Z. Krašovec, Slovenski čas: Stabilnost bukove klade

8

»Odkar je ta vlada prevzela vajeti v roke, je Slovenija znova stabilna država, z urejenimi financami in stabilnimi podsistemi,« je ob drugi obletnici svojega vladanja zatrdil premier Miro Cerar. Da vsak berač hvali svojo malho, vemo. Da je vsak premier zadovoljen s svojo vlado, se tudi razume. Seveda pa si lahko državljani, ki občutimo posledice na svoji koži, o stabilnosti države, financ, podsistemov in še česa mislimo svoje. In večini se zdi, da je Cerarjeva vlada na področju stabilnosti dosegla zgolj to, da še ni padla.

V dveh letih se je v Cerarjevi vladi zamenjalo rekordno število ministrov. Že dober mesec po prisegi vlade je z mesta ministra za gospodarstvo odstopil Jožef Petrovič. Razlog: sporni posli pri prodaji pisarniškega materiala državnim organom v času, ko je bil v DZS. Kmalu po odstopu je postal pomočnik generalnega direktorja Slovenskih železnic. Domala istočasno je vlado zapustila ministrica za kohezijsko politiko Violeta Bulc, ki je postala evropska komisarka. Najbolj nesrečno roko je imel premier na ministrstvu za izobraževanje. Tam je marca 2015 po razkritju izplačil visokih avtorskih honorarjev odstopila ministrica Stanka Setnikar Cankar, slab mesec za njo pa še njena naslednica Klavdija Markež, ki so ji brezvestni pisci diplomskih del, magisterijev in doktoratov podtaknili slabo prepisano magistrsko nalogo. Le mesec za tem je oviranje prodaje Telekoma ter nepregledno in nezakonito delovanje vojaške tajne službe z mesta obrambnega ministra odneslo Janka Vebra. Razrešen je bil na predlog premierja, ker pač ni dojel svoje vloge v igrokazu etičnosti in moralnosti in se je odstopu upiral do konca. Potem je letos spomladi zaradi očitkov, da prepočasi uresničuje sklepe vlade na področju rudarstva in geodezije, ne čisto prostovoljno odstopila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Kot strela z jasnega pa je nato julija vse »presenetil« še odstop finančnega ministra Dušana Mramorja. Njegov odstop (zaradi izplačila visokih dodatkov za stalno pripravljenost) je javnost sicer pričakovala že januarja, a je takrat Cerar menil, da za kaj takega ni nobene potrebe, hkrati pa napovedal, da ne bo jamral, temveč bo iskal rešitve. Zdi se, da je eno res našel, čeprav ne posebno izvirne – le dober mesec po Mramorjevem odstopu je vlada zamrznila proračun.

V dveh letih torej sedem menjav na šestih ministrstvih. Izjemen dosežek za vlado, v kateri je vsega šestnajst ministrov in ministric! Še posebej, če vemo, da so padli tako rekoč najboljši. Cerar namreč v večini primerov ni pozabil poudariti, kako zelo obžaluje odstope, do katerih je po njegovem tako ali tako prišlo zgolj zaradi (pre)visokih etično moralnih pričakovanj, ki jih goji do svojih ministrov.

Več lahko preberete na druzina.si.

8 KOMENTARJI

 1. Saj vemo, stabilnost kot vzdrževanje “statusa quo”, da vse ostane tako kot si je zamislil Novi razred, ki mu ni mar zavest kdo smo, ampak predvsem kako obdržati oblast, za vekomaj !

  • Se strinjam, da velja … copy&paste: “je Slovenija znova stabilna država”. Za svete krave naše družbe prav gotovo!

 2. Logično da Cerar poudarja predvsem stabilnost vlade, saj ves mandat ne počne drugega, kot da si obupno prizadeva za ohranitev svoje vlade in svojega položaja do konca mandata.

  Za to “stabilnost” je pripravljen storiti prav vse. In tudi počne prav vse, tudi najbolj nemoralne in neetične poteze.

  • Ne bodimo no SDSovsko pesimistični! Odprimo oči in poglejmo: “Res je pripravljen storiti prav se. A lahko stori le tisto, kar mu mi dopustimo!”

 3. Tipični SDS malodušni in neustvarjalni članki. Še dobro, da imajo nekateri njihovi otroci več osebnosti in jajc ter gredo v svet. Da ne znorijo ob takih ljudeh pa se izklopijo in postanejo “politični idioti” =vsegliharji ali še huje : socialistični revolucionarji, katerih največ je izhajalo iz “pravih” katoliških družin. Kot Mesec, Kardelj, Junior Štefančič, Mencinger, Križanič,..

 4. V bistvu je Slovenija res “stabilna” v statusu quo, ravno zaradi bukovih polen, ki lojalno in neumno pomagajo svojemu kolektivu. Namesto, da bi bili svobodne, ustvarjalne osebnosti. Nobena množica ni še nič ustvarila, razen smeti in iztrebkov. Bedno je, da “desničarji” od komunistov kopirajo izvajanje socialistične revolucije: le vkup, le vkup , tovariši lumpenproletarci

 5. »Odkar je ta vlada prevzela vajeti v roke, je Slovenija znova stabilna država, z urejenimi financami in stabilnimi podsistemi,« je ob drugi obletnici svojega vladanja zatrdil premier Miro Cerar.”
  ===========================

  To seveda ne drži. Zdajšnja gospodarska rast ne zadošča niti za pokrivanje samo obresti, ki so že čez milijardo letno, na vzete kredite.
  Proračun, ki so ga zaprli že koncem avgusta (še nikdar tako zgodaj pred koncem leta, običajno koncem novembra, začetkom decembra) bo to leto spet ustvaril primanjkljaj cca 800 mio.
  Finance države so torej nestabilne, stabilne so edino v svoji konstantni nestabilnosti.
  Stabilno se zadolžuje in ustvarja javno finančni deficit.

Comments are closed.