Ž. Turk, Čas-opis: Spomenik

21

Spomenik, ki ga je “vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam” v četrtek odkril slovenski državni vrh, ima veliko pomanjkljivosti in napak. Glavne so naslednje:

 • Lokacija na severnem robu Kongresnega trga, med Kazino in diskoteko ter nad vhodom v podzemno garažo, je povsem neugledna. Spomeniku mora biti okoliški prostor podrejen – kot je Prešernov trg Prešernu ali Trg republike revoluciji.
 • Ne more biti dvesto metrov stran od spomenika žrtvam (tudi državljanske) vojne spomenik ljudem, ki so državljansko vojno sprožili. Od predsedniške palače do tega spomenika se bo predsednik Pahor sprehodil mimo spomenikov Borisu Kidriču, Edvardu Kardelju, revoluciji kot taki, narodnim herojem in Francu Rozmanu Stanetu. Na poti nazaj bodo nanj nekateri kričali v obratnem vrstnem redu.
 • Naslov oz. napis na spomeniku je razočaranje. Neverjetno, da 72 let po koncu 2. svetovne vojne nismo sposobni napisati “žrtvam vojn in revolucije”. Kot da slednje ni bilo.
Ja, spomenik lahko razumemo tudi kot spomenik sprenevedanju in zatajevanju tistega, kar se je v Sloveniji v času druge svetovne vojne dogajalo. Na nek način spomenik pomiritvi daje prednost pred resnico.

Po drugi strani pa spomenik vendarle kaže na naraščajočo spodobnost in razumnostdela slovenskega političnega prostora. Spodobnost jim pravi, da se spodobi vse mrtve, ne glede na stran, sprejeti medse. Razumnost jim govori, da imajo dogodki svoje vzroke in posledice, ki jih vedra temne barve za eno, in svetle barve za drugo stran, ne bodo mogla za vedno prekrivati.

Še dolgo bi lahko na načelnem nivoju filozofirali, ampak na koncu je vprašanje naslednje: ali spomenik veča ali manjša razdor med Slovenci, ali bliža ali oddaljuje od tega, da kot narod sprejmemo preteklost, kakršno je bila.

Načelno ima spomenik napake. V konkretnem pa lahko igra pozitivno vlogo, če jo bomo hoteli v njem videti. Včasih je treba z nekaj dobre volje in naivnosti videti v stvareh tisto, kar bi si tam želeli videti. Napolniti nek predmet z vsebino, ki na njem ni izrecno napisana. Dati priznanje tistim, ki delajo vsaj majhne in pohabljene korake, a v dobro smer.

Jaz v zadevi vidim željo po umirjanju državljanske vojne, ki v mnogih glavah še vedno divja. To se mi zdi zadosten razlog, da se vabilu na odprtje odzovem.

21 KOMENTARJI

  • Spomeniki žrtvam revolucije vendar že obstajajo. Mogočni. Zgovorni. Eden najizrazitejših je spomenih na Teharjah.

   Ampak, mislim, da mnogi ne razumejo, da je spomenik na Kongresnem trgu zamišljen širše. Kot spomenik vsem padlim in nasilno pomrlim Slovencem vseh časov, vseh vojn in nasilnih režimskih dejanj, na vseh straneh.

   Cel zgodovinski lok naroda skratka, ne le fiskiranost na obdobje 1941-1945. Ali celo samo fiksiranost na eno stran tega štiriletnega obdobja.

   Dajmo biti zmožni gledat onkraj samo svojega in svojih!

   • IF, ravno ta pogled ni mogoč brez neznosne vzvišenosti nad vsem kar smo doživeli skozi zgodovino. Ravno v tem je največja napaka tega spomenika. Seveda, zakaj ne dodamo še mednarodnih razsežnosti, pa naj bo to še spomenik padlim ameriškim vojakom v vietnamski vojni. Kaj misliš, zakaj ne?!
    Ta spomenik je nevzdržen. Zato tudi takega spomenika ne boš našel nikjer drugje, pa so narodi, ki se jim je še kaj hujšega dogajalo v zgodovini.

   • IF , da povezuje jih temelj globoko pod zemljo , tako kot tisti , ki po grapah in jamah molče trobijo memento mori ! Ponovno jih težita dva ogromna betonska bloka , menda je Pahor izjavil , da je to pot do sprave , globoko
    pod zemljo zakopana !

    Andrej Briški

    • To je izjavil in se odpravil na svoja vsakdanja opravila , mogoče je odšel
     v Hudo jamo preštevati kosti pobitih siromakov , tudi to je način , kako
     postati všečen žalujočim ostalim !

     Andrej Briški

   • Probleme je treba reševati in jih odpravljati, ne pa pometati pod preprogo, kot je primer s tem spomenikom.

    Nerazrešeni problemi nekega dne, ko bodo za to primerne okoliščine, izbruhnejo na dan in tedaj ne bo lahko. To smo lahko videli ob razpadu Jugoslavije, vidimo pri turško-kurdskih odnosih, izraelsko-palestinskih odnosih itd.

    Rane niso zaceljene in krivice niso poravnane. Ta terjajo konkretna dejanja in ne simbolov brez podlag ali simbolov z lažnimi podlagami. Takšen simbol je prevara, zavestna ali nezavedajoča.

   • Najbolj podel komentar, ki sem ga kje prebral!

    V tem času in v tem trenutku, ko se totalitarno nasilje in zločini pri nas uradno komajda zaznavajo (ne glede na čudaško prisotnost dela kvazi pomladne politike na otvoritvi), je “odprtje” nekega bojda univerzalnega spomenika zame le bedno norčevanje naslednikov revolucije.

    Toliko, neokocbekovec!

