Vztrajniki

29
Foto: Odbor 2014.
Foto: Odbor 2014.

Z ženo se od začetka pogosto udeležujeva shodov pred sodiščem. Pri tem sem si večkrat zastavil vprašanje, kaj je tisto, kar nas združuje in žene, da tako vztrajno dan za dnem prihajamo pred to sodišče. Kakšna sila in kateri vzgibi nas spodbujajo, da kljub nasprotovanju, negativnim oznakam, psovkam, posmehu in tudi grožnjam, ne odnehamo? Ali je ta naš protest zaradi teptanja pravice in dostojanstva, ki se že tako dolgo in sistematično izvaja proti Janezu Janši, njegovi družini in Tonetu Krkoviču ? Ali nas spodbuja to, ker je ogrožana svoboda nas vseh, ali nas vodi sočutje? Mogoče razlogi, ki jih ima vsakdo izmed nas v svoji skriti kamrici? Mislim da vse našteto, a še nekaj več, najbolj pomembno – ljubezen. Sv. Pavel je v prvem pismu Korinčanom, kjer govori o tem kaj in kakšna je ljubezen, med drugim napisal: ne veseli se krivice, veseli pa se resnice, in pa, ljubezen se ne da razdražiti. In tu je odgovor; sem prihajamo, ker se ne moremo pomiriti s krivico in nasiljem, ki se dogajata, in ker, se ne damo razdražiti. Sem prihajamo tudi zaradi dolžnosti, da se borimo proti krivicam, nasilju in prostaštvu.

Ustvarjalci nove politične stranke v našem prostoru, ki je premočno zmagala na zadnjih volitvah, obetajo spremembe na mnogih področjih. Če smo sledili njihovemu besednjaku, smo pogosto slišali besede kot; prave rešitve, preseganje ideološke miselnosti, spoštovanje človekovega dostojanstva, morala, politična kultura, etično delovanje itd, itd.

Kakorkoli, po prikazanem je izgledal namen nove stranke hvalevreden, a kaj, ko pa tistim, ki so ga sestavili, ne moremo zaupati. Namreč, ustvarili so ga ljudje boljševiške vzgoje, učenci Frankfurtske šole in FDV-ja. Zakaj jim ne moremo zaupati? Iz kakšnega humusa nastaja njihov program? Pozorno prisluhnite, kakšen je program Frankfurtske šole:

 • ustvarjanje rasističnih žaljivk,
 • nenehne spremembe za povzročanje zmede,
 • poučevanje otrok o spolnosti in istospolne usmerjenosti,
 • spodkopavanje avtoritete šole in učiteljev,
 • velika preseljevanja za uničenje istovetnosti,
 • spodbujanje čezmernega popivanja,
 • praznjenje cerkva,
 • nezanesljiv pravosodni sistem, ki je usmerjen proti žrtvam zločina, odvisnost od države in državne podpore,
 • nadzor nad mediji in njihovo utišanje,
 • spodbujanje razkroja družine.

Torej, upravičeno lahko sklepamo, da se za vsem tem leporečjem skrivajo laž, prevara in prostaštvo, ki pomagajo ustvarjati še eno navidezno, lažno, ali bolje, bolno demokracijo.

