Ž. Turk, blog: S paragrafi nad korupcijo?!

5
134

Vsi smo proti korupciji.

Ampak v določenih okoliščinah je to edini način, da do česa prideš. V prejšnji državi si dosti lažje kupil jugota ali stoenko tako, da si pač nekje nekoga poznal, ali pa si ga spoznal s pomočjo kuverte. Trg avtomobilov pač ni deloval. cene so bile omejene, republike so imele kvote, povpraševanje je bilo večje od ponudbe. In v takih razmerah seveda cvete korupcija. Na veliko veselje vseh, ki so znotraj tega sistema bili na položaju, da so o čem odločali.

Za zdravstvo nekateri pravijo, da še dandanes pomaga kakšna kuverta, viski ali kava. A tega nihče ne trdi za zasebno zdravstvo, tam, kjer uslugo preprosto plačaš. Pa saj ne gre za nobeno znanost. Bralec sam zelo dobro ve, kje gredo stvari gladko same od sebe in kje je treba zadeve “podmazati”.

Na napačnem koncu

In zato je vse to paradiranje z bojem proti korupciji spet lotevanje problema na napačnem mestu. Če trg za avtomobile deluje, niso potreben nobene kuverte, da prideš do avta. Če v mesnici za malo boljši kos mesa pač nekaj več plačaš, se ni treba z mesarji meniti pod pultom. Če zdravstveni sistem deluje, potem prideš hitro na vrsto brez kuverte, steklenice viskija ali vsaj zavojčka kave. Če je zakonodaja kratka, jasna, če je pravil in omejitev malo, če so taka, da se jih lahko razume na en sam način, če uradništvo deluje, če na sodišču dosežeš pravico v realnem času, potem ni nobene potrebe, da bi se kje koga podkupovalo.

Če se javni sektor spodbuja, da deluje podjetno, potem bo javno naročal podjetno – tako, da se mu splača, tako, da bo za čim manj denarja dobil čim več. Zasebna podjetja ne kupujejo računalnikov ceneje od javnih zato, ker imajo tam bolj obsežna in podrobna pravila o naročanju, ampak zato, ker je lastnik motiviran, da kupi poceni in si zniža stroške.

Če se politika ne vtika v gospodarstvo, ne vedri in oblači o vsaki malenkosti, potem je tudi potrebe za to, da se jo podkupuje, manj. Če ne posega na trg, ne izbira zmagovalcev, ne pomaga izbranim podjetjem … potem je ni za kaj podkupovati. Zato je tako velika korelacija med državami, ki so visoko na neoliberalnih indeksih gospodarske svobode in državami, ki so visoko na lestvicah nekoruptivnosti. Če svobodno tržno gospodarstvo deluje, priložnosti za korupcijo ni. In tega bi se morala lotiti politika: uvajanja svobodnega tržnega gospodarstva tudi v Slovenijo. Po 20 letih bi bil že čas.

Več: blog Čas-opis

5 KOMENTARJI

 1. Že v preteklosti se je čakalo in izgovarjalo, češ policija, tožilci in sodišče bo vse rešilo, če je kaj narobe. To je naiven pristop. Prvič, ker zvedo za 1 % nepravilnosti. Drugič pa zato, ker je tedaj že prepozno, ko se pokrenejo sodni postopki, saj je že napravljena škoda, povzročitelji pa jo nimajo s čim povrniti. Sodni postopek je največkrat le dodaten strošek za državo.

  Kaj je torej potrebno storiti? Sistematično preventivo.

  In to ne le z inšpektorji in drugimi nadzornimi službami, ampak tudi s prevetivno organizacijo dela, ki vključuje interne preglede , razgovore, in druge ukrepe.

  Zanimivo je, da ni priročnikov, delavnic in drugih izobraževalnih seminarjev in akcij, kako odpraviti in preprečiti korupcijo in druge negativne pojave na vseh področjih dela in življenja.


 2. Moralna kriza v kateri se nahajamo, dokazuje, da ni dovolj um in srce, ampak vrednostni temelj in kompas, do katerega lahko pridemo in ga spremljamo le z vzgojo in samovzgojo, pri čemer pa nam lahko veliko pomagajo izkušnje in znanje drugih kako uresničiti moralno prenovo.

  zakaj je takšna tišina o moralni prenovi skupnosti ?!

  Vzgojo in samovzgojo postavimo v ospredje!

  Človek in skupnost se hitro pokvarita, težje pa poravita, če ne pristopita sistematično in z veliko volje k moralni prenovi.

 3. Zgolj zasebna podjetja še ne pomenijo avtomatsko moralno prenovo, saj je splošno znano, da je tudi veliko zasebnikov v moralnem močvirju, pa čeprav v finančnem zaenkrat niso.

 4. “Če ne posega na trg, ne izbira zmagovalcev, ne pomaga izbranim podjetjem”…

  Kako naj ne posega na trg, če ima v lasti 50% gospodarstva? Kako naj javne službe “deluje podjetno”, če črpa denar po zakonu in ne po tržnih merilih?
  Kako naj trg deluje, če se država vsede nanj z investicijami iz proračuna? Lahko je s polno ritjo.-. Ravno v tem je problem. Država se mora umakniti v sfero monopola, tako da lahko trg sploh deluje. Državni kapitalizem je idiotizem! Ker država dobiva kapital po zakonu. V osnovi državna lastnina predstavlja nelojalno konkurenco!

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite