Volitve so jih prehitele

20
Foto: Novi glas
Foto: Novi glas

Če je verjeti javnomnenjskim anketam, se na volitvah čez nekaj dni obeta nova zmaga koaliciji nacionalnega interesa, o kateri sem na teh straneh njega dni že veliko pisal.

Groteska

Že zdaj je sicer jasno, da bo imela tokrat precej absurden priokus. Skoraj nobene možnosti namreč ni, da ne bi verjetni uspeh Stranke Mira Cerarja pred zgodovino kaj kmalu obveljal za grotesknega. Ne samo zaradi neizogibnega dejstva, da je voditelj največje opozicijske stranke v zaporu. Običajnost fenomena Cerarjeve ekipe le stežka pričarajo tudi primerjave z Berlusconijem leta 1994 v Italiji ali z Babišem leta 2013 na Češkem. Silvio Berlusconi je navsezadnje vzpostavil politično silo, ki je bila dve desetletji in do neke mere še vedno je pomemben politični igralec. Cerarjevemu personalističnemu eksperimentu bi bilo kar predrzno pripisovati takšen potencial in Miro Cerar je v svoji sedanji vlogi še najbolj podoben slovaškemu predsedniku Andreju Kiski, o katerem vse do dneva njegove zmage nihče vred z njegovimi volivci ni vedel ničesar, razen tega, da je poslovnež in filantrop.

Imam občutek, da se nekje na dnu celo mnogi tisti, ki bodo v nedeljo obkrožili številko pred SMC, zavedajo grotesknosti svoje izbire. Vendar je želja, da bi šlo še naprej vse po starem, tako močna, da se hočejo prepričati o tem, da volijo nekaj povsem novega. Omenjena težnja niti osmih demokratičnih parlamentarnih volitev od leta 1990 naprej očitno ne bo naredila za bistveno drugačnih od večine predhodnic. Rezultat vseh paničnih odločitev za tiste, ki so obljubljali zaščito pred vsako pomembnejšo spremembo, s čimer so Slovenci pričeli že na prvih predsedniških volitvah leta 1990, je prejkone ta, da je enako kot pred štiriindvajsetimi leti samo tisto, o čemer se vsi strinjamo, da ne bi smelo biti.

Prehitre volitve 

Seveda zmaga Cerarjeve ekipe ni samoumevna. Na volilni izid bo tokrat izjemno vplivala volilna udeležba, ki bo bržkone precej pod standardom zadnjih treh izbiranj državnozborskih poslancev. Nekaj neznank je tudi glede dejanske razporeditve glasov na levi sredini. Končno je treba pristaviti, da predvolilnim napovedim ni uspelo pravilno predvideti zmagovalca ne leta 2004, ko so stavile na LDS, relativna zmagovalka pa je bila SDS, ne 2008 in 2011, ko je vsakokokratna levosredinska izzivalka v fotofinišu prehitela favorizirano SDS. Demoskopi so se zmotili tudi leta 2012, ko je namesto prepričljive prednosti Danila Türka volilni večer v prvem krogu predsedniških volitev prinesel za končno zmago odločilno vodstvo Borutu Pahorju.

Vendar je že zdaj gotovo, da premoč koalicije nacionalnega interesa ne bo mogla biti zlomljena, čeprav bi le slovo od tega modela prineslo zaresno spremembo. V tem smislu je nekoliko ihtavi odstop Alenke Bratušek premierkinemu političnemu bloku nedvomno koristil. Večno uspešne koalicije namreč ni mogoče premagati zgolj z grotesknimi novotarijami. Uspeh proti njej bi terjal zelo široko zavezništvo vseh, ki bi jih bilo moč spraviti v skupni čoln za spremembe in za dokončanje demokratizacije, kakor je morala Demosova druščina zajeti čisto vse  polni suverenosti vsaj od daleč naklonjene igralce, da je lahko izpeljala osamosvojitev.  Za uspešno izvedbo polne demokratizacije je soglasja, kot vemo, že zmanjkalo. Hitre volitve takšne mobilizacije ob sedanjem stanju opozicijskih strank pa seveda tudi niso omogočale.