 1. Zaradi celovite informacije in varčevanja bi bilo prav, da je takšen napis tudi na tem spomeniku, ki je na Kongresnem trgu in na Teharskem spomeniku.

  Zakaj bi nam bilo pred samim seboj in pred svetovno javnostjo nerodno izjaviti, da zločinskost naših nekaterih prednikov obžalujemo?

  Nerodno nam je lahko le, če to ne storimo!

 2. Tovariš Tito je tudi nenehno poudarjal potrebo po miru. Potem ko je brutalno in uspešno odstranil vse prave in namišljene nasprotnike, ki bi ga utegnili ovirati pri pohodu na oblast ali zriniti z nje.

  Poudarjal je potrebo po ohranjanju razmerja sil po tem masakru in “humano” zahteval prijaznost ter amnezijo za preteklost in razumevanje za tedanjost.

  V čem se ta “sprava” razlikuje od Titove? V ničemer! Kako se je končalo s Titovo državo, vemo.

 3. Zakaj je spomenik simbol slovenske razklanosti namesto spravnosti, saj je sestavljen iz dveh betonskih lokov, ki sta obrnjena vstran drug od drugega?!

  Poleg tega nima nobenega spravnega ali katarznega besedila.

 4. Kaj to pomeni, da so nam hoteli zabetonirati za vedno razdeljenost, namesto da bi nas spodbudili k spravnosti in večji enotnosti.

  Ali so s tem zabetonirali naše slabosti, da si ne bi prizadevali, da bi jih odpravili?

 5. Predsednik države je v nagovoru omenil- žrtve revolucije in protirevolucije, kar je nesmisel.

  To je enako kot bi rekli – žrtve vojn in obrambnih vojn.

  Nekateri so torej mnenja, da se ne smeš upreti nasilni revoluciji, ki mori nedolžne ljudi.

 6. Res pa je, da obramba proti nasilni revoluciji ne sme prekoračiti dopustno mero, ko bi povzročala podobno nasilje kot revolucija.

 7. Komunisti so se s tem spomenikom oddolžili svojim žrtvam. Tako razmišljajo. In ni jim enostavno ugovarjati. Še težje, če nekateri spomenik celo podpirajo.

 8. Kakorkoli že, nihče ni zadovoljen s tem spomenikom, celo borci ne in to nekaj pomeni. Treba je vedeti kje živimo in v kakšnih razmerah sedaj živimo. Zato menim, da je to vseeno droben korak naprej, ker trenutno strumno korakamo nazaj. Ob sedanjem večinskem stanju duha, bi lahko postavili na tem mestu spomenik Mačku ali pa Ribičiču ali pa prenovljeno slovensko cesto preimenovali v jugoslovansko, univerzo pa spet v Kardeljevo in nihče ne bi ničesar mogel, niti večjega protesta ne! Bodimo torej z malim zadovoljni in počakajmo še nekaj desetletij, da se Evropa preobrazi v islam!

  • Torej bojo islamisti učinkovito pometli razen z geji tudi s komunisti in komunistično dediščino? Še malo počakajmo torej in bosta leteli glavi tako na Kidričevem kot Kardeljevem spomeniku.

  • Saj, po mojem, jugoslovanska cesta sploh ne bi bila napačna. Jugonostalgija je nostalgija za Titom, ta je res odveč. Jugoslavija sama pa meni ni bila odveč. Tudi stara Jugoslavija je bila čisto vredu. Naša mala Slovenija sama po sebi res ni kak super dosežek. Samo toliko je dosežek, kolikor je antikomunistična, kolikor nam vrača svobodo. To pa je bolj malo.
   Žal naša desnica to ne vidi in se napihuje s samostojnostjo, pozablja pa na državnost in neodvisnost. Pozablja na Republiko. Naša desnica je ravno tako revolucionarna, kot komunisti. Ne priznava ne kralja, ne Jugoslavije, nič. Kot da je s samostojnostjo začel čas znova teči. Kot komunistom leto ’45. Vse prej je bilo zanič. Naši glupi predniki niso imeli pojma, zdaj bo vse drugače. In kaj se je zgodilo? Nič. Nismo vredni lastne države na tak način.

   • Zdravko, Zdravko, ne znate ceniti dosežkov samostojne države.

    Če bi malo pobrskali po statistiki, bi videli, da se nam je od leta 1990 do sedaj BDP na prebivalca povečal za 3,5-krat (v istem obdobju so v Srbiji komaj dosegli raven, ki so jo imeli leta 1989), prav za toliko se nam je zvečal tudi realni osebni dohodek na prebivalca, inflacija se nam je zmanjšala za več kot 10-krat in imamo trdno, svetovno priznano valuto, število avtomobilov na prebivalca se nam je skoraj podvojila, kakovost voznega parka se je bistveno popravila itd.
    Na gospodarskem področju je bil narejen velik napredek, o katerem smo v Jugi lahko samo sanjali. V gospodarskem pogledu so pridobile vse bivše republike, razen Srbije.

    Iz totalitarizma smo prešli v demokracijo, ki sicer še ne deluje popolno. Toda tudi to je bistveno boljše, kot tisto v prejšnji državi. Smo članica EU, NATO-a in drugih mednarodnih organizacij, kar daje dobre možnosti za nadaljnji razvoj.

    Seveda bi bilo lahko še precej bolje. Glavna zavora je, da se nismo dovolj znebili preteklih vzorcev in da imajo ostanki preteklosti še preveliko moč, ki se kaže v monopolizaciji vseh segmentov družbe in njeni segregaciji. Tu nas čaka še veliko dela.

    Vsekakor pa jugonostalgija nima racionalne podlage.

Comments are closed.