci smo pa v tistih letih izbrali vodjo komunistične stranke, da nas pelje v demokratično prihodnost. Kdo nam je kriv? Pač jemo juho, ki smo si jo sami skuhali.

  • .. letih izbrali vodjo komunistične stranke, da nas pelje v demokratično prihodnost. Kdo nam je kriv?
   ————–
   ja, vprašanje za milijon dolarjev … kdo nam je kriv ?
   Smo takrat v vznesenosti pozabili na tisoče pobitih po krivici ?
   Je bil časovni odmik od teh dogodkov prevelik ?
   Ne vem, samo tisti ki nismo pozabili smo bili pod kontrolo še živečega režima.

 2. Na desni nimamo dobrih intelektualcev, meščanov, politikov. Tudi v Cerkvi jih ni.
  Skrajni doseg so skorumpirani kulturniki, humanisti, partijski občinski birokrati. Za katere je svobodni trg isto kot konec sveta.

  Tudi na tem forumu se je izkazalo, da so “desni” v resnici samo socialisti.

  • …Na desni nimamo dobrih intelektualcev, meščanov, politikov …
   ——————
   Po mojem pa so, le da v politiko taki nočejo, zato se jih morda ne vidi.

   • Dopuščate možnost, da so bili izločeni? Lahko namerno lahko pa podzavestno zaradi drugačnega mnenja kot večina.

    • …Dopuščate možnost, da so bili izločeni ..
     ——–
     Seveda!! Točno tako kot pravite! Mnogi pa so se izločili že vnaprej kar sami, ko so ugotovili da za njih ni prostora (no ne za njih ampak za njihove ideje)..

  • Dragi Pavel,
   z vašo oceno se sploh ne strinjam. Na slovenski desni in v slovenski Cerkvi je veliko dobrih intelektualcev, meščanov, politikov, kulturnikov, humanistov,…

   Vendar pa v levo smer politizirana medijska srenja (spomnimo se peticije 571-ih), v levo smer politizirani kulturniki (spomnimo se izžvižganja ministra Turka), v levo smer politizirani humanisti (spomnimo se enoumnih odločitev slovenskega PEN in posledično protestnih izstopov vélikih intelektualcev iz slovenske podružnice PEN, z Borisom Pahorjem kot najstarejšim še živečim slovenskim humanistom in intelektualcem na čelu), v levo smer politizirani informacijski pooblaščenci (spomnimo se dvojnih meril presoje sovražnega govora s strani N.P.M.), v levo smer politizirano sodstvo (spomnimo se sodnega pregona in kaznovanja intelektualcev in novinarjev na desni), v levo politizirano državno sofinanciranje programskih vsebin medijev (oglejte si rezultate javnih razpisov zadnjih nekaj let, posebej pa še višine dodeljenih sredstev),… pa še česa bi se lahko spomnili, da vam dokažemo, kako vse te levo orientirane državne in civilne institucije, instituti in posamezniki načrtno jemljejo prostor svobode izražanja in omejujejo doseg vidnosti, slišanosti in branosti vsem, ki ne soglašajo z levosučnostjo 🙂

   • Se strinjam, da komunisti ovirajo. Od njih je iluzorno pričakovati tako sestop kot reforme.

    Enostavno nismo 25 let imeli ne Jelcina, Čubajsa, ne Dzurinde, ne Klausa. Vsi ti so imeli krog podpore. Takega kroga intelektualcev v Sloveniji ni in ni bilo. Pri nas prevladujejo FDV talibani.

    Na žalost tudi teologov ali vernikov nimamo. En sam socialistični birokratski pofl, ki se razlikuje samo v tem, da na različnih področjih išče magično in infantilno teorije zarot. V resnici pa zaradi birokracije, nedela, neznanja, neustvarjalnosti in hudobije za padamo v vedno večji kaos in vedno globlje v revščino.
    http://www.siol.net/priloge/kolumne/alojz_ihan/2015/09/bogovi_so_padli_v_solato.aspx
    Od nesvobodnih, navezanih, branilcev lika in dela… seveda ne pričakujem, da se bodo z menoj strinjali.
    http://www.siol.net/priloge/kolumne/alojz_ihan/2015/09/bogovi_so_padli_v_solato.aspx

    • Slovenija bi rabila pregnane desničarje, ki bi se znali na pravi način upreti – podtalno – komunajzerjem…

    • Pavel,
     iskalcem teorij zarote očitate infantilnost in čeprav ne vem točno, kam in na koga merite, me veseli, da se pa v bistvu strinjate z mano 🙂

     Morda boste raje prisluhnili tujcu in hkrati slovenskemu državljanu, ki po dolgoletnem bivanju med nami opaža sledeče:

     “Že leta me osuplja način, s katerim se Slovenija loteva odnosov z javnostmi. Težava s promocijo države je v tem, da se zdi, kot da še vedno izhaja iz komunističnega sistema agitpropa – agitacije in propagande. Sovjetski in Goebbelsov sistem sta zasnovana na znani Goebbelsovi izjavi o Veliki laži.”

     In takoj nato citira Goebbelsovo izjavo o Veliki laži: “Če poveste dovolj veliko laž in jo neprestano ponavljate, ji bodo ljudje nazadnje začeli verjeti. Laž se ohranja samo toliko časa, dokler država lahko ščiti ljudi pred političnimi, gospodarskimi oziroma vojaškimi posledicami te laži. Torej je za državo življenjskega pomena, da uporabi vse svoje moči za zadušitev drugačnega mnenja, kajti resnica je smrtni sovražnik laži, zato je resnica največji sovražnik države.”

     Menim, da se v formalno demokratični Sloveniji dogaja, da levosučni borci za oblast, ki se ideološko napajajo iz nekdanjega režima, uporabljajo vse svoje moči in razpoložljive človeške vire za zadušitev drugačnega mnenja in resnice, da bi lahko vladali čimbolj sami, brez oponentov.

     Država in njeni državljani pa že trpimo resne politične in gospodarske posledice razširjanja laži… Od tu naprej pa vi, kar se mene tiče, lahko spet modrujete o infantilnih iskalcih teorij zarote 😉

     vir: http://www.portalplus.si/1063/slovenski-pr-sicer-ne-laze-namerno-vendar-pa-najraje-pretirava/

     • Poglej, sploh ne argumentiraš. Praviš, da ima desnica dobre intelektualce. In kaj so dosegli. In potem jokaš litanije kako so komunisti sposobnejši in jih revčki, neumne žrtve onemogočajo čisto povsod.

      Umsko manj šibki iščejo teorije zarot. Eni v prahu iz Natovih letal in zaroti kapitala in neoliberalizma, drugi o Kučanu, hudobnem centralnem planerju, ki vse niti perfektno vodi.

     • Tebe je slišat kot da bi ti znal bolje…. 🙂
      Jaz že dolgo govorim, da smo dežela oz. družba luzerjev. Žal sem tudi sam med njimi… Namreč, tudi komunisti so luzerji. Njihova zmagovitost je pirova. In tako nas vse vlečejo v jamo.

     • BTW, če bi ti, SDS in Janša še ekonomske nasvete Keitha Milesa pred 20 leti vsaj 10% zares vzela in ubogala, potem ne bi Slovenija bila danes Severna Koreja v srcu Evrope. Kučan lahko Janšo, SDS in “desnico” samo potreplja in počoha za ušesi: “Priden, dobro odvračaš pozornost!”

     • Poglej Amelie,
      veliko je takih tekstov, ki analizirajo in dobro popisujejo zlobna dela komunistov nekoč in danes. V rešitvah pa so impotentni. In ti ljudje na “desnici” prevladujejo. A so tako narcisistični, da ne priznajo nesposobnosti, impotence.

      Večina sovjetskih držav je uspela. Imeli so enako hudobne komuniste za premagati in štartali so iz točke 5x ali celo 10x večje revščine. Kljub temu nas po 25 letih prehitevajo tudi v blagostanju.

      Preberi raje Turka še večkrat. Ki se ne ponavlja 25 let kot stara plošča. Ki je Der AUTOR. Ali pa Brščič, še en Der AUTOR!
      To sta intelektualca. Ne pa jamrači, ki že 25 let opevajo moč komunistov in Kučana.
      http://www.reporter.si/komentar/bernard-brščič-eu-kot-transferna-unija-ali-širitev-francoske-bolezni/55182

     • Pavel,
      še vedno čakam na vašo argumentacijo vaših izjav: “Na desni nimamo dobrih intelektualcev, meščanov, politikov. Tudi v Cerkvi jih ni.
      Skrajni doseg so skorumpirani kulturniki, humanisti, partijski občinski birokrati. Za katere je svobodni trg isto kot konec sveta.”

     • Pavel … veliko je takih tekstov, ki analizirajo in dobro popisujejo zlobna dela ..
      ————-
      Ti hočeš kar vse ? Morda je pa na nas da se poglobimo in najdemo rešitve !!!
      Kot te razumem članka g. Ilešiča niti nisi dojel, ker če bi ga ne bi tako razmišljal (ker za mene je njegov tekst zadetek v polno)!
      Praviš da je večina sovjetskih držav uspela? V to pa dvomim, vsaj kolikor poznam te razmere!

     • Pa saj sem argumentiral. Ti nisi, ker te nekaj veže, in potem ne moreš ali ne smeš biti kritičen do “naših”.

