Vsi vemo, a nihče noče

16

Stanje duha v naši deželi moremo razumevati na koordinatah »vsi vemo a nihče noče«, pa tudi širše,  kjer sicer nočejo, ampak morajo kakor npr. v Grčiji ali na Irskem, ker smo nekako prepričani ali upamo, da bo še dolgo šlo tako kot dosedaj. Vsi vemo, da je npr. Bolonjska reforma univerzitetnega študija ena sama farsa, ki je prinesla podaljšanje študija (namesto prejšnjih 4 let zdaj 3 + 2) in razvrednotenje magistrskega naslova, a nihče noče zavoženega popraviti. Vsi vemo, da se bo zaradi staranja prebivalstva, prekomernega predčasnega upokojevanja, množice neskončnih borčevskih pokojnin in drugih privilegirancev, pokojninska blagajna v bližnji prihodnosti zanesljivo sesula a nihče noče sprejeti nase varčevanja, se pravi najprej odpovedi svojim privilegijem, zaposleni pa nočejo delati več kakor ti, ki so sedaj v pokoju. Vsi vemo, da je nesmiselno in nespametno, da Italijan in Madžar odločata o naši vladi pa jim nihče noče vzeti sedeža v parlamentu (niti v Italiji niti na Madžarskem jim ne pride na misel, da bi dopustili avtomatično predstavništvo manjšin v parlamentih!). Vsi vemo, da sta nepoštenost in pohlep prva krivca za našo gospodarsko mizerijo, pa nihče noče proč od pravega liberalizma s katerim so oplemenitili »pridobitve socializma« zase. Vsi vemo, da so koruzniki socialno in davčno privilegirani v primerjavi s poročenimi, a nihče noče uveljaviti zakonskega besedila, ki dejanske zveze izenačuje s pravno sklenjenimi. Vsi vemo, da je marsikatera »samska mamica« v trajni zvezi z možem svojih otrok, pa nihče ne pošlje inšpektorjev, da bi preverili ali res živi sama…

Lahko bi naštel še mnoge druge primere. Sicer vemo kako in kaj a nič ne naredimo, ker bi pospravljanje naših družbenih napak bilo preveč boleče (v leporečju se pravi »ni družbenega konsenza«). In vendar nas bo čas prisilil v streznitev in ukrepanje. Zaradi kombinacije domačih in svetovnih okoliščin bo prihodnost materialno bolj skromna kakor je sedanjost in se bomo morali prilagoditi ali pa bomo propadli. Grčija in Irska nista daleč…

Če torej vemo, zakaj nič ne ukrenemo?

V Sloveniji je stanje duha zaznamovano z izrazitim begom pred resničnostjo in pomanjkanjem poguma za dejanja. Smo v nekem vztrajnem prostem teku, ki ne dovoljuje sprememb ali korektur smeri. Tako kot je bilo, tako naj bo! S pravo »slovensko trmo« vztrajamo v svojem prav z utemeljitvijo, da je »vedno bilo tako« pa čeprav je ta »vedno« star komaj pol stoletja. Svoje preroke, ki pred nas postavljajo ogledalo resničnosti in ne leporečijo s »politično korektno« retoriko, preganjamo in utišamo, ker od nas zahtevajo dejanja. Lahko bi rekli, da v samomorilski fascinaciji otrpli gledamo lastni narodni propad. Vprašanje na katerega ne poznam odgovora pa je, ali nam bo uspelo premagati to otrplost in se vrniti h koreninam življenja, ustaviti voz v prostem padanju in kreniti na pot prenove.

Nič ne ukrenemo zato, ker se polovica narodnega telesa obnaša, kakor da druga polovica sploh ne obstaja. Nič ne ukrenemo zato, ker razdelitev, ki jo je povzročila KPS s svojo krvavo, brezbožno revolucijo, ostaja kot glavna paradigma našega bivanja. Nič ne ukrenemo zato, ker smo svojo vero prodali za praktični materializem. Nič ne ukrenemo zato, ker pravzaprav ne vemo, zakaj in čemu živimo.

Miselno je naša družba v nihilizmu, praktično pa v hedonizmu. Prvo povzroča lenobnost duha, drugo pa nenehno iskanje takojšnjega in maksimalnega užitka ne glede na ceno ali posledice. Naš individualizem je tako dobil krila in nas popeljal v kulturo smrti.

Položaj je resen, ali pa je že brezupen? Ne vem.

Izberi življenje

Rodetov klic Sloveniji še vedno velja. To je pot, ki je naporna in nehvaležna a edina, ki vodi iz brezna propadanja, v katerem se nahajamo. Čeprav je tudi Cerkev marsikdaj v podobnem položaju kakor naša družba, t.j. »ve a noče«, pa ima v sebi vse odgovore in vsa sredstva, da nam pomaga na pot osebne, družbene in narodne prenove. Izbrati življenje, pomeni imeti pogum, da ukrenemo kar je potrebno pa četudi je težko, boli in je nepriljubljeno.

