Volivci radi odločajo

2

Naslov prispevka je v marsičem protisloven. Ali ni samoumevno, da se vsaj v formalno demokratičnih razmerah nihče ne odpravi na volitve zato, da ne bo imel njegov glas nobene teže? Prav iz tega razloga se, ko občasno slišim pripombe, češ da so javnomnenjske raziskave, ki tej ali oni stranki ne napovedujejo vstopa v parlament, prirejene ali celo povsem zlažirane, v glavnem samo nasmehnem.

Ankete tudi zgrešijo 

Seveda se pripombam tistih, ki jim rezultati merjenj niso všeč, nikoli ne bo moč v celoti izogniti. Kljub temu bi jim vsaj na podlagi izkušenj z anketami na Slovenskem od leta Gospodovega 2000 osebno svetoval, naj potem, ko bodo javno dovolj ponegodovali, v samoti svojih sobic premislijo, kaj bi morala njihova politična skupina postoriti, da pride nazaj iz političnega podzemlja. Vse od omenjenega leta so namreč javnomnenjske raziskave praviloma dobro zadele splošno razpoloženje volilnega telesa, o čemer je že bil govor. Seveda boste sedaj poskočili in rekli, pa saj 2004 skoraj nihče in 2008 nihče ni pravilno napovedal relativnega volilnega zmagovalca. Priznam: imate prav. Toda vsa merjenja pred sedmimi leti so dajala čutiti, da je v zraku sprememba, pred tremi leti pa je bilo dejansko težko predvideti končni eksodus bolj levo čutečih volivcev, ki so navajali, da bodo glasovali za Jelinčiča, k Pahorjevim socialnim demokratom.

Iz zgodovine javnomnenjskih raziskav poznamo še vse hujše “kikse”. Verjetno najlegendarnejši je Gallupov iz leta 1948, ko je napačno napovedal poraz ameriškega predsednika Trumana. V bližnji preteklosti so demoskopi morda najbolj udarili mimo pred nemškimi parlamentarnimi volitvami 2005, ko se je velika prednost krščanskih demokratov na koncu stopila skoraj na ničlo. So pa tudi takrat pravilno zaznali trend rasti priljubljenosti kanclerja Schröderja.

Želja po vplivanju

Nauk obeh zadnjih volilnih odločanj pri nas je bil jasen. Volivci so si želeli zagotoviti vpliv pri pomembnih, da, najpomembnejših vprašanjih. Zato je leta 2004 vse druge premisleke zasenčilo vprašanje, kako doseči zamenjavo vladajoče LDS, štiri leta pozneje pa je šel glavni tok razmišljanja v smeri, kako se znebiti Janeza Janše (nekoliko manj pomemben je šel v drugo smer, namreč kako Janši pomagati ostati na oblasti). Imamo sicer tudi primere, ko se volivci dejansko odrečejo zadnji besedi o ključnem vprašanju. To se je v Sloveniji zgodilo leta 1996, v Nemčiji leta 2005. Za zadnji primer sem celo prepričan, da je bil končni rezultat – velika koalicija – v hudem nasprotju z duhom (a ne s črko) izbire volivcev.

Četudi je torej res, da ne bodo vse doslej objavljene javnomnenjske raziskave enako blizu končnemu razpletu (med Večerovo in Episcentrovo raziskavo so navsezadnje domala svetovi), vse brez dvoma kažejo v isto smer. Volivci hočejo obdržati škarje in platno v rokah in ga nočejo prepustiti povolilnemu kupčkanju. Tudi iz tega razloga se volilni potop morda obeta rekordnemu številu dosedanjih parlamentarnih strank. Relativno varen je razen demokratov in deloma socialdemokratov samo Desus, ki je bolj kot stranka upokojenski sindikat. Vse druge skupine prejkone visijo. Pa z njimi nimam pravega sočutja. Kot v marsikaterem drugem okolju, kjer poslance izbirajo po proporcionalnem sistemu (skrajni primer je verjetno Izrael), so se namreč tudi pri nas volivci v preteklosti že lahko naučili, da ni najbolj stran vržen tisti glas, ki ga nameniš stranki, za katero je prag previsok, marveč glas, s katerim kaki izrazito ozko usmerjeni politični skupini pomagaš v parlament in zapleteš politična razmerja.  S čimer se pravzaprav odrečeš odločanju o ključnih vprašanjih. Za zdaj po nobeni od anket ni videti, da bi Slovenci letos podlegli tej skušnjavi. Se pa kampanja res šele začenja.

Foto: FUDŠ

2 KOMENTARJI

 1. No do menjskih raziskav so povsod precej kritični in pretirano povdarjanje pomebnosti takih raziskav vodi neminovno v “opinioncratie” kot pravijo temu Francozi. Človek po svoji naravi gravitira proti masi (čredni nagon) in take ankete dobro služijo temu namenu.

 2. ŽAVBI NANDEJEV RAZGLAS!
  Narodu Butalcev in mestu Bulana!
  Tudi mi, Žavbi Nande, bomo sodelovali na teh volitvah!
  In sicer z samostojno listo Žavbi Nandeja imenovano: hendikepirana Zlovenija! Ali delovni naslov: Ne levo, ne desno, tudi gor ne! Samo nieder und zuruck!

