Z. Krašovec: Miting zlaganosti

6

Prizor je bil na meji verjetnega. Malo pred poldnevom se je na magistratu začela zbirati groteskna druščina: prišlo je nekaj odsluženih politikov – na ogled so se postavili poslednji primerki nekoč vsemogočne avantgarde, za katero je nekoč ljudstvo pol stoletja hočeš nočeš capljalo obljubljeni svetli prihodnosti naproti –, pridružila pa se jim je še peščica na tovrstne politične okužbe očitno neodpornih predstavnikov kulture, umetnosti, gospodarstva in zdravstva. Ko smo med njimi ugledali celo režiserja Branka Djurića, smo nekateri za hip pomislili, da se vračajo časi Liste nadrealistov. A se je brž izkazalo, da tudi sarajevski bratranci niso več, kar so bili.

…..

Burleska s 26 nastopajočimi »prijatelji«, kakor so sami sebe poimenovali, oziroma »uglednimi predstavniki političnega in javnega življenja«, kakor so o njih poročali mediji, je bila vse premalo za samoljubje zaprošenega kandidata za bodočega premierja. Zaželel si je nekaj več sončenja v soju žarometov in napovedal spektakel, ki se je 26 ur kasneje zgodil na Kongresnem trgu. Tam je zadnji up levice objavil, da gre njegova stranka, ki je v tistem trenutku sicer še ni imel, na volitve s programom, ki ga prav tako še ni bilo. Kakor tudi ne zagotovila, da bi imel morebitni bodoči premier sploh namero, da tudi sam kandidira na svoji listi. To bi namreč pomenilo tvegati vrabca v roki oziroma županski položaj, ki mu je tako zelo prirasel k srcu, za goloba na strehi, se pravi za mesto premierja, za katerega še daleč ni gotovo, da bi ga sploh lahko dosegel. Na to, da bi bil zgolj poslanec, pa seveda še misliti ni.

……

Na Kongresnem trgu tudi ni bilo tistega gradbenega delavca, ki je v mrazu in vročini, dežju in snegu, za 250 evrov plače brez vsake socialne varnosti gradil Jankovićeve Stožice, ki so jih v času izgradnje mnogi poimenovali spomenik poteptanim človekovim pravicam. Ta gradbeni delavec tudi na volitve ne bo prišel. Ko so bile Stožice končane, novega dela zanj ni bilo. Če je imel srečo in je zbral denar za prevoz, se je že vrnil v domovino, tisto domovino, od koder je prišel k nam, ker doma ni mogel preživeti. A tudi, če se še ni vrnil, na dan volitev ne bo mogel nikomur pokvariti računov. Pri nas nima volilne pravice, morda je bil celo musliman. A zaradi stiske in trpljenja, ki jo je doživljal v deželi svojega upanja in razočaranja, je prav, da se takrat spomnimo tudi nanj. Če bomo to dojeli, nam 4. decembra zvečer ne bo treba doživljati »mitinga resnice«.

Več: Družina

6 KOMENTARJI

 1. Zaradi nekaterih posebnosti spomina Slovencev je dobro prebrati članek Bojana Korsike na finance.si:
  http://www.finance.si/327928/%28Komentar-tedna%29-Jankovi%C4%87a-kmalu-ne-bo-ve%C4%8D

  Nekaj utrinkov, da bo zabeleženo na več mestih:

  Jankovićeva lista, ki ima v mestnem svetu popolno večino, sklene uvesti “magnetne” plačilne kartice v mestnem prometu. Ne samo to. Sklenejo, da bo izvajalec kar podjetje Ultra v delni lasti Gregorja Golobiča. Ne samo to. Mesto Ljubljana na razpisu izloči “lahkoverno” konkurenčno podjetje (brez “stricev”), ki ponuja več, v krajšem času in ceneje. Drago Kos pa na koncu stopi pred kamere in izjavi, da v primeru Ultre ni bilo korupcije! V skorajda vsebinsko identičnem, pravzaprav, če dobro pomislim niti ne v tako surovem zlorabljanju oblasti, pa je Kos minuli teden izjavil, da imamo vse znake korupcije.

  Spomladi je “HildaJanković” z mestom Ljubljana (plus mestni sklad plus državni sklad) nakazala na račun Vegrada skorajda 60 mio evrov (vključen DDV), za 419 “srečnih” lastnikov socialnih stanovanj. Pregledal sem veliko dokumentacije, vendar nikjer ni jasno, kakšna garancija je bila za ta nakup dana s strani Vegrada mestu Ljubljana in skladoma. Saj, “plačilo” stanovanj ni bilo narejeno po načelu “videno-kupljeno”, ampak bolj po načelu “videno-potegnjeno v črno luknjo”.

  Istočasno pa je Milan Kučan popolnoma tiho, ko njegov “politični sin Janković” gazi iz afere v afero. Ko njegov Janković postaja vedno bolj brezobziren in cel slovenski finančni sistem poriva v blato. Zakaj ga ne vpraša, kje je sedaj teh 60 mio evrov? Mar zaradi tega, ker mu je “politični sin Janković” podelil plaketo častnega občana mesta Ljubljane ?

  Vsekakor je članek vreden branja. Preberite ga!

 2. Po četrtkovih Pogledih se mu je podpora prepolovila in v štabu Okupacije v 26 slikah je že huda panika. Palčku se čisto meša baje.

 3. Večina stvari, ki se mu jih očita, drži. Ne razumem pa, zakaj tako nizek kulturni nivo. Ali se očitkov na Jankovićev računa ne da povedati na omikan način? Povsod sama pritlehnost, vulgarnost, zaničljivost, žaljivost in tu so “desni” publicisti v prednosti, levi, če že žalijo, vsaj premorejo nekaj duhovitosti in stila.

  P.S. Svoje sočutje do južnjakov bi morali katoliki pokazati v primeru izbrisanih, vendar ga takrat ni bilo. Izkazovati sočutje do južnjakov sedaj, ker to pač trenutno politično škodi “njihovim” in koristi “našim” , se lahko razume samo kot hipokrizijo.

 4. Danes je PAHOR označil MILANA Kučana , kot podgano , ki je zapustila barko ! Glej “DELO “, na prvi strani !

  CARLOS CONTRERAS , SE ZNA OBESITI !

  • CACTUS, ne rečem, da ga ne bo zelo prizadelo, obesil se pa še ne bo.

   Kaj takega lahko pričakujemo, ko bo na voltvah Janša premočno zmagal.

Comments are closed.