16 KOMENTARJI

 1. Ja, v bistvu ima avtor popolnoma prav.
  Dokler komunistična revolucija ne bo razkrinkana v vseh svojih zločinih, lažeh in tatvinah ( vse to traja že od leta 41 dalje !!), ne bo spremembe na bolje.
  Vse to sprenevedanje in laganje in delovanje je posledica totalitarizma, s katerim ni bilo PRELOMA in vse se je pod krinko formalne demokracije nadaljevalo tudi po letu 92. Le v letih 90 do 92 pod Peterletovo vlado so se dogajale normalne stvari, državotvorne zlasti, potem pa je šlo vse po starem. Kratka Bajukova vladavina je bila prekratka, Janša pa je naredil mnoge stvari, ki so koristile ljudem, stvari postavljale na pravo mesto…Toda 2 leti sedanje vlade je doseglo “pozabo” Janševih rezultatov oz. to poskuša iz dneva v dan, in RESTAVRACIJO komunizma, neke vrste kitajskega modela…”.Pluralno” enoumje na oblasti, ignoriranje opozicije, ki so jo mediji OBTOŽILI ŠE ZA SLABO STANJE V DRŽAVI, OPOZICIJO !!!! Kar je spet nekaj kar lahko deluje le na Kitajskem….
  V Peterletovem času smo sicer pogrešali prave vsakdanje ukrepe, teh je bilo premalo tudi zaradi razumljivih gospodarskih težav, predvsem pa zaradi pete kolone tako v vladi kot vsepovsod. Peterle je bil le poveljnik za vsak primer. Če ne bi uspelo, bi bil on kriv, medtem ko so komunisti izvajali svoj program KRAJE DRUŽBENE LASTNINE in restavracije totalitarizma v ovčji podobi. To imamo še danes….
  Ne delujejo sodišča, ki so pravzaprav NAJVIŠJA STOPNJA DRŽAVNE MORALE, če to ne dela, potem je vse narobe. Da pa bi delovala, je potreben preobrat , ki se začenja lahko le tako kot moj tekst, z razgaljenim komunizmom in revolucijo.

 2. Hehe, ta Poznič pa je patron. Zdaj bi pošiljal še inšpektorje nad baje sumljivo “samske”. Krasno, krasno, vizija moraličnih krščanarjev je vedno bolj totalitarna, direktno poslana iz kakega Irana, kjer moralna policija lovi grešnike.

  Verjetno prekratkih kril Poznič še ne bi preganjal, toda tudi to, da bi inšpektorji verificirali s kom in kako živijo državljani, ni od muh. Za 100% gotovost pri teh zadevah je pač potrebno pogledat tudi pod kovter, mogoče še tudi malo v glave.

  Še ključno vprašanje: je g. Poznič morebiti inšpektor?

 3. za nepoučene:

  “Vsi vemo, da je marsikatera »samska mamica« v trajni zvezi z možem svojih otrok, pa nihče ne pošlje inšpektorjev, da bi preverili ali res živi sama…”

  To je v pravni in demokratični državi, ki da nekaj na ustavo in že zelo staro pravico do nedotakljivosti stanovanja, nemogoče, popolnoma nepredstavljivo. Noben inšpektor nima brez privoljenja stanovalca vstopa v stanovanje.

  “Nedotakljivost stanovanja je ustavno zavarovana kategorija (36. člen Ustave RS). Nihče ne sme brez odločbe sodišča proti volji stanovalca vstopiti v tuje stanovanje ali v druge prostore, niti jih ne sme preiskovati. ”
  http://www.siol.net/slovenija/rubrikon/pravni_nasvet/2010/09/pravni_nasvet_8.aspx

 4. Torej se sme tole džamahirijo goljufati spredaj in zadaj, od zgoraj in od spodaj, kenede ? Iz zgornjega umotvora torej smemo sklepati, da je goljufanje države najvišji domet pravne in demokratične države. Pardon, džamahirije po meri bahavih “demokratov”.

 5. @ Cefizelj

  Iran kliče! Tam verjetno lahko Revolucionarna milica hodi po stanovanjih in preverja, s kom in kako ljudje živijo. V demokratičnih državah, kjer je nedotakljivost stanovanja poleg drugih pravic, kot je recimo zasebna lastnina, pač sveta, ne. V nobeni evropski državi, še manj v zda… tko da, džamahirija je za razne pozniče in cefizlje verjetno res kar ideal.

 6. Meni je vseeno, ali ima bahač pod kovtrom punco, fanta, kozo ali stensko uro. Eno je gledanje ljudem pod kovter, drugo pa je kontrola, če kdo izkorišča moj davkoplačevalski denar kot lažna samohranilka.
  Zato bahačeva primerjava z Iranom ne drži vode!

 7. P.s.
  Ups, kozo izvzemam, ker gre tu za poseben šport za napredno elito, ki je zaenkrat še nezakonit.

 8. Vidim, da ti je za marsikaj vseeno, očitno tudi za najbolj temeljne državljanske pravice.

  Še enkrat: vstop organov pregona v zasebne prostore je mogoč izključno na podlagi sodne odredbe, v zelo natančno določenih in izredno omejenih primerih, ko je podan utemeljen sum. Neki inšpektorji te pravice nimajo – nikoli. Bi pa bila pozničeve resnično unikatne ideje še najbolj vesela RTV… preganjanje neplačnikov RTV prispevka bi bilo mnogo bolj enostavno.

