Aleš Maver: Volitve brez jasnega signala

74
Po prvem krogu v Kamniku se zdi mogoča zmaga Mateja Slaparja, kandidata Nove Slovenije. Šlo bi namreč za poraz največje vladne stranke na domačem dvorišču. Foto: AČ

Preštevanje glasov na lokalnih volitvah še poteka, zato je za dokončno oceno še prezgodaj. Vendar je moč verjetno že reči, da opoziciji ni uspel kak velik preboj, četudi niti vladajoče koalicije ni mogoče razglasiti za zmagovalko.

V občinskih svetih po pričakovanjih 

Po pričakovanjih se je desnosredinska opozicija na volitvah občinskih svetnic in svetnikov odrezala bolje kot na županskih. SDS je prepričljiva relativna zmagovalka, ki je s skoraj osemnajstimi odstotki praktično izenačila svoj dosedanji najboljši dosežek na lokalni ravni iz leta 2010. V primerjavi z volitvami leta 2014 je dosežek popravila za skoraj štiri odstotne točke. Svojo relativno moč je potrdila praktično po vsej Sloveniji, navzgor odstopajo več kot pet odstotnih točk in trije sedeži več v Ljubljani, navzdol eden najslabših izidov v zgodovini v Mariboru, ki pa gre na rovaš uspeha Kanglerjeve liste, trenutno drugouvrščene v tekmi za mestni svet obdravskega mesta. Slovenska ljudska stranka je ponovno (kot že leta 2014) bistveno presegla svoj dosežek z državnozborskih volitev, Nova Slovenija je dodala zelo solidnih sedem odstotkov (tudi skoraj na ravni dosežka z glasovanja o članih parlamenta).

Skoraj 30 odstotkov desnosredinske opozicije je bistveno več, kot je dosegla vladna peterica z Levico vred. Za vseh šest strank, ki držijo pokonci Šarčev kabinet, je glasovala komaj četrtina volivcev. Pri tem je slabo polovico glasov pričakovano prispevala na lokalni ravni razvejana Židanova druščina, ki je enako kot Des-us presegla odstotek z državnozborskih volitev. Pač pa bo Lista Marjana Šarca z zgolj 2,5 odstotka glasov vodilna vladna stranka z daleč najslabšim izplenom na lokalnih volitvah po letu 1990. Niti blizu uspehom iz junija niso niti v Levici.

Še nekoliko višji kot pred štirimi leti pa je delež neodvisnih list, ki se je že povsem približal tretjini.

Brez vidnih uspehov opozicije pri županih

Za piko na i premoči opozicije manjkajo uspehi v odmevnih županskih tekmah. V Ljubljani je Zoran Janković celo za nekaj odstotnih točk in dobrih deset tisoč glasov izboljšal dosežek iz leta 2014. Po drugi strani je dosežek Anžeta Logarja najboljši za kandidata desne sredine po začetku leta 1998; s svojo kandidaturo je Logar zelo pomagal tudi stranki v tekmi za mestni svet, kjer je ponovno prišla na raven iz davnega leta 1994. Trenutno sicer kaže, da izzivalec za las ne bo presegel magične meje tridesetih odstotkov, kot so napovedovale še vzporedne volitve. Potrdilo se je, da bi bil Janković bistveno bolj ranljiv, če bi ga kdo na levici resno izzval. Tako pa osmerica ob Logarju skupaj ni zbrala niti deset odstotkov glasov, spodobnih resnih kandidatov pa je bilo še manj kot pred štirimi leti. Že razlika med dosežkom stranke Levica na volitvah v mestni svet in njenega županskega kandidata pove veliko. Pot do spremembe oblasti v prestolnici še v večji meri kot na državni ravni vodi preko tistega dela levice, ki bo pripravljen opustiti betonsko blokovsko logiko. Tokrat je Janković na njen račun znova triumfiral.

V Mariboru je Franc Kangler s prepričljivo uvrstitvijo v drugi krog in z bistveno boljšim dosežkom kot leta 2014 dopolnil svojo politično rehabilitacijo. Za simbolni pretres, ki bi ga pomenila njegova zmaga, kljub temu skoraj ni možnosti. “Operacija Arsenovič” se je namreč njegovim nasprotnikom na Fištravčevem hrbtu izšla in ob prednosti kandidata SMC bo za uspeh v drugo verjetno dovolj že zmerno poseganje po protikanglerjevskem sentimentu. Fištravec bo po drugi strani prešel v zgodovino kot tisti aktualni župan, ki se je ob ponovni kandidaturi najbolj približal neslavnemu rekordu ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka.

Drugod v mestnih občinah ostaja kar veliko neznank. Sijoči zmagovalci so predvsem dosedanji župani Gregor Macedoni, Bojan Kontič, Aleksander Jevšek in Bojan Šrot. Desni sredini ni uspel preboj v veliki finale v Kranju ali v njeni nekdanji trdnjavi Ptuj. Če bo v Kopru drugi krog, je tam možno marsikaj.

Veliko bi bila vredna morebitna zmaga kandidata Nove Slovenije v drugem krogu v Kamniku, ki se po prvem krogu zdi mogoča. Šlo bi namreč za poraz največje vladne stranke na domačem dvorišču.

Možni so tudi manjši bonbončki v Škofji Loki, Domžalah ali drugod. Po drugi strani je SDS katastrofalno izgubila v dolgoletnem oporišču v Ribnici. Pozitivna novica tokratnih volitev je tudi kar za nekaj točk izboljšana volilna udeležba, ki bo na koncu verjetno presegla polovico volilnih upravičencev.

