Ž. Turk, Čas-opis: Spoštovano uredništvo Reporterja

15

menda na vas pritiskajo, pa ne murglje, da se znebite Maje Sunčič.

Pri pisanju jo praviloma zanese ad-hominem, olika v senci jeze zaostane za omiko, ampak vendarle kolumnistka predstavlja dragocen ventil za vse tiste, ki so nekje globoko v sebi izgubili upanje, da desnica še kdaj pride na oblast, pa najdejo uteho vsaj v tem, da nekdo dovolj glasno treska po mizi. Podobno je menda v nemilosti tudi Bošjan Marko Turk.

Vse tiste na desni, ki se čez ta dva spotikajo, je treba spomniti, da sta samo najbolj skrajen produkt klime, ki ves čas išče, kdo je zares naš, kdo pa udbaš, vrinjenec, podtaknjenec, Kučanov človek, vseglihar ipd. Del politične publike na desni nagrajuje tovrstno diferenciacijo, zato podobno pišejo tudi mnogi drugi, a z manj talenta kot najbolj ostri peresi Reporterja. In, kot kaže, z bolj ubogljivo izbiro tarč.

Z medsebojnim najedanjem, sitnarjenjem in slabo voljo je zastrupljena celotna scena na desnici. Tudi zato ni privlačna. Ampak tega problema ne bo rešila ne izključitev Boštjana M. Turka iz Zbora za republiko ne utišanje Maje Sunčič v Reporterju. Rešitev tudi ni enoumje, ampak dostojna in argumentirana polemika, v kateri se brusijo ideje in ljudje.

Več lahko preberete na blogu Čas-opis.

15 KOMENTARJI

 1. Izključitev Boštjana M Turka iz Zbora za republiko?
  Ta pa je huda. Jaz ga ne berem toliko, pa ne vem zakaj gre. Ampak ta Zbor je bil doslej precej miroljuben. Še preveč.

  • Zdravko: “… , pa ne vem zakaj gre.”
   ========================

   Saj tudi Ž. Turk ne ve za kaj gre. 🙂

 2. Kaj ta model Žiga Turk, državljan, univerzitetni profesor in bivši minister hoče? Navajam njegove besede: “Rešitev tudi ni enoumje, ampak dostojna in argumentirana polemika, v kateri se brusijo ideje in ljudje.” Nič čudnega, da teh modelov ne delajo več! dostojna in argumentirana polemika? Le kje jo je v teh krajih našel? Še na levem terenu jo je več!

  • AlFe: “… Žiga Turk, državljan, univerzitetni profesor …”
   ======================

   … je takole zrelativiziral včerajšnjo akcijo kriminalistov nad svojimi kolegi:
   “Če Mramor ne bi bil politik, ga nihče ne bi kazensko preganjal zaradi morebitnih napak pri izračunu dodatkov k plači.”

   • Ah! Kaj jaz vem! Čisto upravičena je domneva, da si je nekdo zaželel njegovega mesta pa ga je najprej moral vreči. Verjetno ima univerzitetni profesor kaj več informacij.

 3. Svoboda izražanja, seveda. Je pa res tudi, da medijska kultura pada. Tudi politična kultura pada. In ni jasno videti, kako obrniti trend.

  Trump recimo za vsakega političnega konkurenta redno uporabi nek ponavljajoč poniževalen pridevnik: lying Ted (Cruz), little Marco (Rubio), low energy Jeb (Bush) crooked Hillary itd.

  Podobno grejo mediji v rumeno smer in ad personam, namesto v resne in ne enoznačne analize. In pisci namesto vedenja o stvari, gradijo na komunikoloških spretnostih. Tudi imenovana kolumnistka Reporterja, ki je to po izobrazbi.

  Medijski umori kot metoda pisanja mene odbijajo. Pa kdorkoli je tarča. Magari Kučan ali Putin ali Trump. Ne le Peterle, Rupel in Jambrek, ki jih je Žiga Turk naštel. Vsaj še Omana in Bučarja bi lahko dodal.

  • Sveži komentar Maje Sunčič v Reporterju: http://www.reporter.si/node/63319

   V bistvu kar občudujem Žigo Turka, ki jo posredno brani ( vsaj njeno pravico do svobode izražanja), čeprav je v istem komentarju sam napaden. Ali pa je to napisal še pred zadnjim komentarjem s povezave.

