Z ljubljanskega gradu ne sme plapolati slovenska zastava?

12
Turistična Ljubljana / Vir: https://www.ljubljana.si/
Turistična Ljubljana / Vir: https://www.ljubljana.si/

Morda je na našem javnem in političnem prizorišču najbolj pomembna in obetavna ugotovitev, da v zadnjem času nastaja pravi razcvet turizma. Tujci množično obiskujejo skoraj vse slovenske kraje, čeprav ima Slovenija komaj dva centimetra morske obale na prebivalca. Zato pa imamo veliko drugih znamenitosti in privlačnosti, naravnih in drugih.

Lani je Slovenijo obiskalo več kot štiri milijone turistov, ki so ustvarili nad deset milijonov prenočitev, prihodki od turizma pa so znašali okoli 2 milijardi evrov.

Žal pa se v Ljubljani dogaja, da zlasti tujci sprašujejo, zakaj na gradu, ki je osrednja turistična točka glavnega mesta, ne visi slovenska zastava. Domnevno je to prepovedal župan Zoran Janković, češ da je grad last mestne občine, ki zato sama odloča o tem, ali naj na gradu plapola ali ne slovenska zastava.

Vir: Novi Glas, 25. 1. 2018, stran 13, avtor: Marijan Drobež

12 KOMENTARJI

 1. Vsekakor je v slovenskem javnem interesu, da plapola na ljubljanskem gradu slovenska zastava:

  – ker je ljubljanski grad javna ustanova, v katerem se opravljajo tudi upravne storitve ( poroke itd.)
  – ker je simbol ljubljanskega in s tem slovenskega turizma, saj ga obišče največ turistov
  – ker je edini mestni grad v Sloveniji, ki je na tako izpostavljenem mestu
  – ker je Slovenija dom slovenskega naroda!

 2. Ravno zato, ker je Grad last MOL (sicer je tole malo čudno!) in Ljubljana, ki gosti veliko turistov, glavno mesto države, bi morala na Gradu plapolati slovenska zastava.
  A kaj čmo. Primitivni žepan, ki hoče slovenstvo izriniti iz glavnega mesta, vsega tega ne razume. Pa tudi Ljubljančani ne, ki so že tolikokrat volili tega balkanskega primitivca.

 3. Ah, seveda, naj vihra čim manj slovenskih zastav, ki jih “naši” ne marajo. Če je že ne moremo javno raztrgati, jo pa lahko umetniško – z nosečim trebuhom! Ne maramo Slovenije in zato vsiljujemo svojo zemljo in svoje ljudi sosedom. Ne maramo Slovencev, zato častimo arabske brivce na svoji akademiji znanosti in umetnosti in v državnem zboru in priznavamo arabske države, ki jih ni. Ne maramo svojega naroda, domoljubja in dvatisočletne religije, rajši dojimo pse, vabimo muslimane in ustvarjamo nove “manjšine”. To je “naša” Slovenija!

 4. Vedeti morate VSI,
  da v okupirani državi okupatorji in izdajalci slovenskega naroda določajo katera zastava bo visela na gradu.

 5. Kar je najmanj v skladu s civilizacijo in tradicijo prostora ni mestna zastava na mestnem gradu, ampak mestno nepraznovanje patrona Ljubljane, svetega Jurija. Nepredstavljivo v kateremkoli mestu Evrope z vecinsko katolisko tradicijo.

 6. Čudi me, da so Ljubljančani tako civilizacijsko in organizacijsko slabotni, da še slovenske zastave ne morejo spraviti na Ljubljanski grad.

 7. Čakam,na korenjaka,ki bo na stolpu Ljubljanskega gradu obesil ogromno Slovensko zastavo-sicer jo bom jaz in bo to moja lastna umetniška instalacija-vredna Prešernove nagrade…

 8. Država si zasluži zastavo na ljubljanskem gradu
  DNEVNIK, 2. februarja 2018
  Menim, da bi v glavnem mestu Republike Slovenije, na ljubljanskem gradu, morala viseti tudi državna zastava, vidna vsemu mestu, prebivalcem in turistom. Kdo odloča o tem, ali se na gradu obesi državna zastava? Republika Slovenija si menda to že zasluži. Zakaj na gradu še ne visi državna zastava?
  Franc Mihič, Ribnica

  Ljubljanski grad si zasluži državno zastavo
  REPORTER, 5. februar 2018
  Mnenja sem, da naj v glavnem mestu RS na ljubljanskem gradu visi tudi državna zastava, vidna celemu mestu, prebivalcem in turistom. Dr. Tomaž Kumelj, ki je enakega mnenja, v pismu, Delo 22. januarja, še pove, da je to stvar odločanja pristojnih v »javni upravi« in ne župana. Kdo pa je sploh »javna uprava«, ki mora odločiti, ali se na gradu obesi državna zastava? Država RS menda to že zasluži, predvsem zaradi državljanov in tudi turistov. Pričakujem odgovor »javne uprave« zakaj na gradu še ne visi državna zastava?
  Franc Mihič

 9. Spoštovani suvereni državljani !
  To smo postali z osamosvojitvijo in tako bi se morali obnašati in tudi delovati. To pomeni, da bi morali državljanske pravice uveljavljati z zahtevami po upravnem postopku.
  To možnost po Ustavi imajo vsi pravni subjekti in državljani, da zahtevajo Ustavno pravico o državnem dostojanstvu.
  Tako socialistično samoupravno komentiranje ne more roditi sadu, ampak samo vznemirja zavestne državljane, ki so pogosto deležni žalitev, ki jo institut anonimnosti omogoča, nezavedno pa je to tudi samo
  žalitev ali samo diskreditacija.
  Suvereni in zavestni državljan v javnosti ne nastopa anonimno. To je potuha zlu, kot je permisivna vzgoja potuha za vzgojo v dostojanstvo človeka.
  Postanimo ponosni državljani in Slovenci po Ustavi !

 10. Ah, g.Zabukošek, nekateri ljudje si pač izberejo nickname, kot so si včasih psevdonim. Za njim se ne skrivajo, saj morajo vsakemu uredništvu poslati najmanj naslov svojega emaila ali pa tudi ime in priimek. Menda ne mislite, da vsi podatki, vključno tisti, ki gredo v svet iz naših računalnikov, tablic ali telefonov, niso že davno poznani udbomafijskim tajnim službam, čeprav menda na Sovi “stavkajo” že tri mesece. Svoboda je tudi v tem, da se predstavljaš javnosti, kot sam želiš!

Comments are closed.