Ž. Turk, Čas-opis: Prioritete 2014−18 s komentarji

1

Berem, o osrednjih političnih prioritetah Cerarjeve vlade za obdobje 2014−2018. Na kratko o najbolj izpostavljenih:

Vzpostavitev politike medgeneracijske solidarnosti med različnimi skupinami državljanov (mladi−zaposleni−brezposelni−upokojenci in starostniki)

Solidarnost je evfemizem za prelivanje denarja. Glede na to, da ga ustvarjajo samo zaposleni, tole lahko pomeni samo, da bodo bolj davčno obremenjeni. Sicer se največ solidarnosti ta hip dogaja med našo generacijo, ki si denar sposoja, in prihodnjimi, ki bodo denar vračale. Novih delovnih mest: nič ali manj.

Načela projektnega financiranja države (z izjemo socialne politike)

To je lahko učinkovit mehanizem za zamegljevanje porabe javnega denarja. Razlika med projekti in politikami, v katere je proračun strukturiran zdaj, je akademska. In ne vem, zakaj npr. politika zmanjševanja brezposelnosti (socialna politika) ne more biti organizirana kot projekt zmanjševanja brezposelnosti. Novih delovnih mest: vsaj eno – Mitja Gaspari.

Nadzorovana privatizacija državnih monopolov (razen infrastrukturnih)

Nevarno nerazumevanje. Če ima podjetje monopol, se ga ne sme privatizirati, ker potem ima monopol zasebno podjetje in bo potrošnik še na slabšem. “Nadzorovana privatizacija” pomeni, da bo le ta počasna, predmet številnih načrtov, seznamov, komisij, usklajevanj, ki bodo proces nadzirali. Novih delovnih mest: nič.

Zdravstvena reforma, ki je usmerjena v ukinjanje dodatnega zavarovanja in razbitje klientelističnih povezav v sektorju.

Pravi naslov, nebistvena smer. Reforma bi morala biti usmerjena v celovito reformo zdravstvenega zavarovanja ter bolj podjetno obnašanje javnega zdravstva, povečanje učinkovitosti, obvladovanja stroškov, zagotavljanja kakovosti. In seveda se spet vsiljuje vprašanje, zakaj klientelističnih povezav ni v zasebnem zdravstvu. Dražje zdravstveno zavarovanje za bolj izobraženo delovno silo. Novih delovnih mest: nič.

Učinkovito črpanje sredstev EU za razvojni potencial države in državljanov.

Mantra mnogih vlad in programov, ampak čas bi bil, da prioriteta ni, da šenkani denar nekako poženemo, ampak da ga porabimo pametno. Skrbi tudi, da bomo “počrpano” zafrčkali za plače državljanov in državne ustanove, ne za infrastrukturo ali gospodarstvo. Novih delovnih mest: nekaj, ki bodo živela, dokler bodo EU sredstva.

Več lahko preberete na blogu Čas-opis.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

 1. Članki in pripombe (komentarji) člankov, neglede kje, so podobni svetovnemu prvenstvo »uboge obrcane žoge«. Učitki križarijo vse povsod, zaželjenih učinkov v gospodarstvu in družbi pa ni. Mislim, da bi se morale tako uspešno, kakor se nabirajo učitki, le nabirati dejanske rešitve. Kennedy je dejal: »Ne glej kaj ti bo dala država, temveč, kaj lahko prispevaš«, to mora veljati za zasebnike, kakor tudi državne uradnike.
  V tem članku je omenjena europska zveza. Kje se razpravlja, kaj nam katera koli smernica ali zakon nudi?

  Samo smernica o novih gradnjah lahko zaposli večino Slovencev.
  (15/rožnika (06)/2009, 17h07`)
  »Kaj prinaša podnebno- energetski sveženj?« Po letu 2018 naj bi vse na novo zgrajene stavbe PROIZVAJALE SVOJO LASTNO ENERGIJO!!

  Od dneva izvolitve smernice za zakon nove gradenje, je minulo že 61 mesecev in manjka smo še 41 mesecev, da stopi v veljavo, pa ni ne duha ne sluha, da bi imeli razvite naprave, ki se potrebujejo. To potrebuje mnogo delavcev, kako da je toliko brezposelnih? Katera vlada ali stranka ima to v sporedu? Jaz nisem zasledil nobene vlade, ustanove, niti stranke
  po celem svetu. Se morda ne bo več gradilo?

  Kje so rešitve?

Comments are closed.