Vse osebe v Svetem pismu niso zgodovinske, ali pač?

27

Zgodovinske in manj zgodovinske osebnosti …

person_reading_bible-2
vir: teaminfocus.com.au

V Svetem pismu obstajajo osebnosti, ki jim lahko brez težav pripišemo zgodovinskost. Odtisi njihovih stopal so dobro vidni in znanstveni psi “vohljači” jih brez težav izsledijo. Sveto pismo pa s svojo raznolikostjo pred nas postavlja tudi zgodovinske osebe, za katere se zdi, kot da težnostni zakoni gravitacije zgodovine ne bi bili veljavni. Ali povedano drugače, Sveto pismo predvsem v prvih poglavjih postavlja zgodovinske osebe, za katere ni mogoče zlahka govoriti o zgodovinskosti. S tem ciljam predvsem na nekatere osebnosti z začetka prazgodovine izvoljenega ljudstva, Adama in Evo, Kajna in Abela, Noeta … Torej, postavljajo se vprašanja: ali je Evina roka res odtrgala prepovedan sad, ali je zemlja odprla svoja usta in sprejela kri bratomora, ali je bila Noetova barka v resnici dolga tristo komolcev?

Prazgodovina izvoljenega ljudstva

Sveto pismo nas v prvih enajstih poglavjih Prve Mojzesove knjige seznanja s t. i. prazgodovino izraelskega ljudstva. Za ta poglavja je značilno, da v njih svetopisemski avtor popisuje prazgodovino tako, da jo postopoma privede (zreducira) do očakov izraelskega naroda. Za poglavja je tudi značilno, da so predvsem plod globokega teološkega razmišljanja v luči dogodkov na Sinaju in da so pripeta na širše zgodovinsko, zemljepisno in mitološko “bazo” Bližnjega vzhoda, iz katerih je svetopisemski avtor izhajal in zajemal.

Za primer lahko vzamemo, denimo, vesoljni potop, ki je eden najstarejših mitov (ki ga zasledimo že v sumersko‑akadski književnosti). Kraj nastanka pripovedi o veliki povodnji najbrž smemo brez posebnih zadržkov iskati v zgodovinski Mezopotamiji, medrečju, ki je s svojimi obilnimi količinami vode poskrbelo za sporadične poplave, ki so bile za lokalno prebivalstvo ‒ ki ni imelo prav širokega zemljepisnega obzorja ‒ vesoljnega značaja. Tudi svetopisemski avtor je pripoved o veliki povodnji (narativno gledano) popisal po vzoru starejših vzorcev ‒ najbolj znan je tisti iz Epa o Gilgamešu. A s to bistveno razliko, da je bila pripoved o Noetu spisana, prepisana ali urejena z drugimi teološkimi predpostavkami, ki so v procesu oblikovanja besedila bile bistvene za obliko, in še bolj za vsebino, kot jo poznamo danes.

hands_bible
vir: blog.journeys.americanbible.org

Materija, s katero navdihnjeni avtor popisuje prazgodovino izvoljenega ljudstva, ni tako izvirna, če imamo v mislih takrat že obstoječe in prisotne starejše mite okoliških kultur, po katerih se je avtor nedvomno zgledoval. Izvirnost svetopisemske različice je izenačena z načinom razumevanja in interpretacije omenjene materije. V Svetem pismu namreč ne beremo »copy-paste« različic, saj biblična verzija odseva veliko pomembnih svojskosti – daleč najpomembnejša je pač tista o obstoju enega samega Boga. Za razliko od bogov ostalih različic mita o vesoljnem potopu je Noetov Bog tisti, ki nastali kaos vodovja, kakor pravodovja pri stvarjenju, z nevprašljivo avtoriteto obvlada in mu odkaže svoje mesto.

Bolj kot forma je pomembna vsebina

Na mestu je vprašanje, ali osebe, ki nastopajo v prvih enajstih poglavjih Prve Mojzesove knjige, odsevajo resnične zgodovinske osebnosti? Odgovor zagotovo ni preprost. Ne za vernika, in prav tako ne za znanstvenika. Ni se namreč mogoče zlahka posloviti od predstav, ki nas spremljajo vse od zibelke naprej, prav tako pa teh predstav znanstveno ni mogoče zlahka ovreči.

Glede na predstavljeno lahko vseeno zapišemo, da gre pri pripovedih, v katerih omenjene osebnosti nastopajo, za mite, ki ne pripovedujejo najprej tega, kar naj bi bilo nekoč in danes več ni ‒ seveda tega ne izključujejo ‒ temveč govorijo o tem, kar se ni nikoli zgodilo, a od nekdaj obstaja. Ne gre za zgodovinski popis takratnega dogajanja, temveč je mit najprej popis neke zgodovinske izkušnje na način, da lahko v Adamovi in Evini, Kajnovi in Abelovi ter Noetovi zgodbi postane razvidno (še danes!), kaj pomeni prekršitev Božje zapovedi za človeško eksistenco, kaj uboj in nepravičnost za obstoj civilizacije …

Čeprav mit ni kronološko beleženje dejstev, ima v nekaterih pogledih večjo vrednost kot zgodovina. Odkriva namreč dušo ljudstva, njihovo teološko-instinktivno izbiro karakterjev, ki ponazarjajo njihove moralne nazore, razumevanje časa in lastne vloge v njem.