74 KOMENTARJI

  • SDS vseskozi zmaguje – zato pa niso potrebne spremembe. Zmagali so na volitvah v parlament, zmagali so včeraj, same zmage, kar se tudi odlično pozna na moči desnice … Hkrati pa niso dobili nobene mestne občine ali kakšne druge “vidnejše” občine.

   S takimi zmagami se sprašujem, kak bi bil šele poraz.

   • Mestne občine so leglo javnega sektorja in lumpenproletariata, zato bodo tam vedno zmagovali levičarji, dokler bo sploh še kaj jemati.

 1. Gospod dr- Anže Logar je kot protikandidat Jankoviča v Ljubljani nastopal preveč agresivno, kar je najverjetneje motilo mnoge volivce. Jankovič pa je bil sladek kot med.

  • Bil je za svetlobno leto boljši od Jankoviča, toda Ljubljana je izbirala med Evropo in Balkanom – in izbrala je Balkan. Ima, kar si zasluži.

 2. Tu se že začne problem SDS in Janše.
  Za lase privlečena, zavajajoča, že vnaprej znana vsevedna analiza ” večnega zmagovalca”, v resnici pa ponovnega poraženca, ki nikjer več ne zmaga.
  Lahko, da so občinski svetniki sds vodilni med strankami, v resnici pa so zmagovalci “neodvisne” liste, za katere so zvito skriti levičarji.

  “Veliki strateg” niti tega ne dojame, da se levi županski kandidati razglasijo za neodvisne zato, da za njih glasujejo člani vseh strank, vsi meščani, občani, ne le člani ene same stranke, ki jo predstavljajo( Logar). Strankarska podpora pomeni za županskega kandidata omejitev, saj cilja le na člane stranke in to je vnaprejšnji poraz!
  Kakšna zmagovalna pa je spet SDS? Komu laže Janša. Svojim volilcem. Streznitev!
  Ljubljana Maribor Celje Kranj Koper Murska sobota Novo mesto Velenje Slovenj Gradec, nikjer nič ( župani).
  Logar ni rabil “podpore strank”, Logar je rabil podporo poštenih Ljubljančanov ki želijo drugačen način vodenja in ki imajo dovolj neslivencev z. Za zmago Logarja sta bila odločilna negativna faktorja, prepozna vključitev v tekmo – vsaj 1 leto prej, drugič podpora stranke, saj bi kot župan Ljubljane dobil marsikateri glas sredine in liberalcev, ovira je bila premočna asociacija na SDS in Janšo. Politika se je od 1991 do 2018 močno spremenila, Janša pa še kar po starem.
  Logar s svojo ekipo naj prevzame SDS in prenovi SDS. Trenerji se menjajo ,v športu, gospodarskih družbah, le na desni politiki gre iz poraza v poraz vse po starem.Z isto neprofesionalnosti naprej v nove rane!

  • Logar je bil brez resne podpore vržen levom – ravno zaradi tega, ker njegova privlačna politika predstavlja hudo nevarnost za Janšev stalinistični krog v SDS in na slovenski desnici.

  • Ponavljam: Mestne občine so leglo javnega sektorja in lumpenproletariata, zato bodo tam vedno zmagovali levičarji, dokler bo sploh še kaj jemati.
   Da se za neodvisnimi listami zvito skrivajo levičarji, je čista bedarija. Levičarjem se ni treba skrivati, saj imajo za sabo režimske medije, ves javni sektor, državna podjetja, kjer so nastavljeni režimski politiki in so dolžni podpirati levičarje, v nasprotnem primeru lahko spokajo, v spornih zadevah imajo za sabo z boljševizmom okuženo pravosodje itd. – zakaj bi se potem sploh skrivali, saj njihovi glavni promotorji zgoraj našteti (para)državni elementi.
   Naslednja bedarija je, da so župani v Celju, Kopru in Novem mestu nasprotniki SDS in potemtakem rdeči. Od kdaj pa?
   Neizpodbitno dejstvo je, da je od strank tudi na lokalnih volitvah daleč najmočnejša SDS (pa nisem njen član!).
   Resnica je tudi, da je demokratična stran oz. tkim desnica v danih razmerah, ko je v rokah levičarjev zaenkrat še vse od kapitala do pravosodja, praktično vsi družbeni podsistemi, dosegla izjemno dober rezultat.
   Osamosvajanje države je trajalo nekaj let, osvobajanje pa bo trajalo kar nekaj desetletij – tek na dolge proge. Spodbudno je, da se konstantno krepi, malo pa bo pomagala tudi desna orientacija v vseh sosednjih državah. Velja biti optimističen.

   • 18% ni ničposebnega,drugače pa super močna SDS brez županov v mestnih ali večjih občinah.SDS je hec

 3. SLS se pozna, da je kadrovsko za župane močna na terenu tako, da lahko volivcem ponudi sposobne župane.

  Desne stranke se morajo na splošno kadrovsko še bolj okrepiti in pomladiti.

 4. Organizacijsko in taktično pa se zlasti v velikih mestih pristope k volitvam nadgraditi.

  Protikandidat Popoviča v Kopru je zanimiv primer, saj je izsilil drugi krog.

  • Popovičev protikandidat Bržan je že naredil gromozansko napako, ko je najavil oblikovanje levičarske koalicije. Prav zato je zgubil moj glas in zanesljivo še veliko mojih someščanov. Popovič, kakršen koli je že, z vsemi plusi in minusi, nikoli ni dajal v ospredje ideološkega prepričanja.

