Z državnim premoženjem kot svinja z mehom

8

gradski vjecniciMinuli teden smo imeli priložnost, da za hip uzremo na kako klavrn način slovenska oblast upravlja z državnim premoženjem. Ker glavno slovensko klientelistično omrežje  trenutno strateško ni ogroženo (kako definiram Omrežje, si lahko bralci preberejo v mojem prejšnjem članku na Časnik.si), se za nadzor nad denarnim tokom v državnih podjetjih spopadajo posamezni klani znotraj omrežja. Za plenilce zanimiv denarni tok ustvarja podjetje z dobrim poslovanjem ali pa ga pridobiva s posojili za velike in pomembne investicije.

Za osvežitev spomina: Vlada in Slovenski državni holding (SDH), sta nameravala odstaviti predsednico nadzornega sveta Luke Koper Alenko Žnidaršič Kranjc (AŽK) in še dva člana nadzornega sveta, da bi lahko potem zamenjali »nekooperativnega« predsednika uprave Luke. Ker vsaj formalno upravljavec državnega premoženja pred iztekom mandata ne more poseči v nadzorni svet in upravo brez argumentov, so si kar izmislili neresnične podatke o slabem poslovanju Luke Koper.

Upravljanje z državnim premoženjem je tako doseglo najglobje dno, saj sedaj upravljalci niti politično dogovorjene lumparije niso sposobni izpeljati na formalno korekten način. Pred slabim letom dni so na podoben način odstrelili predsednika nadzornega sveta Darsa, Roberta Lična, a takrat je o potrebnosti menjave uprave DARS-a znotraj omrežja obstajalo soglasje.

Alenka Žnidaršič Kranjc ima boljšo podporo v medijih in politiki, kot jo je imel Ličen. Tudi Luka Koper je od države nekoliko manj odvisna družba kot DARS, saj ima tudi zasebne lastnike, ki lahko na sodišču izpodbijajo največje nečednosti upravljavcev državne lastnine. Ali si bo Vlada uspela podrediti upravo Luke Koper trenutno še ni jasno, nas pa pripetljaj opozarja na bližajoč se napad na javne finance. Obstoja resna nevarnost, da bo izgradnja drugega tira postala podobno preplačana in nasedla naložba, kot je to investicija v TEŠ 6 (šesti blok Termoelektrarne Šoštanj).

Pred skoraj natančno dvanajstimi leti sem napisal svojo prvo kolumno za časnik Finance z naslovom Več države v nadzornih svetih. Zavzemal sem se, naj vlada aktivno poseže v upravljanje podjetij v večinski državni lasti in naj zato prevzame tudi polno odgovornost. Edini cilj od Vlade nastavljenih nadzornikov podjetij bi moral biti povečanje vrednosti podjetja in čim hitrejša privatizacija. Nič takega se ni zgodilo, vsakokratna oblast svojo politično odgovornost za upravljanje z državnim premoženjem zamegljuje z raznimi strategijami, kodeksi in komisijami, v ozadju pa ministri in državni sekretarji »pritiskajo« po telefonu.

Zaradi propada tajkunskih projektov, je bila država prisiljena privatizirati nekaj molznih kravic omrežja, sicer pa še vedno drži moja dvanajst let stara diagnoza: »V državi, kjer je v večini velikih podjetij država posredno ali neposredno med večjimi lastniki, kjer je skoraj pol ekonomije odvisne od javnih naročil in državnih investicij, v državi, kjer predsedniki uprav neformalno hodijo po blagoslov za svoje strateške odločitve k politikom in v državi s slabo zaščitenimi lastninskimi pravicami posameznikov, velika podjetja nihajo le med dvema skrajnostma: državnim gospostvom in vladavino neformalnih klik

Dokler v Sloveniji ne bo večinske politične podpore za temeljito privatizacijo gospodarskih družb v državni lasti, bomo ob vsaki naslednji aferi lahko le žalostno ugotavljali, da pri nas delajo z državnim premoženjem kot svinja z mehom.

Foto: Alan Ford (Roberto Raviola).

8 KOMENTARJI

 1. Gospodu Mateju očitam vse tisto, kar očitam strokovnim veličinam ob analizi stanja: “Saj to že vemo. Na vemo pa, kako iz tega oziroma ali je izhod sploh možen.”

 2. Privatizacija nikakor ne more biti rešitev problema, da se z državnim premoženjem dela kot svinja z mehom.
  V tako državo ne bo nihče nosil svojih milijonov dolarjev. V taki državi težko, da bo kdorkoli kaj kupil. Tako da privatizacija niti ni možna dokler cene niso dovolj nizke. Pa še takrat je vprašanje kdo bo v štalo prišel z denarjem… in kljub temu eminentni strokovnjaki propagirajo privatizacijo, ker se krade, pravijo. Sliši se kot vpitje lopova: Ujemite tatu!

  • Privatizacija je vsekakor del rešitve. Osnoven del rešitve pa je kolikor toliko delujoča pravna država.

   • Glej, ignoriram te. Jaz sem razložil kaj mislim, ti pa glej da se ne boš zadušil.
    Knock yourself out.

    • Gospod Zdravko,
     ni videti. Vidite je pa še vedno vaše omalovaževanje drugače mislečih. Za to sta dve možnosti:
     a) ste duhovno podhranjen ali, kar je verjetneje
     b) poslan od neokumunistov v SDS, da blatite ugled pomladnih strank, podobno kot Janezovo tvitanje.

  • Zdravko: “Privatizacija nikakor ne more biti rešitev problema, da se z državnim premoženjem dela kot svinja z mehom.”
   ====================

   Če postane privatno potem ni več državno. In če ni več državno se z državnim premoženjem ne more več delat kot svinja z mehom, ker ga več ni.”

   Zdravko:”V tako državo ne bo nihče nosil svojih milijonov dolarjev”
   ====================

   Ne drži! V Slovenijo bi se s privatizacijo vrnil kapital, ki je bil prej ukraden v Sloveniji, za nakup sedanjih državnih podjetij. O tem je pisal že arhitekt Ravnikar mlajši, izumitelj termina Udbomafija.

   • Kaj misliš, da bo tuji investitor prinesel sem denar in se šel policaja, da ga ne pokradejo?
    Koliko bi pa nosili denar k nam, se je lepo videlo pri poskusu privatizacije Telekoma. Ali NKBM.

Comments are closed.