Vse šibkejši, vse bolj Božji

18

roza sivinaVedno sem mislil, da je človekov smisel, morda celo njegovo poslanstvo, postajati v nečem vedno močnejši, krepiti se, rasti, postajati nekdo, ki nekaj naredi, nekaj ustvari, morda s svojim življenjem pusti pomembno sled znotraj človeštva. Postajati res nekdo. Mesija morda? Pa mi to petrovsko prepričanje zadnje čase sesuvajo ljudje, s katerimi živim ob robu njihove postelje. In sesuva mi ga Kristus na križu, ki so mu ti trpeči ljudje tako zelo podobni.

Kajti Sin človekov mora veliko trpeti, biti zavržen, biti umorjen in po treh dneh vstati. Ne zmagovati, veliko mora trpeti. Ne večji, mogočnejši, postajati mora vedno manjši, vedno šibkejši, vse bolj in bolj, dokler ne postane popolnoma ves … Božji.

Takrat Kristus postane res pravi Kristus, pravi Mesija. Takrat res izpolni to, za kar je bil poslan.

Ko gledam svoje trpeče brate, vidim, da je tako tudi z ljudmi. Bolj se človek bliža koncu svojega življenja in – tako mislim – izpolnitvi svojega poslanstva, šibkejši je. In tudi obratno: bolj kot je šibek, bližje je izpolnitvi svojega poslanstva, bolj postaja to, kar mora postati, bolj dela to, kar mora v življenju narediti. Kajti življenje od nas zahteva samo vedno več Boga, vedno več prostora zanj in vedno manj za to, kar je človeškega.

Menim namreč, da je nazadnje to človekovo poslanstvo: postopoma, vsak dan bolj vso svojo moč prepustiti Bogu.

Besedilo je homilija na 24. nedeljo med letom. Marko Rijavec je duhovnik, ki piše blog Beseda za srce.

18 KOMENTARJI

 1. Šele ko spoznam,da je “moja” moč večinoma namišljena.. jo laže izpustim iz rok in misli ter se izročim v roke Vsemogočnemu…

 2. Sem prebral še nekaj na njegovem blogu.. Očitno je preskočil vsa poglavja sv. pisma kjer piše kaj o veselju.
  mislim, da bi bil dober puščavnik.

 3. Dobro napisano.

  “Vse premorem v Tebi, ki mi daješ moč! ”

  Moč je tako vabljiva, varljiva, izmuzljiva in pokvarljiva.

  Ta tekst in bistvo vere resnično težko dojamejo gospodovalni, oblastiželjni , častihlepni, izkoriščevalski, ugodja iščoči ljudje.

   • Potrošništvo zagovarjajo socialisti, Keynes.

    In kako boš to rešil?
    Z dekretom zahteval, da imamo prazne trgovine, povišal davke, inflacijo, naredil centralno plansko nadzor cen, ukinil privatno lastnino in denar. Vse to je bilo že sprobano in je prineslo množično lakoto in umiranje od lakote.

    • Gospod Pavel,
     od kje vam ideja, da jaz to lahko rešim? Ali pa vi? Najino je, da:

     Življenje prvih vernikov
     Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah. Vse pa je v duši navdajal strah, zakaj po apostolih se je dogajalo veliko čudežev in znamenj. Vsi verniki so se družili med seboj in imeli vse skupno: prodajali so premoženje in imetje ter od tega delili vsem, kolikor je kdo potreboval. Dan za dnem so se enodušno in vztrajno zbirali v templju, lomili kruh po domovih ter uživali hrano z veselim in preprostim srcem. Hvalili so Boga in vsi ljudje so jih imeli radi. Gospod pa jim je vsak dan pridruževal te, ki so našli odrešenje. (Apd 2, 42-47)

     Poudarjam:
     Gospod pa jim je vsak dan pridruževal te, ki so našli odrešenje.

    • Seveda pa, gospod Pavel smete pričakovati sledeče:

     Iz shodnic vas bodo izobčili; pride celo ura, ko bo vsak, kdor vas umori, mislil, da opravlja bogoslužno daritev. (Jn 16, 2)

   • Res to so že ugotovilio severni Korejci oni so se rešili vsega zahodnega potrošništva vsaj za navadno rajo

    • Gospod Zdravko,
     vzdržite se komentarjev o krščanstvu in njegovih naukov. Zaradi vljudnosti, saj ste pripadnik neke druge vere. Pa še popolnomq napačne sklepe delate, saj nimate pogleda nad celoto.

 4. Zahodnjaško potrošništvo je bolj nevarno za človekovo dušo kot komunizem.
  ==========================================================
  Provokacija na tole gornjo izjavo

  • Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti. Bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v peklenski dolini! (Mt 10, 28)

  • Pa še dobrohotni nasvet, ki ga ni treba uposštevati:
   Dobro se je razlikovati med “fajn” in “morati”.

  • Problem krščanstva je papeževa nezmotljivost. Upam, da je povzročila več koristi kot škode.

   Ni tolikšen problem pojav teroristov med pribežniki kot nepripravljenost pribežnikov na asimilacijo. To nepripravljenost lepo vidimo v srednjih šolah, ko muslimani za več dni enostavno prenehajo hoditi v šolo zaradi verskih razlogov. Ko muslimanska dekleta ne gredo na športni dan, saj je tema plavanje. Pa še in še bi se našlo.

Comments are closed.