Ž. Turk, siol.net: Fašizem v srcu

44

V zadnjih tednih je na položaju najtežje politične psovke “fašist” zamenjal “neoliberalca”.

Obkladanje s tem teče na vse strani. Ob tem je zanimivo, da če jim rečejo, da so fašisti, leve dosti bolj prizadene kot desne.

Za “antifašiste” na levi je fašizem absolutno in dokončno zlo. Če nekomu rečeš, da je fašist, je debate konec. Če je nekdo fašist, ne poslušajo njegovih argumentov. Če je nekdo fašist, potem se ni treba truditi z argumentirano razpravo okrog njenih idej. Fašistov se ne posluša. S fašisti se ne debatira.

Zanimivo, kako jih zaboli, ko nekdo argumentirano zapiše (vir), da je bil Hitler levičar. Konvencija je, da se ga da na desno. Tudi prav. Ampak vprašajte se, zakaj taka panika. Zakaj se nihče na desni ne bi pet sekund ukvarjal z besedilom, v katerem bi kdo za Stalina napisal, da je bil desničar? Niti dve sekundi.

Boli, če “protifašistom” kdo reče, da so fašisti. Prvič, ker je f-bomba v njihovih očeh najhujša mogoča obtožba. In drugič, ker obtožba na pade čisto v prazno. Ker tisto fašistično nosijo vsebi. Tako kot vsi, ampak “antifašisti” bolj kot drugi.

Fašizem, ki poživlja žile

“Antifašistom” (natanko tako kot fašistom) požene kri po žilah, da so lahko proti nekomu. Življenje dobi smisel, ko obstajajo oni drugi. Nasprotniki. Sovražniki. To niso samo judje ali muslimani, ampak tudi vsi tisti manjvredni, neizobraženi kmetavzarji, traktoristi, desničarji, verujoči, kapitalisti, izkoriščevalci. Golazen in izmečki jim pravijo na družabnih omrežjih.

Treba jih je izriniti iz javnega življenja, pregnati z ulic, naščuvati nanje komentatorsko drhal na forumih, zašpecati Američanom na YouTubu, linčati na Facebooku, narisati na njihove trgovine davidove zvezde, pardon, klicati k bojkotu njihovih trgovin oz. oglaševanja na njihovih spletnih mestih. Eni so se spravili na Norme Korošec, drugi na Ane Frank in obojim je to poživilo krvni obtok.

To je tisti prafašizem, o katerem pišeta tako Umberto Eco na levi kot Jonah Goldberg na desni. Povezanost v paleosovraštvu do drugih. Do tistih, ki niso tvoji. Ki niso tvoj rod, pleme, narod, rasa, razred, klapa, nogometni klub. Ni tako bistveno, kaj je kriterij delitve.

Pomembno je, da obstajajo tisti “drugi”. Proti njim se je treba postaviti. Proti njim so skupaj močnejši. Povezani v skupino na Facebooku ali v butaro, imenovano fascio.

To so tisti občutki v kosteh, zaradi katerih so naši davni predniki z gorjačami nalomili sosednje pleme. Ker hrane in žensk ni bilo za oboje. To je odmev tiste želje piti kri premaganih sovražnikov. To so tisti nagoni, zaradi katerih so klali, kot bi rekel filozof, v zavetju noči svetovne vojne.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


44 KOMENTARJI

 1. Božji človek je iskalec. Je odprt do drugega. Išče dobro. Odprt za Drugega.
  Hvaležen za prejeto dobroto in ljubezen. Iz hvaležnosti daje dobroto in ljubezen naprej.

  Hudobni človek je zaprt za odnose, za drugega, za Drugega. Ni hvaležen. Hoče svoje. Drugega vidi kot sovražnika. Tesnobno ogrožen in sovražen.

  Odličen tekst. Vir fašizma ni kritika, ampak sovraštvo do drugega človeka, ki ga je treba ubiti. Fašizem ima simbol v butari (fascio), ki je iz drobnih vejic (šibke osebnosti, brez karakterja), ki postanejo zločinsko orodje in orožje ko so združeni v kolektivu, MI.
  Fašizem je v bistvu socializem. V Sloveniji ima rdeče fašiste in “domoljubne” fašiste.

 2. V Sloveniji ne podpiram “desnih” fašistov. Kritiziram jih. Zato me sovražijo.

  Še bolj ostro kritiziram v Sloveniji večinske, rdeče fašiste. Veliko mafijo.