 5. kandidati za župane morajo začeti na občinskem nivoju, mestnem, šele nato so lahko kandidati za DZ.
  Torej profesionalno delo, usposabljanje za politiko! Dolgoletno trdo delo, zamujeno v SDS vse od 1992 nobenega omembe vrednega politika, začne pa se pri profesionalizaciji stranke, Managerju stranke, sodelavcih,tajniku, predvsem pa teamskem vodenju, ne da o vsem v resnici odloča Janša, zraven so pa le tisti, ki mu kimajo. To je velika težava desnice, anti vodenje!

  • Kdor spremlja razprave v DZ in njegovih telesih, lahko opazi, da so prav poslanci SDS in nekateri iz NSI (zlasti Horvat in Tonin) v razpravah intelektualno toliko superiorni, da jih utiša samo še dogovorjeni glasovalni stroj koalicije. Grims npr. je retorično, zlasti v argumentaciji, izjemen. Ko poslušaš koalicijske poslance in njihovo brezvezno nalaganje (Möderndorfer, Tomićka in vsi levičarji) in večinoma branje napisanih razprav (le kdo jih piše), ti je hitro vse jasno.

 6. Drži, presoditi je treba glede na odzive volivcev, kdaj naj nastopa desni kandidat kot kandidat stranke in kdaj kot neodvisni kandidat.

  Npr. kandidatka za ustavno sodnico Verica Trstenjak, bi imela več možnosti, če bi nastopala kot neodvisni kandidat.

  • Se vam ne zdi, da gre potem za skrivanje, licemernost in dvoličnost, da ne rečem podlost, kjer moč argumentov nima več nobene veljave – blizu tega, kar imenujemo “balkansko nadmudrivanje”.

 7. SDS ni sposobna dobiti župana v nobeni mestni občini! Niti v napol podeželskih kot je Ptuj.Potem pa lapajo,da bi po večinskem sistemu imeli 1/2 ali 2/3 poslancev.Začnite se trezniti

 8. Če je to res to, kar omenja komentator – demokracija, potem je levica ugotoviila, da lahko zmaga le, če nastopa z neodvisnim kandidatom, kar je sicer zavajajoče do volivcev. Vendar, ker so na splošno slovenski volivci slabo ozaveščeni, jim to gratuje.

 9. Komentator – Demokracija, je omenil usposobljenost in timsko delo kot pogoj političnega dela.

  Nekaj usposobljenosti kandidata za občinsko in državno raven se vidi že na oko: formalna izobrazba in dosedanji ustvarjalni rezultati na različnih področjih.
  Vsekakor pa še manjka preizkus znanja za vlogo župana, poslanca ali svetnika.

  Takšen preizkus znanja bi moral opraviti vsak kandidat.

  Ko pa je že izvoljen, pa bi moral imeti občasne izobraževalne “tečaje” za pridobivanje veščin in znanj ter izmenjavo pozitivnih izkušenj, kar bi se odrazilo v njegovi in naši skupni uspešnosti.

 10. Menda 60% prebivalcev mesta Lj. ne moti korupcija.
  Glavno da se opazi, kaj vse je bilo narejenega !
  Glavno mesto je bilo tekom 78 let izpostavljeno različnim fazam preobražanja, od kulture, vere, navad do izničevanja “duše” prejšnjega mesta.
  Glavna Logarjeva postavka v tej kampanji je bila
  OZDRAVLJENJE !?
  Volitve so sicer pokazale delni porast podpore desnici, kar se lahko šteje kot premik v desno.
  Veliko vlogo igra tu tudi krivosodje, kj ne spelje postopkov za kazniva dejanja sedanjega župana.

  • ampak v drugi polovici bi se glasovi porazdelili več ali manj enako, morda bi bilo za nekaj procentov razlike

 11. Primer politične veščine:

  Novinarka je gospoda Janeza Janšo vprašala, kako komentira dober rezultat Jankoviča. Janša pa ji je odgovoril, zakaj ga ni vprašala za rezultate na slovenski ravni.

  Takšni konfrontaciji z novinarjem in izogibanju odgovora,
  bi se dalo izogniti, da bi novinar dobil želen komentar in na koncu še poudarek rezultatov na slovenski ravni.

  • Res, tukaj pa bi Janša res lahko odgovoril, da so se pač Ljubljančani odločili za balkansko smer namesto evropske.

 12. Kljub dobri volilni kampanji desnega kandidata, je udeležba desnega pola volilcev oz dela, ki si je želel spremembe, še vedno zelo nizka.
  Lahko potem rečemo, da si malo ljudi želi sprememb ?

 13. Pozabljamo, da je Jankovič tipičen predstavnik Novega razreda (Djilas).
  Deloma še preveč, se mi zdi.

 14. Zdaj še ni čas za umik, pred drugim krogom se morajo zaveznice na desnici sestati, ampak spet ne s figami v žepu in ne pokroviteljsko, ampak ugotoviti realno sliko in stanje glasov in kandidate opremiti s pravo strategijo.

  POVEZOVANJE, KOORDINACIJA PROGRAMOV, PROFESIONALNA PROMOCIJA SKUPNEWGA KANDIDATA.

  Usposabljanje županov smo ponudili eni desni stranki, in sicer:
  1. komuniciranje
  2. Pristojnosti župana in občinskega sveta,
  3. Priprava programa za občinske volitve ( področja, usmeritve, ukrepi za konkretno občino.)

  kakšen je bil odziv- pišmeuhovski, desničarski! Desnica vse zna, vse ve, ničesar ne manjka, imajo dovolj dobrih kandidatov, vsaj vsi predsedniki vse znajo, vse vedo, pa le vedno bolj in bolj izgubljajo!” Za to pa niso krivi drugi kot udba, zemljarič, kučan,ampak predvsem slabi, nedorasli voditelji desnice. Če bi bila DESNICA vsaj 20% kos nalogam volitev, bi vse stranke imele jasno znanega VODJO volilne kampanje, strategijo in usmeritve stranke, strategijo, financiranje.
  Kandidati pa bili preverjeni, usposobljeni, šolani po vsebini in komunikacijsko vsaj 1 leto pred volitvami. Vsega žal manjka! Rezultat je zato temu primeren.

