Ž. Turk, blog: Moj zdravnik medicinski kulak?

4

Komunisti nikjer niso bili sposobni prehraniti ljudi. V Sovjetski zvezi in v Ljudski republiki Kitajski je na desetine milijonov prebivalcev pomrlo od lakote. Potem pa so ugotovili, Kitajci prej kot Sovjeti, da kolhozniki na svojih skromnih ohišnicah (torej vrtičkih in njivicah, ki so jih smeli zadržati v zasebni lasti) pridelajo celo več kot na ljudskih poljih.

Rekacija aparatčikov komunistične partije je bila, da je treba delo na ohišnicah prepovedati, ker da kolhozniki tam porabijo veliko časa in energije, pa še z istimi motikami kot na javnih njivah okopavajo.

Modrejši voditelji, ki jim je bilo jasno, da ljudi dolgo več ne morejo stradati, pa so rekli, da “ni važno kakšne barve je mačka, važno, da lovi miši”. In so dopustili, da se tudi na ljudskih poljih uporabljajo ista načela kot pri ohišnicah.

V Sloveniji je duh kolhoznih partijskih funkcionarjev še živ. Živijo v prepričanju, da so slovenski zdravniki bolj zabiti od kmetov, ki na ohišnicah pridelajo debel krompir.

Več lahko preberete na blogu Čas-opis.


4 KOMENTARJI

 1. Odlična primerjava, res je kolhozni duh del slovenskega DNA-ja, ki se ga vsak dan bolj neguje.

 2. “V Sloveniji je duh kolhoznih partijskih funkcionarjev še živ. Živijo v prepričanju, da so slovenski zdravniki bolj zabiti od kmetov, ki na ohišnicah pridelajo debel krompir.”

  Full dobr napisan.

 3. Namesto, da bi se vlada lotila lobijev, ki so kriminalizirali dogajanje v zdravstvu, je vlada očitno sprožila vojno proti zdravnikom. Tistim, ki jih sili v nadurno delo, bo sedaj očitala pridobitništvo!
  Seveda bi vlada lahko zlorabe tistih, ki vlečejo plače v javnem zdravstvu, delajo pa v plačanem času privatno, lahko odpravila brez “sežiganja čarovnic.” Zato namreč obstajajo pravna sredstva in organi, ki bi se s takimi zlorabami morali ukvarjati.
  Nepreglednosti v zdravstvu bi država zlahka ukinili na povsem enostaven način. Določiti bi morala vrednost vsake zdravstvene storitve in opravljene storitve plačevati najboljšemu ponudniku. V okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja bi lahko država posamezniku določila tudi limit, do katerega mu iz tega zavarovanja pokriva zdravstvene storitve. Vsak posameznik bi bil tako zainteresiran kontrolirati obseg in vrednost opravljene storitve, ki jo izvajalci zdravstvenih storitev zanj opravijo. Čez noč bi se stanje normaliziralo!
  Mafija deluje prav na netransparentnosti razmerij v zdravstvu! Zato so sposobni plačani premalo, nesposobni pa mnogokrat preveč! Najbolj pa so plačani nepošteni!
  Ob opisani organizaciji, ki v Evropi ne bi bila nekaj novega, postanejo smiselna tudi dodatna zavarovanja! K tem bi se zatekali tisti, ki predstavljajo za ZZZS tvegane skupine, saj bi le tako lahko pokrili riziko, ki ga v danem trenutku ne nosijo sami, pač pa javno zdravstvo.
  Poklic zdravnika kriminalizira le država, ki deluje neumno. Več razlogov imamo v tej državi za kriminalizacijo stanja v pravosodju! Tam namreč tudi dokazano nestrokovno delovanje ne dobi ustreznega epiloga! V zdravstvu pa temu že dolgo ni več tako!

Comments are closed.