      1.nimajo nobenih rezultatov, kar zgoraj Turk piše
      2.nimajo principov desnega mišljenja, stratefije
      3.niti 100 ljudi jim ne sledi, kaj šele, da bi cela Slovenija poznala njihove cilje
      4.glavni vzrok njihove impotence je isti pogled na kapitalizem kot komunisti in skrajni levičarji
      5.ob njih ne rastejo novi, mladi in prodorni misleci.
      6.kakšne akcije so sploh naredili v 25 letih v družbi.? Da so jim ljudje sledili.
      7.generiraho samo afere v kozarcu vode od katerih kasneje nič nimamo.

      štir pozitivni stvari, ki so jih ljudje okrog Turka in Pezdirja speljali in dobili 50 odstotno podporo družbe:
      1.boj proti Elektro distributer skim monopolistom
      2.reset bedne Pahorjeve politike
      3. pomoč Janši pri pisanju gospodarskega programa, rušenje Ropovih komunistov in zmaga “desnice”, ki je prvič imela sploh desne cilje in desni program.
      4.podpisovanje peticije za privatizacijo

      Ti kulturniki in družboslovci veliko opletajo z visokoletečimi in ne merljivi mi krilaticami: demokratičnost, neodvisnost, evropskost, socialnost,
      a nimajo ne sredinske, ne desne in ne leve smeri. So socialisti.

      Dam primer liberalca Rupla. Koliko rompompoma, da je izstopil iz LDS in vlade in vstopil v SDS. Koliko visoko letečih besed. A kdo zna povedati za kaj se ta intelektualec že 25 let zavzema in bori? Pa Boris Pahor? Pa Janez Janša, milijone afer, a nima smeri. Edina smer je ostati drugi politik Slovenije in prvi politik “desnice”. Prav boji se, da bi zmagal na volitvah. Nič koliko samomorilskih sabotaž je že naredil.

      Ko se ti ljudje približajo reformam s katerimi bi v Sloveniji spremenili sistem (občutno bi sekali komunistom kleptomanske prste), še ustrašijo zase in ne podprejo. Ni samo lustracija edini, prvi in zadnji ukrep. To jim je Diana zavesa, ker o tem veliko govorijo in ga je danes nemogoče izvesti in potem za svojo 4 letno neaktivnost v parlamentu niso nič krivi za slabo in jalovo delo.

     • .. še to Pavel, se pa strinjam da je vse to težko za razumet, jaz nekako takole razumem … so kot ovce v staji in ker se niso podredile pastirju (ki je vedel kakšen red mora bit da bodo preživele), so si izbrale kar med sabo eno bolj inteligentno ovco ki naj bi jih vodila … ta jim je omogočala več vsega tako da jim je bilo lepo, vsaj na krajši rok, dokler se niso znašle pred nerešljivimi problemi …kaj pa pastir ? Če se jim je približal so ga nagnale ? Tako nekako.

     • Pavel, me ne veže to kar misliš … edino kar me veže je čas ki mi ga manjka … tako da na vse tvoje argumente ne morem odgovarjat … sem pa prebrala Brščičev članek ki je zelo aktualen, pa tudi komentarji “niso od muh”!!

     • Dragi Pavel,
      v nasprotju s tem, kar si zamišljate (čeprav tega ne morete vedeti!), ne pripadam nobeni stranki ali združenju. Ne stanovsko ne poklicno me v izjavljanju nič in nihče ne zavezuje, sledim le razmislekom po lastni vesti. Seveda me omejujejo moje miselne in govorne sposobnosti ali pa pomanjkanje informacij in nerazgledanost o določeni tematiki, a v tem nisem nikakršna izjema; vsakdo, ki svoje misli sporoča drugim, je na podoben način omejen. Tudi vi, Pavel 😉

      Če enako napačno, kot gradite svojo predstavo o meni, razmišljate tudi o ostalih rečeh, ni čudno, da v argumentaciji zahajate v protislovja. Na tem portalu pogosto kritizirate enega in istega človeka, ki ga imenujete »firer«, ker mu (po vašem slepo) sledi veliko (po vašem preveč) ljudi, nato pa se nenadoma izkaže, da prav vi pričakujete »mesijo« na desnici, ki naj bi mu ljudje množično sledili! Odločite se vendar, kaj hočete.

 3. treba je priznati, da je gospod dr. Žiga Turk daleč najboljši poznavalec in pisec aktualnih tem.

  V njih odpira oči na veliko, da bi se končni predramili in storili, kar je potrebno storiti za hitrejši materialni in duhovni razvoj slovenske skupnosti.

  Čestitke in še več aktualnih tem.

  Manjka še, da bi ekonomisti natančneje postregli s primerjalnimi podatki za zgoraj navedene države, ki so v glavnem članice Višegrajske skupine, v katero se Slovenija ni hotela vključiti, ker se je bala, da bi bila potem prav tako uspešna kot članice Višegrajske skupine.

