Vovk: Tovarne otrok

1

Da se da iz vsake stvari napraviti donosen posel, dokazuje tudi zdravljenje neplodnosti. Različne agencije po svetu mladim ženskam za darovana jajčeca obljubljajo zaslužek. Zamolčijo pa jim huda zdravstvena tveganja, katerim bodo izpostavljena.

Neplodnost je boleča preizkušnja za par, še posebej, če je edina opcija umetna oploditev z darovano celico. Takšna oploditev že sama po sebi odpira moralne in etične dileme. Vendar žal ne ostane le pri tem. Ponekod je industrija neplodnosti postala pravi posel. Glavno blago trgovanja pa so ženska jajčeca.

Darovalke so običajno zdrave mlade ženske v starosti med 20 in 30 letom, ki jajčeca darujejo z namenom, da bi pomagale neplodnim parom in si hkrati zagotovile nekaj denarja za šolnino. Darovanje jajčec jim je predstavljeno kot koristen postopek, v katerem zmagata obe strani.

…….

Kakšen je postopek

Zelo redko ženske darujejo jajčno celico v naravnem ciklusu. Večinoma se uporablja postopek spodbujanja ovulacije, ki zajema različne faze in zahteva uporabo različnih zdravil, ki si jih ženska injicira v telo.

1.Ustavitev naravnega delovanje jajčnikov in s tem prekinitev naravnega ciklusa.

2.Spodbujanje ovulacije. V ta namen uporabljajo hormon FSH, ki spodbuja zorenje jajčec. Tako v enem ciklusu ne dozori zgolj eno jajčece, pač pa veliko število jajčec. Pojav imenujejo superovulacija.

3.Hormonska injekcija, ki povzroči sprostitev zrelih jajčnih celic iz jajčnika.

4.Punkcija jajčec.

Sam postopek ima kar nekaj neprijetnih stranskih učinkov, od izčrpanosti, glavobolov, bolečin, vrtoglavice. Na to žensk predhodno ne opozorijo.

Nevarnosti

V želji, da bi pomagale zanositi drugim parom, tvegajo lastno plodnost in lastno zdravje. V spodbujenem ciklusu zori večje število jajčnih celic. In v tem se skriva nevarnost. Zelo hitro namreč lahko pride do hiperstimulacije jajčnikov, kar lahko pripelje do slabosti, driske, bruhanja, pridobivanja teže, težkega dihanja, bolečin v prsih, krvnih strdkov in celo smrti.

Tveganja, ki jih prinaša postopek so lahko infarkt, okužbe, rak, izguba lastne plodnosti in v redkih primerih celo smrt. Na žalost pa primanjkuje informacij o dolgoročnih posledicah spodbujanja ovulacij, saj ni nobenega spremljanja zdravja darovalk po končanem postopku.

…….

Kako pa je pri nas?

V Sloveniji je darovanje spolnih celic anonimno in neplačano. Povrnejo le del stroškov. Spolne celice lahko daruje zdrav moški v starosti 18 do 55 let ali ženska v starosti od 18 do 35 let. Ker pa so čakalne dobe zelo dolge, mnogi pari odhajajo po darovano celico na Češko, v Španijo, Rusijo ali Makedonijo, kjer čakalne dobe ni. Pri tem pa seveda ostaja vprašanje, kako je poskrbljeno za darovalke teh celic.

Dober premislek pa velja tudi v primeru, ko gre za umetno oploditev z lastnimi celicami. Paru, ki je postopek opravil v Makedoniji, so sporočili, da ima 5 zarodkov. Ko sta prispela v Makedonijo, da bi jima vstavili zarodke v maternico, jih kar naenkrat niso našli. Še zdaj ju razjeda misel na to, da morda po svetu hodi 5 njunih otrok.

Ali se kraja in prodaja zarodkov dogaja tudi pri nas, težko rečemo. Vseeno pa velja pred odločitvijo za darovanje spolnih celic ali umetno oploditev res dobro premisliti.

Vir: Maja Vovk, Iskreni.net

1 komentar

Comments are closed.