In če se sedaj vrnemo k našemu novemu predsedniku vlade in se spomnimo njegovega hvalevrednega besednjaka, se logično poraja vprašanje, zakaj mož, ki tako misli in govori, potem tega tudi ne dela. Mirno bi se nam lahko pridružil na teh shodih. Vendar ne bo šlo. Izstop iz kroga v katerem se je znašel mu poleg tistih ki so ga ustvarili med drugim preprečuje tudi 571 novinarjev, med katerimi mu nihče ne more in ne sme postaviti pravega vprašanja . Njihova vprašanja glede sodbe v zadevi Patria, so namreč zastavljena tako, da mu je vedno omogočen zmuzljiv odgovor in izgovor, češ, v tej zadevi popolnoma zaupam v naše pravo in naša sodišča. Nam pa tak odgovor ne zadošča, mu ne verjamemo. Saj smo ravno zaradi tega tu, ker ne zaupamo našemu sodstvu in sodnikom. Takó zastavljeno vprašanje je napačno. Vprašati bi ga morali preprosto, po otroško: ali je pravično, da se nekdo obsodi in strpa v zapor brez enega samega dokaza? Ali se mu ne zdi tako ravnanje krivično? Ali se mu ob trpljenju obsojenčeve žene in otrok ne poraja sočutje ? Gospod predsednik bo na ta vprašanje enkrat moral odgovoriti, in spoznati, da vsa ta dogajanja niso le velika svinjarija ampak kaznivo dejanje, in da pri tem sodeluje in pomaga ko so prizadete človekove pravice in pravne norme. Seveda pa se mu zaenkrat kazni ni treba bati, še posebej zaradi novega pravosodnega ministra, ki ga je nedavno ustoličil.

Vse to nasilje skupaj traja že mnogo, mnogo predolgo. Bolj ko se z rešitvijo zavlačuje, bolj bodo žrtve nepopravljivo oškodovane, pa ne le trenutne žrtve, mi vsi. Mimogrede, ob tem ne morem mimo nedavne izjave našega medijsko najbolj obleganega kirurga, ki je rekel, da bi Janez Janša moral biti že pet let v zaporu. Junaški kirurg si je s to izjavo nedvomno zagotovil nadaljnje redno mesto na medijski sceni. In kot zdravnika, ki rad govori o humanosti svojega dela ga vprašujem, ali ob tem mogoče kdaj pomisli, kako podlo in nevredno zdravnika je tako sodelovanje pri ustvarjanju krivic in udrihanju po nemočni žrtvi.

S tega mesta smo doslej večkrat vzklikali; Masleša povej. Tokrat pa rečemo: Masleša poglej. Masleša poglej, ni vam uspelo. Ni vam uspelo zatreti duha pravičnosti in svobode. Masleša poglej, ni vam uspelo pohabiti vseh src in duš, ni vam uspelo vseh prestrašiti, ni vam uspelo vseh podkupiti, ni vam uspelo vseh poneumiti, ni vam uspelo vseh prepričati. In nikoli vam ne bo uspelo. Nikoli.

Zmagali bomo. In ko bo ta zgodba končana, bodo skušali z nepomembnimi spremembami povrniti navidezno avtoriteto in izgubljeni ugled sodnikom in sodišču. Našli bodo tudi grešnega kozla ali dva, da bosta plačala jezo in negodovanje javnosti. Toda to bo spet le ena od prevar, ustvarjanja navidezne pravičnosti in demokratičnosti, v resnici pa bo toliko učinkovito, kot pometanje stopnic od spodaj navzgor. Vrhovnim vodjem se ne bo zgodilo nič, mogoče bo kdo prevzel manj izpostavljeno in še imenitnejše mesto.

Mi pa bomo še naprej hodili sem, ker se ne moremo strinjati in pomiriti s to hudo krivico, ogrožanjem svobode in teptanjem človekovega dostojanstva, ker nepomirljivo nasprotujemo lažem in prostaštvu, ker imamo ljubezen. In ko bo vse to mimo bo vsak izmed nas lahko rekel s ponosom. Bil sem tam, bil sem zraven.

Vir: Peter Mullen, Naloga opravljena. Slovenski čas, sept. 2014, str. 14-15.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


29 KOMENTARJI

  • To, čemur rečeš komentar je eden od okoli 500 govorov, izrečenih na zborovanjih za svobodo in pravičnost pred ljubljansko sodnijo v zadnjih 120 dnevih. Eden posebej doživetih in globokih govorov, če mene vprašate.

   Janez Eržen je pa odličen kirurg in učitelj torakalne kirurgije v ljubljanskem Kliničnem centru. Širši javnosti ni zelo poznan. Ponavadi je tako, da najboljši niso medijske zvezde. ( Posebej, če ga mediji ne vidijo kot njihovega”.)