   Kot pravim, se strinjam z njim. Ob upanju, da ljudje znajo misliti s svojo glavo tudi na desnici in ne bo ravno Maja Sunčič tista, ki bo dajala takt mentalnemu main-streamu slovenske desne sredine oz. dedičev slovenske pomladi.

   Lahko bi bilo jasno, da vendarle malo premalo ve o slovenski politiki, recimo o politiki v zadnje pol stoletja, da bi nam vsem po vrsti solila pamet in da bi ona diktirala, kaj je prav in kaj ni prav. Med drugim je premlada za to in stvari že zategadelj preslabo pozna. Drugič, politične komentarje piše, če se ne motim, šele nekaj let, več stvari kaže, da je relativno pozno “pritepena” v svet politike in da je čisto možno, da se prej ni kaj pretirano zanimala za politiko. Razen tistega, kar ji je dajala njena FDV, kjer se je izobraževala.

   Tudi njena fakulteta je lahko eden od razlogov, da pri svojem pisanju ne nakazuje nekega jasnega koherentnega nazorskega vrednostnega sistema, iz katerega bi izhajala pri svojih komentarjih. Še bolj kot “pritepena” v svet političnega komentiranja se zdi namreč “pritepena” na slovensko desnico. Na konzervativne, tradicionalne ali domoljubne vrednote, pa, kot je znano, na FDVju kaj malo dajo. Avtorica nastopa kot najtrši medijski jastreb desnice, a ji mimogrede uide kakšna opazka, recimo nedavno o Katoliški cerkvi, ki se je ne bi sramovali najbolj zadrgnjeni izmed tradicionalnih proticerkvenih rdečih krogov.

   Sistematično ad hominem sesuvanje iz tedna v teden vseh slovenskih osamosvojiteljev iz Demosovih krogov, ki ga sama v zadnjem komentarju priznava, dovolj jasno kaže na to, da nima nekega resnega političnega vrednostnega kompasa, vsaj ne desno-sredinskega in pomladnega.

   Obenem pa izjemno poudarjena konfliktnost. Piše kot da smo v Sloveniji ves čas v državljanski vojni. In non-stop išče “izdajalce oz. kolaborante” na Demosovi strani, jih izpostavlja in meče vanje ročne granate. In izdajalec in kolaborant je že vsak, ki bi rekel Drnovšku ali Kučanu dober dan na ulici.

   Naj piše, če je tako všeč njenim urednikom in se dobro prodaja. A dobro bi bilo, če ljudje preberejo še koga drugega. In predvsem mislijo s svojo glavo. In se ne pustijo ustrahovati, nekatere je očitno strah Sunčičeve ( recimo Steinbuch, Rupel, Hojs). Nisem sicer sproti prebral Janševega intervjuja, ampak se mi zdi prav, da se je distanciral od njenega pisanja. Mogoče škoda, da se ni že prej. Ker so nekateri očitno zmotno menili, da Janša misli to, kar Sunčičeva piše.

   Škoda se mi zdi recimo, ker je Jančar obupal s svojimi imenitnimi eseji. To pa je bil čisto drugi nivo. Ad rem. Na podlagi jasnih vrednot.

   Kaj gre narobe in ne kdo naj bi bil izdajalec, kolaborant, podtaknjenec, koga je treba namočiti!

   • Gospod IF je zaključil: “Kaj gre narobe in ne kdo naj bi bil izdajalec, kolaborant, podtaknjenec, koga je treba namočiti!”

    S tem je navedel razliko med demokratično stranko in stranko, ki jo vodi psihopat. Slednji ima stranko samo za svoje interese, ki pa tudi slučajno niso interesi splošnega dobrega.

 4. Jaz absolutno nisem za utišanje nikogar, še najmanj Sunčičeve in Turka. Ampak naj gresta tja, kamor sodita: V Mladino, Delo, Dnevnik … Dovolj je megle! Slovenci potrebujemo jasno sliko! Bolj kot kruh.

  • Boštjan Turk je sicer resnični desničar. In bi težko pisal za levi medij. Škoda da je šel preveč v desno in v pisanje ad personam.