  Ne pozabite, da so Italijani ogromno orožja pošiljali partizanom. Po kapitulaciji pa so vse orožje izročili rdečim fašistom (komunistom) in ne domobrancev.

  Večina talcev so fašisti izbirali skupaj s komunisti: to niso bili kolektivistične, temveč samostojni in narodnozabavni ljudje. Danes jim lepijo na nagrobnike zločinsko rdečo zvezdo.

  Vero Ban lepo prosim, če spregovori. S tem bo koristila predvsem desnici, svobodnim ljudem, ne dračju v butari.

  • Nesmiselno je govoriti o “desnih fašistih”, ker jih preprosto ni. S tem pa ni rečeno, da pri desničarjih ni skrajnežev, vendar le-ti nimajo nič skupnega s fašizmom. Vsi trije totalitarizmi, fašizem, nacizem in komunizem, se razlikujejo le po niansah glede na to, kje so nastali (Italija, Nemčija, Rusija), v bistvu pa imajo isti, levičarski ideološki in sociološki izvor. Slovenija prave desnice tako rekoč sploh nima, zato bolj iz praktičnih razlogov govorimo o tako imenovani desnici kot levičarstvu nasprotnem bloku. Bolj ustrezna bi bila delitev na totalitariste/levičarje in demokrate. Zato tudi oznaka za “leve fašiste” ni primerna, saj desnih fašistov kot antipoda ni. Isti nesmisel je oznaka demokratični socializem; noben socializem ni in ne more biti demokratičen.

 3. Malo me moti pri zapisu Žige Turka, da skoraj vse sovraštvo opaža le na eni strani. In ne želi videti, da so si drugi s svojim odnosom do beguncev in migrantov v zadnjih tednih, če ne mesecih, sovraštvo “antifašistov” priklicali vsaj delno kar sami.

  Kar seješ, to tudi žanješ.

  • Vse to je posledica nerazrešenih odnosov iz polpretekle zgodovine.
   To sovraštvo ni vzrok, ampak je posledica !

 4. … “Antifašistom” (natanko tako kot fašistom) požene kri po žilah, da so lahko proti nekomu…
  —-
  Najbolj enostavno je živet če si proti nekomu. Če imaš sovražnika. Ko dobi to obnašanje žegen še od avtoritete (vlade), postane stvar legitimna ..

 5. Vsak “anti” in proti se v bistvu vedno hranita od tistega-in tistih-proti kateremu in katerim se navidezno borita.

 6. Nekakšna ljudomrznost je značajska lastnost slovenske družbe. Da je narod sprt sam s sabo je dolgo že negovana resnica o sebi. Levica spotika desnico. Večkrat videno. Od preštevanja kosti, naprej.

  • Meni je važnejše kaj, ne kdo koga. Pri “preštevanju kosti” levica ni imela prav. Nasprotno, bila je, vsaj tista, ki je nesramno šarila s tem pojmom, barbarska. Abotna.

   Pri beguncih ima levica ( in Frančišek in Merkel in Juncker in še kdo; torej ne samo levica) v glavnem prav – mogoče njen del celo po naključju, ker se dokazuje kot anti-desnica, ne iz pristnega človekoljubja.

   Že striktno odklanjanje uporabe pojma begunci za te, ki bežijo iz sirskega pekla, je pri politikih dokaz kombinacije nečlovečnosti in mentalne omejenosti. Res ne razumem, kako more to nekdo recimo združevati s krščanskim pridevnikom v imenu svoje stranke.

   • Iz navedene spletne strani: “Grunding ob tem še poudarja, da vse migrante, ki na meji navedejo karkoli lažnega, takoj vrnejo v Slovenijo. Navaja tudi primer, da če nek Maročan v intervjuju na meji reče, da je iz Sirije – ga takoj vrnejo Sloveniji. To najlažje ugotavljajo s pomočjo številnih prevajalcev, ki so specializirani tudi za posamezna narečja jezikov, od koder prihajajo migranti. Z njihovo pomočjo lahko zelo dobro ugotovijo izvor migranta.”

    Kakšen neumen in nehuman kriterij! Kaj ima to veze, če laže s tem, da je begunec!?

