Ž. Turk, Čas-opis: Demokracija, strahovlada in proces Patria

5

Ne, nisem bil zraven, ko so se kupovale Patrie in ne vem, kaj se je v resnici dogajalo. Ne, nisem prebral 20.000 strani spisa, niti 7000 dodatnih finskih dokumentov, in ne vem, kaj je bilo na sodiščih predstavljeno, da se je dogajalo. In ne, nisem bil na nobeni od obravnav in ne vem, kaj se je na sodišču dogajalo.

Sem pa prebral obtožnico, sodbi in štiri mnenja iz ustavnega sodišča. Gre za nekaj sto strani, ki jih je možno prebrati in v katerih je popolnoma vsa informacija. Ne o tem, kako so se kupovali oklepniki, ampak o tem, ali so Janezu Janši sodili pošteno.

In ker to ni bil navaden proces, teh nekaj sto strani odgovarja tudi na vprašanje, ali živim v pravni državi in v državi, kjer njeni najvišji organi spoštujejo človekove pravice. Ali pa v državi, ki svoj represivni aparat izrablja za izživljanje nad svojimi nasprotniki.

Več lahko preberete na blogu Čas-opis.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

 1. Tudi v bivši totalitarni državi so na veliko pisali sodbe, ki so bile sramota poštenemu sojenju in spoštovanju človekovih pravic.

 2. Ali bomo, bodo Slovenci doumeli in nagradili prevarante, ki krmarijo v kalnih vodah, da se ne vidi kako škodljivi so za domovino. Ta odgovor bom izvedel 13.07. 2014 po dvajset uri. Alenka Bratušek se nenehno hvali kako uspešna je bila. Nikoli pa ne pove rezultatov, ne pove koliko škode je naredila s svojo ekipo. Miljardno zadolževanje, povečana bresposelnost, otroci lačni, ljudje ustrahovani. Menda je ob odhodu Janeza v zapor POLICIJA po telefonu preiskovala, izpraševala Janševe pristaše, če se bodo udeležili protestnega shoda. To so rezultati te strahovlade, toda Alenka teh nemarnosti ne bo povedala.

 3. V demokraciji naj bi odločali volivci tudi o “vladavini prava”, seveda če nam bi bilo o tem dopuščeno odločati. Pa nam ni, zlasti ne o “vladavini prava”. Tako so odločili politiki z našim mandatom. Prej ni bilo tako. Celo v “enoumnem” sistemu so na njegovem koncu smeli npr. lokalni politični predstavniki ljudstva presojati in odločati o delu policije in podobno. Sedaj ko imamo “demokracijo”, pa ni več tako. O tem lahko odloča zopet le “centralna politika”.
  Naš veljavni volilni sistem pa je ravno za pravo izbiro najboljših politikov trenutno najslabši, ugotavlja tudi dr. Matej Makarovič v svojem prispevku “Stranke kot ujetnice lobijev”. Sam bi se pridružil tudi mnenju dr. Tineta Hribarja, ki je v intervjuju, objavljenim pod naslovom “Strah je negativen izraz za varnost”, izjavil: “Naši sodniki in javni tožilci nimajo osebnega poguma, ker nimajo avtonomne drže. Tega jih na fakulteti niso priučili in ta manjko danes onemogoča normalen razvoj (socialne) države.”
  Po zdravi pameti bi sodil, da je problematična zakonodajna oblast – parlamentarci. Prst pa bi uperil v tiste strokovnjake in “strokovnjake”, ki so v samostojni Sloveniji pisali zakonike”. Problem sodnikov je aktualiziral tudi dr. Andrej Berden in problem ponazoril besedami Cankarjevega hlapca Jerneja: “Ne prerekajte se s pravico, kakor je; ljudje so jo ustvarili, ljudje so ji dali silo in oblast. Kadar vas biča, upognite hrbet in zaupajte v Boga…” Ali so res volivci ustvarili takšno “pravico” in ji dali silo in oblast?

 4. Mnenje sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice prof. dr. Boštjana M. Zupančiča v oddaji 20 let parlamentarizma na RTV SLO, TV2 26.12.2012, ob 10.10h je:
  »Slovenija je obglavljena kura.
  »Slovenija nima elite.
  Komunizem je težil, da elite izreže.
  Genialni primitivci iz gozda ( Marinko..) so težili, da pravo odmre. Pravo je bilo pastorka univerze.
  Slovenija nima vodstva, nimamo nekoga, ki bi mu sledili, nimamo nekoga, ki bi ga spoštovali.
  Slovenija je že dolgo obglavljena kura.
  Po 50 letih komunističnega sekanja, Slovenija nima pravega vodstva, ki bi ga ljudje spoštovali.
  Slovenija ni sposobna sprejeti nekoga, neko stranko kot vodstvo, kar je povzročil komunizem.
  Bistvo pravne države je, da na hiter, učinkovit, legitimen način vzpostavlja stabilnost.
  Problem slovenske pravne države je personalna sestava profesije in sodstva.
  Islandci gradijo nov zapor, ker se jim je zbudil imunski sistem- morala.
  Moralne norme se asimilirajo ali ne.
  Predvsem v tranzicijskih državah se ne ponotranjijo moralne norme.
  Kaj je prav in kaj ne, asimiliramo v otroštvu, zakoni nič ne pomagajo!«

 5. Točno, leta 2008 je bila z nepoštenimi volitvamni obglavljena slovenska kura. In letos se poskuša enako.

Comments are closed.