Vsi smo v!

10

Pripadam narodu, ki ne mara svoje države. Kar pravzaprav ni tako čudno in nelogično kot se sprva zdi. Saj ta narod vse do današnjih dni ni imel svoje države: vedno je spadal nekam, pripadal nekomu, služil in hlapčeval. Cinično odklonilen odnos do države je ta narod pil že z materinim mlekom in tisti, ki je državo, njene zakone in uradnike goljufal je vedno žel odkrite simpatije in odobravanje svojih sodržavljanov. Zato je povest o Martinu Krpanu lahko pridobila status mita.

Ko pa smo pred dvajsetimi leti prišli do svoje države, se je vse to obrnilo na glavo. Kar na lepem smo bili sami svoji, sami smo si pisali zakone, sami odločali, sami delili in sami jemali. Šok, ki ga je takšen preobrat povzročil našemu narodnemu telesu, srcu, duši in psihi, vam zna razložiti in pojasniti vsak povprečen psiholog. A ker je stara navada železna srajca, smo še kar naprej pljuvali. Le, da smo zdaj pljuvali v lastno skledo in lasten obraz. Rana na želodcu in uničena samopodoba sta torej logična posledica. Martinom Krpanom pa tudi ni bilo popolnoma nič jasno, ko so jim odvzeli mitski status in jih razglasili za kriminalce, saj so vendar narodni junaki!

Pripadam narodu, ki mu ni uspelo poistovetiti države in domovine. Beseda domovina v svojem korenu vsebuje dom, ki mu pripadam, beseda država pa držo, ki jo ustvarim. Če k temu dodamo še kanček globalizacije, ki jo mnogi zmotno (ali celo načrtno, kdo bi vedel) zamenjujejo z intelektualno širino, smo pač tam, kjer smo. Jančar je to, še preden smo prišli do lastne države, a v času, ko smo vsaj še domovino prepoznali in jo ljubili, zapisal v enem svojih boljših del.

Foto: Wikipedia

10 KOMENTARJI

 1. Imeti rad domovino, toda hkrati biti kritičen do njenih mainstream hlapčevskih odnosov, kritičen do množice, do socialističnega obnašanja do birokratov in do mafije ( rdeča tovarišija), ki nam je državo UGRABILA, po fritzlovsko. Samo žrtev lahko časti svojega krvnika. Svoboden človek bo glasno in jasno povedal, da je cesar nag in kriminalec po vrhu.

 2. Hehe, poudarjeno antikomunistična in liberalna Amerika je krepko zadolžena in v žepu Kitajcev, ampak vi boste še kar pljuvali po “tardečih”. Drugega od ljudi z intelektom zlate ribice res ne moreš pričakovati.

 3. @Liza –
  Zakaj potem hočejo Kitajci emigrirati v ZDA in ne obratno?
  Zakaj slovenski “tardeči” – Kučan, Bebler, Pahor, Žbogar lezejo v rit Američanom in ne Kitajcem (beri Wikileaks)

  Pa še info za vse rdečkarje, ki naj bi imeli intelekt nad zlato ribico – Kitajci posojajo Američanom zato, da lahko Američani kupujejo kitajsko blago. Kitajski komunisti držijo svoje proletarce v mizernih razmerah zato, da njihov kapitalistični stroj deluje. Američani imajo blago in dolgove v dolarjih, ki jih seveda tiskajo sami. Čas za svetovno revolucijo zgleda še ni prišel:)

 4. @1leny **Zakaj potem hočejo Kitajci emigrirati v ZDA in ne obratno?
  Zakaj slovenski “tardeči” – Kučan, Bebler, Pahor, Žbogar lezejo v rit Američanom in ne Kitajcem (beri Wikileaks)**

  Tov. 1leny, tovarišica Liza ima v bistvu prav. Saj poznate tisto rudeče nerodno-zabavno: “Amerika i Engleska biće zemlja proleterska.” 😉

 5. Pavel, cesar ni kriminalec. Pa tudi nag ni, razen v pravljici. Hitro te bo slekel. In to nam počne že 70 let. Seveda jemlje si tudi vse, da bi ga imenovali kriminalec, da bi potem lahko vsakega zaprl če bi mu bilo prav.

  Stvari so bolj resne. In v tem ima avtor prav. “Dnevnik NEKEGA naroda” je dokumentarec o našem narodu. Torej jemljejo nam celo priznanje lastnega naroda, kaj šele države in domovine.

 6. Liza, od tebe, ki imaš intelektualni nivo = 0, torej še manj od zlate ribice, pa res ne moremo pričakovati ničesar pametnega.

  Najbolj smešno je, da imajo Američani Kitajce v šahu – in dokler Kitajci ne bodo spremenili svoje države v bolj svobodno, kjer bo tudi lastna potrošnja gonilo, bo Amerika gospodar, ne Kitajska.

  Če vrednost dolarja pade, bodo izgubili Kitajci, ne Američani.

 7. Gregor, kako prav imate! Poglejte si sovražni, čeprav rahlo otročji odnos do države, ki ga izkazuje ljubiteljica Irana, gospa M. Burnik!

 8. Smo pač v najstniških letih naše državnosti, malo optimizma no 🙂 Tisto s hlapci je bil pa Cankarjev pesimizem v zvezi z obračanjem liberalcev po vetru po porazu na volitvah. Liberalci pa so bili tedaj daleč šibkejša stranka od ljudske.

  Posploševanja s hlapci so nevarna, mar ni bil Maister tudi Slovenec? In vsi Štajerci, ki so nagnali Avstrijce čez Muro? Hlapci pa taki …

Comments are closed.