   • »Kristjanov marsikdo ne prenaša dobro, ker pogosto moraliziramo in delujemo, kot bi imeli odgovore na vsa vprašanja,« je poudaril. »V resnici pa s svojimi lastnimi močmi ne moremo storiti ničesar. Jaz vsako jutro znova Mariji rečem ‘da’ in jo prosim za milost, ki jo bom tisti dan potreboval. Nisem namreč duhovnik zaradi sebe, ampak sem Jezusov duhovnik.«

    V letu Božjega usmiljenja je pozval h konkretnim dejanjem ljubezni. »Ko pridejo župljani k spovedi, jim za pokoro pogosto naložim, naj spečejo pecivo, da ga bodo prostovoljci lahko odnesli ljudem z obrobja – prostitutkam, brezdomcem. Poleg tega jim v molitev izročim točno določeno prostitutko, za katero naj molijo.«

    Malenkost, ki iz nas naredi resnične Jezusove učence.
    https://www.iskreni.net/druzba/aktualno/166397-za-pokoro-narocim-naj-specejo-pecivo-in-molijo-za-doloceno-prostitutko.html

    ============================================
    Hvala Bogu, da imamo vsaj gospoda IFa! Ki nima časa za komentiranje na teh spletnih straneh, saj neprestano peče pecivo, moli za prostitutke in skrbi za bolne begunce, ki jih je sprejel potem, ko so jih Nemci in Avstrijci zavrnili!

   • Pomirjujoč in spodbuden zgled predstavljajo sosedje Italijani, ki se že dolga leta srečujejo z navalom prišlekov. Brez pretiranega jamranja in ustvarjanja izrednih razmer iz dneva v dan rešujejo ljudi iz morja.

    Ravno včeraj pa so prvič vzpostavili humanitarni koridor, po katerem je iz libanonskih begunskih taborišč v Rim prispela prva skupina 93 sirijskih beguncev, med njimi 41 mladoletnih otrok. Gre je 24 ogroženih družin iz mest Homs, Idlib in Hama.

    To je pilotski humanitarni projekt na osnovi sporazuma med italijansko vlado, skupnostjo Svetega Egidija, Zvezo Evangeličanskih cerkva v Italiji in Tavolo valdese. V dveh letih naj bi po tem humanitarnem koridorju v Italijo prispelo tisoč beguncev, ki jih bodo namestili v različne sprejemne centre po državi in poskrbeli za njihovo integracijo v italijansko družbo.
    Morda se zdi številka majhna glede na ogromno število ljudi, ki potrebujejo pomoč, a vendar – vsako človeško življenje šteje.

    • Gospa Vanja,
     prvi pogoj, da nekomu pomagaš, je … da si sam varen. Pomagaš lahko samo do točke, ko ta pomoč začne ogrožati motor, ki te poganja.

     Kakšen je naš motor? Zelo uspešen … pred nekaj dnevi je spet potreboval gorivo … okoli milijarde evrčkov, ki jih bodo odplačevali vnuki … skratka tudi brez ilegalnih ekonomskih emigrantov, ki želijo prejemati socialno podporo, se motor ustavlja. To oni vedo celo bolje kot mi, zato se nočejo ustavljati pri nas.

     Druga zadeva, ki bi vam jo svetoval, je ločevanje med begunci in onimi preje omenjenimi. In o integraciji … muslimani se ne integrirajo v družbo. Kdor trdi nasprotno, zavestno laže.

     • Razloži to povprečnemu Libanoncu, Jordancu in Turku, ki gostijo begunce iz sirske vojne, da so Slovenci preveč ubogi, da bi lahko pomagali beguncem iz Sirije.

      Kaj si boš še zmislil za ugovor, da teh, ki so v vojni izgubili vse, nočeš videti pred svojimi vrati, svojim nosom… Mislim, pri BDPju 20.000 na prebivalca. 🙁

      Begunce gostijo od nekdaj dežele, ki imajo tudi 10 krat manjši BDP od našega …

     • Gospod IF,
      vi ste čisto navadni nosilec socialistične miselnosti: delite tuj denar in želite, da vas slavimo kot dobrohotneža. Dokler vi ne živite kot povprečni Libanonec, tega ne zahtevajte od drugih. Pravzaprav! Sploh nimate pravice tega zahtevati od drugih!

     • AlFe,
      zelo dobro razumem, kar pišete o slovenski zadolženosti.