   • Ja, prav bi bilo, da bi govor dr. Eržena prebrali mnogi, tudi tisti na pomladni strani, ki se distancirajo, zmrdujejo, celo zgražajo nad protestniki- vztrajniki. Vsi tisti, ki ponavljajo puhlico o tem, kako je razsodbe sodišč, vsakršne, treba enostavno vzet na znanje in obravnavat kot čisto zlato.

    70% Slovencev so menda uspeli prepričat ( po anketah, ki jim sicer ni preveč zaupati žalibog v tej državi, kot še marsičemu in marsikomu ne), da je Janša kriminalec, ki da sodi v zapor. In da ga je treba vreči iz parlamenta, čeprav smo formalno demokracija in čeprav je legalno izvoljen zastopnik ljudstva, celo z največ glasovi med vsemi poslanci. In vse to brez enega samcatega dokaza, da se je res pregrešil zoper katerikoli zakon.

    Velika slepota je človeka slovenskega. Razumska in moralna. Pač Janez Eržen ni eden od njih. In ima pogum in ljubezen do naroda v želji, da narod ne živi v slepoti, ampak v resnici in pravici.

  • Želim,da bi se vsaj v Časniku večkrat jasno oglasili z besedo resnice.Tako pa se,izgleda,za vsak slučaj tudi tu raje većina piscev distancira od zadnje krivice,povzročene od režima ne le Janezu Janši temveč tudi drugim državljanom.To me spominja na duhovnika in levita,ki se raje umakneta stran od ranjenca,ki je padel med razbojnikeprim Ev.po Luki…upam,da se bo še več od režima preziranih Samarijanov priključilo vztrajnikom.

   • Preberite si kakšne govorita “izobražena” Urban Vehovar in Erik Brecelj o Janši …!!? In takih neumnosti in izmišljotin je cel kup, na desetine tedensko…Ljudje na vse to sem in tja naletijo, večina jih nikdar ne “vzame v roke” ne Časnika, ne Reporterja, ne Družine, pač pa imajo “odprte” butaste Tv in RA postaje kjer nenehno gonijo proti Janši….Vehovar pravi, da o Janševi krivdi ni kaj dvomiti ??! ( pravniki od Krivica do Jerovška in Jakliča, ene 20, trdijo povsem drugače!) , Brecelj pravi da je Janša prevzel Onkološki inšt.. od prijatelja Zidarja (SCT)- gre za slab vodovod !!? !!! Janša je prevzemal ONK. INŠT ????? Predsedniki vlad prevzemajo bolnice od gradbincev ??? In da bi Janša zato moral biti že 5 let v zaporu…Kirurg take meče ven…še dobro da ni rekel, da bi Janšo moral kar obesiti, saj je vendar on kriv za slab vodovod na Onkologiji ???!!! Kje živimo !
    Je lahko folk drugačen kot butast in podivjan, če en sociolog in kirurg tako divjaško obsojata brez osnove ?
    Brecelj in Vehovar, kdo je vaju vzgajal in kako ?
    Za resnico zagotovo ne, ob vajini podivjanosti mislim, da vzgojena sploh nista. Razen za povzpetništvo !

  • Eni težko razumejo tiste, ki delajo to, kar v sebi globoko čutijo, da je res in prav, pa ne glede na učinke, ne glede na to, če se prizadevanja dolgo zdijo sizifovska.

   Ampak, ne skrbi, stvari se bojo kmalu začele obračat. Kot prvo bo ustavno sodišče vrnilo sramotno vzeti mandat. Sodba brez dokazov bo pa tudi prej ali slej padla. In potem bo sramota velika ( večja kot pri AB v Bruslju).

  • Meni je globoko ganljivo in v bistvu dovolj že to, da okrog dvesto ljudi vsak dan skupaj zapoje slovensko himno. Kot v tisti zgodbi o možu, ki je v cerkvi slišal “In Bog je rekel …”, pa takoj vstal in stekel iz cerkve, ves navdušen že nad tem, da je Bog sploh kaj rekel.