 

20 KOMENTARJI

 1. Tudi desnica se bo morala v bodoče posluževati novih obrazov, ki bodo dopolnjevali obstoječe.

  • Sorči, SDS ima nove obraze…sicer ne vse. Ampak vedno se najde nekdo, ki mu nekaj ni všeč (kot v primeru Janša, na neznanem kraju, ob neznani uri itd.)…imate tudi VI enak prisotop. Če bi bili novi obrazi, bi se kregali, da jim ni za zaupati, če so stari, pa “zakaj niso novi”. Skratka nikoli vam ni prav. IN pri SDS so novi obrazi in tudi mladi obrazi.

  • ZAKAJ SI NEUPA CERAR POKAZATI SVOJEGA KADRA?????
   POVEM VAM IN TO VEDO VSI, DA JE TO CELA RAJNKA LDS,
   CERAR NIMA NOBENIH KONKRETNIH PREDLOGOV, SAMO GOVORI KAJ JE POTREBNO…
   VSESKOZI DELA Z SODIŠČI IN TOŽILCI KAKOR JE DELALA NJEGOVA MATI IN SEDAJ NE DELUJE PRAVNA DRŽAVA IN ZATO JE ODGOVOREN TUDI MIRO CERA ML., PA NAJ SE NEHA NORCA DELAT IZ LJUDI, KI 80% NISO ZADOVOLJNI Z PRAVNO DRŽAVO.
   CERAR JE KOT MAČEK V ŽAKLJU, JA ON JE MAČEK V ŽAKLJU SO PA MLADI – STARI MAČKI IZ LDS.
   BOLJ POŠTENO BI BILO, ČE BI SE IMENOVAL M. CERA-LDS IN PIKA, O PREMOŽENJU PA SAMO TISTO KAR GA UPRAŠAJO A NI POŠTENO, DA POVEŠ VSE, SAJ BI PRIČAKOVALI, DA JE POŠTEN-PRAVNIK, AH NE OD CERARJA NIKOLI IN NIKDAR=LDS-VZGOJEN SINČEK, KI SVINJARIJA NI KAZNIVO DEJANJE ZA RDEČKARJE-LEVIČARJE.

 2. Cerar nima vsebine, nič ne pove, samo leporečje.
  Zanj volijo samo NOJEVSKI volivci ( tisti, ki ne priznavajo realnosti in se pred njo skrivajo v new age socializem).
  Ljudje brez cilja v življenju, brez odgovornosti, mali parazitki.

  • Cerar ima vsebino in sicer vsebino Kučanovega foruma 21.

   Za vsako ceno obdržati državno lastnino, ki je finančni napajalnik komunistične nadoblasti in katalizator nazadovanja Slovenije v gospodarskem in demokratičnem razvoju.

 3. “In lahko rečemo, da je bil partijski režim v celoti koruptiven. Če vzamemo, da so ti, če si bil član zveze borcev, zaradi tega statusa dali stanovanje, dodatke k plači, letovanje v toplicah … Celo tvoji sorodniki so imeli boljši položaj v družbi. In tu je šlo za klasično koruptivnost, ker je režim eni skupini dajal prednost pred drugimi. Sedaj vsi radi uporabljajo besedo »korupcija«, kot da se je pojavila v zadnjih letih, kot da je ni bilo v Titovi dobi…¨”

 4. Mogoče si bo enkrat potrebno priznati, da si večina volilcev želi stanje kakršno je in ne sprememb v smeri iz t.i. državne “varnosti” (ki to ni, in nikdar ne bo) na osebno odgovornost in samoiniciativnost.
  Ljudje se bodo očitno raje odločili za nepremičninski davek, za višje davke, večje regulative, pričakovanje, da bo država poskrbela za njih, namesto za nižje davke in zavihane rokave.
  Tako izpade, da si ljudje v resnici ne želijo sprememb ampak še več tega kar nas je pripeljalo v sedanje stanje in kar nas vodi v bankrot, za več države in več socializma.