      Razumem pa tudi, da se v Sloveniji odvija prava psihološka vojna. Odvija se pod pretvezo, da gre za spopad med različnimi ideološkimi odnosi do vala migrantov, beguncev, prebežnikov, tujcev, ekonomskih migrantov, prišlekov ali kakorkoli že hočemo poimenovati ljudi, ki se z različnih koncev sveta zgrinjajo v Evropo.
      Nekateri politični izvoljenci ljudstva, seveda ob sodelovanju medijev, vztrajno podpihujejo izražanje neprikritega medčloveškega prezira in sovraštva, če ne do tujcev, pa do svojih sodržavljanov.
      Kamorkoli se obrnemo v politiki in medijih, vlada ena sama sovražnost.

      Mi, navadni državljančki, naj bi se ukvarjali z migrantsko krizo in se opredeljevali za eno ali drugo stran, neidentificirana banda za našimi hrbti pa znova krade in se spopada za državne rente…

      Skrbi me, kaj bo z državo, kjer izvoljeni predstavniki ljudstva objektivno zapletene in težke okoliščine, v kakršnih bi morali brezpogojno sodelovati, izkoriščajo za priložnostno nabiranje političnih točk in rentniških privilegijev.
      Točke in rente bodo dobili ali pa ne, temelji za miroljubno sobivanje v državi pa so uničeni.

      Menim tudi, da noben slovenski medij razmer v zvezi z migrantsko krizo ne predstavlja celostno in objektivno. Vsak vleče v svojo smer. Podlegati eni ali drugi skrajnosti ni dobro.
      Zato sem tako proti pretiranemu “človekoljubju” kot proti ustvarjanju panike pred prišleki.

      Vzroki, ki so na dolgo in naporno pot v neznano pognali množice ljudi, so zelo različni. Najhuje je gotovo tistim, ki bežijo pred vojno. A ti so se vsaj odrešili strahu pred bombami. Ne vem, če je kaj bolje tistim, ki so v upanju, da se bodo rešili bede, investirali vse svoje imetje, šli na mukotrpno pot, pristali pa v še večji bedi.

      Vse kar vem je, da si ne želim nikoli znajti v tako brezupnem položaju.

     • Mimogrede mi dovolite opazko, AlFe:

      včeraj ste pod člankom z naslovom ‘Ko bi vsaj vedeli, kam gremo’ modrovali: “Dokler boste namesto argumentov uporabljali orodje ad hominem, vam in vsej Sloveniji ni pomoči,” ter razlagali, da je argumentiranje ‘ad hominem’ zmotno.

      Začuda pa že danes prav vi v komentarju višje odgovarjate IFu z argumenti ‘ad hominem’: “Gospod IF,
      vi ste čisto navadni nosilec socialistične miselnosti: delite tuj denar in želite, da vas slavimo kot dobrohotneža…”

      Če boste hoteli drugim soliti pamet, boste morali najprej sami postati neoporečni, AlFe 😉

     • Gospa Vanja,
      jaz pa trdim, da sem argumentiral trditev. Torej???

      Mimogrede … čedalje več odgovornih ljudi razume položaj natanko tako, kot jaz pišem že par mesecev:

      Na meji z Grčijo bomo zgradili 20 kilometrov dolgo žičnato ograjo, da bi ustavili poplavo ilegalnih prebežnikov. Ne gre namreč za vojne begunce, temveč za ekonomske migrante. (Nikola Poposki, makedonski zunanji minister, 1. marec 2016)

     • AlFe je seveda tu nesramen in ad hominem, ni pa ravno originalen, saj samo papagajsko ponavlja, kar ga je o meni naučil pavel, za katerega je socialist vsak, ki ni 100% ekonomski liberalec.

      Saj je skoraj škoda tratiti čas, ampak naj bo le za distinkcijo tu napisano, da je blokada z žičnato ogrado in fizično silo na grško-makedonski meji mednarodno-pravno in humanitarno gledano popolnoma nesprejemljiva in nevzdržna.

      Kot tako jo ostro kritizirajo: Združeni narodi in njihov urad za begunce, Evropska zveza, Nemčija, Grčija. Ta neumna blokada, za katero si “intelektualno licenco” lasti tudi slovenska vlada in Cerar osebno, direktno vodi v popolno sesutje države Grčije na eni strani, na drugi pa humanitarno katastofo beguncev, ki bo nujno pripeljala ne samo do nezaslišanega trpljenja, ampak tudi do umiranja mnogih beguncev in najprej najranlivejših med njimi, od otrok do bolnikov.

      Tisti, ki to podpirajo, prevzemajo svoj delež soodgovornosti za oboje. Seveda na prvem mestu politiki, tudi slovenski, ne forumski razpravljalci. Ampak vseeno, lepo oz etično pa tudi to zadnje ni.