 1. Človekoljubni vztrajniki so doslej veliko dosegli.

  Odlepili so nasilni molk o krivicah v pravosodju in v družbi nasploh.

  Prebudili so našo vest, ki nas opominja, da se smisel demokratične oblasti razblini, če ne trpi resnice, pravice, človekoljubja, nepristranskosti, pravičnosti, poštenja, ljubezni, ustvarjalnega sodelovanja pri izgradnji plemenitega skupnega dobrega!

 2. Tudi sam se občasno udeležim shoda pred sodiščem. Čeprav se morda komu zdi, da je vse skupaj ponavljajoče, rutinsko, že dolgočasno, pa je treba povedati, da je to velika skušnjava, na katero neoboljševiške strukture računajo – da se bodo protestniki sprijaznili, da se odločitev sodišča ne bo spremenila in da bodo spoznali, da oblast ne pripada nikomur drugemu kot "rdečim".
  Toda kot pravi nek pregovor: lahko vse ljudi vlečeš nekaj časa za nos ali nekaj ljudi ves čas za nos, ne moreš pa ves čas varati vseh. Poznam mnoge katoličane, ki so svoj glas naivno dajali Cerarju, češ zdaj pa bo res nekaj novega, nekaj, kar bo prineslo boljše življenje. Izkazalo pa se je še za en nateg. Dejansko pa je Cerar samo vmesna faza, ki pripravlja teren za prihod Združene levice na oblast. Tega se pa bojmo! Vedno več vzporednic vidim med Hitlerjevo NSDAP ter mesijanskimi vstajniki. Žal. Pri tem jim pride JJ kot primerna tarča obračuna, tako kot pred 80 leti v Nemčiji Judje. Se tega zavedamo?
  Upam, da bo vedno več ljudi spoznalo to nakano in da se pred sodiščem ne bo zbralo zgolj 150 ljudi, ampak petnajst tisoč. Sicer pa, lekcija, ki jo je pred četrt stoletja dobil romunski komi-trinog Ceauşescu, bi morala marsikoga strezniti. Do tedaj pa bodo lahko neoboljševiki počeli neumnosti, kar bo konec koncev tudi del rešitve…. Manj ko bodo skrivali svojo zlobno plat, prej bo prišla rešitev.

 3. Ne morem mimo tega “Pozorno prisluhnite, kakšen je program Frankfurtske šole:” in potem alineja za alinejo samih bedarij. Tale gotovo zmaga “spodbujanje čezmernega popivanja” :). V deželi indične sodbe je sedaj očitno postalo modno si kar zmišljevati stvari, samo da dosežeš učinek.

  • Hadrijan: komentirate nekaj, česar ne poznate. Pisani govor je bil izhodišče za govor, ki ga je dr. Eržen govoril in NE BRAL.
   Kakšno je že vaše stališče glede Frankfurtske šole?

   • Ne vem, zakaj ste to NA VELIKO izpostavili?
    Sam sem bral adorna, horkheimerja, marcusa in habermasa, tako da me čudi zgoraj izpostavljena kritika, ki z temi filozofi nima nič. Nekdo, ki je doktor bi lahko to še toliko bolj vedel.

    • Ne vem natančno, le zdi se mi nekako, da bi tudi kakšna Novakova utegnila kdaj poseči po Habermasu. Toda vidimo, da ni vse v tem……..

