Ž. Turk, blog: Strategija nesvobode govora še bolj

17

svoboda-govoraPortalPlus poroča, da je Ministrstvo za kulturo je spisalo še tretjo verzijo Strategije republike Slovenije na področju medijev. Praktično vse, kar sem napisal o drugi verziji, še vedno drži. Bolj zanimive popravke komentiram v nadaljevanju.

………

In – kot češnja na torti – še čisto nov, post Trumpovski, in zastrašujoče orwellovski napad na fejk njuz, družbene medije, spletne strani in neodvisne portale. Pozor, to ni samo grožnja Facebooku, to je grožnja spletni strani Janeza Novaka in neodvisnim spletnim portalom!

Medijska strategija še bolj strategija nesvobode govora!

Skratka. Vsi problemi ostajajo.  Primerjavo obeh verzij* si lahko ogledate tule.

* Da ne bodo po MK iskali krta, ki je wikileaknil primerjavo: oba javno dostopna PDFa s strategijo odprete z Wordom in ju shranite kot DOCX. Potem DOCXa primerjate z izbiro “Compare Versions” v zavihku “Reviews”.

Pripis: celoten komentar avtorja je objavljen na Čas-opis.

17 KOMENTARJI

 1. Imam naslednje pripombe na predlagano strategijo izdajanja medijev:

  -Zakaj je cilj sprememb depolitizacija medijev, ne pa njihova resnicoljubnost in ustvarjalna kritičnost?
  – Zakaj ni med cilji navedena pluralnost medijev?

  – Zakaj ni cilj spodbujanje medijev k rasti vrednot, ki gradijo posamično in skupno slovensko dobro?

  – Zakaj predlagatelj navaja, da RTV Slovenija namenjen “prebivalcem Slovenije”, ne pa državljanom Slovenije” . To pomeni, da se bodo odslej rtv programi prilagajali tujcem, ki so pri nas in ne več državljanom Slovenije? odločali o programi!

  – Zakaj se namesto raziskovalnega novinarstva, uvaja preiskovalno novinarstvo, ko pa se ve, da preiskave opravljajo državni organi? Ali to pomeni, da bodo odslej novinarji delovali po naročilu državnih organov?!

 2. Zakaj se ukinjajo mediji, ki imajo majhno število novinarjev, ko pa se ve, da se na ta način omejuje ustvarjalnost in pluralnost.
  Zlasti pa se na ta način izvaja centralizacija medijev v Ljubljano in velika regijska središča, ki bodo imela tako veliko naklado, da si bodo lahko privoščila večje število novinarjev.

  To pa tudi pomeni, da bodo ukinjeni mediji izven regijskih središč.

  To tudi pomeni, da bodo zaprta usta in onemogočena ustvarjalnost tistim krajem, ki niso regijska središča.

  To pa tudi pomeni, da se bo smelo razmišljati in živeti le tako kot se živi v Ljubljani in v velikih regijskih središčih.

  Ostali pa smo potisnjeni v geto!!!

 3. Točno! Brez budne aktivnosti ne bomo preprečili, da nam onemogočijo ustvarjalen in demokratičen razvoj!

 4. Prav imaš, ne moreš verjeti, da je kaj takega v demokraciji sploh mogoče.

  Pa zakaj imajo tako pogosto takšne negativne suflerje?

  In zakaj jih upoštevajo?

 5. Kardinalen problem je, kaj storiti, da se prepreči grozeča velika škoda?!

  Menim, da je treba zdaj – ko je še čas razprave, napeti vse sile, ko je še čas!

 6. Pa še nekaj:

  Veliko število novinarjev, še ne pomeni, da je medij vrednotno kvaliteten.

  To je enako kot bi rekli, da lahko izda knjigo najmanj pet avtorjev. Splošno znano pa je, da so praviloma najkvalitetnejše tiste knjige, ki jih izda en avtor.

 7. Najverjetneje nas čaka v bližnji prihodnosti tudi takšna omejitev pri knjigah – kot jo zdaj vpeljujejo za medije.

 8. Očitno je predviden naslednji scenarij:

  Ukiniti manjše medije, ki so moteči zaradi ohranjana slovenske kulturne dediščine, družine, vere.. ter ustvarjalne kritike.

  Njihovo vlogo prevzamejo dosedanji preizkušeni mediji, ki so ustrezno naravnani in bodo zaradi tega deležni v bodoče še večjih državnih spodbud.

 9. Znanec me je obvestil, da se je to zgodilo te dni že v enem manjšem mestu, saj je prejel obvestilo, da domače plačno glasilo, ne bo več izhajalo, ker je njegove posle prevzelo regijsko glasilo.

  Da bi kritike domačinov utišal, je regijski časopis obljubil, da bo nekajkrat letno izdalo obširen lokalni brezplačen časopis. Zanimivo, prej pa ga je bilo treba plačati. Vsebina bo takšna, da mora biti brezplačnik, sicer ne bi bilo sofinancerjev.

 10. Za takšno vsebino očitno tudi ne bi bilo kupcev, zato pa bo brezpalčnik.

  Takšni mediji nas čakajo v bližnji prihodnosti. Žalostno!

 11. Za vladajočo kliko je problem, da tudi družbena omrežja niso monopolizirana. Zato poizkušajo monopolizirati še to. V smislu vračanja v enoumje, ko nam je bilo tedaj tako lepo.

 12. Drži. Znanec je rekel, da je bilo očitno moteče, ker je začel lokalni časopis objavljati poglobljene članke o zgodovini in lepi notranjosti posameznih cerkva na njihovem območju in ker je dajal velik poudarek slovenski kulturni dediščini.

Comments are closed.