      Posebej ni lepo, če obstajajo ob tem javno predstavljene alternative zaustavljanja nelegalnih migrantov, celo enostavnejše in v principu učinkovitejše, ki so skladne z mednarodnim in evropskim pravom, ki utrjujejo zunanje meje Evrope in s tem trdnost in notranjo odprtost Evropske zveze in ki bi omogočile poleg preživetja Grčije vsaj v temelju humano ravnanje z ljudmi.

     • Bo ta naš komentator IF prevzel odgovornost za 130mrtvih v Parizu, za posiljene ženske v Kölnu, za … do katerih ne bi prišlo, če bi delovalo preverjanje na mejah tako, kot je dogovorjeno?

      Če želi gospod IF biti ubit, posiljen … naj tega ne vsiljuje drugim in naj dopusti drugim, da se branijo. Med drugim tudi z ograjo, če tako mislijo!

     • Tu spet zadaj stoji nevednost ali manipulacija. Večina avtorjev dejanj islamskega terorizma v Evropi ni od nikoder prišla, večina je ne le državljanov evropskih držav, ampak je v Evropi tudi rojena. Del med njimi se pa res vrača dodatno radikaliziranih in pripravljenih za morilsko početje z bojišč na Bližnjem vzhodu.

      Ti se vračajo ne glede na migrantske tokove in neodvisno od njih, lahko pa tudi pomešani med njih. Obstajajo seveda mejne kontrole in na njih preverjanja ljudi, vključno z jemanjem prstnih odtisov, ki naj take nevarne posameznike odkrijejo in nevtralizirajo. Odkrivanje teh nevarnih posameznikov je možno tudi v okviru nadzorovanja migrantskih tokov, kjer je vsaj v načelu pregledovanje posameznikov celo temeljitejše kot sicer pri prehajanju meja.

      Dejstvo je, da se ti nevarni posamezniki empirično dokazano včasih izmuznejo mejnim kontrolam in obveščevalcem v običajnih razmerah ali sedanjih razmerah migrantskega vala.

      Ergo, dokazane povezave med migrantskih valom in povečano ogroženostjo od terorizma zaenkrat ni. Predvsem pa je nedostojno in hujskaško ter lažnjivo trditi, da so begunci invazijska vojska in teroristična nevarnost.

     • Si prepričan da ljudje danes v tem norem manipulativnem svetu, brez prave vzgoje, sploh vejo kdo pravzaprav so ???

    • Asimlacija pa to:

     ve dekleti sta pred moškimi pobegnili, a sta se nato vrnili po prijateljico, ki je ostala v nakupovalnem centru. Ko sta prišli nazaj, so moški začeli vse tri ogovarjati, jih nadlegovati ter se jih dotikati. Varnostniki so zato poklicali policijo. Oba Afganistanca sta bila aretirana, aretirali pa so še dva druga moška. Pri tem so se vsi štirje upirali aretaciji in poškodovali nekaj policistov. Grozili so jim, jih žalili in napadali. Vsi aretirani so že na prostosti, poroča Deutsche Welle.
     http://nova24tv.si/aktualno/skupina-30-migrantov-po-nakupovalnem-centru-lovila-in-fotografirala-tri-mladoletnice/

   • Zelo pošteno: pri nas beguncev ni, so samo migranti in večinoma (ne vsi!)zares reveži. Po definiciji je begunec tisti, ki zbeži iz države zaradi vojne in drugega nasilja ter se zateče v prvo državo, ki mu nudi zatočišče. Nihče ni k nam prišel neposredno iz Sirije ali Iraka; vsi so prišli prek samih varnih držav Turčije, Grčije, Makedonije, Srbije in Hrvaške.Zato lahko govorimo le o migrantih.

 7. Levici dol visi za begunce. Dobrodošli begunci je seveda laž. Oni so prvi, ki bi imeli nove sužnje. Tile “desničarji” pa ne morejo iz ljudomrznosti. Parole “begunci, ne hvala” kažejo točno to. Popoln prezir in mržnjo.

 8. Se strinjam, da je dobrodošlica laž … gre za zavajanje in posredno neko korist.
  Pravzaprav za zlorabo tega “begunskega” problema.

 9. Je pa “begunski” problem zlorabljen s strani politike v globalnem smislu, saj gre za prerazporeditev moči.
  Svet se spreminja, pravijo, samo ne tako kot bi bilo treba …

Comments are closed.