Vstaja?! Ne se hecat ….

8

Kar strašljiva je samoumevnost, s katero te dni neznani organizatorji protestnih shodov uporabljajo besedo ‘vstaja’. Celo mediji, ki odločno zavračajo, da bi hujskali k protestom, evidentno za proteste uporabljajo ta izraz, pa bi profesionalnost od njih terjala, da jasno navedejo, da proteste tako imenujejo organizatorji.

Velja pogledati, kaj o vstaji pravi SSKJ: vstája -e ž (a) upor velikega števila ljudi proti obstoječi oblasti: vstaja izbruhne, se širi, zajame ves narod; organizirati, pripravljati, voditi vstajo; ekspr. zadušiti vstajo; kmečka, narodna vstaja; splošna ljudska vstaja; vstaja proti okupatorju / dan vstaje 22. julij ♦ zgod. boksarska vstaja vstaja boksarjev na Kitajskem v začetku 20. stoletja; ilindenska vstaja vstaja makedonskega naroda proti Turkom, ki se je začela 2. avgusta 1903.

Šolski dril o vstajah slovenskega in jugoslovanskih narodov je očitno vendarle obrodil sad. Sredi 21. stoletja, sredi demokratične in vendarle še vedno relativno bogate države članice EU ljudje s presenetljivo lahkotnostjo uporabljajo izraz, ki pomeni nič manj kot nasilen upor proti (tokrat demokratični) oblasti. Naj nas čudi, da se zdi, da predstavnikom naše levice vse to celo nekako godi? Da se jim morda zdi, da se potrjujejo njihove teorije, potem ko se je zdelo, da niso več uporabne, veljavne? Da se čutijo nekako doma v tem revolucionarnem vzdušju, ki ga že nekaj časa obujajo partizanski shodi.

Poleg SSKJ velja pogledati še v Kazenski zakonik. V 354. členu z naslovom “Oborožen upor” piše, da “kdor organizira ali vodi oborožen upor z namenom ogroziti obstoj Republike Slovenije, spremeniti njeno ustavno ureditev ali strmoglaviti njene najvišje državne organe, se kaznuje z zaporom najmanj treh let” in “kdor sodeluje v oboroženem uporu iz prejšnjega odstavka, se kaznuje z zaporom do petih let”. Podobno 260. člen  (“Ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve”), ki predvideva zaporne kazni za tistega, “ki z namenom, da bi ogrozil obstoj, ustavno ureditev ali varnost Republike Slovenije, poziva ali ščuva k neposredni izvršitvi kaznivih dejanj iz 348. do 357. člena tega zakonika”. Kazenski zakonik v tem razdelku sankcionira tudi nasilje zoper najvišje predstavnike države, vključno z napadom na njegove uradne prostore, zasebno stanovanje za prevozno sredstvo.

Granitne kocke in molotovke so že bile uporabljene…

Strašenje s kaznimi verjetno ne bo pomagalo kaj prida. A kazenski zakonik velja omeniti zavoljo vseh tistih (levičarskih) varuhov pravne države, ki so tako pravniško skropulozni in občutljivi za nasilje, ko gre za kake druge postopke, pravice in dogajanja.

Kdo bo zaustavil drveči vlak nespameti in neodgovornosti, ki – ob zvokih internacionale in pesmih vstaje – pelje Slovenijo v pogubo?

Foto: Danijel Mrvoš

8 KOMENTARJI

 1. Ne.

  Pelje predvsem k padcu nesposobne oblasti, kar je prvi in nujen pogoj za začetek izhoda iz krize!

  • Zanimivo, že ves čas poslušam, da je rešitev v tem, da Janševa vlada odstopi, potem bo pa vse ok.

   In kaj smo s tem pridobili? Tehnična vlada, če sploh bo, bo morala sprejeti iste ali pa še bolj radikalne ukrepe. In kako bodo takrat piskali Štruklji in Semoliči?

   Itak pa je jasno, da je problem te vlade samo to, da ni prave barve. In lahko je govorit, da je nesposobna, če jo že v startu zablokiramo. Vse ostalo je “drugorazredna tema”.

   • točno, imeli smo levo vlado, ki je razpadla in tudi pod razno ni bila sposobna reševati krize, imeli smo predčasne volitve, ki so naplavile “nove politike” = “ultrasposobni manager/župan” janković, ki povsod pušča same dolgove, in njegov možganski trust – če je to alternativa potem ne, hvala.

 2. Res je cas, da ti drugi “sposobnezi”, ki komaj cakajo na priloznost, da zamenjajo vlado, svoje znanje tudi v praksi pokazejo. Samo ne vem, zakaj tega niso storili do sedaj,ko so bili sami v vladi…

 3. Čudno, da večina vstajnikov ni vstala proti najbolj skorumpiranemu županu v Sloveniji.
  Čudno, da večina vstajnikov ni vstala v boju za demokracijo proti najbolj avtokratkemu politiku, ki ima v lasti večino birokratov in jih pelje kot vzporedno oblast.
  Čudno, da večina vstajnikov ni vstala zoper par tisoč rdečih direktorjev (1 Hilda + nekaj 5 janševih lopovov), ki so uničili, izropali slovensko gospodarstvo zaradi neznanja in z pokvarjeno grabežljivostjo.
  Čudno, da večina vstajnikov ni vstala zoper ENOUMNE in pokvarjene MEDIJE?
  Čudno, da večina vstajnikov ni vstala zoper nesposobno, LENO in pokvarjeno sodstvo.
  Čudno, da večina vstajnikov ni vstala zoper 1 milijonsko birokracijo v državnih, občinskih strukturah in v državnih in paradržavnih podjetjih.
  Čudno, da večina vstajnikov ni vstala zoper večino volilcev, ki že 22 let na 45 let volijo najbolj skorumpiran sistem na svetu in v zgodovini: SOCIALIZEM.

  • Meni pa to ni čudno.

   Zakonitosti množic so pač drugačne kot pri mislečemu posamezniku. Množice vedno vstopajo skozi široka vrata, nikoli skozi ozka. Torej, po liniji najmanjšega odpora. V to linijo spada seveda socializem z vsemi svojimi derivati.

Comments are closed.