Vzgoja otrok v Ameriki

15
Foto: Danilo Kozoderc.
Foto: Danilo Kozoderc.

Del letošnjih počitnic smo z družino preživeli v Koloradu v ZDA. Čas je bil prekratek, da bi lahko doživeli poglobljeno izkušnjo o tem, kako je z vzgojo otrok v tej deželi. Vseeno pa je bilo dovolj časa, da se je nabralo nekaj zanimivih izkušenj. Njihov namen ni kakršnokoli posploševanje, ampak predvsem vzpodbuda za lasten premislek.

Drži otroke za roko

V Rocky Moutains National Park so bile ravno prave skale – dovolj visoke in dovolj zahtevne, da so privabile naše otroke k plezanju. Glede na poznavanje naših otrok, ni bilo nevarno. Večina Američanov je malo zgroženo in precej prestrašeno opazovala naše otroke. Naš gostitelj pa nas je začel malce preganjati, ker se bo morda park vsak čas zaprl. Ko smo pa se vrnili v hišo naših gostiteljev, nam je povedal, da ga je skrbelo, da ne bi kdo poklical policije in prijavil, da starši slabo skrbimo za svoje otroke. Z ženo naju je to precej šokiralo. Ustvarilo je občutek pretirane skrbi in zaščitništva do otrok.

Čelada ne varuje glave

Na drugi strani pa druga skrajnost: ogromno motoristov se vozi brez čelade. čelada je tudi tam obvezna, a skoraj nisem videl motorista s čelado. So morda to odrasli, ki so bili v otroštvu pretirano zaščiteni? Ne vem.

In nihalo zaniha še v eno skrajnost. Srečali smo same umirjene in uvidevne voznike, ki se striktno držijo prometnih predpisov. Malo presenetljivo, čeprav je treba priznati, da so vsi motoristi brez čelad vozili zelo umirjeno.

Trgovina za rabljeno robo v majhnem mesecu, ki spominja na čase divjega zahoda. Na voljo ogromno pušk in pištol. Sin je bil ves navdušen. Ali so zaradi te lahke dostopnosti vsi ti množični pokoli po ameriških šolah. Je morda to tudi posledica pretirane zaščite otrok. In zakaj potem po cestah vozijo tako uvidevno?

Sosesko povezovanje

Soseska zabava v ulici, kjer smo živeli. Vsak prinese za pojest in za popit, kar mu pade na pamet. Po navdihu poskrbijo še za različne dodatke. Ne obremenjujejo se s tem, kaj bodo rekli drugi. To je sproščenost, ki verjetno tudi prispeva k razvoju podjetništva. Na dogodku izmenjajo izkušnje in najdejo rešitev za kakšen gospodinjsko-hišniški problem.

In čeprav jih je zelo veliko pretirano vljudnih, jih v resnici nekaj poglobljenega o tebi ne zanima. Večina pogovora ostane pri zelo vljudnih frazah. Ko poveš nekomu, da si iz Slovenije, izrazijo začudenje in potem jih nič več ne zanima. Naša gostiteljica, kar ni mogla razumeti, da večina udeležencev soseske zabave ni izkazala več interesa, da bi se pogovarjala z nami.

Ameriške novice

To površinskost izkazuje tudi poročanje medijev. Pogledali smo si NBC News – eno od vseameriških informativnih oddaj – ki ni povedala ničesar o svetu, ničesar o politiki, nekaj o pogrešanih otrocih, nekaj o presajeni roki. Skratka Slovenske novice.

Po drugi strani pa so Američani pripravljeni vprašati karkoli, kar jih zanima in tudi vprašati za pomoč in uslugo. Z našim gostiteljem smo šli na obisk v podjetje Zometool, izdelke katerih prodajajmo. Brez ovire je vprašal ali lahko dobimo enega od njihovih produktov, ki ima precejšnjo vrednost. Vodja proizvodnje je produkt z veseljem dal. Sam si ne bi niti drznil vprašati tega. Naš gostitelj pa je rekel, da s takim vprašanjem gostitelju pokažeš, da te njegov produkt resnično zanima. Pogledali smo si tudi nekaj zelo dobrih in poglobljenih dokumentarnih oddaj Nova, ki postavljajo ravnotežje površnim dnevnim novicam.

Ohlajeno za volkove

Zunaj so bile temperature preko 35 stopinj. V hišah, trgovinah, avtomobilih, letališču, pa povsod tako hladno, da nas je kar malo zeblo. Neke sorte razvajenost in pretirana potrošnja – energije v tem primeru. Po drugi strani pa v Mission: Wolf najdemo iskreno skrb za volkove, ki so se jih odkrižali živalski vrtovi in zasebni lastniki, ko so spoznali, da volkovi nikoli ne postanejo cartljivi hišni ljubljenčki. Tukaj pomaga veliko prostovoljcev, sami pridelujejo hrano, imajo tople grede in elektriko pridobivajo s fotovoltaičnimi elementi.