  Nedotakljivosti stanovanja ne spoštujejo samo totalitarne države. Država, ki bi pohodila to, pa naj gre še za tako “svetle” cilje, bi bila totalitarna, Evropsko sodišče za človekove pravice pa bi to zelo hitro zatrlo. Država, ki bi zbirala in zasledovala državljane o tako intimnih zadevah, kjer brez gledanja pod kovter pač ne gre, bi bila totalitarna.

  Stvari je treba reševati drugače. Bi pa seveda prej še kako rad videl kak trdnejši dokaz, da gre za nek resen in množičnejši problem. Sam ne poznam nobenega primera iz okolice.

 9. Neupravičenemu pridobivanju državnega (mojega davkoplačevalskega) denarja z goljufijo se reče kraja, ne glede na to, za kaj gre. To res ni stvar inšpekcij, ampak koga drugega. V kolikor te vrste kraja ni okvalificirana kot kaznivo dejanje.

 10. V slednjem primeru ima bahati popolnoma prav, z njim vred pa tudi tisti, ki tako goljufajo državo. 😆

 11. O, stvar je vedno boljša, ni kaj. Sedaj bi nad ljudi pošiljali že policijo (edino policija lahko od sodišča pridobi tak odredbo). Krasno, krasno… vic je v tem, da se takšna odredba lahko izda samo, če so dokazi, da je prišlo do kaznivega dejanja, preko vsakega suma. Potrebni so zelo trdni dokazi. Recimo, prisluhi in podobne zadeve. Policija je recimo pregledala stanovanje ex-Merkurjevega šefa šele, ko so mu dlje časa prisluškovali in imeli celo goro drugih dokazov.

  Poseg organov pregona v državljanjske pravice mora biti sorazmeren s težo očitanega kaznivega dejanja. V tem primeru zasledovanja, prisluškovanja in drugih metod, potrebnih, da bi pridobili potrebne dokaze in tako posegli v povsem osebno življenje državljanov, ni mogoče upravičiti. Mene bi bilo države, ki bi z represivnimi organi sledila ljubezenskim življenjem svojih državljanov, strah. Vas očitno ne.

  Še enkrat: kje so utemeljeni indici, da je to dejanski problem, da se fiktivne samohranilke pojavljajo v takem številu, in to kljub temu, da v takem primeru očetje izgubijo celo vrsto pravic v razmerju do svojih otrok, da jim od plače država trga preživnino, da jim lahko partnerka v trenutku odpelje otroke, če se v razmerju zalomi, brez vsake težave in pravdanja po sodišču… Mogoče se tako res da prigoljufati nekaj, a se plača cena drugje. Ne poznam nikogar, ki bi jo bil pripravljen plačati.

 12. Jejhata, jejhata, kaj je pa danes ugriznilo našega Pozniča, da nam je postregel s takšno božično poslanico? Najprej bi ukinil zastopstvo nacionalnih manjšin, potem bi pa z lojtre špegal v spalnico, če morda k Micki ne zahaja Janez in se potem ne onegavita … Ja, ja, kje so tisti zlati časi, ko so dekleta do poroke ostajala zašita, družinski oče pa je delil batine namesto večerje. In kje Poznič vidi to prekomerno prezgodnje upokojevanje? Bog si ga vedi. V bodoče, dragi Andres Marcos, pazite na svoje besede, da se ne bo kdo v božičnem času zahvalil dobremu Bogu, da je vaša stran izgubila drugo svetovno vojno.

 13. Bah pač ne more iz svoje kože in poskuša na vsak način podtakniti neke totalitarne želje.

  V resnici je pa dejstvo, da so navidezno ločeni priviligirani v primerjavi s poročenimi. Država pa bi morala zakonodajo prilagoditi tako, da se to ne bi izplačalo.

 14. Pa naj še kdo reče, da niso zakoni napisani na kožo tistih, ki kradejo, goljufajo in lažejo.
  Presneti Janša kako nam jo je zagodel. Dobri Pahor se pa sedaj zaman muči, da bi nam dobro vladal.

 15. Danes sem bil na UE v Domžalah. Poleg mene je bil svež očka 3 mesečnega otroka, ki ni bil še nikjer prijavljen. UE ga je opozorila na to. Očka je prišel prijaviti hčerkico in sebe v ločenem gospodinjstvu. Mamica pa je prijavljena nekje na Štajerskem. Vsakemu tepcu je jasno, da je mamica pri otroku, ki pa stanuje pri očetu, torej so “izven zakonska skupnost”.
  Pa mi zdaj recite, da ti ne goljufajo države in da je mamica samska…
  Sem proti takim množičnim goljufijam!

 16. Nič, stric Poznič: če bo Božiček prinesel lojtro in rešpetlin, se boste lahko še letos odpravili špegat skozi razsvetljena okna spalnic samskih mamic. Samo pazite, da se boste s prosto roko držali za vejo. Da bi padli s hruške, no, tega pa res nočemo.

Comments are closed.