 5. Provokatorsko pisanje za honorarje. Preživeti je treba. Lažje je provocirati kakor kaj pragmatičnega napisati, pa še veliko bolj se bere.
  Je pa UDBA tudi Pankrte in Mladino dopuščala, ko niso bili škodljivi, kasneje pa je nastala simbioza.
  Čas bo pokazal.

 6. Dejstvo je, da komunisti sovražijo svobodo govora. Pa naj si bodo “levi” ali “desni”. Sovražijo tudi pogovor o problemih in rešitvah, o vzrokih in posledicah, sovražijo znanje, tekmovanje, ustvarjalnost. Sovražijo akterje naštetega. Zakaj?

  Prvič to kaže, da so jim ti, določeni, ljudje ušli iz kleti.

  Drugič: ogrožen je njihov fevd.

  Tretjič: ogrožena je hipnoza njihovega kolektiva.

  Pisanje BM Turka mi je bilo vedno odbijajoče. Ne zato, ker se je spravljal medijsko morilsko na Peterleta, temveč, ker ni sposoben družbi nič ustvarjalnega dati.

  JJ se je distanciral od svojih “borilnih psov” šele po dolgih letih, ko sta se mu strgala z verige v svoji duševni motenosti. Drhal pa sta dolgo časa učinkovito kurila. Sedaj je drhal takoj kupila od firerja, da sta v resnici samo bedna izdajalca. V resnici sta temu krogu povzročala strašno škodo vsa leta, ko jima je ta krog brez razumno in huronsko vpil potrditve in doživljal ob njunih člankih orgazme in triumfe.

  Meni je jasno, da obstaja lumpenproletariat. Gostilniški obupani pijanci, ki si dajejo v sovraštvu in ob bedni publiki “svoj prav”, “svojo moč”.

  Ni mi pa jasno, da to kozlarijo, ta produkt komunizma, kupujejo kristjani, duhovniki in škofje.

  Ker vemo, da so v zadnjih 300 letih vse norosti družbe šle skozi ravno s privolitvijo in pridobitvijo (ugrabitvi jo?) krščanskih ljudi, se rešitev kaže samo v tej smeri, da kristjani spregledajo svoje manipulatorje, svoje fevdalce in sužnjelastnike. Glavno vprašanje je, kje so tiste duhovne in psihološke pohabe teh “krščanskih” podpornikov, da so postali taki pasivni, neustvarjalni, jalovi in sovražni ujetniki neke skoraj komunistične (mafijske) organizacije, ki je križana z New age sekto in “tradicionalnim”, “domoljubnim”, “vrednotnim” vraževerjem.

 7. Sovražijo tudi MALENKOST drugačno mnenje, ker bi morali vsi razmišljati ENAKO, kot šajba, na isti takt, Gleichschaltung.

  Komunistom je dialog tuj, nesprejemljiv. Zanje je glavno uboganje še tako neumnih ali norih firerjevih (MOJIH) ukazov. Kristjanu je dialog bistvo vere, saj je v molitvi, spovedi in tudi povezuje tri božje osebe sv. Trojice (ikona Rubljova).

  Po njih delih jih boste spoznali. Po njihovem obnašanju jih boste spoznali. In po tem s kom se družijo.

 8. Ali sta Maja Sunčič in Boštjan Turk popolna? Nista! Ali je Žiga Turk popoln? Ni! Ali so zgornji komentatorji popolni? Niso!

  Očitno Boga res ni več. Nekateri komentatoriji so zasedli njegovo mesto. Pa ne le v tem primeru.

  Noben smrtnik ni popoln, zato bi bilo na mestu malo več spoštovanja do tistih, ki razmišljajo in delujejo drugače, kot je komu po volji.

  Izgleda da je pranje glav najtežje posledice pustilo prav med katoličani.

 9. Vse je posralo profesionalno, masovno pranje možganov pa sploh. Tako so plačani komentatorji poleg koristnih idiotov. Taka je realnost. Druga tema pa je, zakaj predsednik neke stranke in pretendent za mesto predsednika države ali parlamenta uporablja stil gospe Maje. To bi morali delati njegovi plačani komentatorji. Tako se tudi dela na levi strani.

Comments are closed.