Volk postaja nevaren

2

Največje zveri v slovenskih gozdovih sta od nekdaj gotovo medved (Ursus arctos) in volk (Canis lupus), zadnja leta pa se jima je pridružil tudi šakal (Canis aureus), ki je zelo podoben ameriškemu kojotu. Vsi trije se najraje zadržujejo v prostrani divjini, lakota pa jih zbliža tudi s človekom in njegovimi domačimi živalmi, pred vsem ovcami.

Volk človeku sicer ni neposredno nevaren, ker se mu raje izogne, v izrednih razmerah in v tropu pa ga lahko tudi pokonča. Volk je izredno uspešen lovec, odlikuje pa ga vztrajnost, saj se zlepa ne utrudi, saj lahko preteče tudi do 150 km daleč. En volčji trop obvladuje lahko tudi do več sto kvadratnih kilometrov veliko območje. Sobivanje človeka in volka je sicer možno, vendar na to oba še nista pripravljena. Za sedaj med njima prevladuje sovraštvo in ne prenašanje drug drugega.

Škoda, ki jo pastirjem in lovcem povzroča volk stalno narašča, kar že postaja moteče. Čeprav je volk zaščitena žival je kljub temu precej ogrožen in v stalni nevarnosti, da izumre. Drobnica je za volka najdostopnejša in najslajša jed. Od visokih zveri le ris skorajda ne povzroča kakšne omembe vredne škode. Po podatkih Zavoda za gozdove je volk lani povzročil za okoli dvesto tisoč evrov škode, pri čemer je napadel kar 334-krat. Sledi mu medved, ki se je človekove lastnine lotil 178-krat in pri tem povzročil pol manj škode kot volk. Poleg omenjenih ovac in jagnjet so volkovi pokončali deset oslov, devet govedi in šest konjev, kar je bilo največ doslej. Oškodovanci vidijo rešitev v boljšem varovanju domačih živali in večjem odstrelu volka.

Foto: Wikipedia

2 KOMENTARJI

Comments are closed.