  • Zakaj neuki volilci volijo leve kandidate? Pa menda ja ne zaradi njihovih kompetenc (in na hitro dobljenih znanj na vaših usposabljanjih)? Po preprosti logiki: oni so pri koritu; imajo dobre zveze in poznanstva!

 15. Logarja bi volili mnogi meščani Ljubljane, ki se jim je Jankovič v 4 letih priskutil, mnogi, ki so se zbrali ob Robbovem vodnjaku pred 4 leti !” Takrat so Jankovića podpirali, zdaj ga ne bi !
  Volili bi nekoga drugega kot Jankoviča, ampak ne pod blagovno znamko JJ/SDS.
  Če bi nastopal kot” Logarjeva lista za Ljubljano” bi ga volili marsikateri SD,LMC, LMŠ volilci, toda če Logarja 100% poistovetijo z JANŠA in SDS, podpora pade! Takšna je realnost, če ste lahko vsaj malo objektivni in kritični do desnice ! Po 26 letih še vedno strokovni amaterizem na DESNICI, celo vse hujši !

  • Še ena bedarija. Pomembno je torej, da si “naš” (beri: ne-SDS, ne-Janša), kaj pa program in strokovne kompetence, nujne za sodobnega župana? Načelnost pa taka! Pa smo spet pri “balkanskem nadmudrivanju”.
   Povsem deplasirano je tkim. desnici očitati nestrokovnost in amaterizem (kot da na levici tega ni). Levica ima žal politično moč, ki izvira iz časov, ko so peli: “Na Slovenskem smo mi gospodar.” In odtenek banditizma še vedno traja.

 16. Signali so povsem jasni. NSI in SDS, dve desni “pomladni” parlamentarni stranki sta ostali popolnoma “out” v vseh pomembnejših občinah (razen če so Grosuplje ena izmed top občin) in v vseh mestnih občinah. SDS tudi razglaša “zmago” v Ljubljani, čeprav so dobili komaj 15 % za mestni svet in komaj tretjino njihov najbolj viden obraz poleg Ivana Janše. SDS ali NSI ne moreta zmagovati niti v zelo konservativnih občinah (glej Lovrenc na Pohorju), kjer jih je SD poteptal, poleg njih pa še lokalna lista.

 17. Mislim, da je jasen signal to, da je potreben nov zakon o volitvah, da bodo poštene in pravične za kandidate in volivce.
  Množica list je znamenje anarhije, občinske liste pa sebičnosti in privilegiranosti, ker se gre za privilegije in ohranjanje partijske kontinuitete.
  Preferenčni glas pa prikrito in golfivo omogočanje osebnega izbora kandidata iz liste za organ, ki je v bistvu enoten po delovanju (občinski svet). Poleg tega je to le teoretično res, kajti ni omogočen izbor v kabini. !???
  Volitve so dejansko nepoštene in nepravične, po Ustavi neveljavne.
  Toda, če ni tožnika (narod), ni sodnika (Ustavno sodišče).

    • Bluziš. V občini kandidirajo stranke in liste – pri stranki oz. listi, za katero se odločiš, lahko daš tudi preferenčni glas točno določenemu kandidatu.

 18. Je signal.

  Po dolgem desetletju je v razbiti demokratično opozicijski mentaliteti Slovenije nastal jasen signal:

  1. Signal, da NSLS in drugi lahko poenoteno stabilizirajo dotedaj povsem razklano in opustošeno SLS.
  2. Signal, da zdrav del znotraj dotedaj povsem izgubljene stranke NSi uspeva to stranko poenotiti s SLS in SDS.
  3. Signal, da se številni mnenjski voditelji t.i. sredine, kot na primer Pezdir, Štih, Vodopivec, Požar in drugi, lahko streznijo. In da zmorejo svoj napor za poenoteno strnitev okoli desetletje sitemskostrukturno napadane stranke SDS.

  S tem je nastal signal, da je možno vzpostaviti poenoteno demokratično opozicijo Slovenije.

  Prazen očitek, da volitve z dne 18. 11. 2018 niso dale signala, je zato naperjen zoper napor zgoraj navedenih. Očitek ne drži. Signal je napor in pozitivni naboj zgoraj navedenih za poenotenje.

  Za poenotenje proti dolgo desetletje sistemske multi-institucionalne zlorabe oblasti. Oblasti, ki vsem nam na očeh vključuje enoglasno predvolilno ozvočenje državno financiranega medijskega aparata. S tem, da komaj mesec dni pred prenekaterimi volitvami iz »niča« nastajajo stranke – zmagovalke. Vsem na očeh.

  Zato je signal. Po dolgem desetletju je nastal signal. Pa če se nekaterim svet podre.

  • G. Stupica to je takšno pisanje, ki ga beremo že 30 let. Na vseh izgubljenih volitvah se desnica oklicuje za zmagovalko, takšna retorika pa nadalje prinaša nove in nove poraze, ki so znova in znova razglašeni kot zmage.

   To je tako kot pisanje Slovenca med 1. svetovno vojno, ko vsa 4 leta opisujejo samo veličastne zmage avstroogrskih armad, vse do konca oktobra, ko je 4 leta veličastnih zmagoslavij prineslo poraz …

   • In desnica tudi danes zmaguje tako, da je komaj preprečila novo ustavno večino postkomunistov v parlamentu, lokalno pa ni osvojila nobene mestne občine, niti nobene druge vidnejše občine. Še največ jim je uspelo v Mariboru, kjer pa niti združena podpora ni bila dovolj za več kot tretjino glasov za kandidata in prgišče svetnikov za mestni svet. Na Ptuju jih npr. tako rekoč ni, Mursko Soboto pa je SD dobil z 70 procenti.