 4. Če bi računali samo s tem življenjem, potem je vse skupaj…Vendar le, hvala Bogu, temu ni tako. Tisti, ki so se zavestno odrekli Bogu, se lahko gredo Frankfurtsko šolo; v škodo sebi in vsem, ki njihovim lažem nasedajo. Oni sami so dokaz, da je Evangelij Resnica z veliko začetnico, saj se z vsem svojim učenjem in njegovim izvajanjem postavili proti Resnici, ki nam je v njem (Evangeliju) predstavljena. S svojo resnici(beri “lažjo”) so se zapisali kulturi smrti, ki človeštvu vedno bolj nedvoumno grozi s kataklizmo, ki je ne bo nihče preživel. Ne bo pomagal pobeg z našega planeta, niti bunker vgrajen v trdno skalo ali pripet na kakšen satelit.
  Ostane nam samo še rešitev, ki je za vse, ki v resnici sprejemajo vero v Jezusa Kristusa. V njem nam je dano namreč edino ime pod nebom, ki nam je dano v rešitev. Drugega ni.
  Sveto pismo nam v Janezovem razodetju zagotavlja: Vsak ki se bo v resnici kesal svojih grehov in bo klical Jezusovo ime, bo rešen. Gorje vsem, ki so se zaradi svoje trdosrčnosti ujeli v spone demonskih naukov in se še bodo.
  Gre se namreč predvsem za to, dragi prijatelj, kje boš preživljal svojo večnost. Po zdravi pameti vsaka odvisnost vodi v slabo kvaliteto življenja in na koncu v prezgodnjo smrt, kjer boš žalostno propadel, če boš sledil lažem. Zato, če ne bo šlo drugače, je bolje umreti iz ljubezni do resnice in zvestobe po nedolžnem zatiranim, kot pa notranje gniti od laži že na tem svetu in potem zapraviti še v veri obljubljeno srečno večnost.
  Odpri oči in spoznaj, kaj pomeni kultura smrti nasproti kulturi življenja. Jezus je namreč prišel da bi imel življenje in ga imel v izobilju. Zato pogum, ljudstvo v deželi. Pred nami so ponovno časi za junake in ne za strahopetce, ki se upajo le uničevati in še to skriti za lažne strukture države, ki jih v svoji slepoti zlorabljajo za lastno navidezno korist, ki se bo v neusmiljenem minevanju časa hitro spremenila v njihovo večno sramoto in gnusobo. Prave sreče pa ne morejo uživati niti sedaj, ker sami pri sebi dobro vedo, da pravica ni na njihovi strani.

  • Zelo zelo velike….SDS je edina stranka, ki spremembe lahko zagotovi, ker ima intelektualni potencial, program in edina misli resno, predvsem pa je edina , ki to zna izvesti ! Ko bo pač dobila mandat…kdaj – ko bodo ljudje povsem na tleh, bodo ugotovili, kdo jim lahko pomaga. Če pa ne bodo, pa naj ne tarnajo.
   SDS kandidati za župane so danes izgubljali za sumljivo majhno število glasov….Kaj mislite Romanček, slučajno, kenede…Če parlament lahko POVOZI USTAVO IN ZAKON, kaj pa je ene par deset glasovnic malo urediti…

   • Ja, na to se, tudi sam pomislil in postavil ugotovitev, da ima SDS premalo usposobljenega kadra za nadzor volitev. Žal. 🙁

    • Ali pa oni drugi preveč dobro “usposobljenega” šolanega že nekaj desetletij.
     No, jaz sicer ne verjamem v goljufanje na voliščih.

    • Ne vem, za kakšno ultra usposobljenost naj bi šlo? Bil sem nekajkrat predsednik VO, zato mi je zelo prezentno, da goljufija ob minimalni resnosti VO ni možna. V Ljubljani se glasovnice in podpisani zapisniki vozijo na UE. Dokumente peljeta običajno dva politično nasprotna člana VO. Teoretično, res skrajno teoretično, bi lahko obstajala minimalna možnost, da kaj dvakrat “narobe” vnese le za osebje na komisijah, kjer se vnašajo podatki v računalnik, a še tu bi bil velik pok, ako bi kdo to odkril, zato sem prepričan, da so volitve formalno poštene. Člani VO pa se vedno držimo tudi pravila, da pač preverjamo, ali je 2+2 na VO res 4.

     Torej, po moje ne gre za goljufijo, gre za drugo stvar, gre za nelustrirano sodno vejo oblasti, za nelustrirane dominantne medije. Oboje poneumlja ljudi, mediji pa slučajno ali namerno ne odkrijejo nobenega resnega prestopka. Tako zmagujejo smejoči se hinavci, ki jim volilci bolj verjamejo kot t.i. groooznemu “princu teme”. Žal!