  Za kandidaturo smo se mi, Žavbi Nande odločili po tem, ko je iz samega pekla prišla procesija na kolena prosit, da osvojimo grešne duše Zlovencev! S samim malim rdečim peklenščkom na čelu, obema čarovnicama, Magaracovićki in sPoflmenko, kot tudi sam mali šef ZB (Zlodejevi Bumbarji).
  Naši kandidati za ministre:
  1. Ministr za vojne ujetnike in rudnike: Joanez uStanovnik-pampers
  2. Ministr za finance: Zoki Srboslav-ciprman
  3. Ministr za DDV in šalterje na ajznponu (Daj Državi Vse): GreGor Virmant-dvocevka ali tudi voluhar!
  4. Ministr za kmetijstvo in subvencije: Žerjavovodja Jokl-retardiran
  5. Ministr za tekstilno industrijo in AFŽ: Pohorja Borat-sowhat
  6. Ministr za letalstvo in padalstvo s priključenim področjem ciganov in panslovanov: Jelinković Pobedvov-puškomitroljezec
  7. Ministr za moko in ostale bele praške: Hanžeković Pohan-rožca
  8. Ministr za gospodarstvo in kulturo in verske zadeve: JoManca Koš-potrebulja
  9. Minister za POP Tv in zadovoljevanje akulturnih potreb Cvilečepetre in pridano železniškega in morskega prometa: Javro-zlatakartica
  10. Ministr za mesno predelovalno industrijo in hrenovke: Kahla-odpisani!
  Torej deset ministrstev, kot nam je posredoval naša dvocevka-voluhar iz programa SDS!
  Oče sin in sveti smrad bo sam Zlodej Milan-ovićić-škrat!

  Naš program
  1. Temelj našega programa bo Zweischluss!
  In sicer bomo najprej Einschlussali Avstrijo! Za tem pa Zweilsslusali še Nemčijo! In oba naroda nas bosta sprejela z ovacijami! V tem cilju jim bomo leto dni predvajali POP TV, pa Mladino, pa Dnevnik, pa Delo!
  Še kamen obrneš, se zjoka, ob teh medijih!
  Mi smo temeljiti! In takoj za tem nam bodo Nemci in Avstrijci plačali vojno reparacijo po vzoru kot Judom! Ergo, zaplenili bomo 1,5 miljonov Nemških delavcev in jih kot vojne ujetnike pripeljali na delo v Zlovenijo! Prav tako bomo zaplenili 500.000 Avstrijskih delavcev in jih priključili Nemškim vojnim ujetnikom na delu v Sloveniji! To je kazen za to, da je njihov Adolf takrat na balkonu v Mariboru lagal in to deželo ni naredil tako kot se zagre, pošteno, pridno, delovno, Nemško!
  Da se Nemci niso resno borili z partijžani!
  Šef taborišč bo izkušeni človek, veliki brkač Ustanovnik-pampers!
  Z 2 miljona teh ujetnikov bomo napolnili vse sklade in ZZZS, vse, vse!
  2. GreGor-dvocevka ali voluhar bo udejanil svoje geslo: v vsako Zlovensko vas šalter, šalter v vsak Zlovenski dom! In vsi naj se bebavo smejijo! Sploh bo zapovedan smehljaj našega vzornika Zoki Srboslava-cipermana, ki je izjemno intiligenten!
  V bodoče bo zgledal račun, po predlogu dvocevke-voluharja takole:
  RAČUN št.:……………….
  1. kg kisle repe……cena=1,00 Euro
  DDV 1000%…………….=1.000,00 Euro
  ——————————————————–
  Cena za izplačilo: 1.001,00 Euro

  GreGor bo urejal tudi zadeva dimnikarstva in pucanje rorov rajfnkov!

  3. Tiskarna za Eurovčke se po Zweischlussu prenese iz Brusiga v Bulano (Lublana) Šef tiskarne bo priznan grafik in zagovornik obubožanih, skromni in revni Zoki!
  4. Vse panslovane bomo z zugom preselili v nam bratsko Nemčijo! Tako se bomo oddolžili za jemanje vojnega plena pri naših bratih!
  Uvedli bomo, po želji GreGorja-dvocevke troletni totalnin post spolnega občevanja z ženskami! Naj jih potešijo vojni ujetniki! Mi zmagovalci bomo samo še občevali z psi, hov, hov in med sabo, po moško!
  Nemški in Avstrijski vojni plen bo delal po 22 ur dnevno, v petek in svetek! Dve ostali uri, da mu ne bo dolgočasno, pa bo zadovoljeval naše ženske! S tem bomo posodobili in opametili genetski fond Zlovencev! Milom ali silom ali tudi vazelinom za GreGorja!
  5. Cerkvene vrednosti RKC bo čuval Pobedvov-puškomitroljezec
  6. Vsak Zlovenec bo na leto dobil 365 plač po Grškem povprečju 1.900 Eurovčkov. Samo pod pogojem, če ne bo nič delal! Ob tem pa še božičnico, novoletnico, za dan žena, za prvi maj, za titov rojstni dan pa tri plače, pa za dan norcev, prvi april,……

  Za domovino z dvocevko-naprej!

Comments are closed.