   • Še ena bedarija. Šele nastop Američanov je prevesil tehtnico v korist Antante, ne pa angleške, francoske in italijanske zmage, ki jih ni bilo.

 19. Kdaj boste privrženci t. i. desnih strank končno dojeli, da boste večni poraženci na vseh volitvah (državnih, predsedniških, evropskih in lokalnih), dokler ne boste prisilili Janše k odhodu v politično penzijo in prenehali volivcem prodajati volilni program, ki sodi v 19. oziroma, v najboljšem primeru, v prvo polovico 20. stoletja (socialna konservativnost z številnimi elementi podeželjskega provincializma, neoliberalna ekonomija, revanšizem, težnja po rekatolizaciji cele družbe …)?

  S svojimi predmodernimi in izključevalnimi politikami in gonjami ste se zamerili že večini prebivalstva (ženskam, LGBT populaciji, zaposlenemim v javnem sektorju itd.). Namesto, da se zgledujete po Orbanu in Kaczynskemu, se raje ozirajte za Kurzem, ki je avstrijsko Ljudsko stranko preoblikoval v sodobno sicer konservativno, a vendarle inkluzivno stranko. Edina svetla točka na desnici pri nas se mi zdi Tonin s svojo ekipo.

  • Najbolj hecno pri teh fanatikih je dejstvo, da se sprašujejo “kje pa so vsi desni volilci” in ne ugotovijo, da to, kar dobijo, je to. Desnica je s svojimi političnimi programi od 2008 naprej pristala na svoji stalni in vse bolj starajoči se bazi in ni več sposobna pritegniti neopredeljenih volilcev. In brez tega ne bodo nikoli več zmagali.

  • V Sloveniji ne zmagujejo niti programi niti kadri. Pri nas je pomembno samo ali je naš ali ni naš in da vse ostane tako, kot je.

   Janković v Ljubljani je tipičen primer. Tako kompromitiran tip v razmerah normalne demokracije ne bi imel niti najmanjših možnosti. Toda pri nas uspeva, saj smo že tako “napredni”, da je morala nekaj zastarelega in nepotrebnega. Podobno je na državni ravni. Predsednik vlade je postal človek brez programa, brez minimuma potrebnih izkušenj in kakšnih koli znanih človeških kvalitet.

   Glavna slovenska težava je politična nezrelost volilnega telesa ter nezrela in pohabljena demokracija. To ustreza starim silam. Zato se prek skorumpiranih medijev, civilne družbe in drugih podsistemov, ki jih obvladujejo, trudijo, da bi tako tudi ostalo. Vendar Slovenija zato tone in zaostaja, toda večina volivcev tega bodisi ne opazi bodisi jih ne moti. Orkester na Titaniku pa igra naprej.

  • Popolnoma kretensko nalaganje levičarjev, ki jahajo samo še na argumentu moči, ki se vleče še iz trših totalitarnih časov. In še ena tipična levičarska finta, projekcija – nalaganje nasprotniku to, kar so v bistvu oni sami: npr. izključevalnost. Toliko izključevalnosti, kot jo kažete levičarji (vladajoča koalicija je nastala izključno zaradi izključevalnosti!), še ni bilo v zgodovini samostojne države. Levičarjem priznam eno samo “sposobnost”: zavzetje in ohranitev oblasti, za vsako ceno, z vsemi mogočimi sredstvi. Tega so se dobro naučili v Moskvi.

 20. SDS je katastrofalno izgubila v dolgoletnem oporišču v Ribnici.
  Dolgoletni župan Jože Levstek, SDS, je dobil 18,93 % glasov, novi župan v prvem krogu Samo Pogorelc lista LSP pa 18,93%.
  SDS ima v 19 članskem občinskem svetu po volitvah le še 3 svetnike, lista LSP pa 11 svetnikov. Listo in novega župana so na volitvah podprli NSi in SLS, ki imata 2 oz. 1 svetnika v občinskem svetu
  Trdnjave Jožeta Tanka, predsednika ribniške SDS in podpredsednika Državnega zbora ni več. Aroganca in ignoranca ne dajeta zmage v demokraciji, kjer je načelo, spoštuj volivce in se jim ne posmehuj.
  Da zmagujejo “liste”, so odgovorne politične stranke, tudi desnice, ki ne kadrujejo ustrezne kadre.
  P.s.: »Obtožujem politične elite, da načrtno, sistematično in dosledno preprečujejo vse razprave, postopke in izvedbo drugačnega pravičnega in poštenega volilnega sistema. Zaradi tega je politika neučinkovita, postaja vse bolj zasebna, podvržena lobijem, sovražnim skupinam in korupciji. In veča se prepad med javnostjo in politično elito.«
  Dr. Marko Kos v DEMOKRACIJI, 1. November 2018

 21. SDS naj pokriva ta povsem desni pol volivcev.
  Vsekakor je treba rešitev iskati v še eni močni desni stranki, ki bo bolj sredinsko usmerjena. To je v preteklosti bila SLS.

  Zdaj ima vse pogoje, da pridobi nekdanji renome pri volivcih.

  Škoda bi bilo rušiti SDS in njenega vodjo, ki ima stabilno in močno stranko, ki pokriva bolj desno desnico.
  Zdaj pa se naj okrepi stranka, ki bo programsko pokrivala levo desnico sredino in mogoče še del desne levice..