 4. Sicer se pa kar spomnimo. Ko je Pahorjeva vlada prevzela oblast, se je začela primerjati z balkanskimi državami. Zato pa smo tako nazadovali po letu 2008.

  Tudi današnja vlada ni v primerjavah veliko boljša.

 5. Ni mi jasno zakaj se premalo oglašajo s pozivi ekonomisti in drugi, ki bi se morali oglašati, da dohitimo dobre države.

  Zakaj so takšne mevže namesto, da bi pokazali, da vedo kaj je prav in kaj ne.

  • Saj so se veliko oglašati, a svobodni trg večini Slovencem smrdi, tako kot tebi in večini forumašev, razen Alojza. So raje emigrirali ali so se bogato prodali Gospodovalcem (ki niso dobri gospodarji, saj ne znajo gospodariti, samo gospodovati znajo).

   Mi lahko Žiga Turk pojasni zakaj ni dal dvojice Janša – Mrkaić od katere je pil Slovenije veliko pričakovalo. Damijan je bil takrat prevarant ali pa je sedaj skorumpiranec, naredil pa je 100x manj od Mrkaića in bil “uspešen “, luzer kot Janša.

 6. Vlada se hvali, da je dosegla politično stabilnost. kakšno? Da se ničesar ne spremeni in da smo še naprej na repu kot neuspešna in nedemokratična država.

  Ni mi tudi jasno, zakaj desni politiki ne delujejo v znatno večji meri preko medijev, ampak le v okviru svojih političnih skupin.

 7. Pa na Slovaškem tudi. Statistično imajo Slovaki sedaj najmočnejšo avtomobilsko industrijo na svetu. 🙂
  Po številu proizvedenih avtomobilov na prebivalca.
  🙂 ok, statistika vse izračuna…, pa vseeno.

 8. Če gremo analizirat, zakaj nismo v tistih spremenili miselnosti, Čehi pa so jo lahko … ponujam odgovor:

  Ker zemeljski šef kristjanov, to je škof, počepnil, ko mu je nekdo izklopil mikrofon na slavnostnem govoru na proslavi ob koncu tistih bitk v 90. letih prejšnjega stoletja. Z njim smo počepnil vsi katoliki, protestanti pa tako ali tako sploh niso stali. Opomba: Vsak deseti je izjema.

  Kaj sedaj, ko je zadeva zelo zavožena? Predlagam prastari recept: POGLOBITI OSEBNO VERO! Celo do misticizma! Imeti tako močno vero, da so čudeži vsakdanji pojav. Potem bo pa šlo.

  Me prav zanima, če ima gospod Pavel kaj boljšega na umu?!

  • Prav gotovo je spreobračanje (postajati bolj Kristusov) temeljna naloga. A to lahko zahtevaš od 10 procentov ljudi, ki se imajo za zveste in vsak dan molijo. Prav gotovo je vir zla, da veliko ljudi veruje v odrešitev samo Državi in socializmu. Poglejmo kako uspešno je komunistična banda podkupovala “desne” in pomladnike. Če bi jih res hoteli uničiti, bi pokazali številne papirje kako so jih sami podkupili v primeru oblastnih funkcij, avtocest, šoštanjke. A komunistom tako jalova desnica prav optimalno koristi. Dela jim veliko šova, a nič škode. Noben ni nič odgovoren, nikoli.

   Najbolj pomembno je, da se vsak trudi sam razmišljati in v ožjem krogu in širše iskati rešitve. Infantilno in komunistično je, da čakamo, da nas en človek, Firer, odreši, da nam pove kaj moramo misliti, kaj vpiti in kaj narediti. To je slepa veja. Zadaj so komunisti.

   Ko bomo postopoma rešili gospodarski sistem, bodo komunisti izgubili veliko moči. Tu nam kriza stoji ob strani, tudi Evropa. Komunisti, socialisti so enodimenzionalna bitja: pijavke tujega denarja, gospodovalci sužnjev. Vzemimo jim to moč. In bodo crknili. Vsak zase naj neha biti suženj in naj jim neha dajati svoj denar.

   • Prav rad bi doživel, da bi pri nas popustil na sprejemanje vedno novih zakonov. To malikovanje postave uničuje dušo.
    Zadnjič je bilo prav zanimivo, kako je avtor “šokiran”, da v Ameriki nihče nima čelade, pa vsi lepo vozijo?!
    V Sloveniji takega brez čelade bi kar z gorjačami potolkli. Ali še huje, privoščili bu mu da pade! To je tisto moralno dno kamor smo prispeli.

   • pavel: “Poglejmo kako uspešno je komunistična banda podkupovala “desne” in pomladnike.”
    ======================

    No pa poglejmo:
Comments are closed.