Vroče balkansko orožje – med interesenti teroristi in zahodne vlade

0

sirija vojaki napad orožjeThe Economist poroča o trgovini z orožjem, ki prihaja z Balkana in ki se znajde tako v rokah teroristov v Parizu kot tudi pri sirskih upornikih, ki jih je podprla CIA. Po določenih ocenah naj bi se na Balkanu v privatnih rokah nahajalo okrog šest milijonov kosov orožja, večinoma neregistrianega, največ v Srbiji, kjer držijo rekord po najvišjem številu strelnega orožja na prebivalca.

Številne vojaške kupčije najdejo kupca med zahodnimi vladami – tako so leta 2014 ameriška, avstralska, britanska in kanadska vojaška tovorna letala kurdskim vojakom, ki so se borili proti Islamski državi na severu Iraka, prepeljali 22 milijonov nabojev za AK-47 (kalašnikov) in drugega orožja. Orožje je sicer podarila Albanija, v zameno za naklonjenost Združenih držav Amerike, poroča The Economist. ZDA že od konca prvega desetletja tega tisočletja od srbske Zastave kupuje puške kalašnikov za iraške in afganistanske varnostne enote. Po raziskavi ARES (Armament Research Services) je med odkritim orožjem, ki ga je leta 2015 uporabljala Islamska država v Iraku, 17 odstotkov prišlo s področja Balkana. Skrbski vir poroča o bolgarskem orožju, ki naj bi bilo namenjeno v perzijski zaliv, vendar je končalo v Jemnu, ki je pod embargom ZN, Libiji in v Sudanu.

19. februarja 2016 sta v ameriškem obstreljevanju baze Islamske države v Libiji umrla dva srbska državljana, ki sta bila novembra lani ugrabljena. Srski premier Aleksandar Vučić je tedaj dejal, da raje ne bi govoril o povodih za ugrabitev, je pa povedal, da so bili “povezani z določenimi vojaškimi posli.”