   • Ne vem če to drži. Namreč, v eni od Zgornjesavskih občin SDS vsako leto da kandidata (za župana,poslanca ali pa obč. svetnika), ki se potem tik pred volitvami fotografira s kakšnim župnikom ali pa prižge svečo kakšnemu zaslužnemu pokojnemu duhovniku. To seveda potem fotografira in na veliko objavlja. Seveda ga ne prej, ne kasneje ni niti blizu cerkve in Cerkve. To kot volilka razumem kot hudo podcenjevanje in norčevanje in lastnega volilnega telesa. Veljaki in mnenjski voditelji blizu SDS, ali nas imate res za take bebce?

    • Volilka, povej ime in priimek. Takole, kot si zapisala je nepreverljivo. Je obtožba, proti kakršni se ne moreš branit. Niti ni pomoč ne volilcem, niti konkretni stranki, da izbere, če je res, bolj verodostojnega kandidata. Mogoče samo želiš škodit dotični stranki. Kako naj vemo?

     • IF, ljuba duša, koliko pa je občin v Zgornjesavski dolini?
      Sicer pa nimam proti stranki popolnoma nič, kar se mene tiče, je zadnji garant demokracije in svobodnega, neobremenjenega razmišljanja. Ampak ne s takimi “instant” kandidati.

     • Saj mogoče je narobe, da ste ena sama občina. A ne bi bilo bolj normalno, da bi imeli občine: Dovje-Mojstrana, Kranjska gora in Rateče? ( Saj vem, da bi me naši mediji linčali za to idejo :), ampak vseeno)

    • Sprenevedanje. Ali tudi vi preveč berete Habermasa in ga ne razumete? No, kaj je pravzaprav narobe, ako se kandidat fotografira z župnikom? Aja, prej bi se moral morda na vse kriplje deklarirati za super katoličana, kot znana političarka, pa bi bilo manj bebavo. Uzput pa še na en intervju na Mladino? Da ne nadaljujete nadzora obiska cerkve, sedaj za nekoga drugega? NSi le 7 županov, čeprav je “konkurenca” zaprta. Da ni nekdo s svojo “strategijo” brcnil v temo ali pa namenoma sesuva slovensko pomlad?!

  • Roman, si roman kot Deseti brat ali Roman kot pripadnik ljudstva? Pri enih in drugih je bilo veliko takšnih in drugačnih, dobrih in slabih.
   Sprašuješ v prejšnjem postu, kaj so vstrajniki dosegli. Pokazali so verjetno predvsem sebi, pa tudi drugim seveda, da še kdo v Sloveniji, kjer padajo rekordi v priljubljenosti medijsko podprtih kandidatov misli drugače.
   Pokazali so, da jih ne more več utišati neka oblast, ki si pravosodje lasti kot sredstvo za odstranitev političnih nasprotnikov.
   Pokazali so, da so v Sloveniji še pogumni ljudje, ki si ne bodo kar tako dovolili vzeti nečesa, kar je ta narod želel in končno dobil po stoletjih zatiranj, preganjanj, podrejenosti..
   Pokazali so, da Slovenija ni samo Alenka Bratušek in Branislav Masleša..

   Ti ljudje SO VEST NAŠEGA NARODA.
   Vesti ni lahko utišati, a ko jo enkrat uspeš sledi propad in pekel.

   Romanček, še SDS in župani ? Tvoja sprememba Cerar nima nobenega župana mende. Pa saj niso ljudje pred sodiščem zaradi SDS…težko razumeš? Ni vsem dano..kaj češ
   Sicer pa ni problem SDS in JJ, problem

 5. Novomeški pristop novega župana Macedonija v predvolilnem postopku, je vreden temeljite analize, saj ga ni mogla premagati vsa levica in SMC ter še SLS po vrhu.

  Njegov pristop velja primerjati s pristopi tistih županov, ki niso uspeli: Bogataj, Čelan…

Comments are closed.