27 KOMENTARJI

 1. Modernistične zablode?

  Priporočam nekaj odličnih člankov v hrvaščini! Seveda bi lahko gospod Skralovnik še enkrat prebral kak priročnik dogmatične teologije, dekrete Tridentinskega koncila(vsaj o izvirnem grehu), Humani Generis(Pij XII), KKC, dela Očetov,…Hvala Bogu, da smo Katoliška Cerkev in nas preteklost varuje pred zablodami sedanjosti.

  Adam kot zgodovinska oseba
  http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/pismoipredajamnu/591-adam-kao-povijesna-osoba/

  Učenje Cerkve
  http://www.katolik.hr/temeljivjeremnu/vjeraiznanostmnu/cime-nas-crkva-obvezuje-kada-govorimo-o-postanku/

  • Kaj konkretno v gornjem članku je modernistična zabloda in je v nasprotju s katerim od omenjenih naukov cerkve? Ali lahko prosim za kakšno podrobnost, ker me res zanima?

   • Ne bom tukaj romanov pisal. Preberite si članka, ki sem ju dodal.

    Konec koncev pa gre v smer izpodbijanja dogme izvirnega greha.

  • Spoštovani Katolik!

   Hvala za vaše misli.

   Dovolite, da vaš seznam dopolnim z okrožnico Providentissimus Deus (1895) papeža Leona XIII.

   Dovolite tudi, da citiram kakšen izsek:

   “Bog ni imel namena učiti ljudi človeških znanosti, ampak pot k zveličanju duše, zato ne smemo iskati v Svetem pismu znanstvene razprave.”

   “Sveto pismo se v prizadevanju, da bi ga ljudje razumeli, prilagaja običajem človeške govorice (t. j. veljavnim literarnim oblikam določene dobe) in se zaradi tega izraža o naravoslovnih pojavih na način, kakor jih ljudje običajno pojmujejo in se o njih izražajo, to se pravi, kakor se ti pojavi prikazujejo čutom.”

   Božja beseda je prilagojena kulturi, jeziku, času in ljudstvu (prim. stvarjenje v 1 Mz 1,1 o Bogu stvarniku je izražena v podobah starega orientalskega miselnega sistema). Podoba se je tekom časa in spoznavanja sveta spremenila – pripadnikom moderne kulture in civilizacije ne ustreza več –, a vera ostane ista.

   Toliko z moje strani.

   Lep pozdrav.

   • Ta citat ne more biti argument proti mojim navedbam. Tukaj govorimo o veri in zgodovinskih dogodkih ne o neki nedefinirani znanosti. V imenu znanosti ne moremo preko dogem.
    Do kje seže svodoba znanstvenega interpretiranja npr. jasno pokaže Pij XII. v okrožnici Humani Generis ko pravi,…

    “When, however, there is question of another conjectural opinion, namely polygenism, the children of the Church by no means enjoy such liberty. For the faithful cannot embrace that opinion which maintains that either after Adam there existed on this earth true men who did not take their origin through natural generation from him as from the first parent of all, or that Adam represents a certain number of first parents. Now it is in no way apparent how such an opinion can be reconciled with that which the sources of revealed truth and the documents of the Teaching Authority of the Church propose with regard to original sin, which proceeds from a sin actually committed by an individual Adam and which, through generation, is passed on to all and is in everyone as his own.[12]
    12. Cfr. Rom., V, 12-19; Conc. Trid., sess, V, can. 1-4.

 2. Očitno je to res pomembna tema, ali je bil Adam prvi človek. Imamo potem tri zgodovinska dejstva. Ugotovimo lahko da je jabolko najstarejši sadež zapisan v zgodovini.
  Temparatura je bila tudi primerna, ker sta bila gola in ju ni zeblo. Potem pa sta spoznala, da sta naga sta se pa oblekla. No potem pa na podlagi nekaj vstic starih bibličnih zapisov strokovnjaki pišejo ekspertize in razprave. Ugotovaljajo v svojih hipotezah mogoče nemogoče stvari. Kdor pa dvomi o tem je pa že grešnik, ker nič ne razume….
  Pustite ljudem, da dvomijo tako vsaj razmišljajo.

  • Pa kdo te ne pusti razmišljat?! Pa ni to zgodovina NOB! Tam so se 13 letne deklice z bombami metale na Nemce. Brez razmišljanja, prosim!