 22. No, zdaj so prišli sveži podatki.

  G. Maver je popolnoma pozabil na neodvisne liste, ki so dobile skoraj 32 % glasov in 941 mandatov v občinskih svetih, prav tako so dobile 87 poslancev, vse ostale stranke skupaj pa 59.

  Kako naj bi bila katerakoli parlamentarna ali zunajparlamentarna stranka okronana za zmagovalko, če so ostale tudi najboljše daaaaleč zadaj za števili, ki sem jih zapisal zgoraj.

  • Joj, kaj pa se vam je Tanko tako zameril? Kakšne osebne stvari? Izvrstno je vodil poslansko skupino, njegovi nastopi so umirjeni, prepričljivi, argumentirani in tudi dobro verbalno izpeljani. V Ribnici naj bi zrušil SDS? Ali je zato v parlamentu ob glasovanju za podpredsednika dobil večinsko podporo? Mislim, da je malo pritlehno kriviti njega.

   • Kako je le mogoče, da ne osrednji mediji, niti nacionalna RTV niso podrobneje poročali o izidu volitev v Ribnici. Ribniška SDS, ki jo vodi Jože Tanko, je namreč, na presenečenje mnogih, katastrofalno izgubila volitve, tako županske, kot volitve za Občinski svet. Dosedanji večletni župan Jože Levstek, iz vrst SDS, je bil premagan že v prvem krogu, saj je dobil le 18 % glasov. Njegov nasprotnik Samo Pogorelc z novo listo LSP (Lista Sama Pogorelca) pa je prejel skoraj 74 % glasov volivcev. Stranka SDS je imela do sedaj v 19 – članskem Občinskem svetu 8 članov, a sedaj ima le 4 člane. Nova lista LSP pa ima sedaj kar sama večino v OS, saj ima kar 11 glasov svojih svetnikov. Novega župana mladega Sama Pogorelca, ki je bil do sedaj le svetnik v Občinskem svetu, sta na volitvah podprli tudi NSi in SLS, ki imata v Svetu le tri oz. NSi dva, SLS pa le enega svetnika. Lista LSP je torej krepko premagala vse stranke v Ribnici, zlasti pomladne desne stranke. Bo kdo v ribniških političnih strankah prevzel odgovornost za te izide in odstopil? Stranki SDS ni pomagala niti javna podpora častnega občana Mirka Anzeljca, bivšega direktorja ribniškega Inlesa, ne podpora sodraškega župana mag. Blaža Milavca in ne podpora brigadirja Antona Krkoviča i.d. Sliši se, »Tanko je s stilom komuniciranja in vodenja« pokopal sam sebe in ribniško SDS. Nedavno umrli pionir ribniške SDS, Jože Kozina, ki ga je Tanko letos izključil iz stranke, se v grobu obrača. Kako je torej mogoče, da mediji prezrejo to volilno dogajanje v Ribnici, »trdnjavi SDS«, kjer je revolt, zaradi omalovaževanje nepokorne mlajše generacije na političnem ribniškem parketu, močno pristrigel krila Tankovi »ekipi-tanku« in odvzel glasove ribniškim pomladnim strankam, kar so očitno volivci jasno podprli. Ali so stranke razumele to jasno sporočilo volivcev, da Ribničani le pričakujejo/mo drugačno demokracijo, ne pa tako, ki ima lastnosti avtokracije. Zopet bo treba orati njivo, zasejati boljše seme, to je spremeniti prakso »vse je dobro, samo da so naši na oblasti, pa če nas odganjajo s koprivo, le da imajo mir pred nezadovoljnimi občani«. V Ribnici se je zopet pisala zgodovina, saj gre vendar tudi za velikanski neuspeh največje slovenske in opozicijske stranke SDS na lokalnih volitvah in to v Ribnici, kjer je SDS oz. je Jože Tanko že skoraj dve desetletji vodilni ribniški politik; bil je svetnik, župan, poslanec, trajni predsednik »kadrovske komisije« občine, vodja poslanske skupine SDS in je sedaj, po strankarskem ključu in podpori, postal še pomembnejši politik slovenske demokracije, to je podpredsednik parlamenta oz. DZ RS. Ali bo Jože Tanko sedaj tudi prvi, ki bo sam pokazal, da razume in ceni odgovornost?

   • Zakaj ne podpiram ribniške SDS, ne Jožeta Tanka, podpredsednik DZ RS, sicer predsednika ribniške SDS? Prvi pogoj, da demokracija lahko deluje, je, da je vsem državljanom dana pravica svobodnega javnega izražanja. Zato ne bom volil SDS, ker si ta že leta podreja REŠETO, glasilo občine oz. občanov. Najvplivnejši ribniški poslanec, večletni občinski svetnik in župan iz vrst SDS, Jože Tanko, sedaj podpredsednik najvišjega organa v parlamentarni demokraciji, DZ RS, je bil kar leta prvi napisani član programskega sveta občinskega REŠETA, ki nadzoruje urednika!? Ta vpliv se nadaljuje, zato je bila lani izvršena cenzura, a ni bilo nobenega opravičila. REŠETO je za javnost brez urednika, dejansko pa kar podžupan, SDS, urednikuje. Občina ima tudi NO, to je Nadzorni odbor Občine, ki je najvišji nadzorni organ občine. Zadolžen in odgovoren je, da skrbi in nadzira zakonitost in smotrnost porabe skupnega občinskega denarja, tudi proračuna. Svetnik SDS, pravnik Miha Klun pa je pred let leti člane »svojega« nadzornega sveta oklical za »Butalce na kvadrat«. Izkazalo pa se je, da so grešni kozli občinski svetniki iz vrst SDS in župan, ki so tedaj pritiskali na NO, da bi jim ugodil, a jim ni klonil, češ da NO, s tem ko ne sprejme njihovega sklepa, blokira delovanje občine. Šele po prejetem tolmačenju državnega organa, da NO pravilno ukrepa, so svetniki SDS popustili in se je zadeva uredila tako kot je pravilno zahteval NO. Tedaj sem bil edini član NO, ki nisem bil član nobene stranke, ki sem tedaj spletom okoliščin kot najstarejši član postal še predsednik NO. Tako smo lahko delovali in presekali »gordijski vozel« in zopet omogoči normalno finančno poslovanje občine. Epilog; od tedaj me ni nobena ribniška stranka več potrebovala. Sedanji NO je kar tiho tudi glede cenzure, ne odgovarja na pobude občanov. Žal mi je ribniške »demokracije«, saj sem bil ob osamosvajanju pionir ribniške demokratizacije v vrstah DEMOSA.

