Vasle: Vstala Slovenija

0

Zelo po krivici pa so naši mediji samo mimobežno omenili velik uspeh naše vlade – namreč, da je Primorska tako rekoč iz recesije, torej rešena! … Prejšnji teden sem se ne po svoji želji mudil na ljubljanski urgenci, kjer sta me prepoznali dve prijetni gospe Primorki. Vzhičeni sta mi pričeli pripovedovati o tem slovenskem čudežu, ki se je primeril na Primorskem, in smo zdaj rešeni, sta rekli. Dodali pa, da sicer Primorci prav nič ne čutijo, da so ven iz krize in recesije, …  Menda so tistega dne, ko je Pahor to izjavil, na Primorskem zavihrale državne, evropske in proletarske zastave in pela se je Vstala Primorska, torej njihova himna. In izhod iz Pahorjeve recesije je kot zmaga nad fašizmom. … Preden sem se poslovil, mi je ena rekla, da se je v naši deželi očitno treba psihično pripraviti tudi na možnost, da naša vlada in koalicija naredita še kakšen verbalni čudež, ko bo vstala cela Slovenija, ne samo Primorska. Je pa treba paziti, da bo to vstaja za vlado in koalicijo in ne proti njima! Zdaj, ko so težki časi, se stvari hitro lahko pomešajo, ker številne državljanke in državljani zaradi socialnih stisk niso povsem prisebni.

/ … /

Zgodovinsko gledano je seveda malo nerodno, če se antirecesijski čudeži pri nas dogajajo okrog prvega aprila, ampak ko gre za spopad s sovragom, je seveda popolnoma vseeno, kdaj se kaj zgodi. Mi zaradi šlampastega zgodovinopisja še zdaj ne poznamo vse resnice o nekaterih herojskih zgodbah iz NOB-ja in zato tudi ni pravega odgovora na provokacije sovražnikov, ki zdaj omalovažujejo prispevek narodnega heroja Franca Rozmana Staneta – oziroma po novem dveh evrov – k slovenski osamosvojitvi. Še zmeraj se namreč najdejo posamezniki, ki trdijo, da Ribičič, Popit, Zemljarič, Ertl, Dolanc, Šetinc, Kardelj, Kraigher, Marinc in drugi naši tovariši niso dali svojega prispevka k osamosvojitvi Slovenije in k njeni državnosti. Kar je recimo laž. Če ne bi bilo imenovanih, tudi želje po osamosvojitvi od njih ne bi bilo.

In seveda, če ne bi bilo Osvobodilne fronte (OF), tudi slovenske države ne bi bilo. Tudi tu je čista zmeda, saj ni povsem jasno, kdaj je OF nastala, čeprav se ve zakaj – da smo naši nategnili druge politične in klerikalne struje in jih prepričali v podpis Dolomitske izjave. Še Stanovnik, oče naroda, nam je nasedel. Zadnjič sem celo slišal, da je OF že leta 1932 v svoj program zapisala, da je njen cilj Slovenija kot samostojna država. Če sem prej pisal o primorskem gospodarskem čudežu, pa je tole okrog tega zgodovinski čudež: namreč, OF je svoj osamosvojitveni progam napisala vsaj deset let prej, preden je bila ustanovljena! In tudi to več kot malomarni zgodovinarji zamolčujejo in zagotovo gre za domobransko zaroto med njimi!

/ … /

Letos bo nasploh slovesno leto. Že kar vidim našo Katarino Kresal, kako vzhičeno bo kot govorka nastopala po slovenski deželi in pripovedovala o lastnih izkušnjah iz NOB-ja in dodala kakšno zoprno resnico o tem, kdo je leta 1991 razbil drago nam Jugoslavijo. In da so vsi ti pri nas še vedno na svobodi, čeprav se trudimo, da bi jih končno le procesirali. 

/ … /

P. s.: Josip Broz Tito je z eno nogo še kar naprej v Sloveniji.

Več: Reporter