Vrnimo Sloveniji vrednote

6

“Ljudem s krščanskimi vrednotami je jasno, v kako globoki krizi smo,” trdi Bojan Žalec. Stane Granda dodaja, da so ostanki totalitarizma v slovenski družbi še zmeraj izjemno močni.

……

Predsednik Zbora za vrednote Bojan Žalec, je pojasnil, da je glavni problem slovenske družbe moralni. Prepričan je, da sistemski ukrepi, ki so sicer tudi potrebni, ne bodo dovolj za spremembe, ampak so, kot pravi, potrebni moralni ljudje, ki pa so v slovenski družbi premalo dejavni. “Slovenska družba je premalo demokratična, eden glavnih razlogov je, da formalne spremembe ureditve ni spremljala moralna preobrazba,” je poudaril in dodal, da je v Sloveniji ogromna moč zbrana v rokah skrajno nemoralnih ljudi.

……

Glede na splošno stanje v Sloveniji bi po prepričanju Staneta Grande morali pri iskanju rešitev izhajati iz krščanskega nauka, vendar ne v smeri klerikalizma, “ker ne želimo spraviti na oblast duhovnikov”, tudi ne zahtevajo rekatolizacije države, “ker je vera milost”. Temeljna naloga slovenskega kristjana je: “Soustvarjanje take družbe, kjer je človek najvišja vrednota, da je vsak vreden enakega spoštovanja, da življenje nobenega ni last drugega.” Samo v tem primeru in pod temi pogoji je po njegovem mnenju mogoče ustvariti neposredno demokracijo.

Ob koncu je dejal, da Slovenija ni v tako slabem stanju zaradi demokracije in strankarstva, ampak zaradi slabih menedžerjev, “ki zase zahtevajo brezpogojno spoštovanje” delavcem pa želijo zmanjšati še tiste pravice, ki jih imajo. “Ne zahtevajmo delu čast in oblast, ampak spoštovanje vsakega človeka in zakonodaje,” še doda.

…….

Po mnenju Leona Oblaka so zaradi interesov posameznikov in določenih skupin v naši družbi ljudje postali sredstvo za doseganje ciljev egoističnih egocentrikov, “saj imamo na eni strani tajkune, na drugi strani imamo uboge ljudi, ki so zaradi njih ostali brez dela. Na eni strani imamo stoženskega junaka, na drugi strani novodobne sužnje, ki so za mizerno plačo delali v štirih izmenah. In ta junak je pred časom dejal, da želi spremeniti sistem vrednot v Sloveniji.”

Več: MMC RTV SLO

6 KOMENTARJI

 1. O vrednotah je rpedvsem treba nehat blebetat. Vrednote niso nekaj o čemer se opleta z jezikom. To so znali komunisti še malo bolje kot gospod Granda.

 2. Ker pri nas ne spoštujemo in ne priznavamo več tradicionalnih vrednot,, je bila zame najava kandidature Jankovića skrajno neokusno dejanje. Človek s takimi “vrednotami” nikoli ne bi bil smel kandidirati. Frenetično skandiranje ZA Jankovića pa samo pokaže propad vrednot pri delu Slovencev.
  Na nekem forumu je nekdo pred časom zapisal približno takole: Zame je vseeno, če je Janković ukradel 10 milijonov evrov, važno je, da je nekaj naredil za Ljubljano.
  S tako miselnostjo lahko kot narod samo propademo.

  Zato še enkrat: skrajno neokusno in žaljivo za nas je, da je Janković sploh lahko kandidiral, kaj šele, da bi zasedel kakšno vodstveno mesto.

  • Kaj pa so po Vašem “tradicionalne vrednote”, mojster? Mogoče jih odraža povorka tistih, ki se je šla 4. junija 1941 v Rim poklonit, pa ne samo papežu?

  • Dobro si napisal. To, da kandidira Jankovič in da ga ljudje podpirajo, pove veliko o ljudeh, ki ga podpirajo – najbolj pokvarjenega politika na sceni.

Comments are closed.