    • Kako je mogoče, da v občini Ribnica, kjer so ves čas na oblasti stranke slovenske politične pomladi, pretežno SDS, poslanca v DZ RS pa sta Jože Tanko, SDS in Ljudmila Novak NSi, ne obstaja občinsko združenje VSO? Na proslavah pa nastopa samo Zveza veteranov vojne za Slovenijo – ZVVS.
     Odgovor poda predsednik ZVSO, gospod. Aleš Hojs, ki pove, da je v Ribnici formalno ustanovljen odbor ZVSO, ki je nedejaven in ga bodo vzpodbudili k delovanju. Predlaga tudi, da naj to storim tudi sam. Zanimivo oz. žalostno! Ne sanja se mi namreč, kje je in kdo vse je v tem odboru. Menim, da je to le dolžnost lokalnih politikov, predvsem stranke SDS, ki je že dolgo v Ribnici na oblasti, to je torej dolžnost stranke in župana, SDS, ter poslanca Jožeta Tanka. To stanje je tudi odraz dela SDS v Ribnici.

    • CENZURA V REŠETU, ki je glasilo občine, ki si ga je podrejala ribniška vodilna stranka SDS, katero vodi Jože Tanko. Primer odziva:
     Spoštovani gospod in gospa Mihič,
     ko sem dobil vaše sporočilo na telefonu, sem šel prebirat današnjo elektronsko pošto in sem videl vaša dva prispevka glede Rešeta. S to stvarjo nisem bil seznanjen z nobene strani in sem presenečen, da se to dogaja. …Če se to res dogaja, in vam verjamem, da se, potem je nekaj hudo narobe. Če je bilo Rešeto že natisnjeno in potem izdano še enkrat, v cenzurirani obliki, potem smo v času diktature partije, pa je vseeno, kako se ta partija imenuje. Vse to me skrbi, ker vidim, da je izginila osnovna filozofija demokracije. Tudi sam vem, da nimam vse prav, da imam kdaj drugačen pogled, toda trudim se, da bi v vse svoje delo uvedel dialog, ki je osnova vsake demokratične miselnosti. To velja tudi v Cerkvi, čeprav tu veljajo malo drugačne smernice, kot v politiki, pa vseeno: brez dialoga ni družbe, ki bi lahko napredovala, ampak se začne diktatura, ki je zavora pravih medsebojnih odnosov. Gotovo so povsod potrebne neke varne meje. Vedeti moramo, da je svoboda odgovornost in tega se moramo vsi zavedati.
     Hvaležen sem vam za današnji članek . Vse te stvari je potrebno še temeljito premisliti in potem počasi postavljati stvari na pravo mesto. Tudi tukaj velja Plečnikov stavek, ki ga je napisal na spomenik v Komendi: MOLIMO ZA ZDRAVO PAMET!
     Hvala, da ste to prebrali in poskušajmo iti pogumno naprej.
     Lepo vas pozdravljam,
     Tone, župnik
     1.2.2017
     Op. : Župnik je ribniški dekan mag. Anton Berčan