To je ta pisana podoba ZDA, kot sem jo sam začutil in ki tako ali drugače oblikuje in vzgaja otroke. Dotaknila se je naju z ženo in naših otrok in brez dvoma oblikuje otroke ter ostale prebivalce te prostrane dežele številnih naravnih lepot.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


15 KOMENTARJI

 1. Zanimivo se mi zdi, da se Američani ne zanimajo preveč za nove ljudi, ki jih spoznajo in da so novice tako plitve, apolitične. O čem potekajo njihovi vsakodnevni pogovori in za kaj se zanimajo?

  • Kar sem lahko opazil je, da med vsaj 40 ljudmi iz okoliša niso skoraj nikogar zanimali neki tujci iz Slovenije. Z našimi gostitelji smo imeli zelo poglobljene pogovore in prav tako z enim sosedom.
   Zanimanje nekih naključnih neznancev pa je zlo navdušujoče a plitvo.
   Na nek način pa opisujem ekstreme, ki pa vseeno povedo nekaj o sami kulturi.

   • Skoraj vsi generacijo ali dve ali tri od nekod prihajajo. Ne tako kot pri nas, kjer smo v večini še avtohtoni, včasih stoletja in stoletja v isti vasi ali mestu.

    Vsi od nekod torej prihajajo. Kam bi pa prišli, če bi vašo družino gledali kot kake pingvine z Antarktike, ker ste iz neke neznane evropske dežele? Mogoče bi vzbudili zanimanje, če bi bila dežela ista kot od njihovih prednikov. Tako pa…

    Sploh je pa Amerika talilni lonec v veliko večji meri kot recimo sosednja Kanada in ima to svoje bonuse in maluse. Morda bi kanadčane bolj zanimalo vaše poreklo.

    Za večino Američanov so ZDA začetek in konec njihovega obzorja, ne da bi zato bili neki hudi omejenci. Svetovna geografija in svetovna politika jim pač v večini niso močnejša plat. Kar pa ne vem, če je hudo tragično za povprečne “plebejce”.

    • IF drži!. Zanimivo pa mi je, da so bili naši gostitelji presenečeni, da niso nikogar kaj prida zanimali ti tujci. Sam niti nisem bil tako presenečen nad tem.
     Je pa res, da je za večino Amerika začetek in konec in se marsikomu niti ne sanja o Evropi, kar kažejo tudi njihova v prispevku omenjena poročila, ki o svetu izven ZDA sploh ne poročajo.
     Je to dobro ali slabo? Do neke mere tudi dobro. Tudi mene ne zanima kaj prida, če se zgodi neka neumnost na drugem koncu sveta, pa naši mediji vseeno poročajo o tem.

 2. V Združenih Državah večino prebivalstva predstavljajo potomci Evropejcev. A so vseeno precej drugačni od nas, tako da je zadnji ustrezni čas za spoznavanje njihove kulture proti koncu najstniških let. Pozneje od kulturnega šoka ostane samo "šok"… 😉

 3. Eh, ja, Amerika.
  Amerika je mešanica konzervatizma z liberalizmom, ki ga tam imenujejo socializem.
  Mnogo je dekadentnosti. Njihova površnost je vsaj očitna, za razliko od naše, ki je globinska, prikrito neiskrena. Na videz poštenjaki. Nognedaj komu kaj očitat.
  V Ameriki lahko tudi koga skritiziraš. Zaradi tega te ne bo do smrti preganjal, tako kot pri nas.
  Zanimivo je to s čeladami. In tako svetohlinsko, hinavsko je, da tega slovenec “ne razume”. Ni mu jasno, kako lahko tak brez čelade sicer lepo vozi. Tu se vidi kakšni sužnji smo.
  Glede varnosti so na pol poti za nami. Vseskozi se pri njih vriva lažna skrb za varnost, ki je pri nas “sveta”. Svetohlinci. Pri nas policija vse dela preventivno. Tudi v Savo te poženejo, preventivno.
  Mene je naravnost užalila spikerka na letališču z besedami “for your health and safety smoking is not allowed…”. Žalitev inteligence, bi rekli američani. Ampak, socializem se krepi tudi pri njih. Upam, da bo Trump vsaj malo to ustavil, če zmaga. Reaganu je veliko naredil, a mandat hitro mine.

  Niso pa morbidni. Kot Slovenci. Ne mlatijo prazne slame. Če kaj kupijo plačajo. Ni jim to v izgubo. Če ne rabiš, prodaj naprej. Če ne rabiš, ne kupi. Ne pa da kupiš, potem pa glumiš da nisi vzel. In potem imamo neplačnike za cel “družbeni problem”.

 4. Kot vidimo iz ameriških duhovnih knjig za vsakdanje življenje, Američani sicer kažejo precejšnje zanimanje za duhovno življenje, vendar predvsem v smeri kot dodatek k življenju, ne pa kot njen temelj za uravnoteženo duhovno in materialno življenje.

  Zaradi tega je pri njih posedovanje in nošnja orožja normalna stvar. Orožje nosiš, če se nečesa bojiš.

