Wirtschaftswoche: »Slovenija bo morala zaprositi za pomoč«

2

Avtor: Peter Žerjavič. Vir: Delo. Slovenija se je vrnila na bruseljski radar, na katerem spremljajo države, ki bi utegnile zaprositi za pomoč.

Po pisanju nemškega tednika Wirtschaftswoche (Wiwo), ki se sklicuje na visokega uradnika EU, se Slovenija brez pomoči od zunaj ne bo izkopala iz krize. »Slovenija bo morala zaprositi za pomoč iz rešilnega sklada ESM,« je za tednik povedal evropski uradnik. Razlog za zavlačevanje s prošnjo je po njihovi razlagi politična kriza, češ, vloži jo lahko le opravilno sposobna vlada.

Wiwo opozarja, da je slovenski premier Janez Janša ostal brez večine v parlamentu, vlada je ostala tudi brez finančnega ministra. Brez opravilno sposobne vlade pa da si Slovenija ne more izposojati denarja na finančnih trgih. Tednik piše, da bi predčasne volitve, druge v poldrugem letu, omajale zaupanje vlagateljev v slovenski politični razred. Nova vlada da si bo morala zelo hitro prizadevati za pomoč iz Bruslja.

Po pisanju tednika je slovenskemu premieru oktobra s sanacijo proračuna uspelo začasno povrniti zaupanje vlagateljev. Država je uspešno prodala obveznice v ZDA. Citirajo analitika Reiffeisen Research z Dunaja, ki pravi, da si je Slovenija s tem kupila pol leta časa. Kljub temu da položaj ostaja kritičen. Omenjajo sedemmilijardno luknjo v slovenskih bankah. Ker tri največje banke pripadajo državi, naj bi njihovo sanacijo plačali davkoplačevalci, kar naj bi jih stalo od tri do pet milijard evrov. To je pisanju tednika Wirtschaftswoche znesek, ki ga »država ne more financirati z lastno močjo.«

Vir: Delo

 


2 KOMENTARJI

Comments are closed.