   Tu pa razmišljaj. Če pa nimaš o čem, pa molči in puste tiste, ki imajo. Zakaj sta se pa oblekla, če je bila temperatura primerna? Kakšno je to spoznanje da si nag, kot da tega nisi vedel prej? Vprašanj kolikor hočeš, za tistega ki hoče razmišljat. Ti pa pejt jest, ker je krožnik vse kar hočeš vedet.

 3. Zanimivi komentarji. Za danajšnji čas je res najboljše razmišljanje o raju.
  Cumaccusas alium, propriam prius inspice vitam.

 4. Zgodovina se je začela s Kristusom. Zato tudi rečemo pred Kristusom, ali po Kristusu. Pred Kristusom lahko govorimo samo o kronologiji, o teh in onih pojavih, vendar brez zgodovine v znanstvenem smislu.
  Adam je bil prvi človek, kot prazačetnik človeštva. Njegove zgodovinske okoliščine pa ne obstajajo.

   • Kaj bi rad povedal. V tej naši rdeči wikipediji se reče naše štetje. Seveda pa se povsod po svetu uporablja pojem pred in po Kristusu. Ampak to ni za ateiste, da bi razumeli, zakaj Kristus šteje za začetek časov.

    • Slovenija je edina država na svetu, ki ne uporablja štetja “pred Kristusom” in ” po Kristusu”.

     Torej je bil pri nas komunizem najbolj temeljit. In je še vedno. To je še en argument za tiste, ki rečejo ” Ej paranoik, pa kje ti vidiš v Sloveniji komuniste!!!?”

     1. komunist je za veliko državnih podjetij, gospodarstvo v večini v državni lasti – tu so skupni fašistom in nacistom

     2. komunist želi imeti veliko državo, veliko birokracijo, država se vpleta v skoraj vso človekovo intimnost

     3. komunist brutalno povozi ( izbriše) zgodovino pred Revolucijo oz. jo ponaredi

    • Ej paranoik, nismo edini.
     Fraza našega štetja se je pojavila že pred 1800. In taka oznaka se uporablja po celem svetu. Na tvoje žalost pa tega niso uvedli komunisti.
     Kaj češ, verjetno jim je zmankalo časa pri vseh ostalih neumostih ki so jih po tvoje počeli 🙂

     • Tvoja nesramnost in aroganca ne dokazujeta ničesar.

      Res je. To so pogruntali zagrizeni ateisti, ne le komunisti. Uradno pa niso nikjer tega uporabljali, razen v komunističnih državah.

   • Lahko še ateistom razložiš zakaj se Kristus šteje za začetek časov? Lahko zraven še poveš kako so nastala tudi ostala štetja let?

  • Zgodovina niso dogodki, zgodovina je veda, ki te dogodke opisuje in raziskuje. Kristjani, razumljivo, štejejo čas od rojstva svojega ustanovitelja, Rimljani od ustanovitve Rima, Judje pa kar od začetka sveta, ostali pa od drugih, bolj ali manj mitskih in izmišljenih dogodkov.

   Zdravko, če trdite, da je Adam prvi človek, pomeni, da ste član kake fundamentalistične sekte, nikakor pa niste katolik.
   Kaže, da teh komatarjev ne obiskuje noben katolik, da bi mu to pojasnil, tako, da moramo za to skrbeti ateisti.

 5. Nekaj znanstvenih dejstev, ki morajo biti vodilo ob vseh razmišljanjih podobnih gornjim (v članku in komentarjih):

  – vrsta človek (Homo sapiens) obstaja že 200.000 let

  – vrste iz rodu Homo obstajajo že 2-2.5 miljona let in predstavljajo vrste iz katerih se je razvil človek. Nekatere od njih, recimo neandertalski človek, so obstajale vzporedno s človekom, poznale so rituale in po zadnjih raziskavah sta se vrsti tudi medsebojno parili.

  – večino časa so bitja iz rodu Homo ali pa sam človek živela povsem na enak način kot današnji primati.

   • Zakaj zlorabljaš naziv katolik, če nisi? Ta znanstvena dejstva katoliška cerkev priznava. Brez navednic.

    • In seveda boš navedel te dokumente, ki potrujejo tvoje navedbe in ki naj bi bili za katoličane zavezujoči. 🙂

    • Mene ne zanima kaj je zavezujoče ali ne, jaz sem te samo informiral, da znanstvena dejstva, ki jih navaja Nik, poučujejo na katoliških univerzah in za katoliško cerkev niso sporna. Enega od praljudi, tako imenovanega pekinškega človeka, je celo odkril antropolog in katoliški duhovnik jezuit de Chardin.

     Če te zanima kaj več, si boš moral sam pomagat. Glede na to, da si nasilne sorte, mi je vseeno, kakšno zmedo imaš v glavi.

     • Tonček, RKC ni tako kot partija, kjer moraš biti slepo poslušen.

      V RKC imajo ljudje lahko tudi drugačno mnenje in ga lahko tudi izrazijo.

Comments are closed.