Z Oskarjem nagrajeni Avstralec leta

1

Z Oskarjem nagrajeni odlični igralec Geoffrey Rush je letos prejel v Canberri, pred desettisoč navzočimi, iz rok avstralske premierke Julie Gillard, nagrado »Avstralec leta«, za dosežke na področju umetnosti. Nagrado podeljujejo vse od leta 1960. V obrazložitvi organizatorjev te prestižne nagrade je rečeno, da je Geoffrey Rush eden od redkih igralcev s »trojno krono« – Oskarjem, Tonyem in Emmyem.

Geooffrey Roy Rush se je rodil 6. julija 1951 v Queenslandu v Avstraliji. Je odličen igralec karakternih vlog, ki je bil svoji karieri kar 3-krat nominiran za Oskarja (za vloge v filmih Zaljubljeni Shakespeare, Škandalozno pero markiza de Sadea in Kraljev govor). Rush je v svoji karieri do sedaj odigral nekaj odličnih in odmevnih vlog, kot je na primer vloga sira Francisa Walsinghama v zgodovinskem biografskem filmu »Elizabeta« (1998); za vlogo v filmu »Sijaj«(1996), kjer je igral genialnega in psihično bolnega pianista Davida Hefgotta, si je prislužil Oskarja. Največ nominacij za filmske nagrade pa je prejel za pred dvema letoma posneti film »Kraljev govor«.

Geoffreya Rusha pa se bodo mnogi gotovo spomnili po vlogi kapitana Hectorja Barbosse iz vseh štirih delov Piratov s Karibov.

Foto: Dorincard

1 komentar

Comments are closed.