  • pomoje ljudje sploh ne berejo in ne poslušajo drugega kot TV1 in POP TV ter KANAL A….kar pomeni, da poslušajo različne medije, pa vseeno iste “kanale”- in, ker ne razmišljajo “v globino” volijo eno in isto.

 5. Dobra diagnoza stanja:” Za uspešno izvedbo polne demokratizacije je soglasja, kot vemo, že zmanjkalo. Hitre volitve takšne mobilizacije ob sedanjem stanju opozicijskih strank pa seveda tudi niso omogočale.”

  Žal! Kdaj bo čas in stanje za demokratizacijo?

 6. dios mio, cerar je vendar dvojni agent, prva desničarska pametna taktika in a long time

  po volitvah pa koalicija smc+sds in 2. republika, kvazi levičarji se bodo pa praskali po glavi, kako so jih nategnili

 7. Mene zanima ,zakaj je SDS govorila 2011,da bodo dobili 50+,seaj pa eno samo nabijanje kako bo levica dobila 2/3.Kaj se je od 2011 tako radikalno spremenilo?Ali SDS s tem nehote priznava ,da JJ vlade 2012 ni podpiralo 2/3 ljudi?

 8. Svetohlinec od Cerarja! Pravi, da dela pro bono, zraven pa šolam zaračunava DVOJNE stroške prevoza – in to prizna. Pravi pa tudi, da tega prigoljufanega denarja ne misli vrniti. To ti je poštenje komunistične sorte!

 9. da bi Slovenija zopet pravična, poštena in človeku dostojna država, kjer se bomo vsi počutili varne in, da bo vsem lepo in dobro.
  Nikakor pa leve rdeče in novo nastalih, ker kar g. Cerar govori je laž in prevara, zagovarja “krivosodje”, halo a je ta človek pošten in pravičen? ravno tako ostale leve-rdeče stranke tudi Bratuškova napada vse počez, da se mora “pravna štala” spoštovati, pa ti niso normalni ali pa so pokvarjeni in isti kot tisti, ki sodijo brez dokazov, pa kje pa smo??????????
  LJUDJE BOŽJI ODLOČITE SI, DA BO SLOVENIJA ZOPET OBSIJANA Z BOŽJIM SONCEM KJER BO VLADALO POŠTENJE, PRAVIČNOST IN SLOGA.
  JAZ DAM MOJ GLAS SDS, KER SO EDINI VERODOSTOJNI, POŠTENI IN PRAVIČNI, KER ČLOVEK DRUGIM NEMORE ZAUPATI.
  VSI ZA SDS!!!!!!!!!!!!!!

  • Da so samo v sds verodostojni, pošteni in pravični? S tem se pa res ne morem strinjati. V naši družini nas je sedem volilcev, naši glasovi pa gredo Nsi.

   • Se strinjam. Največja neumnost, ki jo je desnica naredila, je, da so se desne stranke med sabo skregale.

    In zdaj imamo, kar imamo.

    Dejstvo je, da v današnjem volivnem sistemu ne more ena stranka dobiti absolutne večine. Torej rabi partnerje.

 10. Točno za take je ta stranka: za tiste, ki hočejo spremembe pa obenem nočejo nič spremeniti. Vsak, ki je malo pogledal v članstvo te stranke, kakšna kontaminirana gamat se je noter navlekla, je jasno, da tole ne bo čudodelna rešitev ampak še ena zabloda.

 11. Neverjeten uspeh naveze Senica – Kresal
  Uspelo jima je lansirati nov “čist ” obraz g. Cerarja, ki je že skoraj zmagal na volitvah.
  In to človeka, ki je sodeloval pri izdelavi aktualne zakonodaje v Sloveniji in sedaj govori, da ni dobra.

  Naprej ga je porinila naveza, ki ni še nič naredila za Slovenijo, ampak vse za svoje koristi in dobiček.
  Ga. Kresal je tipičen primer ministrice, ki ji je ob siromašenju Slovenije uspelo povečati svoje premoženje – ni edina.
  Zato, ker je zaščitena ji ni bilo potrebno odgovarjati za nedela v času njenega ministrovanja.

Comments are closed.