   • V petdesetem členu Ustave RS piše: «Državljani imajo pod pogoji, določenimi z zakonom, pravico do socialne varnosti. Država ureja obvezno zdravstveno, pokojninsko, invalidsko in drugo socialno zavarovanje ter skrbi za njihovo delovanje.« V mesečniku Vzajemnost, glasilu Zpiza, pa berem:
    »S spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, sprejetem lani novembra, je bila v zakon vnesena pomembna dopolnitev, namenjena večjemu pravnemu varstvu delavcev. Dejstvo, da bodo po novem prizadeti zavarovanci –delavci pravočasno obveščeni o neizpolnjevanju obveznosti delodajalcev pri zagotavljanju njihove materialne in socialne varnosti, pa nedvomno pomeni pomemben korak pri zagotavljanju varstva njihovih pravic.« In kako je zaposlenim zagotovljeno varstvo njihovih pravic? Vzajemnost piše, da mora delavec sam ukrepati, to je, vložiti tožbo na delovnem in socialnem sodišču, ali vložiti neposredno sodno izvršbo na podlagi plačilne liste, lahko tudi zahteva izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, ali odpoved delovnega razmerja, ali vloži predlog za uvedbo stečajnega postopka delodajalca in ne nazadnje ima tudi možnost vložitve kazenske ovadbe zoper delodajalca zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev in pravic iz socialnega zavarovanja po določbah kazenskega zakonika. In to naj bi bil korak države k zagotavljanju pravic zaposlenih? Kdo bo zaradi takšnega zakona služil na račun opeharjenih zaposlenih? Pravniki, odvetniki?! Kako pa druge države skrbe za zaposlene? V Italiji ni mogoče odjaviti delavca, če se ne dokaže, da so mu bili izplačane vse plače in prispevki. V Avstriji gre lahko delodajalec, ki ne plačuje prispevke v zapor. V Nemčiji velja zakon:»Delodajalec, ki pristojnemu zavodu ne plača prispevkov za socialno zavarovanje vključno s prispevki za delovno dobo, se ne glede na to, ali je bila plača izplačana ali ne, kaznuje z zaporno kaznijo do pet let.« V Sloveniji pa mora delavec sam ukrepati namesto države. Bo kdo ukrepal in preveril skladnost zakona na Ustavnem sodišču. Mogoče sindikati ali Varuh RS, politična stranka v »službi ljudstva«? Doslej je zaposleni moral sicer kar sam preverjati, če je delodajalec odvedel prispevke. Seveda kdo je to znal, se ve! Tak zakon je sprejela politična levica oz. vlada mag Antona Ropa. Ta je omogočal, da delodajalci lahko zadržijo prispevke delavca, brez njegove vednosti in tako »zakonito« kratijo lastninske pravice in kršijo Ustavo. Univerzitetni profesor, ekonomist, je celo dejal, da je to »početje« zakonodajalca oz. vlade tiho kreditiranje podjetij, da bi preživela. Politiki so torej podjetjem oz. lastnikom podjetij pomagali, po linji najmanjšega napora, kar z zadržanimi oz. ukradenimi prispevki zaposlenih. Niso jim pomagali s proračunskim, ali svojim denarjem , to je s svojimi prispevki, kje šele z ukrepi za prenos več znanja z javnih fakultet v podjetja. Minister dr. Franci Križanič v Pahorjevi vladi je tudi hotel »pomagati« podjetjem z ne odvedenimi prispevki, a je to ustavil sklep Ustavnega sodišča, ki je po 13 letih na pobudo Semoličevih sindikatov le odpravilo »Ropov zakon«. Predsednica Delovnega in socialnega sodišča v LJ, Ana Jaklič, pravi:«Če neki delodajalec ne plačuje delavcev, je to vendar kaznivo dejanje, mar ne? Dolga leta so celo tožilci trdili, da to ni kaznivo dejanje. Če bi jih kaznovali, ne vem, če bi si to še upali početi.« Dr. Ernest Petrič je kot predsednik US na javni RTV dejal: »Menedžerski »odkupi podjetij brez lastnega denarja in neplačevanje prispevkov je goljufija!« Poslanec Jože Tanko pa je dejal: “Mnogim podjetjem smo tako pomagali.” Le kako, tako da ste dopuščali krajo! Prepričan sem, da se Jože Pučnik in France Tomšič obračata v grobu, ko vidi ravnanje SDS in drugih, kot sta SD in seveda zaščitnik upokojencev Karl Erjavec oz, DeSUS. Država, ki ne zaščiti kapital zaposlenih, to so tudi zasluženi prispevki za pokojnino, ni socialna, ne pravna država, saj podpira kaznivo dejanje, kriminal. Kdo je odgovoren? Politiki, zakonodajna oblast, ki sprejema zakone, a ne nadzoruje njihovo učinke, ne sprejema odgovornosti za rezultate zakonov, kar duši demokracijo. Predsednik DZ RS mag. Dejan Židan in podpredsednik Jože Tanko zakaj DZ RS dopušča krajo?

 23. Ne vidim razloga za optimizem. Slovencem so komunisti unicili pamet in stanje razkrojra razuma in morale se samo stopnjuje. Enega, niti enega samega odmevnega zmagoslavja pomladne opcije ne vidim. Pogojno Novo mesto.

  Po krscanstvu Slovenci zdaj prostovoljno zapuscajo tako slovenstvo kot temeljne moralne vrednote. Politicne vrednote zahoda jim ne pomenijo nic. Volijo komuniste, udbase, turbokapitaliste, moralne pokveke.

 24. Jankovica bi vecina Ljubljancanov verjetno volila tudi, ce bi jim lastno hcer posilil.

  Volil ga bojo tudi, ce jim bo unicil prvovrstno pitno vodo s fekalijami Medvod, Vodic in okolice.

  Ne bi se cudil niti, ce namerno to dela. Zaradi biznisa s flasirano vodo. S katero se seveda zasluzi vsaj 100kratnik cene vode iz pipe.

  Idioti in mazohisti je premil izraz za slovenske volilce.

 25. To, da nam Jankovic na crpalisca najboljse pitne vode in okolne porozne prodnate vodonosnike ( od vseh glavnih evropskih mest na primer) napeljuje gromozansko cev s fekalijami, je lahko grenka ali bolje smrdljiva prispodoba tega, kar komunisti alias rdeci turbokapitalisti, njihovi dedici in sluge delajo s slovenskim narodom ze vec kot 70 let.

  Prinasajo govno, materialno in duhovno, namesto najcistejsih narodovih in civilizacijskih vrednot. Vkljucno z bistro vodo.

 26. Uh, IF, ti si se pa razkuril. Ne bo šlo tako. 🙂
  Stvari se bodo spremenile, ko si bodo volilci želeli svobodo in pravico. Zdaj ko je krivica pravica in slabo dobro, je tako.

 27. Volitve so opozorile na porast Podobnikove ljudske stranke, kar je dobro znamenje.

  Prav tako na 20% rast volilnega rezultata SDS.

 28. Primer mariborskega Arsenoviča pa kaže na to, kako zna levica najti kandidata, ki bo pritegnil volivce, zlasti še ženske, ki predvsem volijo z očmi, torej postavne moške.

Comments are closed.