  Tudi zaradi tega ne obvladajo temeljnih vprašanj uravnoteženega duhovnega življenja, kar se jim potem občasno vrne kot bumerang zaradi napačnih političnih in drugih posegov v svetu.

  Orožje,

 5. Zelo lep prispevek. Američani so res taki. Odprti, prijazni do vseh. Pri nas smo taki samo do tujcev, do gospodarjev.

  Zanimivo je, da tam lahko prideš v sosesko ali v stanovanje, če se vsi strinjajo. Službo se dobi po priporočilu. So zelo praktični, na papirje, diplome ne dajo skoraj nič.

  Podjetno vzgojeni . šolstvo pri nas na univerzi je isto kot v vrtcu: vzgojiteljica jih vodi na štriku po neznanem področju.

  Evropejci so obsedeni z varnostjo in državo. Podjetja v ZDA se zaščitijo pred paraziti in bedaki, da napišejo k produktu milijone slaboumnih opozoril: npr. radio se ne sme postaviti v vodo…

  • Sem pozabil dodat, da so tam, nekih 300 let ZA nami. 🙂 In da še dolgo ne bodo tako zabredli kot smo mi…

 6. Od deklaracije o neodvisnosti naprej, torej še od 18.stoletja, njihova demokracija ni bila nikoli ogrožena. Kar pove, da gre za res zgodbo u uspehu s trdnimi, posrečenimi temelji.

  In res je, kar pravi pavel, ljudje so odprti in optimistični. V glavnem tudi direktni, iskreni. Kar vidiš, to imaš. Meni je to zelo pozitiven del iskustva z Američani. Podobno smo videli pri prejšnjem ameriškem veleposlaniku Mussomeliju, ki je zame pozitivno utelešenje ZDA, tistega intelektualnega dela.

  Res nimajo v skomercializiranem liberalnem okolju vsi neke visoke kulture, niti takšne, kot je nekako standard v srednji Evropi. Visoka kultura sicer v ZDA seveda obstaja, o omejena na elito, predvsem na vzhodni obali.

  Sicer pa so profesionalni standardi v ZDA zelo visoki. Višji kot tudi v najbolj razvitih delih Evrope. Druga plat medalje je, da nekateri od jutra do večera delajo samo za poklic, posebej ob akademski ali zdravniški ali inženirski karijeri in praviloma niti ne odhajajo na letni dopust.

  Vzgoja otrok najbrž najbolj trpi zaradi tega, ker starši, posebej oče, pogosto ni veliko z otroci. Kar poznamo tudi iz našega okolja, samo da je tam bolj dramatično. Sicer pa ne bi rekel, da imajo v družinah slabe vzgojne prijeme, posebej odkar je permisivnostna vnema pojenjala.

  V povprečju so družine tudi bolj povezane z verskimi skupnostmi kot je to zadnja desetletja značilno za Evropo in je tudi to pozitivni element vzgoje. Sicer pa znatni del najstnikov v ZDA žal zdivja, verjetno tudi zato, ker od collega naprej večina ne živi pri starših. Kar ne pomeni, da se počasi ti zdivjanci ne najdejo v bolj tradicionalnih usmeritvah.

  To, da vozijo Američani po cestah mnogo bolj previdno in disciplinirano kot pri nas, jim štejem samo v dobro. Toleriranje agresivnosti in kaosa na naših cestah je resnično nerazumno in nerazumljivo.

  • Vse si lepo napisal. Ampak, ko omeniš agresivnost in kaos na naših cestah, se pa preleviš v socialističnega gonjača sužnjev. Kje si videl kaos in agresivnost na naših cestah?

   Jaz vidim teror takšnih IFov, ki bi preganjali “potencialne” kršitelje tudi najmanjših pravil. Gonjači sužnjev.

    • Ti se kar smej, ampak to je tisto kar tudi Pavla ziritira. Desničar obseden s postavo in oblastjo, po kateri država lahko dela kar hoče. Edina ovira, edini hrib v njihovi ravnini je večina v parlamentu.
     To ni prav nič srednjeveško. Srednji vek niti najmanj ni bil tako mračnjaški. Sad, cvet srednjega veka je renesansa! Česa takšnega ni bilo več kasneje v zgodovini.

     • Namerno sem uporabil levičarsko floskulo, ti pa res ne razumeš ironije. Jaz obožujem vendar srednji vek! In mogočne in pametne vladarje kot je bil Karl Veliki. Ga ni čez njega po njem. Pred njim kvečjemu morda v antiki cesar Mark Avrelij 🙂

 7. Tole s čeladami za motorje je netočno, saj za polnoletne niso obvezne. Ne gre za to, da ne bi prepoznali njihove varnostne funkcije, ampak je logika ta, da naj bi voznik motorja z vožnjo brez čelade ogrožal predvsem sebe in je odgovornost na njegovi strani.

  Helmets: Although helmets are proven to save lives, riders age 18 and over are not required to wear helmets in Colorado.

Comments are closed.